PDA

Zobacz pełną wersję : mATX + monitor dla amatora

Skomoroch
28-05-2014, 00:41
Witam po raz pierwszy na forum,

Będę zobowiązany za podpowiedź na temat konfiguracji sprzętu dla amatora do obróbki zdjeć. Odpowiadam z góry na posty pt. 'Ask The google' - czytam fora internetowe od kilku dni i nie czuje się mądrzejszy. Opinie są skrajne, brakuje mi już czasu i cierpliwości na dalsze szukanie.

Fakty:

1. Potrzebuje zestawu dla amatora, nie zarabiam na obróbce i sprzedaży usług foto. Oglądam 200-1000 zdjeć miesięcznie, obrabiał maksymalnie 50-100. Z czasem ilosc będzie rosła, ale bez rewolucji.

2. Zdecydowałem się na zestaw mini ATX + monitor. Laptop odpada, rownież ze względu na cenę.

3. Zestaw buduje od podstaw.

a) komputer planuje na 3-4 lata. Nie zależy mi na dużych parametrach - byle udźwignął zdjęcia i przeglądarkę www. Żadnej obróbki filmów, muzyki, gier itp. nie planuje.

b) Nie potrzebuje dużego i szybkiego dysku, mam dwa zewnętrzne. Nie potrzebuje DVD-rw, mam zewnętrzny. Zostają płyta, ram, procesor i karta graficzna. Karta muzyczna może być maksymalnie prymitywna, podobnie jak inne elementy. Miłe widziane ciche chłodzenie.

c) preferowany win7 w zestawie

d) monitor dla amatora, ale nie chce używanego, skłaniam sie do prostego Eizo maksymalnie 22'

e) budżet około 2500-2800 zł

Będę wdzięczny za podpowiedzi, co warto kupić w tej cenie. Bardziej mi zależy na jakości kolorów, kontraście itp., niż na szybkości obróbki, zapisywania czy transferu na dysk. Dla tak małej ilości zdjeć nie widzę sensu inwestować w hardware, który nie zdąży sie nawet dobrze nagrać, zanim go wyłączę. Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Konrad

mmluty
28-05-2014, 10:08
Myślę, że zgodnie z Twoimi oczekiwaniami najlepszy będzie EIZO SX2262W. Jest to chyba najlepszy w tej cenie i tych rozmiarów monitor - praktycznie profesjonalny. Kupisz go za około 2800 zł.

misio-jedi
28-05-2014, 10:24
Zdaje się że te 2800 ma starczyć na cały zestaw, czyli żegnamy sx2262w i witamy FlexScan s1923 za 1500zł.
300 na windowsa - zostaje 1k PLN.

Płyta mATX ze zintegrowaną grafiką ~200zł
Procesor (np.Intel Pentium G3220) ~200zł
Pamięć 4GB ~150zł
Zasilacz (np. Corsair VS 350W) ~120zł
Obudowa mATX ~150zł
dyski kolega ma.

Powinno się udać.

Tom01
31-05-2014, 23:06
A ja bym proponował poleasingowy komputerek za parę stów max i resztę przeznaczyć na monior. Da się w tym budżecie zmieścić np DELL Optiplex 750-960 z C2D + EIZO CS230.

Skomoroch
01-06-2014, 00:07
Witam,

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jest mi bardzo miło. :-)

Po kolei:

- bużet 2,8k zł założyłem na całość, tj. zestaw mATX + monitor.

- nad monitorem jeszcze się zastanawiam, FlexScan s1923 był na liście od początku, ale powoli dochodzę do wniosku, że nie wykorzystam nawet 50% możliwości tego monitora, więc może jednak lepiej zainwestować w coś mniej wypasionego, ale tańszego? Jeżeli macie jakieś typy w cenie do 1.200 zł, to wszelkie podpowiedzi będą mile widziane. Raczej nie zakładam przekątnej ponad 22'.

- do sprzętu poleasingowego mam urazę, dwa razy kupowałem, dwa razy były problemy, poza tym zależy mi na mATX, głównie z uwagi na gabaryty - ta opcja raczej odpada

- skłaniam się do zestawu: procesor G3220, płyta Asus B85M-G Intel B85, zasilacz Corsair, ale 450W (przy czymkolwiek wykraczającym poza grafikę 2D 350W może być trochę za słaby, a różnica w cenie wynosi raptem 10 zł), 4 GB RAM, 128 GB SSD, żeby postawić system, obudowa http://www.coolermaster.com/case/mini-itx/elite-120-advanced/

- na przyszłość pewnie dołożę kolejne 4 GB RAM i jakąś kartę graficzną za 400-500 zł, w sam raz dla niedzielnego gracza

Czyli w gruncie rzeczy zostaje sprawa monitora.

Tom01
01-06-2014, 00:09
Co to za gadanie "nie wykorzystam możliwości monitora"? Ma Pan oczy? Odróżnia Pan obraz przez czystą i brudną szybę? Tak samo jest z monitorami. To jest bezwzględnie najważniejsze urządzenie w zestawie komputerowym, więc proponuję oszczędności na wszystkim, tylko nie na ekranie. Popełnia Pan klasyczny błąd, skupiając się na kompie, który nic istotnego nie wniesie w jakość Pana pracy.

Poleasingowe komputery to sensowne wyjście. To się praktycznie nie zużywa. Ważny mały rozmiar? Zaproponowny DELL w wykonaniu SFF będzie 4x mniejszy od najmniejszego mATX. Wczoraj np kupiłem na Allegro jako komputerek techniczny taki: http://www.dell.com/us/business/p/optiplex-960/pd Dałem 480 zł, bez dysku, wersja w najmniejszej obudowie. Stan niemalże jak nówka. Chodzi jak ta lala, CS6 śmiga. Dwa DisplayPorty na pokładzie, procesor E8400, 4GB Ram, wszystko co trzeba. Jeśli Pan sam ma obawy, proponuję zlecić dobranie i przygotowanie komuś kto się na tym zna.

Majek
01-06-2014, 23:20
Tom, jak w tym Optiplexie najmniejszym wygląda sprawa dołożenia drugiej karty sieciowej? Jest tam możliwość wtyknięcia czegoś na PCI?

Johanan
01-06-2014, 23:32
... - skłaniam się do zestawu: procesor G3220 ...
Ten procesor jest kompletnie bez sensu.

Czyli w gruncie rzeczy zostaje sprawa monitora.
W tej sprawie posłuchaj Kol. Tom01, bo wie co mówi.

Tom01
02-06-2014, 19:46
Tom, jak w tym Optiplexie najmniejszym wygląda sprawa dołożenia drugiej karty sieciowej? Jest tam możliwość wtyknięcia czegoś na PCI?

Zależy w którym. Optiplex to bardzo duża rodzina i nawet w obrębie jednego modelu mająca masę odmian. W najmniejszych wersjach trzeba sprawdzić, bo są wersje z PCI-E i PCI (na karty niskoprofilowe) lub nie.