Zobacz pełną wersję : potrzebna pomoc doświadczonych fotografów :)
goracaczekolada
27-05-2014, 16:48
Od razu napiszę, że chciałam ten post podpiąć pod jakiś temat już istniejący, ale nie bardzo wiedziałam pod który, dlatego założyłam nowy wątek.
Jestem nowym użytkownikiem, zalogowałam się, bo mam nadzieję, ze otrzymam od Was małą pomoc. Przechodzę do rzeczy. Od tamtego roku jestem posiadaczką Nikona D3100 ze standardowym obiektywem 18-55. Fotografuję głównie mojego psa, ewentualnie jakieś krajobrazy i koleżanki :) Ostatnio znajomy pożyczył mi obiektyw Tamron 28-75mm f/2.8 no i zobaczyłam różnicę. Jestem totalną amatorką, wcześniej miałam zwykłą cyfrówkę, nie chce inwestować niewiadomo jakich pieniędzy w sprzęt, ale lubię ładne, ostre zdjęcia, pójście na spacer z psem i aparatem sprawia mi przyjemność.
Chciałabym kupić nowy obiektyw, właśnie ze światłem 2,8 i tu pojawia się pytanie jaki będzie najlepszy dla mnie. Chciałabym zmieścić się w 700-800 zł za używkę?Chodzi mi o uniwersalny obiektyw, na wakacje żeby porobić zdjęcia krajobrazów, szalejącego psa w lesie czy bawiącego się z innym psem, a także żebym mogła zrobić ładne zdjęcie portretowe.
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
A stałki też wchodzą w gre? Jeśli tak pomyśl o nikkorze 50/1.8
goracaczekolada
27-05-2014, 17:12
kurcze, wolałabym jednak zmiennoogniskowy.
Jedyny zoom f/2.8 w tej cenie to Tamron 28-75/2.8 - tylko trzeba zwracać uwagę czy ma wbudowany silnik.
Kolejnym jest Sigma 17-50/2.8 - używki ok 1000-1200zł.
UncleGreg
27-05-2014, 18:04
Jeśli nie stałka to rozejrzyj się za Sigmą 17-50 f/2,8 EX DC OS HSM, ale ciężko będzie wyrwać używaną w tej cenie..
Nie mniej jednak warto przeczekać i dozbierać na kupno ww. obiektywu
goracaczekolada
27-05-2014, 18:35
Ten Tamron w mojej ocenie, totalnej amatorki robi naprawdę ładne zdjęcia. nie rozmazywało się nic, fajnie ostrzył. Znalazłam na allegro taką sigmę, ale to chyba nie jest po mojego nikona, prawda? Nie znam się na tych mocowaniach zupełnie
http://allegro.pl/obiektyw-sigma-28-105-mm-f-2-8-4-od-1zl-bcm-i4242340765.html
Bardzo Wam dziękuję za te odpowiedzi.
Tą sigmę od razu odpuść - wymaga posiadanie silnika w body. D3100 go nie posiada. A za 700-800 zł to nie dostaniesz obiektywu, który będzie spełniać Twoje wymagania. Najtańszym szkłem jest sigma 17-50 OS HSM. Tamron 17-50 czy 28-75 będzie miał za wolny AF jak na biegnącego pieska.
goracaczekolada
27-05-2014, 19:49
W takim razie poczekam miesiąc dwa i zainwestuje w Sigme, jesli rzeczywiście Tamron nie spełni moich wymagań. Trzeba na coś zwrócić szczególną uwagę jeśli kupuje się używany obiektyw?
Ja bym poszedł w Sigme 17-70mm 2,8-4 Macro.
Przy D40 to był główny obiektyw wakacyjny - ostrzy już 2cm od przedniej soczewki więc przybliżenie można zrobić kwiatków, a do tego ten 1mm na szerokim końcu, to wbrew pozorom bardzo dużo.
Używany spokojnie kupisz w założonym budżecie.
Ja bym poszedł w Sigme 17-70mm 2,8-4 Macro.
(...), a do tego ten 1mm na szerokim końcu, to wbrew pozorom bardzo dużo.
A gdzie jest ten 1mm więcej na szerokim końcu ??
Ja to szkło odradzam. Nie łatwo trafić na dobry egzemplarz, bo zdecydowana większość ma "skrzywione" soczewki.
madebyzosiek
28-05-2014, 08:24
Ja to szkło odradzam. Nie łatwo trafić na dobry egzemplarz, bo zdecydowana większość ma "skrzywione" soczewki.
Co to znaczy "skrzywione soczewki"? A ja to szkło polecam, chociaż w tym budżecie będzie je ciężko znaleźć. Mam od dłuższego czasu, jest superowe, w wersji C można dokupić USB Docka i kalibrować swobodnie w domu. Ostre, celne, ładne kolorki daje i nie krzywe (cokolwiek to oznacza);). Znacznie lepsze od 18-105, którego dotąd używałem...
Hammer555
28-05-2014, 14:50
Jezeli chesz zopoma to poczekaj, dozbieraj pieniedzy troche i kup nowa Sigme 17-50 f2.8 OS HSM. Bedziesz miala bardzo dobra ostrosc, kolory , stabilizacje i swiatlo, do tego naprawde ostro od pelnej dziury + 3 lata gwarancji. Jak bedziesz miala mozliwosc to w sklepie przed zakupem przestrzel pare sztuk w zwiazku z FF czy BF (Front focus (FF)- ostrzenie przed obiektem na ktorym ustawiana byla ostrosc, Back Focus (BF) ostrzenie za obiektem na ktorym ustawiana byla ostrosc.) i wybierz najlepsza. Jezeli nie to kup przez ineternet i jak by cos bylo nie tak to wysylasz na kalibracje razem z body do Serwisu Sigmy i za darmo ci pieknie kalibruja i wraca wszystko na TOP ustawione. Naprawde warto.
Natomiast jezeli mimo wszystko potrzebujesz na gwalt czegos dobrego to zastanow sie na stalkami, a mianowicie Nikon 35 Afs f1.8 g lub Nikon 50 Afs f1.8g (tutaj zalezy jaka ognioskowa Ci pasuje, bys musiala ustawic ustawic swojego zooma na te ogniskowe i porobic zdjecia). Obojetnie ktora nie wybierzesz "zmiazdzy" twojego zooma pod wzgledem jakosci obrazu, swiatla, plastyki , ostrosci. Plus masz jeszcze pelna zabawe Glebia Ostrosci. Na Twoim miejscu jesli spodobaly by Ci sie stalki bralbym 35 1.8g a w przyszlosci jak by ci brakowalo troche czegos dluzszego to 85 1.8g i masz swietny zestaw. Ceny 35 lub 50 do 800 zlotych za nowke.
Pamietaj , ze twoja przygoda z fotografia sie dobiero rozopoczyna i jezeli w to sie wciagniesz to nie zaprzestaniesz na jednym obiektywie. Wiec od samego poczatku jak juz cos kupowac to z glowa i przyszlosciowo w razie dalszej robudowy zestawu.
Takze wybor nalezy do Ciebie...
goracaczekolada
28-05-2014, 18:06
Bardzo dziękuję za rady. Nie śpieszy mi się aż tak bardzo, dlatego chyba poczekam na Sigme. Nigdy nie robiłam zdjęć na stałce, musiałabym spróbować. Przy tym moim obiektywie 18-55 cały czas w sumie robię na 55 zdjęcia. Dzisiaj dostałam książkę o fotografii w prezencie, także boję się, że właśnie za bardzo się wkręcę. Szkoda, że jest to takie drogie hobby :)
Co to znaczy "skrzywione soczewki"?
Krzywą płaszczyznę ostrości.
Kiedyś szukałem i szukałem... i nie znalazłem dobrego egzemplarza, a sprawdzałem ich sporo.
goracaczekolada
28-05-2014, 20:14
No dobra, spędziłam ponad godzinę czytając o obiektywach stałoogniskowych. Chyba jutro przejadę się do sklepu Nikona i sprawdzę ten obiektyw 50mm. Niby się nie pali, ale w czerwcu jadę do Pragi, chciałabym porobić trochę ładnych zdjęć, cena jest naprawdę przystępna, a wiem, ze w 80% zdjęcia robiłam na 55mm.
Andrzej1974
28-05-2014, 20:21
Nigdy nie robiłam zdjęć na stałce, musiałabym spróbować. Przy tym moim obiektywie 18-55 cały czas w sumie robię na 55 zdjęcia.
Odnośnie stałek... hmm... nie ma się czego obawiać. Bardzo fajne zabawki.
No dobra, spędziłam ponad godzinę czytając o obiektywach stałoogniskowych. Chyba jutro przejadę się do sklepu Nikona i sprawdzę ten obiektyw 50mm. Niby się nie pali, ale w czerwcu jadę do Pragi, chciałabym porobić trochę ładnych zdjęć, cena jest naprawdę przystępna, a wiem, ze w 80% zdjęcia robiłam na 55mm.
Skoro chcesz pozostać przy 50mm to koniecznie obejrzyj tę stałkę i pobaw się różnymi przysłonami.
MZ jest duża różnica po podpięciu stałeczki. Po wcześniejszym używaniu wyłącznie ciemnego kita...
goracaczekolada
28-05-2014, 20:31
http://www.e-fotojoker.pl/nikkor-af-s-50mm-18g#.U4Yn_HY2VVM znalazłam w niezłej cenie i z tego wynika, że jest w komplecie filtr i futerał. Ja bym chciała od razu uniwersalny, żeby robić zdjęcia psa w ruchu i żeby te zdjęcia były ostre, żeby przybliżyć jakiegoś ptaszka na gałęzi, zrobić wypasiona portretówkę i jeszcze piękny krajobraz. Wiem, ze tak się nie da, do tego z małym budżetem, ale jeśli rzeczywiście jest tak, ze ta stałka 50 jest w miarę uniwersalna plus fajna cena za nową, to może naprawdę spróbuję.
nikoniarz
28-05-2014, 20:38
W każdym nowym zestawie dostaniesz osłonę przeciwsłoneczną (to nie filtr) i futerał, czyli woreczek na obiektyw.
Edit:
Miej też świadomość, że w przypadku podpięcia pod D3100 może być konieczność z wysyłką szkła do kalibracji jeśli wystąpią problemy z BF/FF. U mnie jedno szkiełko nie zgrywa się z D3100. Na kalibrację nie wysyłam, bo mogę go używać z innym body.
goracaczekolada
28-05-2014, 20:58
a jak to stwierdzę, że jest wymagana kalibracja? co się wtedy będzie działo?
nikoniarz
28-05-2014, 21:06
Obraz nie będzie ostry. Tzn. będzie, ale nie tam gdzie Ty chcesz.
Ned Stark
28-05-2014, 21:17
U mnie ta 50 jest bardzo loteryjna, radzę uważnie sprawdzić w sklepie...
nikoniarz
28-05-2014, 21:32
Loteryjny to chyba bardziej jest AF w D3100... Bo jak się ma BF/FF to zawsze on będzie występował. Mniej lub więcej ale zawsze. Przynajmniej u mnie tak jest.
Ned Stark
28-05-2014, 22:16
Z pozostałymi szkłami mam wszystko ok, a z tym było ok na początku a potem się coś rozjechało. Raz trafia, raz nie.
nikoniarz
28-05-2014, 22:23
Generalnie to chyba żadne, albo mało które szkło ma 100% celność. Sam nie wiem ile niecelności mógłbym zaakceptować... Nie żyję z foto więc jeśli coś trafia w 90% to chyba jest git.
goracaczekolada
29-05-2014, 10:22
jeżeli rzeczywiście będzie potrzebna taka kalibracja to gdzie się ją wykonuje? Niedługo jadę do sklepu i rozejrzę się za tymi obiektywami.
Jeszcze mam jedno pytanie, który jest bardziej uniwersalny 50 czy 35? Ten 50 odpowiada 70 w DX i się zastanawiam czy nie lepszy będzie jednak ten 35.
Ned Stark
29-05-2014, 10:44
Ja zaczynałem przygodę z 50 i brakowało mi szerokości więc dokupiłem po pół roku 35. Może na początek 35 jest lepszym wyborem. Cena jest taka sama, najlepiej jeśli w jakimś sklepie będzie możliwość podpięcia tego i tamtego ;-)
....... Przy tym moim obiektywie 18-55 cały czas w sumie robię na 55 zdjęcia...... )
Tutaj masz odpowiedz :)
Ja kupilem najpierw 35 bo tez myslalem ze bedzie bardziej uniwersalny,ale jednak 50 z tych dwoch bardziej przypadla mi do gustu.
goracaczekolada
29-05-2014, 10:52
Tutaj masz odpowiedz :)
Ja kupilem najpierw 35 bo tez myslalem ze bedzie bardziej uniwersalny,ale jednak 50 z tych dwoch bardziej przypadla mi do gustu.
a to nie jest tak, że właśnie 35 jest jak 50 w tym moim obiektywie? :) czy źle rozumuje.
Źle rozumujesz. 50 będzie jak 50, a 35 będzie jak 35mm w 18-55. Pomijam kwestię jasności szkła i głębi ostrości.
goracaczekolada
29-05-2014, 11:00
Źle rozumujesz. 50 będzie jak 50, a 35 będzie jak 35mm w 18-55. Pomijam kwestię jasności szkła i głębi ostrości.
Dzięki za wyjaśnienie. Bardziej w takim razie chyba będzie dla mnie 50.
Andrzej1974
29-05-2014, 13:34
[...] który jest bardziej uniwersalny 50 czy 35? Ten 50 odpowiada 70 w DX i się zastanawiam czy nie lepszy będzie jednak ten 35.
[...] Bardziej w takim razie chyba będzie dla mnie 50.
Jeżeli się wahasz, który obiektyw będzie dla cb lepszy tj. 35 czy 50 (MZ 35-tka jest bardziej uniwersalna od 50-tki), to najlepiej będzie jeżeli porównasz je sobie w sklepie. Myślę, że w każdym większym sklepie foto mają te stałeczki i nie będzie dla nich żadnym problemem aby dać je Ci do przetestowania. Tym bardziej, że zapewne zakupisz u nich jedną ze stałek.
Przed wyborem stałki warto mieć na uwadze jej tzw. kąt widzenia (możesz go sprawdzić na kitowym N18-55 lub w symulatorze obiektywów (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/simulator)). I tak, w przypadku Twojego aparatu np. dla 35-tki kąt widzenia będzie 43 st. a dla 50-tki już tylko 31 st. To oznacza, że 35-tka będzie "szerzej widziała" od 50-tki, co z kolei może być (i jest) dość często przydatne przy robieniu np. zdjęć z imprez rodzinnych w pomieszczeniach. Poza tym 35-tką można sfotografować np. więcej osób niż 50-tką, która ma mniejszy ("węższy") kąt widzenia. Warto to również mieć na uwadze przy wyborze stałki bo wbrew pozorom imprez rodzinnych mamy w swoim życiu naprawdę sporo a nie ma nic gorszego na zdjęciach aniżeli ucięta w połowie postać ukochanej cioci, która nie zmieściła się w obiektywie bo ten miał węższy kąt widzenia a ściana za nami nie pozwoliła na krok w tył... ;-)
Hammer555
29-05-2014, 14:05
Tak jak napisalem wczesniej na Twoim miejscu bym zakupil 35 1.8g. Masz troche szerzej niz 50 i ostrzej od pelnej dziury w stosunku do 50. Po pewnym czasie jak by ci zabraklo czegos dluzszego to dokupisz 85 1.8g albo 85 1.8d i masz swietny zestaw. A jak kupisz 50 to wczesniej czy pozniej zapewne bedziesz chciala i troche szerzej i troche wezej czyli wieksze przyblizenie. Wiec trzeba bedzie dokupic kolejne dwa obiektywy, a w przypadku 35 dokupujesz 85 i masz full wypas i do zdjec rodzinnych i do portretu, czy tez do psa o ktorym na poczatku wspomnialas:) Ale to jest moje zdanie. Podepnij oba obiektywy w sklepie porob pare zdjec i zobacz. Wez pod uwage to (tak jak wczensiej napisalem ) , ze 35 jest ostrzejsza od pelnej dziury niz 50.
Dodam ze mialem wszystkie te obiektywy i najmniej korzystalem wlasnie z 50 gdyz posiadajac 35 i 85 nie widzialem zadnego sensu aby ja zakladac, gdyz pod dx wedlug mnie to ani szklo portretowe ani do czegos szerszego. Oczywiscie to tylko jest moje zdanie, wielu innych uzytkownikow moze chwalic 50 - tke i pelen szacunek dla nich. Dla mnie po prostu ta ogniskowa byla taka nijaka pod dx.
Popieram wszystko to co napisal powyzej Hammer555.
Jeszcze mam jedno pytanie, który jest bardziej uniwersalny 50 czy 35?
Uniwersalny pod dx - zdecydowanie 35 z tych dwoch.
Juz chyba masz dosyc informacji :) Teraz szoruj do sklepu podepnij dwa szkla 35 i 50 porob kilka zdjec , wybierz ktory ci lepiej lezy , kupuj szklo i ciesz sie zdjeciami:)
ps. nie boj sie pytac sprzedawcy o podpiecie tych szkiel w ramach testowania ktore dla Ciebie lepsze. Nikt łachy nie robi aby ci w tym pomoc podajac ci szklo abys przetestowala ze swoja pucha. Polecam Fotojokera.
goracaczekolada
30-05-2014, 15:43
Byłam w sklepie, sprawdziłam te dwa obiektywy, rzeczywiście 35mm bardziej przypadł mi do gustu. Pan sprzedawca był pomocny, też polecił mi właśnie ten obiektyw i również powiedział, że jak nauczę się robić zdjęcia to mogę dokupić sobie dłuższą stałkę albo już cos zmiennoogniskowego. Kupiłam. Na razie nie mam gdzie robić zdjęć, bo padało, pies u mamy, a chłopak średnio nadaje się na modela :) Popróbowałam na razie w domu, hmmm, chyba nie umiem jeszcze dobrze się nim posługiwać i cały czas mam ochotę coś oddalić albo przybliżyć ;)
Mam jeszcze jedno pytanie, pewnie dla Was jedno z głupszych. Nie da się tym obiektywem zrobić zdjęcia bardzo makro? Bo jak przybliżam do czegoś na maksa, łapie ostrość, ale po naciśnięciu spustu nie robi w ogóle zdjęcia, jak oddalam to nie ma problemu. :confused:
Nie zrobisz makro bo obiektyw ma minimalna odleglosc ostrzenia. W tym przypadku chyba 30 cm
Chcesz wiekszego zblizenia musisz zastosowac np pierscienie posrednie lub soczewki makro.
Masz fajny obiektyw mozesz teraz pobawic sie ze zdjeciami z mala GO. fajna sprawa :)
goracaczekolada
30-05-2014, 16:02
Nie zrobisz makro bo obiektyw ma minimalna odleglosc ostrzenia. W tym przypadku chyba 30 cm
Chcesz wiekszego zblizenia musisz zastosowac np pierscienie posrednie lub soczewki makro
matko, jak na razie to chyba jeszcze za trudne rzeczy dla mnie :) szczerze, to już wystraszyłam się, że coś z obiektywem, aparatem albo ostrością nie tak, dlatego, że jak miałam podpięty tamron 28-75 mm, to bez problemu wychodziły mi fajne zdjęcia makro. No, ale wszystkiego w jednym nie można mieć. Bardzo Wam dziękuję za rady, myślę, że bardziej zadomowię się na tym forum.
Pozdrawiam
Hammer555
30-05-2014, 16:16
Teraz dopiero zaczyna sie zabawa. Nie rob tylko zdjec na auto bo nie wykorzystasz potencjalu jaki drzemie w tym obiektywie. Rob w trybie A lub M, daj najmniejsza wartosc przyslony czyli f1.8 - f2.8 i zobacz co on potrafi robic z Glebia Ostrosci. Pamietaj tylko o czasach jak robisz bez lampy w pomieszczeniach, aby zdjecia nie byly poruszone.
goracaczekolada
30-05-2014, 16:20
na auto tym aparatem robiłam zdjęcia niecały tydzień, cały czas kombinuje na A i M :) największy problem mam niestety właśnie w pomieszczeniach, w taki pochmurny dzień jak dzisiaj są poruszone, nie potrafię dobrze ustawić.
Dostałam książke Bryan Peterson "Fotografia bez tajemnic" chce też trochę teorii poczytać, a przyznam się, że lepiej przyswajam z papieru niż internetu :)
Hammer555
30-05-2014, 21:33
Wiec teraz pozostaje czytac i praktykowac:) Powodzenia i samych udanych zdjec ...