PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 40mm micro za 700zl?

MackEstrite
27-05-2014, 15:55
Temat macro fotografii jest mi raczej lekko obcy... za wiele styczności z tym nie miałem, a kiedy potrzebowałem radziłem sobie jakimiś pół-środkami. Dziś pojawiła się możliwość zakupu obiektywu Nikkora AF-S 40 micro...

Naczytałem się sporo negatywnych opinii odnośnie samej idei tak krótkiego macro obiektywu - fakt że powiększenie 1:1 ma z około 4 cm sprawia że nie nadaje się do przysłowiowych robaczków. Osobiście jednak produkuję uzupełnienia protetyczne, a zęby wiadomo bliskości się nie boją - a do tego celu właśnie wykorzystywałbym ten obiektyw.

nikkor 35mm plus soczewki się kompletnie nie sprawdził, więc rozważam jeszcze opcje kupna pierścieni do mojego N50 1.8g.

Jestem rozrywany wewnętrznie przez chęć posiadania i czysto-rozsądkowe podejście... zwłaszcza, że sezon urlopowy się zaczyna i zdecydowanie bardziej przydałyby się dodatkowe fundusze na upatrzony jakiś czas temu UWA 10-24 bodaj...

pytanie oczywiście brzmi "czy za te pieniądze warto..."

cezet
27-05-2014, 20:14
Nikkor 50mm ładnie współpracuje z Raynoxem Dcr-250. Za 200zł możesz mieć zarówno swoje szkło jak i opcje makro

MackEstrite
27-05-2014, 21:35
szczerze powiedziawszy nie jestem przekonany czy Raynox to jest to czego szukam, miałem okazje bawić się tanimi chińskimi filtrami, które jak nie trudno się domyślić nie oszołomiły mnie ;) Prawdopodobnie porównywanie jednego z drugim jest kompletnie bez sensu, ale muszę zgłębić temat, może ktoś ze znajomych posiada takie cudo bym mógł sprawdzić jak się sprawuje :)

Poza tym cały czas na liście życzeń przyszłości jest tokina 100 f2.8 - ale to trochę droższa impreza, oraz brak silnika sprawia, że chyba odważę się na jej zakup dopiero po wymianie body na jakieś ze śrubokrętem... ;)