PDA

Zobacz pełną wersję : Nie widzę plików z karty micro SD

zolton
27-05-2014, 00:03
Nie ma tu wątku z telefonami więc do komputerów wrzucę.
Piszę tutaj bo nie mam jakiegoś takiego forum tematycznego.

Chodzi mi o to, że gdy podepnę telefon do komputera przez kabel USB to nie widzę plików na karcie. Pokazuje mi, że jest zajęte miejsce ale folder wygląda na czysty. Gdy podepnę się przez adapter i do czytnika w laptopie to wszystko widać więc to nie jest wina karty.

Telefon to Xperia tipo z androidem. Ktoś zaradzi aby to działało?
Pozdrawiam

GonzoG
27-05-2014, 00:54
Jaki Android i w jakim trybie ustawione USB ??

zolton
27-05-2014, 09:49
Jaki Android i w jakim trybie ustawione USB ??

4.0.4
USB gdzie mogę sprawdzić? Szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Chyba, że chodzi o debugowanie, jeżeli tak to jest włączone.

Napiszę jeszcze, że nie widzę plików tylko z karty mSD - pliki w pamięci wewnętrznej są widoczne.

GonzoG
27-05-2014, 11:13
1. Wyłącz debugowanie.
2. Nie każdy telefon potrafi podpiąć 2 pamięci. Sam android pozwala tylko na jedną, przy dwóch trzeba mieć dostosowany do tego system. Czy oryginalny jest - nie wiem.

Johanan
27-05-2014, 11:43
W menu powinieneś mieć zakładkę >>Xperia<< tam klikamy Ustawienia łączności --> Tryb połączenia USB, gdzie powinien być zaznaczony "Tryb przesyłania multimediów (MTP)".

Nie zaznaczamy "Trybu pamięci masowej (MSC)" !

zolton
27-05-2014, 13:23
Wyłączenie debugowania niepomogło. MTP jest włączone. MSC nie jest zaznaczone.
Od nowości to dziadostwo działało a teraz strajk.

System jest oryginalny.

Johanan
27-05-2014, 13:54
A andek "widzi" tę kartę, czy nie, bo jeżeli "widzi", to nie ma bata i "blaszak" też musi, chyba że kabelek, albo wybrane gniazdo USB szwankują.

zolton
27-05-2014, 14:05
W total commanderze na tel widzę pliki. Na laptopie widzę jedynie kilka ostatnio wgranych plików, które też są widoczne na telefonie. Kabel jest sprawny i porty USB w laptopie też Sprawdzałem na kablu kolegi i to samo się dzieje.

Johanan
27-05-2014, 14:08
Wiem, że to pomysł dość ostateczny, ale format karty w telefonie, powinien rozwiązać problem.

zolton
27-05-2014, 23:33
Niechciałbym formatować karty ale jak nie spróbuję to się nie przekonam. Jutro to postaram się sprawdzić.

Johanan
28-05-2014, 17:36
Niechciałbym formatować karty ale jak nie spróbuję to się nie przekonam. Jutro to postaram się sprawdzić.

Po namyśle przyznaję, że mógłbyś spróbować też z trybem MSC, w którym powinna być "widzialna" TYLKO karta mikro SD, co praktycznie również by Ci rozwiązywało w jakiś sposób problem.

zolton
28-05-2014, 23:14
Po namyśle przyznaję, że mógłbyś spróbować też z trybem MSC, w którym powinna być "widzialna" TYLKO karta mikro SD, co praktycznie również by Ci rozwiązywało w jakiś sposób problem.

nous y voilà :D

Dieła. Dzięki :D