Zobacz pełną wersję : Nie widzę plików z karty micro SD
Nie ma tu wątku z telefonami więc do komputerów wrzucę.
Piszę tutaj bo nie mam jakiegoś takiego forum tematycznego.
Chodzi mi o to, że gdy podepnę telefon do komputera przez kabel USB to nie widzę plików na karcie. Pokazuje mi, że jest zajęte miejsce ale folder wygląda na czysty. Gdy podepnę się przez adapter i do czytnika w laptopie to wszystko widać więc to nie jest wina karty.
Telefon to Xperia tipo z androidem. Ktoś zaradzi aby to działało?
Pozdrawiam
Jaki Android i w jakim trybie ustawione USB ??
Jaki Android i w jakim trybie ustawione USB ??
4.0.4
USB gdzie mogę sprawdzić? Szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Chyba, że chodzi o debugowanie, jeżeli tak to jest włączone.
Napiszę jeszcze, że nie widzę plików tylko z karty mSD - pliki w pamięci wewnętrznej są widoczne.
1. Wyłącz debugowanie.
2. Nie każdy telefon potrafi podpiąć 2 pamięci. Sam android pozwala tylko na jedną, przy dwóch trzeba mieć dostosowany do tego system. Czy oryginalny jest - nie wiem.
W menu powinieneś mieć zakładkę >>Xperia<< tam klikamy Ustawienia łączności --> Tryb połączenia USB, gdzie powinien być zaznaczony "Tryb przesyłania multimediów (MTP)".
Nie zaznaczamy "Trybu pamięci masowej (MSC)" !
Wyłączenie debugowania niepomogło. MTP jest włączone. MSC nie jest zaznaczone.
Od nowości to dziadostwo działało a teraz strajk.
System jest oryginalny.
A andek "widzi" tę kartę, czy nie, bo jeżeli "widzi", to nie ma bata i "blaszak" też musi, chyba że kabelek, albo wybrane gniazdo USB szwankują.
W total commanderze na tel widzę pliki. Na laptopie widzę jedynie kilka ostatnio wgranych plików, które też są widoczne na telefonie. Kabel jest sprawny i porty USB w laptopie też Sprawdzałem na kablu kolegi i to samo się dzieje.
Wiem, że to pomysł dość ostateczny, ale format karty w telefonie, powinien rozwiązać problem.
Niechciałbym formatować karty ale jak nie spróbuję to się nie przekonam. Jutro to postaram się sprawdzić.
Niechciałbym formatować karty ale jak nie spróbuję to się nie przekonam. Jutro to postaram się sprawdzić.
Po namyśle przyznaję, że mógłbyś spróbować też z trybem MSC, w którym powinna być "widzialna" TYLKO karta mikro SD, co praktycznie również by Ci rozwiązywało w jakiś sposób problem.
Po namyśle przyznaję, że mógłbyś spróbować też z trybem MSC, w którym powinna być "widzialna" TYLKO karta mikro SD, co praktycznie również by Ci rozwiązywało w jakiś sposób problem.
nous y voilà :D
Dieła. Dzięki :D