Zobacz pełną wersję : Klawiatura - czyszczenie?
Miałem brudną klawiaturę ( bezprzewodowa, iMac ). Przetarłem lekko wilgotną szmatką z detergentem i... zaczęło się. Najpierw ( po 2 dniach )nie działały niektóre klawisze, a teraz przy jednym naciśnięciu włącza się klawisz kilkukrotnie ( nie wiem, czy powtarza tę samą literę, bo mogę testować tylko hasło, które nie pokazuje co wpisałem ).
Jak to wyleczyć ? Wykąpać w wodzie destylowanej i wysuszyć ?
To nie jest Twój problem. Twoim problemem było kupienie czegoś od Apple :D
RobertMiernik
26-05-2014, 21:49
Skąd Ci przyszło do głowy czyścić klawiaturę na mokro?!
Na początek spróbuj bardzo dokładnie przeczyścić sprężonym powietrzem (takim w spreju).
jak nie pomoga lzejsze sposoby to bardzp bezpiecznym jest zanuzenie i wyplukanie klawiatury w alkoholu izopropylowym lub jeszcze lepiej z mieszance alkoholu izopropylowego i eteru dietylowego (50/50).
Rozbierz klawiaturę, wyczyść IPA. Nie kupuj aple.
Carlos_lo
26-05-2014, 22:34
kup klawiature na usb, bluetooth, cokolwiek ;) od pc, ustawisz sobie pozniej bez problemu
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dzięki chłopaki :)
Robert z tym powietrzem, to chyba d.pa, bo akcja czyszczenia miała miejsce ok. 10 dni temu.
Kurtz - jak rozebrać tę pieruńską klawiaturę?
Gdzie kupuje się IPA ?
marszull
26-05-2014, 23:45
jak sobie spojrzalem przed chwila na dol klawiatury z ktorej pisze, to pewnie pod tymi gumowymi bialymi nozkami sa srubki
ps ipa znajdziesz na allegro
jak sobie spojrzalem przed chwila na dol klawiatury z ktorej pisze, to pewnie pod tymi gumowymi bialymi nozkami sa srubki
Próbowałem, ale miałem wrażenie, że prędzej urwę niż wyciągnę. Może ktoś ma jednak jakieś doświadczenie ?
http://www.ifixit.com/Teardown/Apple+Wireless+Keyboard+%28A1255%29+Teardown/5239
To na fixit wydaje się "trochę" skomplikowane, znajdziesz też parę filmów na youtubie, po wpisaniu np. Apple Wireless Keyboard repair
To na fixit wydaje się "trochę" skomplikowane, znajdziesz też parę filmów na youtubie, po wpisaniu np. Apple Wireless Keyboard repair
Tej drogi już probowałem, ale nic sensownego nie znalazłem - stąd pytanie na forum :)
Zdejmowanie niedziałających klawiszy i przemywanie izopropanolem lub spirytusem mechanizmu wydaje się sensowne.
Zdemontowałem 15 klawiszy i przemyłem benzyną ekstrakcyjną ( tylko to miałem pod ręką ). Sześć nadal nie działa.
Izopropanolem pewnie by poszło :)
Borat1979
28-05-2014, 14:24
Apple to nawet najprostsze rzeczy musi na siłę udziwnić :x
Wyrzuć to gówno i kup normalna klawiaturę.
Ja swoja klawiature czyszcze prysznicem, wczesniej ja odpinam od lapka :wink: pozniej na balkon na sznurek i wisi do wieczora razem z gaciami. Jeszcze sie nie zdarzylo zeby cos sie zacinala a po takim szorowaniu wyglada jak nowa. Odkad pamietam zawsze tak czyscilem klawiatury, no ale ja nie mam apple :wink:
Ja swoja klawiature czyszcze prysznicem, wczesniej ja odpinam od lapka :wink: pozniej na balkon na sznurek i wisi do wieczora razem z gaciami. Jeszcze sie nie zdazylo zeby cos sie zacinala a po takim szorowaniu wyglada jak nowa. Odkad pamietam zawsze tak czyscilem klawiatury, no ale ja nie mam apple :wink:
Czynię dokładnie to samo z klawiaturą od PC (prysznic i szczotka). Zostawiam do wyschnięcia na 2-3 dni, uprzednio pomachawszy nią zamaszyście, aby jak najmniej wody pozostało. Robiłem to wielokrotnie, nigdy nic się nie stało.
Kupiłem nową :(
Starą zostawiam do eksperymentów :)