Zobacz pełną wersję : Pomiar Centralnie Ważony
Witajcie.
Prośba o wyjaśnienie następującego zagadnienia:
Pomiar CW. Motyw fotografowany znajduje się w lewej części kadru. Aktywne środkowe pole AF. Łapiemy motyw w pole AF blokujemy ostrość i przekadrowujemy.
I pytanie:
Czy pomiar światła należy zablokować FV Lock w momencie blokowania ostrości (tzn w chwili gdy mamy motyw w środku), czy też nie blokujemy pomiaru. Szczerze mówiąc trochę sie nad tym głowie i nie moge rozwikłać bo oba rozwiązania są dziwne.
1) Blokujemy w momencie "łapania" w pole AF - jeśli po przekadrowaniu w kadrze znajdzie sie jakis jasny motyw po prawej stronie to mamy przepał jak nic.
2) Nie blokujemy - bez sensu bo wtedy pomiar CW ważymy centralnie na niewiadomo co.
Proszę o wyjaśnienie tego zagadnienia bo jakoś nie moge załapać idei CW nie dla środkowych kadrów.
PS. Wiem że to lameriada.
Zakladajac, ze to co ma byc ostre, ma byc dobrze naswietlone, to pkt. 1
No dobra. A w przypadku użycia flasha ??
Tutaj informacja o mocy błysku uzyskiwana jest (np. w TTL) tuż przed momentem wyzwolenia głównego błysku. Nie ma więc czasu na przekadrowanie.
Wiem że można użyć funkcji pamięci błysku (tzn. błysnać wcześniej przekadrowac i odpalić) ale to troche namieszane wg. mnie.
Reasumując. Z flashem albo jedziemy na matrycy albo bawimy sie z pamięcią błysku dla innych pomiarów światła.
Dobrze kombinuje czy nie bardzo ?
[ Dodano: Czw Sie 04, 2005 9:52 pm ]
Czy to takie proste czy takie trudne że nikt nie wie ?
[ Dodano: Sob Sie 06, 2005 6:10 pm ]
Ludzie pomóżcie, ja pytam poważnie !!!!
Wg moich doświadczeń wszystko zależy także od rodzaju tła.
Jeśli postać mocno kontrastuje z tłem (np osoba na jasnym niebie lub białej ścianie) używasz pomiaru punktowego - ustawiasz EV (od +1 do +2,5), łapiesz AE na tym jasnym tle, przekadrowujesz na osobę, łapiesz ostrość i pstrykasz... Tym sposobem powinieneś mieć ładnie doświetloną osobę oraz nieprzepalone tło...
Jeśli chodzi o użycie lampy dodatkowo to zawsze możesz jej użyć, ale pamiętaj aby nie używać zbyt dużej wartości lampy...
Kurcze Mihow ale wygrzebałeś tego posta :lol: Dzięki. Zgadzam się z tym co piszesz ale to chyba będzie obowiązywało tylko w momencie gdy udział światła zastanego jest spory (tzn. gdy używasz lampy do doświetlenia). A ja mam problem ze zrozumieniem sytuacji gdzie lampa jest głównym źródłem światła. Wtedy pomiar punktówy nie ma chyba sensu.
Jak chcesz miec blokade ekspozycji dla lampy, to musisz takie cos ustawić w menu.
(Ustawienia własne nr.15 dla przycisku AE-L)
Nastepnie blokujesz błysk na obiekcie przysiskając ten przycisk AE-L (bedzie mały przedbłysk) i przekadrowujesz itd.
pozdr
[ Dodano: Wto Sie 23, 2005 9:18 pm ]
Czyli np.osoba z lewej strony, a za nią głebokie wnętrze.Jak nie zablokujesz błysku na osobie, to ciemne wnętrze wymusi wiekszą moc lampy i masz postać wyjaraną.
No dokładnie mi o to chodziło. Wiem że jest taka blokada błysku i jak się ją ustawia. Tylko nie bardzo mi się chciało wierzyć ze trzeba wyzwalać ręcznie przedbłyski (AE-L) dla każdego innego pomiaru niż matrycowy (oczywiście w przypadku przekadrowywania). No ale wygląda na to że tak właśnie jest.
Wydaje mnie się, że tak jest nawet na matrycy, ale musze to sprawdzić.
Tam przecież nie pojawia sie dodatkowy przedbłysk przed przekadrowaniem, tylko po, w chwili naciskania spustu.
Skibi to się chyba nie rozumiemy jednak. W matrycy nie ma znaczenia czy przekadrujesz czy nie bo i tak i tak zbierany jest pomiar z całej klatki. Ale mierząc np. spotem jestes skazany na to że zmierzone będzie to co jest w obszarze pomiaru w chwili robienia zdjęcia (bez wykorzystania blokady błysku).
Tak jak napisałem muszę to sprawdzić.
Ja zawsze gdy mam ważny obiekt na pierwszym planie, a nie centralnie to blokuję błysk.Wszelkie całościowe informacje o mocy potrzebnej do odpalenia aparat otrzymuje w ostatniej chwili po przekadrowaniu i przedbłysku.Nie jest do końca wiadomo, czy ważna dla nas postać nie jest dla systemu przypadkowa.