PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar Centralnie Ważony

jaromir
03-08-2005, 22:06
Witajcie.

Prośba o wyjaśnienie następującego zagadnienia:

Pomiar CW. Motyw fotografowany znajduje się w lewej części kadru. Aktywne środkowe pole AF. Łapiemy motyw w pole AF blokujemy ostrość i przekadrowujemy.

I pytanie:
Czy pomiar światła należy zablokować FV Lock w momencie blokowania ostrości (tzn w chwili gdy mamy motyw w środku), czy też nie blokujemy pomiaru. Szczerze mówiąc trochę sie nad tym głowie i nie moge rozwikłać bo oba rozwiązania są dziwne.

1) Blokujemy w momencie "łapania" w pole AF - jeśli po przekadrowaniu w kadrze znajdzie sie jakis jasny motyw po prawej stronie to mamy przepał jak nic.

2) Nie blokujemy - bez sensu bo wtedy pomiar CW ważymy centralnie na niewiadomo co.

Proszę o wyjaśnienie tego zagadnienia bo jakoś nie moge załapać idei CW nie dla środkowych kadrów.

PS. Wiem że to lameriada.

alekw
03-08-2005, 22:11
Zakladajac, ze to co ma byc ostre, ma byc dobrze naswietlone, to pkt. 1

jaromir
03-08-2005, 22:29
No dobra. A w przypadku użycia flasha ??
Tutaj informacja o mocy błysku uzyskiwana jest (np. w TTL) tuż przed momentem wyzwolenia głównego błysku. Nie ma więc czasu na przekadrowanie.
Wiem że można użyć funkcji pamięci błysku (tzn. błysnać wcześniej przekadrowac i odpalić) ale to troche namieszane wg. mnie.

Reasumując. Z flashem albo jedziemy na matrycy albo bawimy sie z pamięcią błysku dla innych pomiarów światła.

Dobrze kombinuje czy nie bardzo ?

[ Dodano: Czw Sie 04, 2005 9:52 pm ]
Czy to takie proste czy takie trudne że nikt nie wie ?

[ Dodano: Sob Sie 06, 2005 6:10 pm ]
Ludzie pomóżcie, ja pytam poważnie !!!!

mihow
23-08-2005, 13:54
Wg moich doświadczeń wszystko zależy także od rodzaju tła.
Jeśli postać mocno kontrastuje z tłem (np osoba na jasnym niebie lub białej ścianie) używasz pomiaru punktowego - ustawiasz EV (od +1 do +2,5), łapiesz AE na tym jasnym tle, przekadrowujesz na osobę, łapiesz ostrość i pstrykasz... Tym sposobem powinieneś mieć ładnie doświetloną osobę oraz nieprzepalone tło...

Jeśli chodzi o użycie lampy dodatkowo to zawsze możesz jej użyć, ale pamiętaj aby nie używać zbyt dużej wartości lampy...

jaromir
23-08-2005, 21:05
Kurcze Mihow ale wygrzebałeś tego posta :lol: Dzięki. Zgadzam się z tym co piszesz ale to chyba będzie obowiązywało tylko w momencie gdy udział światła zastanego jest spory (tzn. gdy używasz lampy do doświetlenia). A ja mam problem ze zrozumieniem sytuacji gdzie lampa jest głównym źródłem światła. Wtedy pomiar punktówy nie ma chyba sensu.

skibi
23-08-2005, 21:12
Jak chcesz miec blokade ekspozycji dla lampy, to musisz takie cos ustawić w menu.
(Ustawienia własne nr.15 dla przycisku AE-L)
Nastepnie blokujesz błysk na obiekcie przysiskając ten przycisk AE-L (bedzie mały przedbłysk) i przekadrowujesz itd.

pozdr

[ Dodano: Wto Sie 23, 2005 9:18 pm ]
Czyli np.osoba z lewej strony, a za nią głebokie wnętrze.Jak nie zablokujesz błysku na osobie, to ciemne wnętrze wymusi wiekszą moc lampy i masz postać wyjaraną.

jaromir
23-08-2005, 21:20
No dokładnie mi o to chodziło. Wiem że jest taka blokada błysku i jak się ją ustawia. Tylko nie bardzo mi się chciało wierzyć ze trzeba wyzwalać ręcznie przedbłyski (AE-L) dla każdego innego pomiaru niż matrycowy (oczywiście w przypadku przekadrowywania). No ale wygląda na to że tak właśnie jest.

skibi
23-08-2005, 21:30
Wydaje mnie się, że tak jest nawet na matrycy, ale musze to sprawdzić.
Tam przecież nie pojawia sie dodatkowy przedbłysk przed przekadrowaniem, tylko po, w chwili naciskania spustu.

jaromir
23-08-2005, 21:35
Skibi to się chyba nie rozumiemy jednak. W matrycy nie ma znaczenia czy przekadrujesz czy nie bo i tak i tak zbierany jest pomiar z całej klatki. Ale mierząc np. spotem jestes skazany na to że zmierzone będzie to co jest w obszarze pomiaru w chwili robienia zdjęcia (bez wykorzystania blokady błysku).

skibi
23-08-2005, 21:44
Tak jak napisałem muszę to sprawdzić.
Ja zawsze gdy mam ważny obiekt na pierwszym planie, a nie centralnie to blokuję błysk.Wszelkie całościowe informacje o mocy potrzebnej do odpalenia aparat otrzymuje w ostatniej chwili po przekadrowaniu i przedbłysku.Nie jest do końca wiadomo, czy ważna dla nas postać nie jest dla systemu przypadkowa.