PDA

Zobacz pełną wersję : Jak obliczyć skalę odwzorowania dla odwróconego obiektywu

kaliszfornijczyk
25-05-2014, 19:58
Witam.
Czy ktoś wie jak obliczyć skalę odwzorowania odwróconego obiektywu ?
Konkretnie chodzi mi o odwrotnie podpięty N35 f1.8 DX do N5100.
W necie znalazłem wzory na skalę odwzorowania tylko dla normalnie podpiętych szkieł i nie wiem jak to się ma do szkieł odwróconych.
Pozdrawiam.

Daimon
25-05-2014, 20:01
Nie bezpośrednio na temat - jak rozumiem jesteś świadom tego, że N35 nie ma pierścienia przysłon więc poprawne naświetlenie zdjęcia będzie bardzo utrudnione (pomijając fakt samej manualnej ekspozycji, musisz "jakoś" zadbać o odpowiednie domknięcie przysłony)

kaliszfornijczyk
25-05-2014, 20:20
Tak, ten etap mam już za sobą. TUTAJ (prosto z puszki) (http://i276.photobucket.com/albums/kk40/kaliszfornijczyk/Nikoniarze/DSC_5328.jpg~original) trochę pszczołę pomęczyłem (nabijając ją na igłę ;) , znalazłem adapter odwrotnego mocowania na 52mm i dlatego pytam o skalę odwozorowania dla odwróconego N35.
Ciekawe jaka by była dla N85 bo też będę miał taki adapter?

Daimon
25-05-2014, 20:25
Im szerszy obiektyw tym lepsza skala odwzorowania przy mocowaniu odwrotnym. Jak to się wylicza to może ktoś obeznany się wypowie

P.S. nabijanie pszczoły na igłę? Jakoś ja mam zawsze podejście, żeby możliwie nie straszyć zwierzaków, nie wspominając o zamrażaniu czy zabijaniu...

ajt
25-05-2014, 20:40
Wyliczyć się nie da, bo to zależy od konstrukcji optycznej, czy choćby głębokości osadzenia przedniej soczewki. Generalnie, im mniejsza ogniskowa, tym większa skala odwzorowania. Można za to ustalić doświadczalnie. Co za problem przytknąć odwrotnie obiektyw do bagnetu (lub nawet trzymać w odległości podobnej do tej, jaką daje adapter), do tego przytrzymać palcem dzyndzel otwierający przysłonę, spojrzeć przez ten zestaw na linijkę, albo i nawet jej zdjęcie zrobić i wszystko będzie wiadomo :) Tylko do tego wszystkiego trzeba oczywiście dany obiektyw mieć, albo poprosić posiadaczy o taki eksperyment :)

PanAmeba
28-05-2014, 00:58
Moim zdaniem wystarczy strzelić zdjęcie linijki lub papieru milimetrowego i porównać wynik z rozmiarem matrycy.

karolt
31-05-2014, 12:49
Fotografowanie odwróconym szkłem G nie jest żadnym problemem, jak się wie, jak to robić:
https://www.youtube.com/watch?v=8wLXiDfUG2I
Co do skali odwzorowania, to są tabelki do wygooglania.
Szkło 35mm na FX daje mniej więcej 2:1, na przykład.