Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 pomocy !
Kladikol
25-05-2014, 19:03
Witam. Dziś wzięłam do ręki swojego nikona d5100, ja do zdjęć a tam wychodzi coś takiego.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zapodaj.net/0caa2c05344d6.jpg.html>DSC_1352.jpg)
Co się stało? Czy konieczna jest naprawa w serwisie? Jaki jest jej koszt?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
zbyszekD7000
25-05-2014, 19:13
nie widać - pisze zakaz hotlinkowania.
Andrzej1974
25-05-2014, 22:25
Jw
fotouśmieszek
19-06-2014, 22:52
Nie bede zakladal nowego watku,mam problem z d5100.Mianowicie przy wyjmowaniu karty ze slota,nastepuje zaciecie i wyjmuje karte "na siłę".Wyprobowalem rozne karty - z drobnymi roznicami,to samo :-( Poza tym wszystko dziala OK,ale boje sie czy nie uszkodze slota. Miał ktos z kollegow/żanek cos podobnego? Czy to ma tendencje do zanikania - jezeli ktos sie z taka usterka spotkal. Z gory dzieki za info m:-)
patefonik
19-06-2014, 23:00
Nie. Mam 5100 ponad dwa lata używam różnych kart i nigdy tak się nie stało. Rozumiem, że najpierw wciskasz kartę aż kliknie, a potem wyciągasz....
Karta ma wyciągać się z oporem.
Jak jest zbyt duży, to znaczy, że coś zostało w gnieździe karty, albo zostało ono uszkodzone.
Wanageddon
20-06-2014, 00:26
Miałem tak w moim d5100, za każdym razem zmuszony byłem wyciągać kartę ruszając na boki, jednocześnie ciągnąc kartę ze slotu. Tak też polecam robić. Nic na siłę !
Co jeden to lepszy,heh
Karta ma siedzieć solidnie w slocie i dopiero po kliknięciu zwolnić zaczep wtedy ładnie oraz delikatnie opuszcza slot,wyciągając ją dwoma palcami,to nie zaciski hamulcy w samochodzie że trzeba postukać w celu poluzowania
Pozdro
Niestety wygląda to na uszkodzenie mechanizmu zwalniającego kartę, jeśli masz go na gwarancji to ślij, warto spróbować ale pewnie i tak powiedzą, że Twoja wina i każą płacić, jak będziesz ciągle na siłe wyciągał karty to możesz zupełnie uszkodzić slot nie mówiąc już o rozwarstwienu kart SD.
patefonik
20-06-2014, 10:13
"Karta ma siedzieć solidnie w slocie i dopiero po kliknięciu zwolnić zaczep wtedy ładnie oraz delikatnie opuszcza slot"
Dokładnie tak.
chudeusz
20-06-2014, 11:47
U mnie po zwolnieniu zaczepu karta nie wychodzi bez oporu. Nic nie haczy ale trzeba ją pociągnąć by wyszła.
W moim d5100 też się zacina przy wyciąganiu i jak wspomniał wcześniej Wanageddon po poruszeniu na boki puszcza . W d5300 nie mam tego problemu .
@bolth - fotouśmieszek nie jest odosobniony jeśli chodzi o problem z kartami w d5100 , więc twe nauki są nie trafione .
fotouśmieszek
20-06-2014, 16:41
Niestety wygląda to na uszkodzenie mechanizmu zwalniającego kartę, jeśli masz go na gwarancji to ślij, warto spróbować ale pewnie i tak powiedzą, że Twoja wina i każą płacić, jak będziesz ciągle na siłe wyciągał karty to możesz zupełnie uszkodzić slot nie mówiąc już o rozwarstwienu kart SD.
O kurde :-( napedziles mi strachu. "Najgorsze" jest to,ze puszka jest idealna,lepsza jeszcze od poprzedniej (tez 5100) kupilem pierwsza zamiast d7000 ktory ...wiadomo;/ i uwazam,ze daje jedne z lepszych obrazkow .Jako drugi aparat - ideal.No coz,poszukam gwarancji,chyba jeszcze da rade.Serdeczne dzieki za uwagi :-) Edit:sprobowalem jak radziliscie,kilka lekkich pociagniec i wychodzi .Ale problem w tym ze mialem z 10 nikonow i nigdy nie byla potrzebna "procedura wyciagania karty"
@bolth - fotouśmieszek nie jest odosobniony jeśli chodzi o problem z kartami w d5100 , więc twe nauki są nie trafione .
Nie lubie czepialskich osobników,nikogo po za moimi dziećmi nie nauczam,napisałem tylko jak powinno to wyglądać,widocznie Nikon lubi zaskakiwać a swoją drogą gdzie jest sens posiadania dwóch puszek tej samej serii?
fotouśmieszek
21-06-2014, 11:49
Nie lubie czepialskich osobników,nikogo po za moimi dziećmi nie nauczam,napisałem tylko jak powinno to wyglądać,widocznie Nikon lubi zaskakiwać a swoją drogą gdzie jest sens posiadania dwóch puszek tej samej serii?
Też nie lubie.Nie mam 2 puszek 5100.Jako pierwszy mam zupelnie inny aparat.A 5100 sie pozbylem.Okazalo sie ze Nikon ma swoje niepowtarzalne zalety,wiec znowu DOKUPILEM 5100.Znakomicie sie uzupelniaja,mimo ze druga pucha to znacznie wyzsza półka.Pozdrawiam dzieci :-)
Tyczyło się to Nikkosia tak na marginesie nie zasmiecając wątku
Pozdrawiam wszystkich prze łikendzie
MackEstrite
21-06-2014, 16:25
Jakoś w moim D5100 nie zauważyłem anomalii... "click" i się wysuwa kartę jak z każdego innego standardowego urządzenia. Być może faktycznie jest jakiś problem konstrukcyjny i coś gdzieś blokuje? ;)
fotouśmieszek
21-06-2014, 17:17
widocznie Nikon lubi zaskakiwać a swoją drogą gdzie jest sens posiadania dwóch puszek tej samej serii?
Tego nie napisał Nikkoś,w dodatku to jest OT. A posiadanie 2 tych samych puszek dla wielu kolegow ma gleboki sens :-)
Nie napisał ale ma w podpisie jak ktos zwraca na to uwage to wie o co biega
fotouśmieszek
22-06-2014, 18:47
Nie napisał ale ma w podpisie jak ktos zwraca na to uwage to wie o co biega
a o co biega? nie kombinuj lol:shock: