Zobacz pełną wersję : Nikon 80-200 mm F/2.8 D AF IF ED (new) prosze o pomoc
Witam. posiadam obiektyw jak w tytule wersje dwupierscieniowa. Pieknie ostrzy , oddaje sliczne kolory, bokeh itd. Jednym slowem , robienie nim zdjec to prawdziwa przyjemnosc. a ogladanie ich jeszcze wieksza. Ale mam dwa spostrzezenia odnosnie tego obiektywu, a mianowicie:
1. Jak przechyle obiektyw do gory mordka a pozniej w dol to slysze jak by cos jednorazowo puknelo w srodku, bardzo delikatnie. Czy to normalne?
2. Na przyslonie 2.8 idealnie naswietla zdjecia , jednak czym bardziej przymykam to zdjecia staja sie coraz bardziej stopniowo lekko przeswietlone. I zauwazylem ze np w trybie aparatu A - od f3.2 do f3.5 kompensacja ekspozycji: -0.3 i jest ok. Dalej od f4 do f7.1 kompensacja ekspozycji: -0.7 i jest ok. Na manualu to samo wystepuje.
Sprawdzilem czy czasem nie ma oleju na listkach przeslony. Nie ma nic , czysciutko jak lza w srodku. Jak ruszam manualnym pierscieniem przyslony na obiektywie to listki przymykaja i otwieraja sie idealnie. Pierwszy raz sie spotkalem z czyms takim, w innych obietywach nigdy nie mialem takiego problemu. Co moze to powodowac?
Nie wiem czy to ma znaczenie ale dodam , ze obiektyw w stanie idealnym zarowno na zewnatrz jak i wewnatrz. Poki co nie mam jak sprawdzic go na innym body, ale sprzedawca mial go podpietego pod D700 i niby nic takiego u niego nie wystepowalo (chodzi o te lekkie przeswietlenia zdjec).
Podpinane do D7100
Dziekuje za podpowiedzi...
marcin_G
25-05-2014, 23:09
Zaczniemy od tego, że ten obiektyw nie ma "IF", jak piszesz w tytule. Tu mamy klasyczne ogniskowanie przednią grupą, klasyka wśród starszych zoomów ze stałym świetle.
1. ciężko powiedzieć, zależy jak głośne jest pukanie. Dasz radę nagrać to z dźwiękiem na Youtube?
2. Wszystko wskazuje na niedomykanie się przysłony. Ustaw na pierścieniu f/11-f/22, po czym palcem podnieś do góry domykacz przysłony (zakładam, że wiesz gdzie on jest w bagnecie obiektywu). Błyskawicznie zwolnij domykacz i zobacz, czy segmenty przysłony zamkną się błyskawicznie. Może się okazać, że segmenty przysłony są suche, ale "zmulona" jest mechanika domykania przysłony gdzieś między domykaczem przysłony a segmentami przysłony.
Dziekuje za zainteresowanie.
A wiec zrobilem tak jak kazales w punkcie drugim i segmenty zamknely sie blyskawicznie, zrobilem 3 proby i wszystkie identyczne.
Filmik niedlugo nagram....
marcin_G
25-05-2014, 23:46
A czy z innymi obiektywami ten problem także występuje?
Co do drugiego, to pewnie przesunięty popychacz. Sprawdź czy na przysłonie 3,2 widać listki naciskając podgląd. Najprawdopodobniej dopiero od 3,5.
A czy z innymi obiektywami ten problem także występuje?
Z innymi obiektywami problem ten nie wystepuje. Zaraz bedzie film.
Link do filmiku odnosnie tego pukania:
https://www.youtube.com/watch?v=r-5VDiczgCI&feature=youtu.be
Na poczatku troche trzeszczy mikrofon.
Co do drugiego, to pewnie przesunięty popychacz. Sprawdź czy na przysłonie 3,2 widać listki naciskając podgląd. Najprawdopodobniej dopiero od 3,5.
Na podgladzie glebi ostrosci widac listki od f4, chyba ze cos z oczami mam.
Przełącz się w body na sterowanie przysłony z obiektywu i sprawdź wtedy na f/2.8 f/4 i f/5.6
Popychacz do regulacji. Ale trzeba sprawdzić, w którym miejscu. Jeśli na wszystkich ogniskowych jest tak samo, to przy bagnecie. Trzeba poluzować dwa wkręty.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/AF80200D-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-oDWsA9k8AFY/U4LSYvFi7dI/AAAAAAAEv0w/zLYN1tl8QK8/s800/AF80-200D.jpg)
Przełącz się w body na sterowanie przysłony z obiektywu i sprawdź wtedy na f/2.8 f/4 i f/5.6
Przelaczylem w body na sterowanie przyslony z obiektywu i wystepuje to samo. WIec bez roznicy , czy krece przyslona z pod body czy z pod obiektywu.
Popychacz do regulacji. Ale trzeba sprawdzić, w którym miejscu. Jeśli na wszystkich ogniskowych jest tak samo, to przy bagnecie.[/IMG]
Sprawdzilem i tak samo sie zachowuje przy kazdej ogniskowej.
Czyli z tego wynika , ze trzeba wyregulowac popychacz.
Tylko teraz mnie zastanawia , czy jak na manualnym piercieniu przyslony ustawialem rozne jej wartosci i wystepowal ten sam blad (przeswietlenie) to czy napewno to. Rozumiem ze popychacz przyslony jest dla body kiedy z niego ustawiamy przyslone. A jak ustawimy w aparacie na manualna przyslone to w tedy chyba popychacz nie ma tu nic do rzeczy. Tego nie wiem.
Ma. Dlatego możesz w ogóle ostrzyć ciemniejszymi szkłami, bo popychacz automatycznie otwiera przysłonę na max, a domyka ją dopiero w chwili robienia zdjęcia. Jak jest źle wyregulowany, to źle ją domknie i zdjęcie będzie albo za jasne albo za ciemnie. Bez względu na to czy przysłonę ustawiasz z body czy pierścieniem.
Ma. Dlatego możesz w ogóle ostrzyć ciemniejszymi szkłami, bo popychacz automatycznie otwiera przysłonę na max, a domyka ją dopiero w chwili robienia zdjęcia. Jak jest źle wyregulowany, to źle ją domknie i zdjęcie będzie albo za jasne albo za ciemnie. Bez względu na to czy przysłonę ustawiasz z body czy pierścieniem.
Dziekuje ze odpowiedz, zawsze czlowiek madrzejszy o kolejna rzecz.
W takim razie czeka mnie regulacja popychacza przyslony. Dziekuje rowniez TOP67 za diagnoze , jak i rowniez pozostalym forumowiczom za wszelkie porady.
Teraz najwazniejsze: Czy moge zrobic to samemu (jezeli tak to zgodnie z instrukcja podana przez TOP67) , czy lepiej oddac do serwisu (jakie koszta moga byc)?
sam pobawię się swoim obiektywem i zobaczę jak u mnie :D
co do serwisu, to proponowałbym zadzwonić i się spytać, wstępną diagnozę już masz.
sam pobawię się swoim obiektywem i zobaczę jak u mnie
Masz podobny problem w tym obiektywie.?
bynajmniej, nic nie zauwazyłem, ale sprawdze jak z tymi listkami z ciekawości ;)
Borat1979
30-05-2014, 18:59
bynajmniej, nic nie zauwazyłem, ale sprawdze jak z tymi listkami z ciekawości ;)
Nie ma to jak na siłę szukać problemu gdy wszytko działa.
Nie ma to jak na siłę szukać problemu gdy wszytko działa.
Hehe, niczym typowy Polak..
Tak serio, to chciałem zobaczyć jak to działa, raczej czysta ciekawość, a dzięki powyższym opisom jakaś wartość dodana
poruszaj pierscieniem przeslony na sucho....u mnie pomoglo