PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon 80-200 mm F/2.8 D AF IF ED (new) prosze o pomoc

abc123
25-05-2014, 16:41
Witam. posiadam obiektyw jak w tytule wersje dwupierscieniowa. Pieknie ostrzy , oddaje sliczne kolory, bokeh itd. Jednym slowem , robienie nim zdjec to prawdziwa przyjemnosc. a ogladanie ich jeszcze wieksza. Ale mam dwa spostrzezenia odnosnie tego obiektywu, a mianowicie:

1. Jak przechyle obiektyw do gory mordka a pozniej w dol to slysze jak by cos jednorazowo puknelo w srodku, bardzo delikatnie. Czy to normalne?

2. Na przyslonie 2.8 idealnie naswietla zdjecia , jednak czym bardziej przymykam to zdjecia staja sie coraz bardziej stopniowo lekko przeswietlone. I zauwazylem ze np w trybie aparatu A - od f3.2 do f3.5 kompensacja ekspozycji: -0.3 i jest ok. Dalej od f4 do f7.1 kompensacja ekspozycji: -0.7 i jest ok. Na manualu to samo wystepuje.
Sprawdzilem czy czasem nie ma oleju na listkach przeslony. Nie ma nic , czysciutko jak lza w srodku. Jak ruszam manualnym pierscieniem przyslony na obiektywie to listki przymykaja i otwieraja sie idealnie. Pierwszy raz sie spotkalem z czyms takim, w innych obietywach nigdy nie mialem takiego problemu. Co moze to powodowac?

Nie wiem czy to ma znaczenie ale dodam , ze obiektyw w stanie idealnym zarowno na zewnatrz jak i wewnatrz. Poki co nie mam jak sprawdzic go na innym body, ale sprzedawca mial go podpietego pod D700 i niby nic takiego u niego nie wystepowalo (chodzi o te lekkie przeswietlenia zdjec).

Podpinane do D7100
Dziekuje za podpowiedzi...

marcin_G
25-05-2014, 23:09
Zaczniemy od tego, że ten obiektyw nie ma "IF", jak piszesz w tytule. Tu mamy klasyczne ogniskowanie przednią grupą, klasyka wśród starszych zoomów ze stałym świetle.
1. ciężko powiedzieć, zależy jak głośne jest pukanie. Dasz radę nagrać to z dźwiękiem na Youtube?
2. Wszystko wskazuje na niedomykanie się przysłony. Ustaw na pierścieniu f/11-f/22, po czym palcem podnieś do góry domykacz przysłony (zakładam, że wiesz gdzie on jest w bagnecie obiektywu). Błyskawicznie zwolnij domykacz i zobacz, czy segmenty przysłony zamkną się błyskawicznie. Może się okazać, że segmenty przysłony są suche, ale "zmulona" jest mechanika domykania przysłony gdzieś między domykaczem przysłony a segmentami przysłony.

abc123
25-05-2014, 23:38
Dziekuje za zainteresowanie.

A wiec zrobilem tak jak kazales w punkcie drugim i segmenty zamknely sie blyskawicznie, zrobilem 3 proby i wszystkie identyczne.

Filmik niedlugo nagram....

marcin_G
25-05-2014, 23:46
A czy z innymi obiektywami ten problem także występuje?

TOP67
25-05-2014, 23:48
Co do drugiego, to pewnie przesunięty popychacz. Sprawdź czy na przysłonie 3,2 widać listki naciskając podgląd. Najprawdopodobniej dopiero od 3,5.

abc123
25-05-2014, 23:56
A czy z innymi obiektywami ten problem także występuje?

Z innymi obiektywami problem ten nie wystepuje. Zaraz bedzie film.

abc123
26-05-2014, 00:04
Link do filmiku odnosnie tego pukania:

https://www.youtube.com/watch?v=r-5VDiczgCI&feature=youtu.be

Na poczatku troche trzeszczy mikrofon.

abc123
26-05-2014, 00:14
Co do drugiego, to pewnie przesunięty popychacz. Sprawdź czy na przysłonie 3,2 widać listki naciskając podgląd. Najprawdopodobniej dopiero od 3,5.

Na podgladzie glebi ostrosci widac listki od f4, chyba ze cos z oczami mam.

deep
26-05-2014, 06:09
Przełącz się w body na sterowanie przysłony z obiektywu i sprawdź wtedy na f/2.8 f/4 i f/5.6

TOP67
26-05-2014, 07:32
Popychacz do regulacji. Ale trzeba sprawdzić, w którym miejscu. Jeśli na wszystkich ogniskowych jest tak samo, to przy bagnecie. Trzeba poluzować dwa wkręty.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/AF80200D-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-oDWsA9k8AFY/U4LSYvFi7dI/AAAAAAAEv0w/zLYN1tl8QK8/s800/AF80-200D.jpg)

abc123
26-05-2014, 13:20
Przełącz się w body na sterowanie przysłony z obiektywu i sprawdź wtedy na f/2.8 f/4 i f/5.6

Przelaczylem w body na sterowanie przyslony z obiektywu i wystepuje to samo. WIec bez roznicy , czy krece przyslona z pod body czy z pod obiektywu.

abc123
26-05-2014, 13:26
Popychacz do regulacji. Ale trzeba sprawdzić, w którym miejscu. Jeśli na wszystkich ogniskowych jest tak samo, to przy bagnecie.[/IMG]

Sprawdzilem i tak samo sie zachowuje przy kazdej ogniskowej.

Czyli z tego wynika , ze trzeba wyregulowac popychacz.

Tylko teraz mnie zastanawia , czy jak na manualnym piercieniu przyslony ustawialem rozne jej wartosci i wystepowal ten sam blad (przeswietlenie) to czy napewno to. Rozumiem ze popychacz przyslony jest dla body kiedy z niego ustawiamy przyslone. A jak ustawimy w aparacie na manualna przyslone to w tedy chyba popychacz nie ma tu nic do rzeczy. Tego nie wiem.

puciek
26-05-2014, 13:41
Ma. Dlatego możesz w ogóle ostrzyć ciemniejszymi szkłami, bo popychacz automatycznie otwiera przysłonę na max, a domyka ją dopiero w chwili robienia zdjęcia. Jak jest źle wyregulowany, to źle ją domknie i zdjęcie będzie albo za jasne albo za ciemnie. Bez względu na to czy przysłonę ustawiasz z body czy pierścieniem.

abc123
26-05-2014, 16:11
Ma. Dlatego możesz w ogóle ostrzyć ciemniejszymi szkłami, bo popychacz automatycznie otwiera przysłonę na max, a domyka ją dopiero w chwili robienia zdjęcia. Jak jest źle wyregulowany, to źle ją domknie i zdjęcie będzie albo za jasne albo za ciemnie. Bez względu na to czy przysłonę ustawiasz z body czy pierścieniem.

Dziekuje ze odpowiedz, zawsze czlowiek madrzejszy o kolejna rzecz.

W takim razie czeka mnie regulacja popychacza przyslony. Dziekuje rowniez TOP67 za diagnoze , jak i rowniez pozostalym forumowiczom za wszelkie porady.

Teraz najwazniejsze: Czy moge zrobic to samemu (jezeli tak to zgodnie z instrukcja podana przez TOP67) , czy lepiej oddac do serwisu (jakie koszta moga byc)?

Lyto
30-05-2014, 10:14
sam pobawię się swoim obiektywem i zobaczę jak u mnie :D

co do serwisu, to proponowałbym zadzwonić i się spytać, wstępną diagnozę już masz.

Snow10
30-05-2014, 13:12
sam pobawię się swoim obiektywem i zobaczę jak u mnie

Masz podobny problem w tym obiektywie.?

Lyto
30-05-2014, 16:40
bynajmniej, nic nie zauwazyłem, ale sprawdze jak z tymi listkami z ciekawości ;)

Borat1979
30-05-2014, 18:59
bynajmniej, nic nie zauwazyłem, ale sprawdze jak z tymi listkami z ciekawości ;)
Nie ma to jak na siłę szukać problemu gdy wszytko działa.

Lyto
03-06-2014, 00:18
Nie ma to jak na siłę szukać problemu gdy wszytko działa.

Hehe, niczym typowy Polak..

Tak serio, to chciałem zobaczyć jak to działa, raczej czysta ciekawość, a dzięki powyższym opisom jakaś wartość dodana

jackers
02-07-2014, 21:49
poruszaj pierscieniem przeslony na sucho....u mnie pomoglo