Zobacz pełną wersję : Nikkor 50mm 1.8G
Witam,
Posiadam D7000 od 2 lat z podstawowym obiektywem 18-105.
Nosze sie z zamiarem zakupu nowego obiektywu. Cel glownie portrety. Od czasu do czasu street.
Czy Nikon 50mm 1.8G bedzie dobrym wyborem na poczatek ? Czy jest cos lepszego w cenie okolo 1000zl ?
Ja mam 50tkę i szczerze mówiąc wolałbym 35. Jest zbyt ciasna dla mnie.
stanseba
25-05-2014, 09:49
50 1.8 G będzie super, 35 1.8 G też jest dobra plus szerszy kąt, więc bardziej uniwersalny. Na początek z tych dwóch szkieł brałbym 35-tke.
Ustaw sobie ziuma na 50mm i zaklej lasotaśmą pierścień ogniskowych tak żebys nie mógł jej zmienić.
Daj sobie tydzień potem zrób to samo na 35mm i kolejny tydzień.
Ja zaczynałem od 35 to takie fajne uniwersalne szkło ale jak z nastawieniem na portret to polecam 50mm a jeszcze bardziej polecam zrobić jak pisze kolega fafniak. Ustaw kiss na 35mm i prób zdjęcie potem 50mm i trochę pofocić. Na koniec polecam przejrzeć swoje zdjęcia i sprawdzić czy masz więcej zdjęć w okolicy 35mm czy 50mm.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Możesz jeszcze poszukać 85 1.8d w używce, do portretu będzie lepsza.
no i nadal nie wiem czy wziac 50m 1.8g czy 35mm 1.8g
roznica w cenie okolo 150zl ...
Na to pytanie nikt ci nie odpowie. To ty musisz wybrać sobie ogniskową, która ci odpowiada.
Ja 35mm na DX (jak i 50 na FX) uważam za absolutnie zbędne, inny będzie twierdził, ze to szkła bez których nie można się obejść i każdy musi je mieć.
decyzja podjeta: 50mm 1.8g
target_xx
25-05-2014, 15:15
mialem wszystkie trzy obiektywy 35, 50, 85d, ale uwazam ze najlepsza, tylko do portretu jest 85mm.
Na to pytanie nikt ci nie odpowie. To ty musisz wybrać sobie ogniskową, która ci odpowiada.
Ja 35mm na DX (jak i 50 na FX) uważam za absolutnie zbędne, inny będzie twierdził, ze to szkła bez których nie można się obejść i każdy musi je mieć.
Dokładnie jak mówisz - ja jak miałem DX'a kompletnie nie widziałem sensu dla ogniskowej 50mm. Na FXie natomiast lubię ją bardzo. Jeśli miałbym wybierać zestaw do DXa to 35 + 85, a 50tka zbędna totalnie.
kurczeblade
25-05-2014, 16:10
Dokładnie jak mówisz - ja jak miałem DX'a kompletnie nie widziałem sensu dla ogniskowej 50mm. Na FXie natomiast lubię ją bardzo. Jeśli miałbym wybierać zestaw do DXa to 35 + 85, a 50tka zbędna totalnie.
Czemu ? 50 na DX fajna, jest wtedy przybliżona ogniskowa do 85 na FX
To chyba jednak przesada, 85 to 85 a 50 to 50, nawet jeśli uwzględni się fakt, że to DX. Ja cały czas na przykład myślę nad 85 1.8g, jako takie mini, jasne, niewielkie i dyskretne tele. Wciąż jednak myślę, że to utopia i trochę naciągane, to znaczy to wybitnie portretowe szkło, a ja akurat na portrecie to słabo się wyznaję:)
Dla mnie do portretu 85 jest zdecydowanie najlepsza.
Jarecky83
25-05-2014, 18:28
Podepnę się pod temat z pytaniem, żeby nie zakładać nowego wątku. Mam Nikona D5100 oraz obiektywy Nikkor 18-105 mm i Helios 44m(ten ostatni używam głównie do makro).
Planuję zakup jakiegoś jasnego szkła portretowego (portrety statyczne) oraz chciałbym mieć też jakąś jasną stałkę z szerszym kątem (np. imprezy okolicznościowe w domu, zdjęcia dzieci w ruchu). Początkowo zastanawiałem się nad Nikkorem 50mm 1.8G, ale myślę nad takim zestawem:
Samyang 85 1.4 (portrety, chociaż nie wiem czy na DX to nie będzie za długa ogniskowa) + Nikkor 35 1.8G
Jak myślicie, to będzie dobry zestaw na początek do w/w zastosowań?
Jesteś pewny, że chcesz szkło bez AF?? Co do 35 1.8 jak najbardziej, uważam, że to podstawa w każdym zestawie Nikonowym... :)
kaliszfornijczyk
25-05-2014, 23:31
Ustaw sobie ziuma na 50mm i zaklej lasotaśmą pierścień ogniskowych tak żebys nie mógł jej zmienić.
Daj sobie tydzień potem zrób to samo na 35mm i kolejny tydzień.
namkrad zrób dokładnie tak jak kolega fafniak radzi nie będziesz później żałował że masz za wąskie albo za szerokie szkło, ja też tak robię przed zakupem nowego szkła jak mam możliwość i odnośnie dopasowania ogniskowej do potrzeb nie znajdziesz lepszej rady !
...Planuję zakup jakiegoś jasnego szkła portretowego (portrety statyczne) oraz chciałbym mieć też jakąś jasną stałkę z szerszym kątem (np. imprezy okolicznościowe w domu, zdjęcia dzieci w ruchu)...Samyang 85 1.4 (portrety, chociaż nie wiem czy na DX to nie będzie za długa ogniskowa) + Nikkor 35 1.8G
Jak myślicie, to będzie dobry zestaw na początek do w/w zastosowań?
Zapomnij o Samyangu do imprez i dzieci w ruchu, nie nadążysz ręcznie ustawiać ostrości i szlag cię trafi. Masz 18-105 więc ustaw sobie na 85 wyłącz AF i spróbuj zrobić jakąś sesje dzieciakom. Będziesz wdzięczny za tą radę ;) To jest fajne szkło ale tylko do nieruchomych obiektów, jak chcesz ustawiać ostrość ? u mnie w D5100 miałem gładką matówkę, jak chcesz się bawić manualnie to poczytaj sobie o matówce z klinem :)
Wracając do tematu, miałem na swoim DXie najpierw 18-55, 35, 18-105 z tych trzech zostawiłem tylko N35 1.8G i dokupiłem N85 1.8G a ostatnio bawię się heliosem m44, trochę jako dopełnienie do dwóch systemowych stałek.
Osobiście polecam do DXa N35 1.8G jako pierwszą stałkę, do imprez rodzinnych i portretów nie za wąsko i nie za szeroko a w sam raz :) później jak się oswoisz z małą GO bo możesz być w szoku a będziesz na pewno :) możesz się rozejrzeć za czymś dłuższym. Pamiętam jak podpiąłem pierwszy raz stałkę N35 i ustawiłem przysłonę na 1.8 woow... :) nie schodziłem przez miesiąc poniżej 2.8 :D
Jarecky83
26-05-2014, 01:16
namkrad zrób dokładnie tak jak kolega fafniak radzi nie będziesz później żałował że masz za wąskie albo za szerokie szkło, ja też tak robię przed zakupem nowego szkła jak mam możliwość i odnośnie dopasowania ogniskowej do potrzeb nie znajdziesz lepszej rady !
Zapomnij o Samyangu do imprez i dzieci w ruchu, nie nadążysz ręcznie ustawiać ostrości i szlag cię trafi. Masz 18-105 więc ustaw sobie na 85 wyłącz AF i spróbuj zrobić jakąś sesje dzieciakom. Będziesz wdzięczny za tą radę ;) To jest fajne szkło ale tylko do nieruchomych obiektów, jak chcesz ustawiać ostrość ? u mnie w D5100 miałem gładką matówkę, jak chcesz się bawić manualnie to poczytaj sobie o matówce z
Chodziło mi o to, że Samyang 85 mm do portretów, a Nikon 35 mm do imprez i dzieci w ruchu, czyli zakup tych dwóch obiektywów. To by było dobre rozwiązanie czy może na początek wziąć 35 mm do obycia i zapoznania się ze stałką a portret póki co ćwiczyć na 18-105?
adrianek32
26-05-2014, 01:46
zapomnij o Samyangu pod D5100, ciezko sie nim ostrzy pod D7100 i pod D610 a co dopiero pod d5100
kaliszfornijczyk
26-05-2014, 10:21
Chodziło mi o to, że Samyang 85 mm do portretów, a Nikon 35 mm do imprez i dzieci w ruchu, czyli zakup tych dwóch obiektywów. To by było dobre rozwiązanie czy może na początek wziąć 35 mm do obycia i zapoznania się ze stałką a portret póki co ćwiczyć na 18-105?
Bierz Nikkora AF-S DX 35mm f/1.8G ! W tej kwestii nie powinno być dalszej dyskusji :) to jest obowiązkowy obiektyw dla każdego DXsiarza po szkle "kitowym" a później zobaczysz.
A i N35 też robi bardzo fajne portrety na DXie Przykłady (https://www.google.co.uk/search?q=Nikkor+AF-S+DX+35mm+f/1.8G+portrait&num=100&rlz=1C1TEUA_enPL502PL502&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=H_iCU4P2Fcmt0QWP_4CgDQ&ved=0CCwQsAQ&biw=1366&bih=643) .
stanseba
26-05-2014, 15:00
zapomnij o Samyangu pod D5100, ciezko sie nim ostrzy pod D7100 i pod D610 a co dopiero pod d5100
Miałem Samyang 85 1.4 na D5000 i bez problemu dawałem rade. Poza tym świetny obrazek daje. No a 35 1.8 to klasyka.
Andrzej1974
26-05-2014, 16:43
Nosze sie z zamiarem zakupu nowego obiektywu. Cel glownie portrety. Od czasu do czasu street.
Czy Nikon 50mm 1.8G bedzie dobrym wyborem na poczatek ? Czy jest cos lepszego w cenie okolo 1000zl ?
Jako pierwsze to... 35/1.8G. Szczególnie pod body DX. 50 pod FX.
?
Ceny tych szkiełek (odkąd tylko pamiętam) były w bardzo podobnej cenie: 35 (np. 726 zł (http://www.salurion.pl/product/90677/Akcesoria/Akcesoria_Foto/Nikkor_Obiektyw_AF_S_35mm_F-1_8G_DX.html)) vs 50 (np. 736 zł (http://www.salurion.pl/product/126986/Akcesoria/Akcesoria_Foto/Nikkor_Obiektyw_AF_S_50mm_f-1_8G.html)); różnica 10 zł.
misieqMP
26-05-2014, 17:09
A skąd pomysł na 35mm, skoro autor tematu chce szkło pod portrety, weź używaną 85mm f1,8D.
Autor pisze, że chce szkło do portretów, więc nie wciskajcie mu tej nieszczęsnej 35. To wcale nie jest obowiązkowy obiektyw, a powiedział bym, że tylko dla tych, którzy są pewni, że potrzebują tej ogniskowej. Do portretu to się IMHO nie nadaje, a w przypadku innych motywów nie jest jakoś kosmicznie lepsze niż kit z VR - do krajobrazów coś szerszego i statyw, do zdjęć w pomieszczeniach znacznie bardziej przydatna będzie lampa etc.
Hammer555
28-05-2014, 16:59
Jak do portretu to 85D albo dozbieraj i wtedy 85G. A jak bardzo ci zalezy na 50mm to juz lepiej uzywke Tamrona 60mm f2.8 lub Nikona 60 F2.8D, gdzie te dwa to szkla makro , ale do portretu tez sie nadadza. Tylko pamietaj , ze z tymi dwoma ostatnimi za blisko nie podchodz bo troche przerysuja.
Mariusz81
11-02-2015, 21:27
Miałem 35 i powiem szczerze szybko jej miejsce zajęła 50-tka G. W moim przypadku własnie 50 okazała się bardziej uniwersalnym obiektywem a nie 35.
za 1000zł można mieć dwa fajne szkiełka, t.j. 35dx i 50mm D
Andrzej1974
11-02-2015, 23:40
Miałem 35 i powiem szczerze szybko jej miejsce zajęła 50-tka G.
Taki sam los podzieli 50 kiedy założysz... 85. ;-)
Mariusz81
13-02-2015, 18:10
Taki sam los podzieli 50 kiedy założysz... 85. ;-)
D czy G??
Andrzej1974
13-02-2015, 18:35
D czy G??
Ja używam G.
Do portretu bezwzględnie Nikkor 85 f 1.8 G. Miałem, sprzedałem i BARDZO żałuję. Doskonały na DX, genialny na FF.
Do portretu bezwzględnie Nikkor 85 f 1.8 G. Miałem, sprzedałem i BARDZO żałuję. Doskonały na DX, genialny na FF.
Genialny to jest ff (nie każdy) a
85mm f 1,8g taka zupełnie nijaka szklanka.
Mam bo miec musze,
i w zachwyt nie popadam.
nie nazwał bym 85g nijaką szklanką
Ja również uważam, że Nikkor 85 f 1.8 G przy takiej wycenie nikona to świetne szkiełko. Co znaczy, że to nijaki słoik? Dzisiejsze jasne szkła charakteryzuje podobny rysunek i bokeh. Z trudnością szukać czegoś co się wyróżnia. Wydaje mi się, że spotykamy się dziś ze zjawiskiem w którym to ilość wydanych pieniędzy na obiektyw jest dla użytkownika wyznacznikiem jego jakości. Zamiast narzekać na nijakość sprzętu może warto spojrzeć nieco dalej i zwrócić uwagę na własne umiejętności, świadomość kreowania obrazu, układania kadru... Niedługo w wątku tani obiektyw do portretu zaczniecie proponować otusy, bo te raczej nie są nijakie... d90 nie bierz tego do siebie... Nie piszę absolutnie osobiście. Chodzi mi o tendencję z którą spotykam się coraz częściej.
Do autora wątku... Na matrycy DX za portretową ogniskową uważa się 85mm. Nawet stara wersja czyli 85mm 1.8 D jest bardzo fajnym obiektywem i mieści się w założonej kwocie 1000zł. Jeśli stać Cię na dołożenie 500-600zł do wersji 1.8 G to moim zdaniem warto. Dostajesz lepszy AF, kontrast, ostrość i mniejsze CA. 50mm da szerszy obrazek. Bardziej do portretu pełnej sylwetki. Tu już w zależności od funduszu, ale ja wybierał bym między 50 1.8G lub używaną sigmą 50 1.4
Używałem 85 f 1.8 G z Nikonem D 90, ostatnio z aktualnym D 800. Dla mnie CUD, MIÓD i ORZESZKI.
Andrzej1974
14-02-2015, 00:01
[...] 85mm f 1,8g taka zupełnie nijaka szklanka.
A co dokładniej w 85/1.8G ci nie pasuje? Bo chyba nie cena? ;-)
Pewnie brak charakteru. Miałem wersję G i z ciężkim sercem sprzedałem i zastąpił ja Helios 40-2
Wlasnie brak tego czegos. Np 180 ma to cos. 85 nie ma.
A cena uważam ze jest za 85G wysoka. To na pewno nie jest taniocha.
Szkło ma zaletę jedna. Światło. Wiecej nie zauważyłem.
Mam go i uzywam. Ale jesli tylko mogę, zapinam 180 wlasnie, choc stare moze. Choc nie ma wodotrysków, wyglada tak sobie.
To jednak szkło ma mz to cos. A 85G tego nie ma.
Nie zmienia to postaci sprawy i 85g warto kupić i miec.
Bo nie ma nic innego z af i powłokami w tej cenie...
nikoniarz
14-02-2015, 11:54
Bo nie ma nic innego z af i powłokami w tej cenie...
85/1.8G nie posiada powłok nanokrystalicznych. Chyba, że miałeś na myśli coś innego...
wg, mnie ma to coś, jest ostre od 1.8, większość szkieł satysfakcjonuje mnie dopiero po przymknięciu, 85g podoba mi się już na pełnej dziurze. 180 to jest szkło do innego rodzaju portretu, bardziej spontanicznego, 85 daje lepszy kontakt z modelką/em, nie porównywał bym tych dwóch szkieł.
To jest już kwestia gustu i ciężko się z tym dyskutuje
Mam pytanko, jak wygląda szybkość i celność Af N 50 1.8G vs sigma 50 1.4, ciągle zastanawiam się nad zmianą jednak z nikkora jestem bardzo zadowolony i nie wiem czy mi się to opłaca.
sigma szybsza ...dlatego ja mam no i obrazek :) i ostrosc od pelnej dziury, ale odkad mam 85 to z 50 nie korzystam
Właśnie zastanawiam się na zakupem 85d ale z zastosowaniem do kwiatków i motylków. Co myślicie o zastosowaniu do takiego celu 85d?
Właśnie zastanawiam się na zakupem 85d ale z zastosowaniem do kwiatków i motylków. Co myślicie o zastosowaniu do takiego celu 85d?
Zdecydowanie lepiej Tamron 90mm, Tokina 100mm itp
W 85mm f/1.8D ostrość będziesz łapać dopiero od 90cm od obiektu fotografowanego.
Również polecam Tamron 90. Makro, portret i krotkie tele.
masz na myśli Tamrona ze stabilizacją czy bez?
adrianek32
20-02-2015, 03:12
oba sa dobre, czasem stablizacja sie przydaje a duzym plusem nowszej wersji jest to ze nie zmienia rozmiarow podczas ostrzenia, stara wersje tak jak i Tokina ma wysuwany tubus, mam kilka szkiel z zakresu ktory Cie interesuje wiec jak cos to pisz :)
A mnie Tokina nie przypadła do gustu. Ten tubus jest zbyt duży - w makro to spora wada, bo trzeba być bardzo blisko fotografowanego obiektu. Poza tym głośny niczym Ursus 360... O prędkości af nie wspomnę. Te dwa ostatnie mają znaczenie w portrecie, bo w makro wielu ostrzy wyłącznie manualnie.
Również polecam Tamron 90. Makro, portret i krotkie tele.
Faktycznie ten obiektyw jest tak uniwersalny, szukam stalki o podobnym zakresie, byłem nastawiony na 85 ale ten tamron by się może bardziej sprawdził w szerszym zastosowaniu