PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 14-24 2.8 (AF-S G ED N) manualne ostrzenie.

filemoon
24-05-2014, 21:55
Czesc - to moj pierwszy post :).

Chce zakupic sobie to szklo jednak nie do konca jestem pewnien jak bedzie ono pracowalo z moim body (mam Canona FF).

Chce go podlaczyc poprzez przejsciowke z regulacja przyslony.

Jako ze AF wraz z body Canona odpada to chcialbym wiedziec jak bardzo dokladny jest pierscien manualnego ostrzenia w tym szkle i jak bardzo uciazliwy jest shift-focus (wraz z przymykaniem przyslony przesuwa sie GO).

W razie ewentualnych pytan/podpowiedzi odpowiem: nie planuje kupic body od Nikona.

deep
24-05-2014, 22:06
Miałem kilka lat to szkło i focus shift-a nie zauważyłem. Manualnie ostrzy się w miarę komfortowo, ale wiadomo, nie jest to poziom typowo manualnego szkła.

morzon
24-05-2014, 22:22
Czemu taki wybór? W sensie nikonowe szkło do body C ?
Widziałem, że kilku ogarniętych krajobrazowców tak robiło właśnie z tym szkłem, no ale nadal mnie to ciekawi ;)

deep
24-05-2014, 22:33
Bo nie ma lepszego w tym zakresie? :D

filemoon
24-05-2014, 22:54
Deep brawo.

Do krajobrazu AF nie ma takiego znaczenia, poza nim juz ma (i ta ulomnosc akceptuje).
Rozumiem ze pierscien ostrosci nie powala z dokladnoscia (wszak to nie manuale szklo) ale na przykladzie szkiel Canona ktore mam wiem ze moze byc dobra kontrola (24-70 I i II) albo slaba (135L - male go i brak wystarczajacej precyzji).

Ciagle czekam na wiecej wpisow a tymczasem sam sprobuje je pozyczyc i sprawdzic.

Dzieki za cieple przyjecie ;)

deep
24-05-2014, 22:58
Nie ma luzów i ustawia się dość dobrze, różnica w stosunku do typowych manuali to tylko skok pierścienia.

morzon
25-05-2014, 00:03
W czasach D700 i D3 jeszcze rozumiem, że można było wybierać Canona pod krajobraz, ale D600 i D800 ze swoimi matrycami chyba nieco zmieniły w tej kwestii... Dlatego to takie dziwnie mi się teraz wydaje.
W razie czego - mam do sprzedania przejściówkę z popychaczem przysłony ;) Do filmowania kiedyś używałem.

filemoon
25-05-2014, 00:50
Do krajobrazu tak jak Nikon TS'a zrobi dobrego bo obecnie lipa jest. Powyzej 50mm stanowczo Canon. ;) (juz nie sieje propagandy).