PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 44AF-4i instrukcja obsługi?

Jakub365
24-05-2014, 17:00
Witam. Zakupiłem tę lampę, ale coś ciężko mi z obsługą:/
Mam w sumie 2 przyciski Mode oraz Zoom. Wciskając Zoom zmieniam manualnie ogniskową i tu jest ok, ale wciskając Mode mam TTL, gdy nacisnę raz to miga, drugi raz przeskakuje mi na M czyli tryb manualny(jak tu mogę ustawić moc błysku?) następnie jeszcze raz mode wyskakuje MLo? tu też nic zmienić nie mogę i nie wiem do czego ten tryb. Jak tu zrobić TTL-BL? Lampa niby nie posiada AutoFP, lecz gdy wejdę w menu aparatu czas synchronizacji błysku i dam tryp auto FP. Pojawia mi się na wyświetlaczu TTL FP i ustawiam czas jaki chcę. Kolejna opcja wciskając 2 przyciski jednocześnie pokazuje mi się "3m" i mam wybór on lub off do czego ta opcja? ponowne wciśnięcie napis "Ex" i tak samo on/off? Z boku lampy przy palniku jest jakiś guzik, ale nie wiem do czego on służy, bo jak wciskam nic się nie dzieję, palnik też ustawiam bez konieczności wciskania go.

GonzoG
24-05-2014, 17:51
Instrukcja jest do pobrania na stronie Metza, niestety nie ma po polsku.

Na szybko:
Ex - szerszy rozkład światła - lampa ustawia zoom o jeden krok mniej niż ogniskowa obiektywu

Guzik przy palniku to blokada głowicy i jednocześnie czujnik położenia, jak nie trzeba przyciskać, to znaczy że jest polamana blokada i lampa nie będzie rozpoznawać czy jest podniesiona lub obrócona, tym samym będzie niedoświetlać w gdy nie jest na wprost.

TTL-BL powinien być dostępny przy naciskaniu guzika mode, ale nie przy punktowym pomiarze światła.

Więcej jak zajrzę do instrukcji.

-----------------------
Edit:
TTL-BL jest oznaczony na lampie podobnym symbolem jak pomiar matrycowy na aparacie. Włącza się guzikiem "Mode". 2 warunki - pomiar matrycowy lub centralny i obiektyw "D" lub "G". Jeśli obiektyw nie ma przekazania odległości, to TTL-BL nie jest dostępny.

W trybie "M" masz tylko pełną moc lampy.
w trybie "Mlo" masz możliwość zmiany mocy. W instrukcji nie ma nic jak to zmienić, ale robi się chyba podobnie jak korektę ekspozycji - czyli przyciskając oba guziki aż będzie opcja zmiany mocy.

"3m" - to automatyczne wyłączenie lampy (3 minuty)

Jakub365
24-05-2014, 20:35
Jak ustawię palnik na wprost pokazuje mi się jakaś cyfra 1.4m, gdy dam jedno oczko do góry palnik, pojawiają się 2 kreski "--m" Czyli może jednak czujnik blokady działa?
z TTL-BL jest tak jak mówisz pojawia się symbol pomiar matrycowy i jest różnica w błysku.
Tryb "Mlo" niestety nie działa tak jak mówisz:/ kiedy miga wciskam 2 jednocześnie i pojawia mi się opcją z wyłączeniem czasowym lampy i ten Ex:/

pawl_s
24-05-2014, 21:17
Jak ustawisz palnik na wprost, to lampa potrafi mierzyć odległość, po odchyleniu palnika już nie, stąd dwie kreski. Mam tą lampę, tzn poprzedni model, bez iTTL, ale nie pamiętam jej obsługi. Jak masz instrukcję po niemiecku, to daj znać, mogę spojrzeć i pomóc.

Wysłane z mojego S1 przy użyciu Tapatalka

Jakub365
25-05-2014, 08:12
czyli rozumiem,ze lampa w tej sytuacji jest bezuzyteczna?Poniewac nie ma sensu odbijac swiatla od sufitu?

pawl_s
25-05-2014, 08:23
Nie, po prostu lampa skierowana w sufit nie potrafi obliczyc odległosci od oswietlanego obiektu. Wydaje mi sie, ze to normalne. Dopiero w czasie wykonywania zdjecia lampa zrobi przedblyski i oceni jakosc oswietlenia sceny.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Jakub365
25-05-2014, 09:09
w takim razie jaka jest roznica,ze lampa wycelowana w gore potrafi odmierzyc odleglosc od tego, ze przed zrobienien zdjecia zrobi sobie przedblysk? jaki to ma wplyw na zdjecie?

pawl_s
25-05-2014, 09:43
Nie ma. To jest tylko informacja dla ciebie.

PS: do mojego poprzedniego postu: lampa pokazuje odległość na jaką potrafi błysnąć, a nie do obiektu. Według instrukcji obiekt powinien się znajdować między 70% a 40% tej wartości, żeby był poprawnie oświetlony.

pawl_s
25-05-2014, 10:13
Kolejna opcja wciskając 2 przyciski jednocześnie pokazuje mi się "3m" i mam wybór on lub off do czego ta opcja? ponowne wciśnięcie napis "Ex" i tak samo on/off? Z boku lampy przy palniku jest jakiś guzik, ale nie wiem do czego on służy, bo jak wciskam nic się nie dzieję, palnik też ustawiam bez konieczności wciskania go.

wciskając oba przyciski wchodzisz w tryb ustawień. Wciskają je raz, pokazuje się 3m, tzn. że po 3min nieużywania lampa się wyłączy. Zmieniasz to ustawienie wciskają teraz przycisk zoom.

Kolejne wciśnięcia select ( zoom + mode) wybierają kolejne funkcje. EX to obnizenie liczby przeslony, na aparacie ustawiles 5.6 a lampa użyje wartosci o jeden mniejszej.

W trybie M lampa swieci pelna moca. W trybie Mlo mozna moc ustawic, ale nidgzie nie napisali jak :) i tryby manualne sa dostepne chyba tylko w trybach A i M aparatu.

Dziwne, ze nie mozesz ustawic TTL. Ustaw na aparacie tryb matrycowy, czy jakos sie to zwie i wtedy na lampie powinines miec TTL-BF. Masz to do wyboru?

GonzoG
25-05-2014, 12:45
w takim razie jaka jest roznica,ze lampa wycelowana w gore potrafi odmierzyc odleglosc od tego, ze przed zrobienien zdjecia zrobi sobie przedblysk? jaki to ma wplyw na zdjecie?

Ta odległość na lampie, to jej maksymalny zasięg. Jak podniesiesz, to nie ma możliwości jego wyliczenia, dlatego znika.

Jakub365
25-05-2014, 20:31
Istnieje szansa, że jak rozkręcę górę to uda mi się to naprawić?
Na aparacie ustawiam tryb matrycowy, ale mam pokazane nadal TTL

pawl_s
25-05-2014, 21:15
Ja bym nie rozbierał, procesor chcesz przeprogramować?
Właśnie sprawdziłem na mojej jak to jest. Niepodłączona do aparatu daje się przełączać między M a TTL. Po podpięciu do aparatu mam M, pioruny ;), i TTLBF. Więc albo masz problem ze stopką (lampa albo aparat) albo lampa nie gada z aparatem.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Jakub365
25-05-2014, 22:15
a nie jest tak jak pisze gonzo? czyli na lampie pokazuje mi się jakby tryb pomiaru światła matrycowy i gdy w body ustawię tryb punktowy znika mi z lampy ta ikona od trybu matrycowego, na próbę zrobiłem na błyski z tą ikoną i bez i widać różnicę w zdjęciu. A jak to jest z tym trybem autoFP? bo normalnie mogę czas ustawić 1/8000

pawl_s
25-05-2014, 22:35
Ahaaa... Ja myślałem, że masz tylko M i tylko TTL (bez znaczka). A jeśli masz TTL ze znaczkiem pomiaru matrycowego, to wszystko jest w porządku. Muszisz mieć wtedy wybrany pomiar matrycowy w aparacie. W instrukcji piszą, ze "nie wszystkie aparaty wspieraja ten tryb w trybie pomiaru punktowego" ale o ktore im dokladnie chodzi nie powiedzieli.

Trybu autofp lampa nie wspiera chyba. W czasie jej produkcji nikt o takim czyms nie slyszal. Ja mam d200 i nawet nie wiem co to jest autofp ;)

GonzoG
25-05-2014, 22:44
Aparat pozwoli ustawić krótkie czasy, ale lampa nie ma synchronizacji z krótkimi czasami w Nikonie.
Możesz z resztą sprawdzić - ustaw sobie 1/2000s i zrób zdjęcie.