Zobacz pełną wersję : MF na D5100
Dino1984
23-05-2014, 11:23
Zastanawiam się czy jest jakiś sposób, żeby skutecznie używać manualnego focusa na szkłach podpiętych do D5100?
Problem jaki z tym mam polega na tym, że w wizjerze absolutnie nie widzę co jest dokładnie ostre a co już nie (np. jak w portrecie przy f/1.4 chcę trafić dokładnie na oko). Cały czas próbuję, ale po wyświetleniu zdjęcia na kompie zawsze jest to samo - wszystko rozmazane. Sytuacja robi się już kompletnie dramatyczna przy słabszym oświetleniu.
sandbender
23-05-2014, 11:25
Przy manualnym ostrzeniu to w wizjerze ostrzę 'na kropkę' ale w LV po powiększeniu wycinka, no i bez statywi seryjne zdjęcia
Nawet w wyższych modelach z większym wizjerem manualne ostrzenie nie jest łatwe, jedni robią to na kropkę, inni zmieniają matówkę.
Dino1984
23-05-2014, 11:44
robią to na kropkę
Jak to jest "na kropkę"? :)
zmieniają matówkę.
Możesz coś więcej o tym napisać, albo coś podlinkować?
Jak to jest "na kropkę"? :)
W wizjerze w dolnym lewym rogu potwierdzenie ostrości jest sygnalizowane zapaleniem zielonej kropki.
Możesz coś więcej o tym napisać, albo coś podlinkować?
Zmienia się matówkę na taką z klinem, w przypadku D5100 szkoda zachodu, za mały wizjer i wymiana matówki niewiele wniesie.
Z jasnym szkłem typu, np. 85 1.4, ostrzenie będzie zawsze losowe, nic nie poradzisz.
Z jasnym szkłem typu, np. 85 1.4, ostrzenie będzie zawsze losowe, nic nie poradzisz.
I tu się mylisz... Mam d5100 i Samyanga 85/1.4. Miałem również manualnego nikkora 55/2.8 i szkiełko z m42 29/2.8. I duuuuużo łatwiej trafić z ostrością obiektywem o małej głębi ostrości, tym bardziej używając LV. D5100 + 85/1.4 nie mam problemu z uzyskaniem ostrych zdjęć na f/1.4.
I tu się mylisz... Mam d5100 i Samyanga 85/1.4. Miałem również manualnego nikkora 55/2.8 i szkiełko z m42 29/2.8. I duuuuużo łatwiej trafić z ostrością obiektywem o małej głębi ostrości, tym bardziej używając LV. D5100 + 85/1.4 nie mam problemu z uzyskaniem ostrych zdjęć na f/1.4.
LV to inna metoda ostrzenia, spróbuj na fazowym.
Zacznij od najprostszej czynności czyli od ustawienia poprawnie dioptrii przy wizjerze, bo może tu leży problem.