Zobacz pełną wersję : Jaki kompakt na koncert?
Witam, poszukuję dobrego kompaktu, który chcę zabrać na koncert, zależy mi na dobrej jakości zdjęciach, o dużym przybliżeniu. Może ktoś coś polecić? Byłabym wdzięczna.
pozdrawiam
Z kompaktami z dużym zoomem będzie problem - mają małe matryce, a tym samym potężne szumy już przy ISO 400.
Najlepszym rozwiązaniem będzie Panasonic FZ200 z obiektywem f/2.8
stachmuszel
23-05-2014, 07:21
Generalnie to chyba kompakty nie nadają się do takich zastosowań. Zależy jaki masz próg "dobrej jakości". To są jednak dosyć trudne warunki, odległość, mało światła, dynamika sceny etc.
Moim zdaniem najlepszy to byłby Sony NEX z obiektywem 50mm 1.8
To relatywnie niedrogi, niewielki, nie rzucający się w oczy zestaw do zdjęć w ciemnych warunkach
Dzięki stabilizacji i jasnej optyce nie ustępuje profesjonalnym wielkim aparatom.
Nie wiem czy ta ogniskowa będzie optymalna dla Ciebie.
z 50mm nie może być mowy o dużym przybliżeniu, niestety trzeba zejść z wymagań co do jakości nagrania i wtedy kompakty z dużym zoomem całkiem fajnie się spisują w roli kamery na koncertach
Zasugerowałbym coś z rodziny RX100. Zoom może nie jest najmocniejszy, ale efekt końcowy (np. taki (http://lech.zenfolio.com/p664471360) ), MZ, akceptowalny.
Wolałabym jednak coś tańszego :)
Można by poszukać czegoś z drugiej ręki. Mam wrażenie, że puszki Sony szybko tracą wartość.