PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkość Nikon D80

mmosk
25-04-2007, 08:41
Witam serdecznie
Aktualnie staram się zakupić lustrzankę cyfrową. Myslę o D200, ale z forsą kiepsko. Pomyslałem więc o D80. Na początek pewnie by mi wystarczyła a w przyszłości tak kiedys by się ją wymieniało. Natomiast mam jedną obawę, czy niebędzie zbyt wolna. Fotografuję głównie przyrodę a w wiekszości zwierzęta. Do tej pory robiłem analogami i szybkość 3fps by mi wystarczyła (bo taką miałem do tej pory, ale im szybciej tym lepiej oczywiście). Z buforem pamięci też nie jest źle bo moge zawsze serie robić w jpg, jesli dobrałbym już dobrze parametry. Jednak przeglądając wiele stron internetowych z tesyami D80 mozna dojść do wniosku, że D80 nie osiąga 3fps, tylko 2fps, a nawet często mniej. to już by było jak dla mnie za mało. Tak więc prosiłbym uzytkowników D80 (praktycznie tylko oni mogą odpowiedzieć w pełni) jak to z tym jest naprawdę. Czy D80 ma 3fps, czy mniej. A może ktoś robi za pomocą D80 zdjęcia gdzie potrzebne jest zrobienie szybkiej serii zdjęć??

Pozdrawiam serdecznie i czekam na szybkie odpowiedzi (bo czas nieubłagalne płynie)

Mateusz

adamek
25-04-2007, 09:16
"Testy szybkości zdjęć seryjnych wykonaliśmy z kartą SD Extreme 3. Przy czułości 1600 ISO i czasie 1/1000 sekundy fotografowany został stoper umieszczony na kolorowym tle, tak aby generowane zdjęcie miały dużą objętość. Testy, jak zwykle, przeprowadzone zostały przy zapisie plików w najlepszej jakości JPEG-u, w formacie RAW oraz przy jednoczesnym zapisie JPEG+RAW.

Zdjęcia w formacie JPEG z matrycy 10.2 MPix zajmują około 4.1 MB, natomiast RAW-y 9.2 MB. Przy takiej wielkości plików, D80 zarejestrował w ciągu 30 sekund:

* 77 zdjęć JPEG FINE (2.6 kl./sek),
* 29 zdjęć RAW (0.97 kl./sek),
* 21 zdjęć JPEG FINE + RAW (0.7 kl./sek).

W przypadku plików JPEG mamy stały trend zapisu. Przez pierwsze 4 sekundy aparat rejestruje z prędkością 3 kl./sek, potem stabilizuje się do 2-3 kl./sek. Przy zapisie plików RAW, aparat jest dużo wolniejszy. W przeciągu dwóch pierwszych sekund robi 6 zdjęć, by potem wykonywać około 1 ekspozycję na sekundę"Co wg.mojej oceny odpowiada prawdzie.Pozdrawiam

RaB
25-04-2007, 10:21
"W przeciągu dwóch pierwszych sekund robi 6 zdjęć,"

Akurat w fotografii przyrodniczej powinno to w zupełności wystarczyć, nie sądzisz?
6 RAW'ów w 2 sekundy, rzadko robi się serię ciągłą przez dłuższą chwile... kadrować też kiedyś trzeba

mmosk
25-04-2007, 11:28
Zgadzam sie, ze 6 RAW w 2 sekundu to wystarczy. Głównie nie z tego powodu, że trzeba kiedyś także kadrować, ale głównie z powodu, że zwierzę będące wtedy w ruchu napewno już się zmyje z kadru. Dlatego jak pisałem bufor jest dla mnie mniej ważny, tylko to czy trzyma te 3fps przez jakś czas. Tak więc to powoli przemawia za tym, że dokonam wyboru na D80. W przyszłości pewnie będe go pewnie wymieniać na coś szybszego. To tak na pierwsze dwa lata z cyfrą.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenie w tym zagadnieniu to proszę o opinie.

jasiu102
25-04-2007, 13:23
pomyślcie jak to jest mieć d2h czy d2x rozmarzyłem się.

żółto-czarny
25-04-2007, 13:46
Miałem raz w ręku D2x w trybie szybkiej rejestracji i próbowałem sfocić zrywającego się do lotu ptaszora. Przekanałem się na własnej skórze, że nawet 8 fps nie pomoże jak się nie umie nadążyć za obiektem :rolleyes: