Zobacz pełną wersję : Zmiana warunków w Cyfrowym Polsacie przez telefon
Mój brat zawarł umowę z CP na świadczenie usług, umowa na 29 miesięcy i abonament 14,90 zł.
Po kilku miesiącach trwania umowy otrzymał pisemną informację z CP o zmianie warunków umowy za pomocą środków porozumiewania się na odległość - telefonicznie.
Brat nie dokonał takiej zmiany osobiście ani nikogo nie upoważnił, wygląda na to że ktoś bez jego zgody i wiedzy dokonał takiej zmiany.
Zmiana warunków skutkuje tym że uruchomiono dodatkowe pakiety i abonament wynosi 93,40 zł i umowa została wydłużona na kolejne 29 miesięcy od daty zmiany.
Co ciekawe, od takiej zmiany za pomocą telefonu abonentowi nie przysługuje prawo odstąpienia o umowy.
Pisma wyjaśniające do CP niczego nie wnoszą, CP przysyła kolejne wezwania do zapłaty bo brat przestał płacić tak wysoki abonament, jest osoba niepełnosprawną z grupą inwalidzką i ma rentę socjalną w wysokości 600 zł.
Polsat nie przyłożył wagi aby zabezpieczyć takie zmiany na kontach abonentów, do dokonania zmiany wystarczy nazwisko i imię abonenta, numer pesel lub numer karty dekodera.
Do czego zmierzam, każdy z nas może osobie znajomej znając te dane wywinąć taki numer, takie rozmowy są nagrywane przez CP, ale CP nie chce udostępnić numeru telefonu z którego dokonano zmiany, co ciekawe Pan z CP powiedział że zmiany można dokonać również z telefonu z numerem zastrzeżonym.
Sprawa została zgłoszona na Policję, ale policja nie podjęła żadnych działań w celu zidentyfikowania osoby bądź uzyskania nagrania od CP celem ustalenia kto dokonał takiej zmiany.
Może ktoś miał podobny przypadek lub słyszał o czym takim, za wszystkie wskazówki będę wdzięczny.
Sprawę bym zgłosił do prokuratury, pisemnie. Jak jesteś zainteresowany to jutro mogę coś więcej napisać.
blaise1973
22-05-2014, 22:15
Pozostaje Ci prokuratura, i to w dwóch sprawach - przeciwko operatorowi i skarga na zaniechanie czynności przez policję. Generalnie współczuję. Że też zawsze najbiedniejsi w d...ę muszą dostawać:( Tak czy owak, trzymam kciuki.
Sprawę bym zgłosił do prokuratury, pisemnie. Jak jesteś zainteresowany to jutro mogę coś więcej napisać.
Oczywiście że jestem zainteresowany, napisz coś więcej.
A to nie jest tak, że wszystkie zmiany warunków umowy powinny być przedstawiane na "piśmie" ? Czyli druczek, tak jak rozsyła t-mobile albo mailem, tak jak banki ?
Nie jest tak, CP i dawna N-ka nieraz w kontakcie telefonicznym czyniła zmianę umowy, a nagrywanie rozmów miało być dowodem w sprawie. Dla mnie nie jest jasne to że policja nic nie robi a CP nie chce udostępnić rozmowy tel ? Czyżby było brak dowodów na nielegalnie zawartą umowę, tak to wygląda !
Nie jest tak
Ale już niedługo będzie. Zmienia się ustawa o sprzedaży konsumenckiej. Teraz warunki, koszty itp. będą musiały być przedstawione na piśmie. Ustawa wchodzi w życie w grudniu.
Ok będzie, ale wałek został zrobiony wg. obecnych przepisów, co nie umniejsza wagi problemu, bo on występuje !
Autorowi proponowałbym oprócz policji/prokuratury oficjalne pismo do wysłania poleconym i publikacja skanu wraz z opisem na facebooku. Może to przynieść szybkie załatwienie tematu, aczkolwiek nie musi.
Czy uważasz że CP się przejmie sprawą na facebooku ? Dopóki nie otrzymają wezwania z prokuratury, celem przedstawienia dowodów (rozmowy telefonicznej) to sprawa nie ruszy z miejsca, takie moje zdanie.
A to nie jest tak, że wszystkie zmiany warunków umowy powinny być przedstawiane na "piśmie" ? Czyli druczek, tak jak rozsyła t-mobile albo mailem, tak jak banki ?
Takie zmiany są przedstawione na piśmie, abonent otrzymuje je po około dwóch tygodniach, ale na piśmie jest taki zapis:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/skanuj0001-2.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-69fZf3iRSYQ/U38Uxwrq3KI/AAAAAAAADck/A15y2NOUVK8/s1024/skanuj0001.jpg)
Po południu wstąpię na policję, zapytam dlaczego nie prowadzą sprawy dalej.
Wczoraj dzwoniłem do CP i konsultant powiedział że sprawa jest w toku ale czekają na notatkę z policji, natomiast policja w dniu wczorajszym powiedziała bratu że powinien zapłacić, nie znam szczegółów na jakiej podstawie nie chcą wysłać notatki do CP.
Zbyszek, podejrzewam że to kwadratura koła, czyli policja "nic i cisza" to CP ma czystą sprawę. Owszem podejdź tam i powiedz wprost, że jeśli sprawa nie ruszy to ich stanowisko (protokół) zostanie również dołączone do założonej sprawy w prokuraturze.
@zgera:
Dzięki za wyjaśnienie, o takich praktykach nie wiedziałem - nie wiem nawet czy one nie powinny trafić pod lupę uokiku przy okazji.
Oni na infolinii w ogóle poinformowali o tym, że nie można odstąpić od tych zmian ? Bo jeżeli nie, to moim zdaniem jest to klauzula niedozwolona, jeżeli dowiadujesz się o braku odstąpienia od umowy po fakcie i zawarłbym to w zgłoszeniu w prokuraturze.
Co do policji to jeżeli jest taka możliwość to sugeruję jechać na komendę główną - z własnego doświadczenia wiem, że lokalne komisariaty nie chcą w ogóle przyjmować tych zgłoszeń. Skargę oczywiście trzeba złożyć na dany komisariat.
@moshica:
wszystko zależy od agencji zajmującej się pr. Po aferze z nc+ niektórzy bardziej pilnują swojego podwórka w social mediach. Z niektórymi firmami szybciej idzie w ten sposób załatwić niż policją czy pismami. Kiedyś jeden z kantorów online zrobił mi psikus, bo miałem tam konto prywatne, i konto firmowe. Każde z kont realizowało zupełnie inne transakcje a oni mi je chcieli scalić. BOK ślepo wykonywał rozkazy i twierdził, że nie mogę mieć prywatnego konta i firmowego i będą mi je scalać. Krótki telefon do rzecznika prasowego oraz do biura zarządu i udało się temat załatwić od ręki.
Pismami dalej bym się przepychał z BOK, którego ostateczne stanowisko było takie, że łączą mi konta i tyle.
Jacol, może faktycznie masz racje, że jednak portale społecznościowe mogą pomóc. Spojrzałem na to z tej strony że one mają być deską ratunkową. Ale jeśli doszło do przekrętu w postaci podszywania się pod rozmowę tel. to i tak jest to przestępstwo, gdzie chodzi o dane osobowe, płacenie rachunków, itp. Niczym z wyłudzeniem kredytu, a CP jako dostawca chce mieć tylko zapłaconą fakturę i tyle, więc nie mają interesu.
Warto spróbować z tym FB zwłaszcza, że to łatwe i szybkie to załatwienia. T-mobile również zareagowało gdy jakiś chłopak nagrał film i wrzucił na youtube, że mu jakieś dodatkowe pakiety dają na siłę i korporacja również załatwiła sprawę.
Trzeba mieć też na uwadze, że często osoby przedstawiające ofertę przez telefon (obojętnie czy to firmowe callcenter czy wynajęte) celowo zakrzywiają rzeczywistość i wprowadzają w klienta w błąd. W oficjalnej instrukcji może być punkt, że powinni poinformować o braku możliwości wypowiedzenia nowej oferty, a oni świadomie o tym nie informują aby tylko mieć w systemie, że sprzedali komuś nową umowę. Oni wtedy mają wynik, klient jeżeli jest nierozgarnięty to płaci i firma jest szczęśliwa bo tam nikt nie kontroluje tego, czy rozmowa odbyła się zgodnie z prawem, tylko w systemie pali się na zielono nazwisko i numer abonenta - umowa podpisana. Jeżeli potem ktoś to nagrywa i wrzuca do internetu to zwykle wewnątrz jest problem i dążą do ukarania takiego delikwenta bo w interesie korporacji nie leży czarny pr i zarzuty prokuratorskie, nawet jeżeli dysponują armią prawników.
Znam kilka osób z call center operatorów komórkowych lub windykacji i niektórzy twierdzili, że świadomie czasami wręcz kłamali aby tylko zrobić wynik bo klient był na tyle słaby, że nie było ryzyka, że potem będzie się dochodził z nimi.
Nie wszystkie firmy jednakowo do tego podchodzą, niektóre chca aby było dobrze a podwykonawcy ze swoimi callcenter robią ludzi w konia, a niektóre firmy z premedytacją i świadomie każą nieoficjalnie swoim konsultantom zakrzywiać rzeczywistość.
Właśnie n-ka jak łączyła się w NC+ miała wynajęte call center, co do mnie dzwonili w sprawie przedłużenia umowy to inne dyrdymały gadali, widać było że chcą sprzedać a nie żeby klient "czuł" potrzebę posiadania ich platformy...
Trzeba mieć świadomość, że ci konsultanci to nie mają szałowych pensji i prowizji i potem jest jak jest.
Dla nich grosz do grosza aby była kokosza.
Byłem dzisiaj na posterunku policji, komendant posterunku przedstawił sprawę następująco, dodam że jest lokalny posterunek gminny.
Policja tegoż posterunku wystąpiła do CP o udostępnienie nagrania rozmowy oraz numeru telefonu z którego dokonano zmiany.
W odpowiedzi CP stwierdził że pismo musi wystosować komendant powiatowy lub prokuratura, jednym słowy lokalna policja niewiele może, napisali bratu pismo które ma wysłać do CP, jeśli odpowiedź CP będzie negatywna policja zgłosi sprawę do prokuratury.
Na marginesie dodam, sam osobiście jestem abonentem CP od ponad 10 lat, dwukrotnie przedłużałem umowę telefonicznie, konsultant informuje że po zawarciu takiej umowy nie ma możliwości odstąpienia od niej.
Wszystko jest ok, ja robiłem to świadomie i na swoim koncie, ale do zmiany takiej umowy wystarczy pesel abonenta, brak jakichkolwiek innych zabezpieczeń, w przypadku T-mobil takie zmiany mam zabezpieczone hasłem.
Mi w Orange przy przedłużeniu umowy i zamówieniu dodatkowych usług po promocyjnych cenach przez telefon konsultant tak pokręcił, że w konsekwencji tych nowych usług nie dostałem. Umowa pisemna przyszła po kilku dniach. Mogłem zamówić te usługi po normalnych cenach na co nie wyraziłem zgody. Po trzech telefonach i przepychankach, stwierdzili że odsłuchają rozmowę z konsultantem. Po kolejnych dwóch dniach włączyli te usługi tak jak chciałem. Warto się bić o swoje. A odnośnie pisania o problemach na forach, to prawda jest taka że nie wiem jak to się dzieje, ale w moim przypadku to się opłaciło i sklep akwarystyczny dosłał mi rzeczy za które zapłaciłem a oni ich nie dostarczyli, po 2 dniach kurier przywiózł kompletną przesyłkę. Więc warto pisać szeroko o problemach, bo wiele osób czyta różne fora. :)
Marcin Jakubowski
25-05-2014, 09:01
Takie zmiany są przedstawione na piśmie, abonent otrzymuje je po około dwóch tygodniach, ale na piśmie jest taki zapis:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/skanuj0001-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-69fZf3iRSYQ/U38Uxwrq3KI/AAAAAAAADck/A15y2NOUVK8/s1024/skanuj0001.jpg)
Po południu wstąpię na policję, zapytam dlaczego nie prowadzą sprawy dalej.
Wczoraj dzwoniłem do CP i konsultant powiedział że sprawa jest w toku ale czekają na notatkę z policji, natomiast policja w dniu wczorajszym powiedziała bratu że powinien zapłacić, nie znam szczegółów na jakiej podstawie nie chcą wysłać notatki do CP.
w mojej ocenie oprócz powyżej zalecanych działań niezwłocznie powinno zostać wysłane oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Uważam, że to na CP ciąży obowiązek wykazania, że konsument wyraził zgodę w rozumieniu art 10 ust 3 pkt 1 ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów.
p.s.
doczytałem, że termin do odstąpienia umowy już upłynął. W takim razie pozostaje tylko droga postępowania przygotowawczego prowadzonego pod nadzorem prokuratury.
Zgera, ostatecznie na czym stanęło? Tylko się nie poddawaj. :)
Zgera, ostatecznie na czym stanęło? Tylko się nie poddawaj. :)
Dzisiaj poszło kolejne pismo d CP, jeśli decyzja będzie odmowna sprawę skierujemy do prokuratury.
Co ciekawe, ktoś na tym koncie wypożycza filmy za pomocą usługi VOD, raz została uruchomiona usługa PPV za 40 zł, prawdopodobnie walka KSW.
Może to robić każdy za pomocą sms-a znając tylko nr. karty dekodera danego klienta, w ten sposób można nabijać komuś rachunki.
Na razie czekam na odpowiedź CP, co nastąpi będę informował na bieżąco.
Co ciekawe, ktoś na tym koncie wypożycza filmy za pomocą usługi VOD, raz została uruchomiona usługa PPV za 40 zł, prawdopodobnie walka KSW.
Może to robić każdy za pomocą sms-a znając tylko nr. karty dekodera danego klienta, w ten sposób można nabijać komuś rachunki.
...ho ho, wydaje mi się, że to grubsza sprawa. IMHO bez prokuratury się nie obejdzie. Trzymamy kciuki za Ciebie, żeby sprawa jednak okazała się banalna. :)
ktoś przejął konto, trzymam kciuki za dobre zakończenie sprawy
Po długim czasie jest finał sprawy, policja przekazała sprawę do prokuratury, Polsat udostępnił prokuraturze nagraną rozmowę osoby która zmieniła warunki umowy mojego brata, zrobił to jego bliski kolega.
Polsat przywrócił bratu wcześniejszy abonament, czyli wrócił do kwoty 14,90.
Gratuluję.
Kolega tak dla zgrywy to zrobił, czy był jakiś poważniejszy motyw?
Gratuluję.
Kolega tak dla zgrywy to zrobił, czy był jakiś poważniejszy motyw?
Trudno powiedzieć co było powodem takiego postępowania, włączył bratu wszystkie usługi jakie oferuje Polsat, wywindował abonament na ponad 100 zł, wypożyczał filmy za pomocą usługi VOD, walki KSW których oczywiście nie mógł obejrzeć bo tylko właściciel dekodera może to obejrzeć.
Zapomniał sobie o usłudze internet bo dzwonił po raz drugi aby tę usługę również włączyć.
Nagranie przedstawione w prokuraturze trwa około pół godziny, głos został bez problemu zidentyfikowany.
Myślę że jego celem było podniesienie kosztów mojemu bratu, od zawartej zmiany w umowie przez telefon w CP nie ma możliwości rezygnacji o czym konsultant informuje.
A nie da się na przyszłość rzecz jasna, zablokować w ogóle możliwość zmiany umowy przez telefon?
Ładny mi "kolega".
Jeżeli nabicie komuś 100zł miesięcznie rachunku to zgrywa... To w więzieniu okazji do zgrywania się będzie miał chyba mnóstwo ;)
Ładny mi "kolega".
Jeżeli nabicie komuś 100zł miesięcznie rachunku to zgrywa... To w więzieniu okazji do zgrywania się będzie miał chyba mnóstwo ;)
Małe szanse na skuteczne zapuszkowanie dziada...
Trudno powiedzieć co było powodem takiego postępowania, włączył bratu wszystkie usługi jakie oferuje Polsat, wywindował abonament na ponad 100 zł, wypożyczał filmy za pomocą usługi VOD, walki KSW których oczywiście nie mógł obejrzeć bo tylko właściciel dekodera może to obejrzeć.
Zapomniał sobie o usłudze internet bo dzwonił po raz drugi aby tę usługę również włączyć.
Nagranie przedstawione w prokuraturze trwa około pół godziny, głos został bez problemu zidentyfikowany.
Myślę że jego celem było podniesienie kosztów mojemu bratu, od zawartej zmiany w umowie przez telefon w CP nie ma możliwości rezygnacji o czym konsultant informuje.
W jaki sposób Polsat dokonuje identyfikacji klienta np. w przypadku zmiany usługi? Nie weryfikuje?
Jeśli weryfikuje, to "kolega" musiał znać niezbędne dane.
Jest w pierwszym poście co jest wymagane do weryfikacji danych.