Zobacz pełną wersję : Grip w D300s - jak odkręcić?
Witam.
Jak w temacie. Tylko jedna sprawa - jest to zamiennik, który został przykręcony ok. 2 lat temu i nie ruszany do tej pory. Aparat zaczął świrować i pomaga mu ruszanie gripem, stukanie, wyginanie i różne takie. Ale ile można podczas ślubu walić w aparat... Uderzać się znaczy :-D Pewnie styki zaśniedziały.
Przy próbie odkręcenia - pierwszej zresztą od nowości - wyrobiła się wewnątrz zębatka... Kółko, którym się go dokręca, kręci się prawie swobodnie. Dokręcić go można, odkręcić nie ma mowy.
Jakieś pomysły? Wersja z łomem czy szlifierką odpada :-)
Plastikowe pokrętło odkleiło się od śruby wkręconej w body. Bez większej "inwazji" w grip raczej nie dasz rady.
Niekoniecznie...
Mam to samo- też mi się nie chce odkręcić grip (newell zamiennik MB-D10 do D300)
Chyba ta sama sytuacja... Pisałem o tym gdzieś tutaj na forum przed awarią dysków a po jej naprawie już tego postu nie ma... Pewnie był za świeży i się nie zarchiwizował.
W każdym razie ktoś podawał link do innego forum gdzie ktoś odkręcał to za pomocą pilnika do paznokci o kształcie haczyka przy końcu. Podobno się udało. Je pewnie będe próbował jutro w nocy lub we czwartek z tym walczyć :)
kwiatek88
17-06-2014, 14:29
Niekoniecznie...
Mam to samo- też mi się nie chce odkręcić grip (newell zamiennik MB-D10 do D300)
Chyba ta sama sytuacja... Pisałem o tym gdzieś tutaj na forum przed awarią dysków a po jej naprawie już tego postu niema... Pewnie był za świeży i się nie zarchiwizował.
W każdym razie ktoś podawał link do innego forum gdzie ktoś odkręcał to za pomocą pilnika do paznokci o kształcie haczyka przy końcu. Podobno się udało. Je pewnie będe próbował jutro w nocy lub we czwartek z tym walczyć :)
Ja podawałem...
Jeszcze raz http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/uszkodzony-grip-bg-e2-koleczko-sruba-pomocy-42125/
Sorrki że tak późno ale dopiero miałem czas żeby się zając tym gripem.
Można go odkręcić normalnym pilnikiem do paznokci lub czymkolwiek o podobnym kształcie.
Jeśli chodzi o gripa Newell to patrząc na tylną ściankę aparatu/gripa wsuwamy pilnik w przerwę między kółkiem od przykręcania a obudową aż natrafimy na opór (zębatkę) i zapierając pilnik o prawą stronę szczelinki ciągniemy go w prawo ;)
No i się odkręca bez problemów.
Zaraz go rozkecam i zobaczymy co tam się w środku porobiło ;)