Zobacz pełną wersję : Problem z D7100 i gripem
mietekbd
22-05-2014, 17:58
Dzień dobry. Halo to ja Michał :)
Ja mam taki sam problem ,ale przy współpracy z gripem PIXELa Vertax i nikonem D7100
Otóż nie zawsze działa joystick w Gripie i do tego pierścienie ustawień(tylko w gripie) i to mimo próby wszystkich konfiguracji.
(np. Włączenie aparatu z zablokowanymi punktami AF ,albo włączenie ich po włączeniu aparatu itd.) "L" jak Lock
Dodam ,że druga bateria nie jest oryginalna (prenium gold z allegro)
Miał ktoś problemy tego typu ze współpracą z BatteryPackami ?
problem ten występuje sporadycznie lecz, nie mogę go wtedy usunąć blokowaniem i odblokowywaniem AF
potem jest po prostu Ok
nie chciałem zakładać nowego postu z powodu , że "było już 100 razy szukaj na forum"
grip mam już ponad pół roku ,ale nie znalazłem jeszcze odpowiedniego postu .
Pozdraiam
Alcatraz
22-05-2014, 18:57
Ja mam taki sam problem
...taki sam jak kto?
To felerny grip jest. Trzeba było reklamować po zakupie.
sokolnik
22-05-2014, 19:03
kup oryginalny grip, oryginalne baterie i ciesz się życiem.
kupując zamienniki trzeba godzić się na kompromisy i problemiki :)
Ja mam Meike za 250 zł i jestem HAPPY :)
leszek00
22-05-2014, 19:42
Ja kupiłem Meike i oddałem. Działał tylko spust migawki :(
Ja mam pixela z D7100 i jest ok
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
andystar
22-05-2014, 20:51
Mam grip Pixel Vertax do D7100 i dwa aklumulatorki : oryginalny i Hahnel. Żeby wszystko działało (w moim egzemplarzu) w gripie musi być oryginalny aku. Korpus toleruje Hahnela a grip nie.
--------------------------------------------------------------------------------
Napisał @Sokolnik "kup oryginalny grip, oryginalne baterie i ciesz się życiem.
kupując zamienniki trzeba godzić się na kompromisy i problemiki". Opraw tę odpowiedź w ramki i powieś nad łóżkiem. Kompromis jest najgorszą alternatywą. :)
@andystar a mając 2 aku jak ładujesz aku, który masz w body? Odkręcasz gripa, żeby dostać się do aku w body?
Od początku mnie to zastanawia. Ja mam aku tylko w gripie, żeby mieć doń łatwy dostęp i móc szybko go przełożyć do ładowarki.
Mam grip Pixel Vertax do D7100 i dwa aklumulatorki : oryginalny i Hahnel. Żeby wszystko działało (w moim egzemplarzu) w gripie musi być oryginalny aku. Korpus toleruje Hahnela a grip nie.
Coś w tym musi być, bo ja mam D7100, gripa Pixela i dwie oryginalne baterie. Wszystko smiga jak powinno.
mietekbd
22-05-2014, 22:26
@andystar a mając 2 aku jak ładujesz aku, który masz w body? Odkręcasz gripa, żeby dostać się do aku w body?
Od początku mnie to zastanawia. Ja mam aku tylko w gripie, żeby mieć doń łatwy dostęp i móc szybko go przełożyć do ładowarki.
odkręcam gripa od body żeby naładować akku z aparatu.
Nie wiem czy można ładować to przez gripa w którym jest wejście usb.
Było by łatwiej.
oryginalna bakteria już w drodze ,ale do tego czasu zagadka pozostaje nie wyjaśniona
bo problem pojawia się sporadycznie.
@docxxx a Ty jak sobie radzisz z ładowaniem aku z body?
Aku w body traktuję jako zapas. Ładuję tylko na wypadek dłuższych sesji, a tak to staram się robić na tej w gripie.
A pracując na zestawie dwóch aku w body + grip to który aku jest w pierwszej kolejności rozładowywany? Oba równolegle? Jakie są objawy, jak w body aku będzie rozładowany, a w gripie świeżo naładowany?
Najpierw grip, pozniej body - to zrozumiałe. Objawów nie ma żadnych, bo D7100 to nie np. D300, gdzie w przypadku padu 8 akumulatorkow i przejsciu na baterię w body w body mamy wolniejszy AF i 6 zamiast 8fps.
Objawem jest tez ikonka pustej baterii ;)
andystar
23-05-2014, 13:55
Aku w body jest praktycznie zapasem. Ustawiona jest kolejność brania prądu najpierw z gripa potem z body.
sokolnik
23-05-2014, 14:39
--------------------------------------------------------------------------------
Napisał @Sokolnik "kup oryginalny grip, oryginalne baterie i ciesz się życiem.
kupując zamienniki trzeba godzić się na kompromisy i problemiki". Opraw tę odpowiedź w ramki i powieś nad łóżkiem. Kompromis jest najgorszą alternatywą. :)
Następny, który chce moje wypociny powiesić na ścianie :)
poprzednio tu (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3366247&postcount=5)