Zobacz pełną wersję : Lightroom - działa bez importowania?
siedemczwartych
22-05-2014, 17:14
Niestety nie używam LR a dostałem go razem z PS CC.
Chcę go dać żonie na drugi komputer do przeglądania zdjęć i używania NIKów... ale.
Czy LR może pracować jak normalna przeglądarka, np Bridge? Chodzi mi o to by nie importować nic tylko otworzyć w LR zwyczajnie folder i przeglądać zdjęcia?
Chodzi mi oczywiście o wersję LR5.
Z góry dziękuję z pomoc.
Trzeba importować. Inaczej się nie da.
Lightroom nie nadaje się do normalnego przeglądania zdjęć ;)
siedemczwartych
22-05-2014, 17:43
Lightroom nie nadaje się do normalnego przeglądania zdjęć ;)
no niestety...
Do przeglądania zdjęć i używania NIKów polecam FastStone Image Viewer. Który też czyta RAWy, a w zasadzie wyciąga zaszytego w nich JPEGa. Program ma w opcjach możliwość otwierania grafiki w innym programie za pomocą skrótu klawiaturowego. Wystarczy dodać do podręcznego menu kolejne programy z pakietu Nik Collection.
siedemczwartych
22-05-2014, 18:46
Do przeglądania zdjęć i używania NIKów polecam FastStone Image Viewer. Który też czyta RAWy, a w zasadzie wyciąga zaszytego w nich JPEGa. Program ma w opcjach możliwość otwierania grafiki w innym programie za pomocą skrótu klawiaturowego. Wystarczy dodać do podręcznego menu kolejne programy z pakietu Nik Collection.
no dobrze... ale w FastStone mogę dodać tylko jeden program. A NIK ma przynajmniej trzy, których bym chciał uzywać.
Ale dziękuję za podpowiedź. Zaraz przetestuje.
Stefan, a obrabiałeś kiedyś zdjęcia w Lightroomie? Jeśli nie, to spróbuj.
Ja długo się przed nim broniłam, a teraz uważam, że jest to naprawdę świetny program, w którym obrabianie zdjęć jest bardzo szybkie i wygodne. Żałuję, że tak późno go poznałam ;)
no dobrze... ale w FastStone mogę dodać tylko jeden program. A NIK ma przynajmniej trzy, których bym chciał uzywać.
Możesz dodać dowolną ilość programów, w każdym razie kilka na pewno. Pierwszy odpalasz klawiszem "E", kolejne kombinacją Alt+1, Alt+2, itd.
Ja pod E mam PSE, a pod Alt+cyfra, kolejne moduły Nik.
Stefan, a obrabiałeś kiedyś zdjęcia w Lightroomie? Jeśli nie, to spróbuj.
Nik jest lepszy jak masz już JPEGi, pomijając już, że w LR nie osiągniesz takich efektów jak w NIK.
siedemczwartych
22-05-2014, 19:18
DZIĘKI WIELKIE.
wiem, wiem i NIKa używam tylko na jpeg.
Rozwiązanie z Alt+cyfra ratuje mnie całkowicie.
Szkoda, że w samych NIKach po otwarciu wielu zdjęć nie można ich przeglądać 1 do 1 tylko każdą fotę "przemiela".
Ps. Co do LR to niestety wg mnie słaby program. Bridge i PS zdecydowanie lepsze, wygodniejsze i nie trzeba importować, nadpisywać itp. Może przy małych bibliotekach się sprawdza, ale u mnie zdecydowanie nie.
A co do obróbki, to LR jest ubogim bratem Brigde+PS
Nie no, PS nie ma co porównywać, bo to zupełnie inny program. Do tej pory obrabiałam właśnie w PS, ale w Lightroomie obrabia się znacznie szybciej i moim zdaniem efekty są podobne, jak nie lepsze ;)
NIK nie używałam.
siedemczwartych
22-05-2014, 19:59
Nie no, PS nie ma co porównywać, bo to zupełnie inny program. Do tej pory obrabiałam właśnie w PS, ale w Lightroomie obrabia się znacznie szybciej i moim zdaniem efekty są podobne, jak nie lepsze ;)
NIK nie używałam.
nie jest ani szybciej ani lepiej... :)
Jak zaczniesz zaawansowaną obróbkę z warstwami to zmienisz zdanie :)
Ale nie ma sensu sie przepychać... wolny kraj.
Możesz dodać dowolną ilość programów, w każdym razie kilka na pewno. Pierwszy odpalasz klawiszem "E", kolejne kombinacją Alt+1, Alt+2, itd.
Ja pod E mam PSE, a pod Alt+cyfra, kolejne moduły Nik.
Nik jest lepszy jak masz już JPEGi, pomijając już, że w LR nie osiągniesz takich efektów jak w NIK.
MASZ U MNIE FLASZKĘ.... te skróty załatwiają sprawę definitywnie.
Wszystko działa.
DZIĘKI
nie jest ani szybciej ani lepiej... :)
Jak zaczniesz zaawansowaną obróbkę z warstwami to zmienisz zdanie :)
Ale nie ma sensu sie przepychać... wolny kraj.
? Nikt tu się nie przepycha.
Jeśli muszę coś robić na warstwach, to odpalam PS, to chyba jasne. Pisałam, że to są dwa różne programy.
W takim Lightroomie można bez problemu fajnie obrobić cały reportaż ślubny i odkąd używam Lightrooma, to nie dam sobie powiedzieć, że w Photoshopie zrobisz to szybciej.
2pompony
22-05-2014, 22:01
Myślę, że jak ktoś nie poznał LRa, to w ogóle nie zrozumie w czym tkwi jego potężna siła, i to nei dlatego, że ma za mało rozumu w głowie, tylko dlatego, ze przyzwyczajony jest do programów typu PS - gdzie trzeba plik otworzyć, obrobić, zapisać, zamknąć, otworzyć następny, i tak dalej, i tak dalej... Jak ktoś nei wie, jak straszliwie inna jest cała filozofia pracy w programie takim jak LR, to wszelkie porównania z PSem wydają się śmieszne.
Z tym, że akurat mnie to nie boli, że ktoś tego ani nie wie ani nie uznaje, bo każdy sobie robi jak lubi i umie.
MASZ U MNIE FLASZKĘ.... te skróty załatwiają sprawę definitywnie.
Wszystko działa.
DZIĘKI
Proszę bardzo, za flaszkie oczywiście dziękuję. ;)
siedemczwartych
23-05-2014, 09:32
Myślę, że jak ktoś nie poznał LRa, to w ogóle nie zrozumie w czym tkwi jego potężna siła, i to nei dlatego, że ma za mało rozumu w głowie, tylko dlatego, ze przyzwyczajony jest do programów typu PS - gdzie trzeba plik otworzyć, obrobić, zapisać, zamknąć, otworzyć następny, i tak dalej, i tak dalej... Jak ktoś nei wie, jak straszliwie inna jest cała filozofia pracy w programie takim jak LR, to wszelkie porównania z PSem wydają się śmieszne.
Z tym, że akurat mnie to nie boli, że ktoś tego ani nie wie ani nie uznaje, bo każdy sobie robi jak lubi i umie.
no dobrze... właśnie trochę przy LR posiedziałem... nadal nie jestem fanem tej formy mimo, że używam Capture One... ale do rzeczy.
Czy teraz mając dodatki w postaci NIKów mogę sam przypisac im własne skróty klawiszowe?
Ctrl+E = PS CC
Ctrl+Alt+E = inny wybrany program. U mnie Viveza.
A co z pozostałymi dodatkami?
Szukałem na szybko w sieci ale nic nie znalazłem.
chłopaki... możecie się śmiać
co to jest ten Nik ?
co to jest ten Nik ?
https://www.google.com/nikcollection/
Do przeglądania zdjęć i używania NIKów polecam FastStone Image Viewer. Który też czyta RAWy, a w zasadzie wyciąga zaszytego w nich JPEGa. ...
Nie doceniasz FS, a on potrafi wyświetlić pełnokrwisty negatyw cyfrowy tak samo jak i podgląd, to jedynie kwestia ustawień programu.
To bardzo użyteczne, ale trzeba mieć szybką maszynę, by warto było z tego korzystać, jako że nefy z d800 odrobinę długo się wczytują.