PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrzenie w AF-C z polem Auto

apaw
21-05-2014, 23:21
Wykonałem ostatnio szybkie zdjęcie w trybie automatycznego pola AF i ostrzenia ciągłego (AF-C). Obiekt szedł wolnym krokiem spacerowym (specjalnie zwolnił do zdjęcia). Wynik: AF wyostrzył na słup lampy, a nie na red. Babiarza, mimo, że pan redaktor był bliżej obiektywu (i zajmował większą część kadru).
Pomyłka AF...

Nie chcę bynajmniej narzekać na D7100, ale zastanawiam się, czy takie zachowanie to kwestia średniej półki tego aparatu. Czy przy takich samych ustawieniach (AF-C i Auto) aparat silniejszy (D800, D4 itp.) wyostrzyłby lepiej, bo ma dokładniejszy i szybszy system ostrzenia.

A jeśli to jest normalne nawet w profesjonalnych modelach, to jakie jest zastosowanie do trybu auto?
Weźmy 2 przypadki:
1) sytuacja statyczna, pozowana - oczywiście mam czas, aby ustawić AF-S i wycelować jednym (np. centralnym) polem AF - ostrość będzie idealna i bezproblemowa.
2) sytuacja, gdy nie mam na to czasu, ale nie ma też przesadnie szybkiej dynamiki, czyli właśnie taka sytuacja, jak na moich fotkach. Widać, że aparat nie ostrzy wg założeń. Powinien znaleźć pole AF odpowiadające najbliższemu elementowi sceny (np. zegarek) i użyć tego właśnie pola. Użył pola na słupie lampy - czyli błędnego :)

Czy ktoś ma spokojne (oczywiście nie chcę się "znęcać" nad aparatem, z którego jestem zadowolony!) zdanie, jak to działa i o co w tym chodzi :)
A może tryb auto to tylko taka "małpka" dla użytkowników nieobeznanych w ustawianiu pól ostrzenia?

Parametry zdjęcia: Sigma 17 mm, f2.8, 1/1600 s.

EDIT: za duże zdjęcie

crop:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://tnij.org/ralw0y3)

pełny kadr: http://tnij.org/0lw8hy8

GonzoG
21-05-2014, 23:27
Jak się zdasz na automat, to zawsze będzie coś nie tak.
Ustaw sobie AF-A i automatyczny wybór pola, następnie na dość skomplikowanej scenie sprawdź z 10 razy jakie pola są wybrane - rzadko się zdarza, aby za każdym razem były te same... a czasami, nawet weźmie i w ogóle nie ustawi ostrości... i to w D300s.
Tak to jest z automatem.

apaw
21-05-2014, 23:36
Jak się zdasz na automat, to zawsze będzie coś nie tak.
Ustaw sobie AF-A i automatyczny wybór pola, następnie na dość skomplikowanej scenie sprawdź z 10 razy jakie pola są wybrane - rzadko się zdarza, aby za każdym razem były te same... a czasami, nawet weźmie i w ogóle nie ustawi ostrości... i to w D300s.
Tak to jest z automatem.

Ok, to dla kogo jest ten tryb? Bo jesli dla "zielonych", to spodziewałbym się, że w D4 go nie ma w ogóle. Albo jeśli jest, to wreszcie dobrze działa. Nie mam D4 i nie wiem, stąd pytanie.

Daimon
21-05-2014, 23:36
Do szybkich przekadrowań w ruchu spróbuj 51-pkt 3D, czasem działa dobrze :)

Do bardzo dynamicznych scen uzyj 9-pkt dynamicznego wyboru pola z punktem ustawionym na środek - jak nie zdążysz przestawić punktu to po prostu zmniejsz ogniskową i strzel środkiem. Wykadrujesz sobie w post procesie a zdjęcie nie pójdzie do kosza

apaw
21-05-2014, 23:53
Do szybkich przekadrowań w ruchu spróbuj 51-pkt 3D, czasem działa dobrze :)

Do bardzo dynamicznych scen uzyj 9-pkt dynamicznego wyboru pola z punktem ustawionym na środek - jak nie zdążysz przestawić punktu to po prostu zmniejsz ogniskową i strzel środkiem. Wykadrujesz sobie w post procesie a zdjęcie nie pójdzie do kosza

Pobawię się i popróbuję przy okazji :) Czy myślisz że jest różnica w celności punktu środkowego i innych punktów krzyżowych? Zwykle ustawiam punkt krzyżowy ze skrajnej kolumny (blisko mocnego punktu na kadrze).

Aha, patrzę na Twoją stopkę... myślisz że N17-55 f2.8 nie wyostrzyłby tego lepiej na Auto?

GonzoG
22-05-2014, 02:34
Aha, patrzę na Twoją stopkę... myślisz że N17-55 f2.8 nie wyostrzyłby tego lepiej na Auto?

To nie kwestia obiektywu, a działania AF.
To, że niby ma się ustawiać na najbliższy obiekt, to stary mit. AF celuje w obiekt, na którym może określić ustawienie ostrości. Jak jest to obiekty w ruchu i jeszcze mało kontrastowy, to mało prawdopodobne, aby na auto w niego trafił.

Ok, to dla kogo jest ten tryb? Bo jesli dla "zielonych", to spodziewałbym się, że w D4 go nie ma w ogóle. Albo jeśli jest, to wreszcie dobrze działa. Nie mam D4 i nie wiem, stąd pytanie.
Jest bo jest. Czasami się sprawdza, ale lepiej używać ręcznego wyboru punktu.
A do szybkich przekadrowań można używać śledzenia 3D. Jak w tle nie masz podobnego koloru i obiekt jest wystarczająco wyróżniający się, to działa świetnie.

Daimon
22-05-2014, 22:14

Nie, to aparat decyduje a nie obiektyw. Jak dajesz głupiej maszynce zbyt dużo pola do popisu to nie możesz oczekiwać, że zrobi dokładnie to co chcesz :)

makapi
22-05-2014, 23:48
Witam serdecznie. Przy automatycznym wyborze pól ostrości w wizjerze widać kilka zaznaczonych pól na których automatyka ustawia ostrość. Ale obiekty na których aparat ostrzył w rzeczywistości są w różnej odległości od aparatu. Gdzie będzie ostrość? Loteria, czy wynik uśredniony?

GonzoG
22-05-2014, 23:50
Witam serdecznie. Przy automatycznym wyborze pól ostrości w wizjerze widać kilka zaznaczonych pól na których automatyka ustawia ostrość. Ale obiekty na których aparat ostrzył w rzeczywistości są w różnej odległości od aparatu. Gdzie będzie ostrość? Loteria, czy wynik uśredniony?

Aparat ustawia ostrość tylko w jednym punkcie. Pokazuje te co mieszczą się w granicy "błędu", a przynajmniej mieściły w momencie pomiaru.