PDA

Zobacz pełną wersję : Ładowarka samochodowa pod Nikona

miszyzm
21-05-2014, 21:50
Jadę na dłuższą wyprawę autem i będę miał bardzo małą szansę z korzystania z gniazd 220V.
Przetwornica samochodowa nie wchodzi w grę.
Czy ktoś korzystał lub ma wiedzę na temat - jak zasilać aku pod Nikona D600 i D5100 w aucie?
Odpowiednio ładowarki: MH24 i MH25.

kwiatek88
21-05-2014, 22:55
Kup taki zamiennik i ładuj z gniazda zapalniczki.
http://allegro.pl/ladowarka-newell-mh-24-do-akumulator-nikon-en-el14-i4241239761.html

kwiatek88
22-05-2014, 10:47
A tak na marginesie,dlaczego przetwornica NIE? I jedno i drugie musisz podpiąć pod to samo gniazdo.Jedną przetwornicą załatwisz wszystko:ładowarki foto+komórka+laptop itp.Kosztuje niewiele i masz tylko jedno urządzenie!!!

miszyzm
22-05-2014, 20:07
Obawiam się trochę przetwornicy, bo do tego muszę mieć rozgałęziacz samego gniazda, bo w jedno wchodzi cbradio. Nie wiem czy to nie powali samego akumulatora w aucie.

zgera
22-05-2014, 20:10
Obawiam się trochę przetwornicy, bo do tego muszę mieć rozgałęziacz samego gniazda, bo w jedno wchodzi cbradio. Nie wiem czy to nie powali samego akumulatora w aucie.

Nie powali akumulatora, skoro masz jedno gniazdo to podpięcie ładowarki też będzie do zapalniczki.
Lepiej kupić przetwornicę i używać oryginalnej ładowarki, masz pewność że nie uszkodzisz akumulatora.

kwiatek88
22-05-2014, 22:28

Niczego się nie bój.Przy pracującym silniku zapotrzebowanie na energię pokrywa alternator i to z dużym naddatkiem.

Vian
23-05-2014, 09:06
Niczego się nie bój.Przy pracującym silniku zapotrzebowanie na energię pokrywa alternator i to z dużym naddatkiem.

sprawdź sobie jaki masz bezpiecznik - może się okazać że jak za dużo podepniesz to wywali.

kwiatek88
23-05-2014, 15:15
Bezpiecznik zabezpieczający gniazdo zapalniczki ma duży amperaż bo na rozżarzenie zapalniczki potrzeba dużego prądu(drut oporowy rozgrzewa się do czerwoności).Żadne urządzenie tam podpięte tyle nie ciągnie!!!

Vian
23-05-2014, 16:09
Bezpiecznik zabezpieczający gniazdo zapalniczki ma duży amperaż bo na rozżarzenie zapalniczki potrzeba dużego prądu(drut oporowy rozgrzewa się do czerwoności).Żadne urządzenie tam podpięte tyle nie ciągnie!!!

to już oczywiście off-topic

ale mnie wywaliło bezpiecznik po podłączeniu kompresorka który był na wyposażeniu auta...
a bez mapy ciężko znaleźć taki wywalony bezpiecznik.

warto więc sprawdzić, szczególnie jeśli prąd z zapalniczki ma być traktowany jako główne źródło zasilania szeregu urządzeń.

kwiatek88
23-05-2014, 18:28
to już oczywiście off-topic

ale mnie wywaliło bezpiecznik po podłączeniu kompresorka który był na wyposażeniu auta...
a bez mapy ciężko znaleźć taki wywalony bezpiecznik.

warto więc sprawdzić, szczególnie jeśli prąd z zapalniczki ma być traktowany jako główne źródło zasilania szeregu urządzeń.

Oczywiście że warto sprawdzić.W większości aut ma on wartość 15A.Może u Ciebie był mniejszy,nieoryginalny?

Vian
23-05-2014, 18:55
Oczywiście że warto sprawdzić.W większości aut ma on wartość 15A.Może u Ciebie był mniejszy,nieoryginalny?

wiesz, już nie pamiętam...
w każdym razie sytuacja niewesoła: kapeć, kompresor w ręku i brak prądu - zonk

kwiatek88
23-05-2014, 19:34
Szybki ratunek na przyszłość-pożyczyć na chwilę bezpiecznik z innego obwodu,napompować i oddać.No chyba że kompresor zwalony.

miszyzm
24-05-2014, 00:02
Wielkie dzięki za pomoc, przekonaliście mnie! :) Muszę sprawdzić jeszcze co się dzieje z napięciem po wyłączeniu silnika, ale tak to spoko

kwiatek88
24-05-2014, 00:32
Wielkie dzięki za pomoc, przekonaliście mnie! :) Muszę sprawdzić jeszcze co się dzieje z napięciem po wyłączeniu silnika, ale tak to spoko

Możesz nie sprawdzać.Napięcie po stronie prądu zmiennego(230V)będzie stałe pomimo spadku w instalacji samochodowej po wyłączeniu silnika(z około 14,4 do 12).Mało tego,jeżeli napięcie akumulatora spadnie w wyniku rozładowywania poza bezpieczną wartość, przetwornica wyłączy się automatycznie chroniąc akumulator przed rozładowaniem!