Zobacz pełną wersję : Ładowarka samochodowa pod Nikona
Jadę na dłuższą wyprawę autem i będę miał bardzo małą szansę z korzystania z gniazd 220V.
Przetwornica samochodowa nie wchodzi w grę.
Czy ktoś korzystał lub ma wiedzę na temat - jak zasilać aku pod Nikona D600 i D5100 w aucie?
Odpowiednio ładowarki: MH24 i MH25.
kwiatek88
21-05-2014, 22:55
Kup taki zamiennik i ładuj z gniazda zapalniczki.
http://allegro.pl/ladowarka-newell-mh-24-do-akumulator-nikon-en-el14-i4241239761.html
kwiatek88
22-05-2014, 10:47
A tak na marginesie,dlaczego przetwornica NIE? I jedno i drugie musisz podpiąć pod to samo gniazdo.Jedną przetwornicą załatwisz wszystko:ładowarki foto+komórka+laptop itp.Kosztuje niewiele i masz tylko jedno urządzenie!!!
Obawiam się trochę przetwornicy, bo do tego muszę mieć rozgałęziacz samego gniazda, bo w jedno wchodzi cbradio. Nie wiem czy to nie powali samego akumulatora w aucie.
Obawiam się trochę przetwornicy, bo do tego muszę mieć rozgałęziacz samego gniazda, bo w jedno wchodzi cbradio. Nie wiem czy to nie powali samego akumulatora w aucie.
Nie powali akumulatora, skoro masz jedno gniazdo to podpięcie ładowarki też będzie do zapalniczki.
Lepiej kupić przetwornicę i używać oryginalnej ładowarki, masz pewność że nie uszkodzisz akumulatora.
kwiatek88
22-05-2014, 22:28
Niczego się nie bój.Przy pracującym silniku zapotrzebowanie na energię pokrywa alternator i to z dużym naddatkiem.
Niczego się nie bój.Przy pracującym silniku zapotrzebowanie na energię pokrywa alternator i to z dużym naddatkiem.
sprawdź sobie jaki masz bezpiecznik - może się okazać że jak za dużo podepniesz to wywali.
kwiatek88
23-05-2014, 15:15
Bezpiecznik zabezpieczający gniazdo zapalniczki ma duży amperaż bo na rozżarzenie zapalniczki potrzeba dużego prądu(drut oporowy rozgrzewa się do czerwoności).Żadne urządzenie tam podpięte tyle nie ciągnie!!!
Bezpiecznik zabezpieczający gniazdo zapalniczki ma duży amperaż bo na rozżarzenie zapalniczki potrzeba dużego prądu(drut oporowy rozgrzewa się do czerwoności).Żadne urządzenie tam podpięte tyle nie ciągnie!!!
to już oczywiście off-topic
ale mnie wywaliło bezpiecznik po podłączeniu kompresorka który był na wyposażeniu auta...
a bez mapy ciężko znaleźć taki wywalony bezpiecznik.
warto więc sprawdzić, szczególnie jeśli prąd z zapalniczki ma być traktowany jako główne źródło zasilania szeregu urządzeń.
kwiatek88
23-05-2014, 18:28
to już oczywiście off-topic
ale mnie wywaliło bezpiecznik po podłączeniu kompresorka który był na wyposażeniu auta...
a bez mapy ciężko znaleźć taki wywalony bezpiecznik.
warto więc sprawdzić, szczególnie jeśli prąd z zapalniczki ma być traktowany jako główne źródło zasilania szeregu urządzeń.
Oczywiście że warto sprawdzić.W większości aut ma on wartość 15A.Może u Ciebie był mniejszy,nieoryginalny?
Oczywiście że warto sprawdzić.W większości aut ma on wartość 15A.Może u Ciebie był mniejszy,nieoryginalny?
wiesz, już nie pamiętam...
w każdym razie sytuacja niewesoła: kapeć, kompresor w ręku i brak prądu - zonk
kwiatek88
23-05-2014, 19:34
Szybki ratunek na przyszłość-pożyczyć na chwilę bezpiecznik z innego obwodu,napompować i oddać.No chyba że kompresor zwalony.
Wielkie dzięki za pomoc, przekonaliście mnie! :) Muszę sprawdzić jeszcze co się dzieje z napięciem po wyłączeniu silnika, ale tak to spoko
kwiatek88
24-05-2014, 00:32
Wielkie dzięki za pomoc, przekonaliście mnie! :) Muszę sprawdzić jeszcze co się dzieje z napięciem po wyłączeniu silnika, ale tak to spoko
Możesz nie sprawdzać.Napięcie po stronie prądu zmiennego(230V)będzie stałe pomimo spadku w instalacji samochodowej po wyłączeniu silnika(z około 14,4 do 12).Mało tego,jeżeli napięcie akumulatora spadnie w wyniku rozładowywania poza bezpieczną wartość, przetwornica wyłączy się automatycznie chroniąc akumulator przed rozładowaniem!