PDA

Zobacz pełną wersję : Test Pentaxa K10D na fotopolis.pl

hicks
25-04-2007, 01:59
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5801

martych
25-04-2007, 08:30
pasowałby mi jako zapasowy aparat do mojego D50 :mrgreen: fajna maszynka. Pewnie niedlugo się zacznie walka o szumy w k10d i d80 :-D

Michu
25-04-2007, 09:02
O szumach nie ma co dyskutować: D80 ma o wiele ładniejsze (bardziej przypominają ziarno) i mniejsze, niestety kosztem szczegółów.
Na jednym z forów jest link do tego testu:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/K10D/K10DIMATEST.HTM
który rozwiewa mit Phila Askeya o niskiej dynamice tego Pentaksa.

prz3mo
25-04-2007, 15:42
Nawet sami pentaxiarze przyznają, ze wiecej sie spodziewano po przetwornikach 22bitowych zastosowanych po raz pierwszy w tej klasie sprzetu.... Co jednak nie zmienia faktu, ze K10D to bardzo dobry aparacik i dobrze, ze robi sie ciasno na rynku amatorskich dslr za sprawą włączenia sie do walki wlasnie Pentaxa. Wyjdzie to nam klientom sprzetu foto tylko na dobre, bo wymusza konkurencje i rywalizacje firm.

j_szczygiel
25-04-2007, 15:53
prze3mo - 1d MkIII wyskoczylo z przetwornikami 14 bitowymi i roznice widac. Pentax musial cos z tym spaprac... a szkoda. Niemniej kolory na zdjeciach z k10d przypadly mi do gustu, no i ta ergonomia... Niby szumi bardziej od d80, ale napewno mniej niz d70 :)

Michu
25-04-2007, 15:59
Dlaczego uważacie, że jest spaprany 22 bitowy przetwornik? Nawet wg opinii osób nie związanych z Pentaksem, panuje opinia, że rewelacyjnie oddaje kolory. W linku, który podałem powyżej widać, że ma dynamikę lepszą od C5D. Czyżby wciąż pokutował syndrom Dpreview?
Największą wadą tego systemu, to niestety szkła i akcesoria - a raczej ich dostępność. Być może boom, który teraz panuje na tę markę zmieni ten stan rzeczy. Może pomoże fuzja z Hoyą? W każdym bądź razie ja życzę tej - jak i każdej innej - marce jak najlepiej.

prz3mo
25-04-2007, 19:03
Dlaczego uważacie, że jest spaprany 22 bitowy przetwornik? Nawet wg opinii osób nie związanych z Pentaksem, panuje opinia, że rewelacyjnie oddaje kolory. W linku, który podałem powyżej widać, że ma dynamikę lepszą od C5D. Czyżby wciąż pokutował syndrom Dpreview?

Ja akurat sugeruje sie opiniami Pentaxiarzy, bo wybieralem miedzy K10D i D80 i sporo czasu spedzilem na ich forum. Nie wiem czy pamietasz, ale przed premiera K10D było duzo spekulacji odnosnie rozpietosci tonalnej... Okazalo sie, ze jest raczej normalnie dla tej klasy sprzetu i te 22 bit nie za duzo wniosło.
Nikt nie pisze, ze to zły korpus (bo jest bardzo dobry), chodzi tylko o te mające być przełomem 22bit...

ropusz
25-04-2007, 22:19
Samsunga Gx10 kit można już mieć za 3300. Jeszcze trochę i osiągnie cenę D40x :mrgreen: .

prz3mo
25-04-2007, 22:39
Samsunga Gx10 kit można już mieć za 3300. Jeszcze trochę i osiągnie cenę D40x :mrgreen: .

hehehe....
eee... bez przesady, D40x z kitem jest ok 2600, za chwile (gdy wyprzedadzą sie D40) bedzie jeszzce taniej...

Michu
26-04-2007, 07:54
Prz3mo - ale czy Ty zaglądałeś pod link który zapodałem? Tam potwierdza się to, że dynamikę K10 ma bardzo dobrą. Też bywam na forum Pentaksa - stary sentyment - i nie widzę narzekań u ż y t k o w n i k ó w . Narzekały głónie osby, które nie miały tej puszki. Owszem, pojawiająsięgłosy krytyczne w stosunku do AF w ciemnych warunkach, automatycznego balansu bieli, ale z całą pewnością nie w stosunku do dynamiki czy oddania kolorów.

prz3mo
26-04-2007, 09:22
Prz3mo - ale czy Ty zaglądałeś pod link który zapodałem? Tam potwierdza się to, że dynamikę K10 ma bardzo dobrą. Też bywam na forum Pentaksa - stary sentyment - i nie widzę narzekań u ż y t k o w n i k ó w . Narzekały głónie osby, które nie miały tej puszki. Owszem, pojawiająsięgłosy krytyczne w stosunku do AF w ciemnych warunkach, automatycznego balansu bieli, ale z całą pewnością nie w stosunku do dynamiki czy oddania kolorów.

Maras, a czy Ty czytasz to co ja pisalem? Czy ja twierdze, ze ktos narzeka? Przeciez wiaodmo, ze K10D generuje bardzo dobre fotki... CHodzi tylko o to, ze SPODZIEWANO SIE PO 22 BITACH WIECEJ. Miał to byc przełom. Moim i nie tylko moim zdaniem tak sie nie stało (mowa caly czas o rozpietosci tonalnej). I tyle. I nie byly to zdania ludzi, nie majace tej puszki, tylko w miare OBIEKTYWNE opinie kilku "mocno zorientowanych w temacie" osob z forum Pentaxa.
Ja wole oceniac jakosc po zdjeciach, a nie testach j.w.... Choc oczywiscie liczby (ponoc) nie kłamią i biore to pod uwage.

Michu
26-04-2007, 10:12
Oczywiście - ale oczekiwania rewolucyjne są praktycznie przy każdym nowym fiuczerze. Tym nie mniej jakość oferowanych zdjęć z tej puszki i tak jest niezła. Przy okazji. Ów przetwornik oferuje poprawę obrazu przy konwersji z postaci analogowej na cyfrową, więc i tak praktycznie ograniczeni jesteśmy zdolnością matrycy - więc nie sądzę, by w sposób drastyczny dynamika różniła się od tej z D80.
A to, że kilku malkotentów spodziewało się nie-wiadomo-czego, nie oznacza, że jest to rozczarowanie.
Tak z ciekawosći sprawdziełem opinie na temat tej puszki na forum Perntaksa. Cóż, z tego, co zauważyłem, to osoby, które ją mają i p o k a z u j ą zdjęcia są właśnie bardzo zadowolone z jakości obrazów. Piszę tu o Jarku Dąbrowskim, Bronku czy Alkosie, więc osobach świadomych a nie takich, które kupiły to body, bo taka moda i teraz nie wiedzą co z tym fantem zrobić, więc narzekają.

prz3mo
26-04-2007, 10:43
Tym nie mniej jakość oferowanych zdjęć z tej puszki i tak jest niezła.

Oczywiscie, ze tak. Fotki sa bardzo ładne.

Tak z ciekawosći sprawdziełem opinie na temat tej puszki na forum Perntaksa. Cóż, z tego, co zauważyłem, to osoby, które ją mają i p o k a z u j ą zdjęcia są właśnie bardzo zadowolone z jakości obrazów. Piszę tu o Jarku Dąbrowskim, Bronku czy Alkosie, więc osobach świadomych a nie takich, które kupiły to body, bo taka moda i teraz nie wiedzą co z tym fantem zrobić, więc narzekają.

hehe.. Bardzo podoba mi sie atmosfera na forum Pentaxa. Jest sporo osob naprawde posiadajacyh olbrzymia wiedze o systemie itd...
Ja wybieralem system miedzy Nikonem, Pentaxem, a Canonem.. i spedzilem tam naprawde sporo czasu, znam i pamietam osoby ktore wymieniles.. :) Tylko wiesz, fanatyk danego systemu zawsze bedzie chwalił swoje :)
Dobra, nie ma co bic piany... K10D to swietny sprzet i nikt tego nie podwaza, ja wybralem D80, inny wybierze 30D, a jeszcze inny wejdzie w 4/3 Olka ... i na tym to polega :)
Cieszy mnie, ze Pentax w tak dobrym stylu powrocił do walki i wszytskim nam , niewazne jaki system bysmy mieli, wyjdzie to na dobre i wymusza rywalizacje miedzy producentami.

Michu
26-04-2007, 11:22
Mi w Pentaksie wybitnie nie leży AF. Z moją wadą wzroku to jednak dość istotna sprawa.
A na forum mają rzeczywiście dość... specyficzny klimat.
I całkowicie się z Tobą zgadzam - najważniejsze, to czerpanie frajdy z focenia i sprzętu a nie wdawanie się w polemikę, który aparat jest lepszy ;)

j_szczygiel
26-04-2007, 14:50
rowniez nie mowie ze cos ewidentnie zle zrobili. dynamika jest b. dobra, kolory swietne. Niemniej jednak 22 bity wygladaja przy 14 canona kosmicznie ;) Szkoda tylko ze w parze z 22 bitami nie poszla jeszcze wieksza rozpietosc ktora ten postep sugeruje...

Michu
26-04-2007, 17:09
Mnie nigdy szczegóły techniczne nie obchodziły, ale czy tutaj teraz czasami nie mylimy pojęć? Pentax ma 22bitowy konwerter A/C. Canon 14 bitową rejestrację RAWów. Więc już z definicji pliki z Canona powinny być lepsze.

j_szczygiel
26-04-2007, 17:47
Maras - recenzje 1d mkIII czytalem pobieznie, wiec pewnie masz racje ;)

Vadim
26-04-2007, 21:41
Miałem okazję pobawić się trochę K10D i powiem szczerze, że gdyby nie felerny i wolny AF, to chciałbym mieć takie body.

Pozdrawiam

j_szczygiel
26-04-2007, 22:34
Vadim - nawet w porownaniu do D70 AF wypada blado?

Vadim
26-04-2007, 23:48
Niestety...:( Szkoda, bo body fajnie uszczelnione, w cenie niewiele ponad 3k, generujące bdb obrazki...

Pozdrawiam

prz3mo
26-04-2007, 23:51
Pamietajcie o jednym, szybkosc AF zalezy takze (a moze przede wszytskim) od obiektywu...
D80 z kitem i K10D z kitem jest w kwestii szybkosci troche na korzysc tego pierwszego.
Ale jak wejda szkła z ultradzwiekowymi silnikami do Pentaxa to szybkosc sie pewnie poprawi.

Zbigniew
27-04-2007, 16:09
Te USMy do Pentaksa to jedna wielka niewiadoma. Jak 16-50 ma byc tym samym co analogiczna Tokina, to na prawdę nie wiadomo czego się spodziewać. Moim zdaniem jak fajna nie byłaby puszka (antyszejk, uszczelnienia, możliwość współpracy z fajnymi manualami i inne bajery), to niestety dyskwalifikuje ją w Polsce mała popularność systemu. To się też zmienia, jednak nie na tyle, aby dawać szansę myślenia o przyszłej, bezproblemowej rozbudowie systemu :(

hicks
27-04-2007, 21:21
Od tokiny podobno ma sie roznic posiadaniem silnika USM i powlok SMC pentaksa.

Sylwiusz
28-04-2007, 10:24
Od Tokiny beda sie jeszcze roznic uszczelnieniami ;-) A co do pytan o szybkosc AF w K10D, to tak jak napisalem w podsumowaniu testu - przy bardzo slabym swietle jest slabsza od np. Nikona D80 czy Canona 30D. Jednak przy juz w miare dobrym swietle smiga na poziomie D200 i to poki co z obiektywami bez AF-S. Zreszta
pare lat temu robilem male, dosc miarodajne porownanie poprzednika K10D, czyli *istD z D70. Bylo miarodajne, bo szklo bylo to samo - Sigma EX 70-200/2.8, oczywiscie dla Nikona w wersji HSM, do Pentaxa srubokret. I powiem, ze zmierzchowa pora Pentax szybciej lapal ostrosc, a dopiero jak sie mocniej sciemnilo Nikon jeszcze lapal ostrosc, kiedy Pentax zaczal miec z tym problemy. K10D jest pod tym wzgledem znacznie lepszy, choc nadal odstaje od Nikona D80 czy D200. Tak wiec trzeba po prostu sie zastanowic czy i w jakich warunkach oswietleniowych potrzebny nam bardzo sprawny AF. Ja np. K10D czasem robie w firmie jakies studyjne zdjecia i wspomagam sie AFem. Mamy tez firmowe D200. I o ile D200 z AF na statywie slabo sie sprawdza, bo poza centralnym sensorem reszta jest liniowa, to w K10D jego 9 sensorow krzyzowych rozlozonych na sporej powierzchni (w identyczny sposob jak w D2X czy D2H) bardzo przydaje sie do lapania ostrosci na elementach poza srodkiem kadru, co wyjatkowo czesto sie zdarza przy takich zdjeciach (np. kalendarzy, gdzie duzo gladkich powierzchni).
Tak wiec jak widac bez sensu jest powiedzenie, ze jakis aparat ma uklad AF do niczego. Prawda jest taka, ze nie kazdy z nas fotografuje to samo i w ten sam sposob i w tych samych warunkach. Wybierajac aparat trzeba dokladnie przyjrzec sie kazdmu aspektowi jego mozliwosci pod katem wlasnych wymagan i potrzeb i dopiero zdecydowac czy cos jest dobre czy zle - dla nas oczywiscie ;-)

meliszipak
28-04-2007, 12:05
Obejrzałem sobie K10 w Media Markt.

Pomacałem, pościskałem, wszedłem w różne ustawienia.
Zabawa była niezła, jednak 10 nie przypadła mi do gustu.
Najbardziej przeszkadzał mi uchwyt- miałem wrażenie, że mi wypada z ręki.
Wizjer taki jak w D80.
Jednakże, trudno negować mnogość funkcji, przydatność uszczelnień, as, i współpracę ze starymi szkłami.
Jakość wykonania na wysokim poziomie.

Vadim
28-04-2007, 22:44
Sylwiusz, to co piszesz, jest pewnie i prawdą, ale...
Wnioski wysnułem z porównania działania AF w K10 z kitowym szkłem i D70 ze słoniowatym śrubokrętem 35-105 (jeszcze dziś zrobiłem dodatkowe porównanie). Do D200 to nawet bym nie podchodził z K10D w temacie AF. Słabiutki jak na puchę semi-profi i w cenie semi-profi.
Piszę nie po to, aby dyskredytować Pentaxa, bo za współpracę z manualami K10D znalazł się na czołowym miejscu listy moich zakupów i mnie osobiście AF zwisa, ale dlatego, że tak wygląda rzeczywistość.

Pozdrawiam

fafniak
29-04-2007, 09:12
Witojcie...... wpadlem coby poczytac ....i jakos nie moglem sie opanowac.....
Mam od dluzszego czasu K10D i :
1 - tez liczylem na wieksza dynamikae ale ten procek od poczatku mial zapewnic tylko wiernosc barw...i tak jest
2 - narzekam na AF a wlasciwie jego duze srodkowe pole....chcialbym miec mozliwosc zmiany jego wielkosci
3 - mialem w reku D200 + 50mm oraz K10D + 50mm i AF ,wedlug mnie, w obydwu puszkach byl taki sam (jego predkosc) (to bylo zanim kupilem K10D)
Vadim - pisanie ze ".....tak wyglada rzeczywistosc....." - brzmi podobnie do "...taka jest prawda...." to tylko osobiste nieobiektywne stwierdzenia - na to trzeba by jakiegos kompa i pomiaru....

prz3mo
29-04-2007, 10:50
oo, poszła chyba fama na forum Pentaxa, ze jest taki temat (o K10D) na forum nikona... ;)
Pozdrawiamy Pentaxiarzy :)

fafniak
29-04-2007, 11:39
eee tam fama.... zajrzalem sobie i postanowilem cosik napisac.....

prz3mo
29-04-2007, 11:57
eee tam fama.... zajrzalem sobie i postanowilem cosik napisac.....

Spoko.. tak sobie tylko zażartowałem :)

Zbigniew
29-04-2007, 12:02
Fafniak, miło, że jesteś :) Mam do Ciebie i Sylwiusza pytanie - jak jest w praktycę z dynamiką przetwornika w kadyszce ? Do testów podchodzę sceptycznie, dlatego chciałbym zapytać Was, jako będących blisko tematu.

fafniak
29-04-2007, 12:20
Realnie ? O ile mnie wzrok nie myli to jest tak samo jak w innych systemach ani lepiej ani specjalnie gorzej.....dla mnie przelomem byloby jakbym przy zdjeciach pod siwatlo mogl wydobyc to co z negatywu BW :mrgreen: .......natomiast ja wreszcie z barw jestem bardzo zadowolony......
Acha Radio Erewan porownywal d80 i K10D i raz jeden taz drugi mial lekka przewage...ale poniewaz tempota ze mnie jest przy ogladaniu tych roznych slupkow wykresow itp. to wierze na slowo ze jest tak samo jak w d80....sa zbyt male roznice zeby byly istotne...

Zbigniew
29-04-2007, 12:22
Tak myślałem że w praktyce różnice są niezauważalne. Dzięki za potwierdzenie.

Kolekcjoner
29-04-2007, 16:04
Tak myślałem że w praktyce różnice są niezauważalne. Dzięki za potwierdzenie.

A skąd mają być te różnice jak jest ta sama lub niemal ta sama matryca :). Ot cudów po obróbce się nie ma co spodziewać.

sabur
29-04-2007, 17:57
.......natomiast ja wreszcie z barw jestem bardzo zadowolony......

no właśnie, jak to jest z tymi kolorami. Dużo osób zachwala odwzorowanie barw k10d i jaka jest ta różnica w stosunku do np 30d?

fafniak
29-04-2007, 18:25
to musisz przejrzec testy.... bo realnie ciezko bedzie spotkac sie z 30D i w tych samych war. laboratopryjnych zrobic test......
tylko nie patrz na to co dpreview zrobilo.....:evil:
zobacz tu :
http://www.imaging-resource.com/PRODS/K10D/K10DIMATEST.HTM

ale mam przyklady ze zdjec w studio.....i w plenerku....to co wypluwal 20D z 17-40 ma sie nijak do tego co otrzymywalem z istD i 16-45 f4 ..... niestety dotad nie mialem okazji spotkac sie na planie z 20D lub 30D i moim K10D ....

sabur
29-04-2007, 20:55
Faktycznie jest trochę różnica w oodaniu kolorów pomiędzy tymi dwoma puszkami..

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Maciej
02-05-2007, 20:55
Ten Pentax pięknie wygląda. Jest cięższy i większy od D80. Ogólnie robi lepsze wrażenie niż Nikon D80.

sabur
09-05-2007, 06:49
Już jest test bliźniaczej konstrukcji do Pntaxa czyli Samsunga GX-10 na optyczne.pl

http://optyczne.pl/40.1-Test_aparatu-Samsung_GX-10_Wstęp.html

Squier
09-05-2007, 09:45
No i wg Optycznych Samsung oszukuje odszumiając rawy... Cytat:
" Na wykresie rzuca się w oczy niewielkie wygładzenie trendu pomiędzy wartościami charakteryzującymi czułość 400 i 800 ISO. Można więc podejrzewać, że bez wiedzy użytkownika włączana jest redukcja szumów. Jeśli tak jest, to mamy do czynienia z małym oszustwem ingerującym w plik RAW. Patrząc jednak na zdjęcia trudno cokolwiek zarzucić ich jakości, co w pewien sposób łagodzi sytuację. "
Jak widać tylko Canon i Sony nie oszukuje ;)

fafniak
09-05-2007, 11:18
uwazam ze jezeli nie ma to wplywu na utrate szczeg. na zdjeciu to nie ma co robic dramatu

Squier
09-05-2007, 12:40
Nie robię dramatu, tylko jest przypuszczenie, że RAWy są odszumiane, ale nie ma dramatu. Czyli jest stwierdzenie, nie ma dowodu. I po co to?
Dobra nie wypowiadam się, bo znowu się zacznie ;)
Pozdrawiam

fafniak
09-05-2007, 20:39
alez ja tez sie nie czepiam..... :) - poprostu stwierdzilem ze jezeli nie ma degradacji obrazu to wedlug mnie jest calkiem ok.....