PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Most Siekierkowski

~lxs
21-05-2014, 16:22
Plan był taki, żeby upolować panoramę centrum Warszawy z Mostu Siekierkowskiego, niestety z ciekawie zapowiadającego się zachodu słońca nic nie wyszło... A że staram się przywieźć coś z każdego pleneru, wróciłem z czymś takim:

=1=

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/dsc_0202a-2.jpg
źródło (http://jmarcisz.files.wordpress.com/2014/05/dsc_0202a.jpg)

2pompony
21-05-2014, 16:30
Jak się organizacyjnie robi taki plener? Masz jakieś pozwolenia, jest tam jakaś wysepka, na której stoisz, czy po prostu włazisz na bezczelnego na środek pomiędzy samochody i usiłujesz „być wąski”? :) Pytam, bo mam pomysł na plenerek u siebie, ale ruch w tamtym miejscu mnie trochę przestrasza, a poza tym nie wiem, czy zaraz się nie zjawi jakaś straż miejska z mandatem, czy coś...

Jak to wygląda u Was, na przykład w takim miejscu, na środku ruchliwego jak widzę mostu, w dodatku na barierce??

sufenta
21-05-2014, 17:36
kolego 2pompony- zdjecia na flickr przepotezne :-)

zoom2
21-05-2014, 17:50
Pompon,
kongresówka Galicji sie kłania

ten flickr robi wrażenie

2pompony
21-05-2014, 21:37
Koledzy - dziękuję bardzo za ciepłe słowa!

Dowiedziałem się niedawno od tutejszego usera, że to co prawda nic trudnego, bo w miejscach gdzie zdjęcia były robione nie można zrobić kiepskich zdjęć (co jest o tyle dziwne, że 3/4 moich zdjęć z flickra jest zrobionych w Krakowie). Sami więc widzicie - chcecie dobre zdjęcia, przyjeżdżajcie do Krakowa, a zdjęcia same wyjdą! :)

creep
21-05-2014, 22:56
Sami więc widzicie - chcecie dobre zdjęcia, przyjeżdżajcie do Krakowa, a zdjęcia same wyjdą! :)
Coś Bombel ściemniasz, byłem w zeszły weekend i jakoś nie wyszły ;) (ps. tak, pamiętam tamten wątek, podziwiam że Ci się wciąż chce toczyć te dysputy...)

A wracając do mostu będącego tematem tego wątku :) - byłem ciekawy jak wyglądają efekty tej Twojej prawie samobójczej wycieczki - i przyznam że całkiem całkiem! Trochę żal że światła czerwone gorzej się naświetlają niż jasne, więc jest pewna dysproporcja między stronami, ale i tak wygląda w miarę równomiernie.

2pompony
21-05-2014, 23:14
Też pamiętam tamten wątek, wiele się człowiek może nauczyć o własnych zdjęciach! :)

No dobra, a może mi ktoś opowiedzieć jak to tutaj wyglądało z boku? Autor rzeczywiście przedzierał się pomiędzy samochodami i siedział okrakiem na barierce przy ruchu samochodowym, czy to tylko tak wygląda, a w rzeczywistości było inaczej?

~lxs
21-05-2014, 23:37
Sporo offtop'u się pojawiło widzę, liczyłem na jakieś komentarze na temat zdjęcia ;p Wyczekałem moment kiedy mogłem przedostać się na środek bez zagrażania bezpieczeństwu... A na środku miejsca całkiem sporo, te barierki są szerokie (od lewej do prawej jezdni było około metra odległości)

2pompony
22-05-2014, 01:05
Sporo offtop'u się pojawiło widzę, liczyłem na jakieś komentarze na temat zdjęcia ;p

Poczułem się jakby nieco wywołany i co tu dużo gadać, trochę winny - choć jak prześledzisz wątek, zadałem pytanie tylko dotyczące organizacji pleneru, że tak powiem, a dalszy offtop wyniknął jakoś tak poza mną.

Ale skomentuję to zdjęcie... Technicznie zdjęciu nei można nic zarzucić; ekspozycja jest dobra, kadr z zachowaną i niezachwianą symetrią, czas dobrany należycie (ślady są długie i ładne), światła latarni na wieczornym niebie wyszły dobrze, kolory są żywe, ale nie radioaktywne - słowem od strony technicznej nei ma zastrzeżeń.

Jednak wydaje mi się, że jak na tą ilość trudności, o które pytałem (dotarcie na środek i jakieś wskoczenie ze statywem pomiędzy barierki na ruchliwej drodze), to efekt końcowy chyba nie jest wystarczająco efektowny. Myślę, że nawet wiem, dlaczego: z tej perspektywy ślady świateł samochodowych tworzących smugi nie wyglądają tak efektownie, jak z wyżej położonych miejscówek. Z jakiegoś wyższego punktu (powiedzmy kładki dla pieszych czy czegoś takiego) te smugi ułożyłyby się lepiej, a przynajmniej tak mi się wydaje.

wojtekwu
22-05-2014, 21:03
Mi się podoba. Sam mam niedaleko do tego mostu, może wyskoczę :D

basket
22-05-2014, 22:33
Coś temu obrazkowi brakuje. Wydaje się jakiś "niedokończony". Może przez to, że nie są pokazane w całości kotwy lin? A może dlatego, że niebo jest nudnawe? A może jedno i drugie?

~lxs
23-05-2014, 16:04
Dzięki za odwiedziny :-) No właśnie taki z braku laku ten kadr jest... tak jak pisałem zapowiadało się na fajne warunki, a nic z tego nie wyszło

Jędrula
25-05-2014, 21:49
Wydaje mi się, że wybrałeś się za wcześnie. Niebo za jasne, przez co robi się zbyt duży kontrast między górą a dołem i, pomimo technicznej doskonałości, zdjęcie wyszło dość banalne.