PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Znowu są...

Atum
20-05-2014, 20:48
moje ulubione ptaki :) Towarzystwo dotarło w tym roku wyjątkowo licznie :) Jedno zdjęcie na początek.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/d329f722c461d766ad010cd2fa1ee3c8-3.jpg
źródło (http://fotoptaki.art.pl/album_mod/upload/d329f722c461d766ad010cd2fa1ee3c8.jpg)

darjo1
20-05-2014, 20:49
Piękne.
Czekam na więcej.

kulama
20-05-2014, 23:18
Zazdroszcze mozliwosci obcowania z tymi pieknymi ptakami. Bardzo ladnie pokazane :)
Wiecej poprosze :)

micwn
21-05-2014, 09:30
Ładnie wyszło Piotrek!

PROŚBA DO WSZYSTKICH FOTOGRAFUJĄCYCH!

Miejcie nad ptasiorami litość i fotografujcie tylko z góry, nie podłażąc pod nory lęgowe.
Towarzystwo dotarło licznie, teraz przybywa z każdym dniem fotografów.
Miasteczko namiotowe z dnia na dzień dociera nie mniej licznie.....
Okres zalotów praktycznie za nimi, teraz powinny spokojnie dokończyć budowę nor i zająć się sobą.
Niestety stanowisko jest już bardzo znane i obawiam się, że przez ten i kolejny tydzień będzie słychać ciągle terkot migawek...
Tak to już jest, że jak się chce mieć fotki tych ślicznotek, trzeba ich ciągle wypatrywać i być zaraz po ich przylocie,
kiedy to prawie nic sobie nie robią z fotografów. Z każdym kolejnym dniem stają się bardziej czujne bo chcą przystąpić do lęgu.
Gatunek ten nieźle radzi sobie w Polsce, o czym może stanowić wspomniana przez Piotrka liczba ptaków,
które przyleciały w tym roku. Istnieje wiele miejsc gdzie można je podziwiać, ale TO stanowisko przeżywa istny najazd.
Mamy zamiar pomóc im w utrzymaniu lęgowiska i we wrześniu po ich odlocie odkrzaczyć część skarpy,
ponieważ w tym roku mają dość ciasno, ciekawe ilu wtedy przyjedzie fotografów ale ze sztychówkami.....
Zabrzmiało prowokacyjnie, ale tak miało zabrzmieć.

Z GŁOWĄ I SZACUNKIEM SZANOWNI WSPÓŁPSTRYKACZE A BĘDĄ ZNÓW ZA ROK!!!

mycza
21-05-2014, 16:55
Piotrek, dawaj więcej, bo to istny cud jest!!!

Michale, przykład sowy jarzębatej pokazuje szczególnie, że ELITA polskiej fotografii przyrodniczej, była pozbawiona jakichkolwiek skrupułów i obawiam się, że będzie podobnie z żołnami...

Maxx-69
21-05-2014, 17:51
Przepiękne, zazdroszczę modelek

tpszefka
21-05-2014, 18:06
Super zdjęcia ptaszków. Jesli mozna to prosze o wiecęj.

micwn
21-05-2014, 18:33
Andrzej, dowodów na ludzkie chamstwo mamy aż nadto. Co ciekawe, w ukryty obiektyw "pchają" się wielcy piewcy ochrony przyrody i ludzie z niezłym dorobkiem, jest to dla mnie tym bardziej niezrozumiałe i przerażające. Ale poczekamy jeszcze trochę z publikacjami....

razza
21-05-2014, 18:48
Andrzej, dowodów na ludzkie chamstwo mamy aż nadto. Co ciekawe, w ukryty obiektyw "pchają" się wielcy piewcy ochrony przyrody i ludzie z niezłym dorobkiem, jest to dla mnie tym bardziej niezrozumiałe i przerażające. Ale poczekamy jeszcze trochę z publikacjami....

.... jeszcze się nie przyzwyczaiłeś...żołny i duże ,,kuraki" najlepiej się ,,sprzedają" :)
pozdrawiam :)

tomek61
21-05-2014, 19:04
Piotrze , piękne ptaki i fajnie pokazane!
Co do tego co napisał Michał , to podpisuję się pod tym obiema rękami.
Przede wszystkim dobro i spokój ptaków a zdjęcia na dalszym planie.
Nie za wszelka cenę ,Panowie i Panie!!

Atum
21-05-2014, 22:15
Jedynym sposobem by sfotografować te ptaki nie płoosząc, jest rozstawienie namiotu o 4 rano i złożenie o 20 wieczorem.Obserwuje 4 miejsca od kilku lat i jeszcze nie spotkałem nikogo kto tak zrobił, nie wyłączając mnie i kolegów :/ Oczywiście zachowując większy dystans i fotografując w czasie gdy ptaki siadają w dalszej odległości od nor, czyli początkiem maja, jest bardzo wskazane ale i tak trochę płoszy ptaki. Niestety są i tacy którzy zaglądają do norek zobaczyć młode, różne rzeczy już widywałem:/ Nie da się zrobić zdjeć z dużej odległości,nawet 600, podchodząc stajemy się nie mile widzanymi intruzami. Ale starajmy się zachować maximum etyki i poszanowania przyrody, obojętnie czy to żołna czy wróbel:-)

micwn
22-05-2014, 08:55
Siadając w ukryciu po 4-tej rano na górce NAD SKARPĄ z norami jesteśmy chyba dobrze tolerowani, nawet jeśli sprawnie i szybko ok. 9-tej zwijamy namioty i siatki maskujące. Dowodem tego była niesłychana scenka, kiedy to ściągałem siatkę maskującą z namiotu - dość szybko ale i spokojnie, a żołny dalej lądowały na przygotowanym do zdjęć patyku. Krok w ich stronę powodował, że podrywały się do lotu, ale nie uciekały z kolonii w pola tylko po chwilce znów siadały na patyku. Cała akcja zwinięcia namiotu była bardzo szybka i po 30 sekundach kiedy odchodziłem z miejsca zasiadki do samochodu znów siedziały na patyku. Stojąc przy głównej drodze prawdopodobnie nie jesteśmy dla nich postrzegani jako zagrożenie. W każdy dzień odbywa się tam normalny ruch drogowy, więc są przyzwyczajone do człowieka w tej odległości.

Nie brakło za to w "odważnych", żeby stawać bezczelnie na brzegu skarpy z norami praktycznie w środku kolonii, w środku dnia. Z resztą nie tylko na tym stanowisku, ale i na innych. Nie ma wtedy żadnych warunków do zdjęć (nadmiar światła przepala każde), a samo wlezienie w środek lęgowiska powoduje straszną panikę i ucieczkę ptaków. W dodatku robienie im zdjęć w locie, pod światło do góry to chyba już totalna pomyłka (nie chcę dosadniej tego nazwać). Dajmy im teraz czas na przygotowanie lęgu, a wrócą za rok. Cieszmy się ich obecnością, fotografujmy i podziwiajmy je, ale Proszę Was bardzo - Z DUŻYM SZACUNKIEM!

Jeśli niektórzy chcą, żeby zmieniły miejsce lęgowe, a wierzcie mi, że są jeszcze takie dziewicze, o których zgraje fotografów nie wiedzą, no to właźcie im dalej z buciorami do ICH domów.

Refleksyjnie się zrobiło w wątku o podziwianiu zdjęć przepięknych ptaków, ale ilu z Was czyni notatki z kolejnych sezonów lęgowych jak wygląda kolonia, czy lęgi się udały, czy wszystkie stanowiska były zajęte, czy bardzo były niepokojone??? Bo właśnie autor tego zdjęcia o takie szczegóły dba.....

razza
22-05-2014, 18:24
micwn - jakiś ponury obraz tego fotografowania - czy tam pod skarpą i nad jest całkowity żywioł kłębiących się fotografów - czy jakąś miarą jest to fotografowanie jednak zorganizowane - czy przepychanki i walka o stanowisko fotograficzne ? - miałem jechać ale chyba nie pojadę :(

pawl_s
22-05-2014, 18:49
Piękne ptaki i zdjęcie. A mógłby mi ktoś powiedzieć co to za ptaki?

Edit: jakimś cudem umknęło mi w tekstach, przepraszam. To żołny, tak? Wydaje mi się, że je ostatnio widziałem pod pracą w Düsseldorfie, ale może mi się zdawało.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

micwn
22-05-2014, 20:20
micwn - jakiś ponury obraz tego fotografowania - czy tam pod skarpą i nad jest całkowity żywioł kłębiących się fotografów - czy jakąś miarą jest to fotografowanie jednak zorganizowane - czy przepychanki i walka o stanowisko fotograficzne ? - miałem jechać ale chyba nie pojadę :(

Drogi razza, są dni kiedy jest tylko 3 fotografów o normalnej porze (czyli po 4-tej nad ranem) schowani w czatowniach na górze, a nie pod skarpą, ale i zdarzają się takie sytuacje że stoi miasteczko namiotowe 5-6 namiotów (a nawet więcej) rano i w ciągu dnia kręcący się "rozumni inaczej" w samym środku koloni. Nie muszę mówić jaki to przynosi efekt.....
Bywa i tak że jest tylko jeden namiot lub nie ma nikogo. Podejrzewam jednak, że w weekend będzie istne zbiegowisko. Próba nie strzelba, jak powiadają, więc można się pokusić o próbę. Czy się powiedzie - nie ma już gwarancji. Za chwile złożą jaja, no a wtedy potrzebują maksimum spokoju.

pol_t
22-05-2014, 20:49
może naiwne pytanie - czy nie da się nad tym jakoś zapanować?

micwn
22-05-2014, 21:03
może naiwne pytanie - czy nie da się nad tym jakoś zapanować?

Siedzieć cały czas z dubeltówką nabitą solą i jak ktoś zlezie na dół ładować w dupę? Chyba nie....
Wystarczy odrobinę zdrowego rozsądku a na prawdę nie jest źle. Ale jak ktoś nie lubi rano wstawać (o drugiej nad ranem właściwie) żeby być w namiocie parę minut po czwartej to efektu nie będzie. Przecież o 13-tej jest "najlepsze" światło do zdjęć. No i po co zapinać do body 300-tkę, czy duży zoom jak można 24-70 wygodnie pstrykać ze środka koloni prosto w niebo do przerażonych ptaków......

Jak się ludziska zachowują to wracają z wypasionymi fotami, a jak ignorują wszystko i wszystkich to tylko szkody robią.

matomi
22-05-2014, 21:58
Nie widziałem jeszcze takich. Zapowiada się ciekawie, daj więcej :)

edmund
24-05-2014, 00:11
Piękne ptaki i zdjęcie. Gratki

pol_t
24-05-2014, 20:24
Przecież o 13-tej jest najlepsze" światło do zdjęć. No i po co zapinać do body 300-tkę, czy duży zoom jak można 24-70 wygodnie pstrykać ze środka koloni prosto w niebo do przerażonych ptaków......

k......., nawet nie wiem co napisać

Kelvin
25-05-2014, 09:18
Piękne ptaki, piękne zdjęcia.
Czytając posty powyżej - szkoda, że tak to wygląda, że ptaki nie mają spokoju.