PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Tulipany o wschodzie którego nie było

swiatlo
24-04-2007, 22:53
Pojechałem na farmę tulipanów o wschodzie aby zrobić trochę kwiatów skąpanych delikatnym różem wschodzącego słońca, niestety niebo było kompletnie pochmurne, więc nici z planów. Zrobiłem jednak parę zdjęć mimo wszystko, nie tak udanych jakby były przy słońcu, ale trzeba się cieszyć z tego co się ma.
Jednak obiecuję że tam wrócę jak pogoda się poprawi. Chyba że tulipany zdążą zwiędnąć do tego czasu... :(

Oto jedno z tych zdjęć:

http://www.themarts.com/galeria/tulips1srgb.jpg

No i drugie:

http://www.themarts.com/galeria/tulips2srgb.jpg

cyrusvirus
24-04-2007, 23:10
o żesz... piekne zdjecia!!! Piekne kolorki na obu a na drugi to sie rozmarzyłem przy jakze pieknej klasyce zmotoryzowanego rolnictwa jakim jest John Deere (kolory marki niezmienne) ;)
Jeszcze raz gratulacje!!! Piekne!!!!!!!!!!!!!!! po prostu miodzio......... EXTRA!

Seeker
24-04-2007, 23:24
Przy 1 wlazlbym nieco wiecej w grzadke (korzystajac z chwilowej nieuwagi wlasciciela ;) ).

MarviN
24-04-2007, 23:30
No, panie swiatlo, bardzo ładne te dwie fotki. Powiedz mi, jakiś filterek stosowałeś, bo te kolorki dość takie nasycone ładnie jak na taką pochmurną pogodę (chyba, że PS). I jeszcze jedno pytanko: jakim szkiełkiem robione?
PZDR

swiatlo
24-04-2007, 23:35
No, panie swiatlo, bardzo ładne te dwie fotki. Powiedz mi, jakiś filterek stosowałeś, bo te kolorki dość takie nasycone ładnie jak na taką pochmurną pogodę (chyba, że PS). I jeszcze jedno pytanko: jakim szkiełkiem robione?
PZDR

Filtra niet. Trochę PS-a: dopasowanie kontrastu i jasności, ale niewiele. Nasyceniem się nie bawiłem. Kwiaty były już wystarczająco nasycone. Jak się robi tulipany, to czasami trzeba nawet odsycić...
No i musiałem wystemplować parę plam z nieba z powodu zabrudzonej matrycy, bo kit do czyszczenia dopiero w drodze :)
Obiektyw: moja największa obecnie miłość, i coraz bardziej odwzajemniona, czyli Tamron 28-75/2.8. Chyba najlepszy zakup jaki zrobiłem w fotografii do tej pory.. :)

cyrusvirus
24-04-2007, 23:40
Obiektyw: moja największa obecnie miłość, i coraz bardziej odwzajemniona, czyli Tamron 28-75/2.8. Chyba najlepszy zakup jaki zrobiłem w fotografii do tej pory.. :)
hm... napisane jest o tym juz chyba wszystko ale najlepiej oczywiscie przetestowac, zastanawiam sie czy warto zmieniac 18-70 na tego tamronka z mysla rowniez o pozniejszym mega szerokim kacie...
taki OT - glosno mysle :)

Ruppel
25-04-2007, 07:06
ładne zdjątka:), może też coś przywiozę niedługo z królestwa tulipanów.

Rajek
25-04-2007, 07:15
Przyjemne zdjęcia. Niecierpliwie czekam na poprawę pogody ;)

jarek76
25-04-2007, 07:48
Oba bardzo przyjemne

AMI
25-04-2007, 10:11
Witam,

Jedynka świetna! Kolory i kadr, nie wspomne o tym samotnym drzewie :).
Dwojka bardzo fajna, tylko bym kadr dał bardziej w prawo by traktora miał gdzie jechać ;) mimo że nie jedzie;) ale to IMHO;). Hmm może jakieś jeszcze jedno zdjęcie?:) Z chęcią bym zobaczył.

Pozdrawiam:
AMI

Andy_O
25-04-2007, 11:11
Ładnie podniesiony kontrast (high pass?), ładna kompozycja! Dopracowane zdjecia, i mimo braku pogody mamy sukces!

Megazordon
25-04-2007, 18:19
Świetne fotki. Jedynka nieco lepsza. Szkoda, że Ci słoneczko nie przyświeciło, ale i tak jest super.

Wczoraj w jakiejś gazecie widziałem zdjęcie pól tulipanów w Holandii, ale z lotu ptaka. Jak to pięknie wygląda...

swiatlo
25-04-2007, 23:49
Dzięki za przychylne opinie, i ku mojemu zaskoczeniu cieszę się że niektórym to się podobało :)
Mam nadzieję jeszcze tam wrócić dopóki tulipany nie zwiędną. Może pogoda będzie bardziej współpracować.
Zdjęcia były w ramach projektu szkolnego na temat porannego światła, którego zresztą nie wykonałem z powodu braku owego światła. Tak więc projekt będzie musiał jeszcze poczekać na wykonanie...

kwasik
26-04-2007, 14:22
piekne, aczkolwiek 2 widzialbym z ciagnikiem po prawej stronie :))

Sebastiann
26-04-2007, 15:51
Oba swietne ale dwojka naaaaj

DonMaliniacco
27-04-2007, 04:11
Dwojeczka aligancka :)

jchyra
29-04-2007, 12:48
No i drugie:
No i drugie: jest super :-)
orgia kolorów pod smutnym niebem
duży plus