Witam was wszystkich :)
Potrzebuje waszej porady odnośnie dobrania plecaka bądz torby.
Na początku dodam iż nie mam wielkiego budżetu max. 400zł
Sprzęt który będzie się w niej mieścił to:
Nikon d610
Nikon d610
Tokina 11-16mm
Tokina 100mm 2.8 Macro
Nikon 35mm Fx
Nikon 50 mm 1,8g
Nikon 85mm 1,8d
Sigma 70-200 2.8
Sb-900
+ druga zapasowa lampna.
+ kilka akcesoriów: karty, 2/3 komplety zapasowych akumulatorków
PanAmeba
20-05-2014, 10:55
Z taką ilością to tylko plecak.
Na przykład coś takiego:
http://allegro.pl/lowepro-pro-runner-350-aw-poznan-digital24-sklep-i4219392290.html
Ja robiłem kilka lat śluby z plecakiem; mieściłem wszystko, ale w końcu skusiła mnie taka torba:
http://www.skapiec.pl/site/cat/67/comp/436221
pracuje z nią już 2 albo 3 lata i raczej do plecaka nie wrócę, ew. potestuję jakiegoś thinktanka..
Reporterka ślubna jest na tyle spokojna, że plecak nie jest konieczny (nie ma dużo biegania, nikt w tłumie raczej sprzętu nie zwinie itd.).
Szybki i łatwy dostęp, dot. zarówno wyjmowania jak i wrzucania szkieł z/do torby - zdecydowanie większy komfort.
Wprawdzie cały sprzęt się nie zmieści, ale w moim przypadku żebym wszystko zmieścił musiałbym używać walizy..
Robię tak: w torbie są sb900, n85 z osłoną, n50, z16, d3s z przypiętym 17-35 (z tulipanem), n70-200 bez osłony lub osłona osobno w kieszonce z 85tką. W bocznych kieszeniach zapasowe baterie i inne akcesoria. Oprócz tego wiozę w plecaku drugie body z 17-35 lub 24-70, dodatkowe lampy, gary'ego, ładowarki. Jak przyjeżdżam na miejsce biorę torbę na ramię a body z plecaka na szyję, reszta zostaje w bagażniku.
Podczas przygotowań mam na sobie 2 body, a szkłami wygodnie żongluję wrzucając je pionowo do torby bez dekielków (korzystając z plecaka raczej zakładałem dekielki bojąc się, że ruszając plecak szkła będą się obijać).
Kiedyś na siłę zmieściłem obydwa body (wszytko było jak powyżej tylko jedno body miało przypiętą 50tkę, drugie było bez szkła). Ale i tak nie mieścił się 24-70 więc dodatkowy plecak i tak był konieczny. Z tymże ja lubię mieć czasem do dyspozycji dodatkowe lampki i bezpieczniej czuję się z ładowarkami więc i tak dodatkowy plecaczek jeździ w bagażniku.
Jeżeli nie masz gripów to miałbyś nawet więcej miejsca ode mnie, ale pewnie i tak jedno szkło trzeba by wozić osobno lub dać do bocznej kieszeni (np. t100).
Wcześniej toreb nie lubiłem bo za bardzo odstawały od ciała, ale ta opisywana jest płaska i nawet jak trzeba podbiec jest wygodnie.
edit: zajrzałem teraz do torby i myślę, że jeżeli masz "małą" 35tkę (1.8 lub 2.0) to chyba można by wszystko zmieścić - trzeba by ułożyć piętrowo: 85 i na nią body z zapiętą 100tką. Trzeba by sprawdzić. aha; i bez gripów wtedy.