Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tani ale czy dobry? Filtr UV do 50 1.8G

aklu03
19-05-2014, 23:25
Witam, posiadam obiektyw Nikkor 50mm 1.8G i zakupiłam filtr UV głównie po to, by chronić szkiełko. Moje pytanie brzmi, czy tanie filtry nie szkodzą w jakiś sposób? Filtr, który posiadam to Fox UV Filter Digital SC.

przem426
19-05-2014, 23:34
tanie filtry potrafią zaszkodzić - dodatkowe powierzchnie styku powietrze-szkło potrafią dorzucić odblasków albo pogorszyć kontrast.

zainwestuj w lepsze marki z wieloma warstwami anty-odblaskowymi (mlc) - chociażby hoya, marumi, etc...

aklu03
19-05-2014, 23:36
Ale ogólnie samemu obiektywowi nie szkodzą?

przem426
19-05-2014, 23:48
nie

salvdali
19-05-2014, 23:58
Od chwili jak na zdjęciach pod słońce poległ mi kontrast, wrzuciłem wszystkie uv-ki. Najlepsza ochrona będzie osłona p . słoneczna

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

JED
20-05-2014, 02:07
A jaki to byl filtr?

fafniak
20-05-2014, 08:11
przy tak głęboko schowanej soczewce, nakładanie filtra uv "dla ochrony" to gruba przesada

GonzoG
20-05-2014, 08:44
Tani filtr UV jest dobry aby go położyć na półce jako wystawa.
1. Wyraźnie pogarsza ostrość obrazu
2. Zdecydowana większość wpływa negatywnie na precyzje AF
3. Pod światło (nawet najmniejsze) pojawiają się spore odbicia w filtrze

Rycerz
20-05-2014, 10:50
filtr UV to bezuzyteczny rupieć

tomek s
20-05-2014, 11:10
filtr UV to bezuzyteczny rupieć

Popieram, jak już tak bardzo ochrona potrzebna to w postaci osłony przeciwsłonecznej ;-)
Pozdr

morzon
20-05-2014, 11:17
Swoją drogą UVki często psują bokeh - widziałem kiedyś test, porównanie rozmycia z i bez filtra. Jest różnica, kółeczka gorzej wyglądały z założonym filtrem (nie najtańszymi, coś wyższej klasy nawet).

madebyzosiek
20-05-2014, 18:10
UV do 50 1,8 to jest najmniej potrzebny gadżet... Tam jest bardzo głęboko osadzona soczewka. Jak piszą koledzy UV wiele potrafią zepsuć...

aklu03
20-05-2014, 18:23
Dziękuję wszystkim za porady :)

Andrzej1974
20-05-2014, 20:18
Jedni polecają UV-ki a inni osłonę p-słoneczną. Ja należę do tych drugich.

P.S. Osłonę p-słoneczną powinieneś mieć w zestawie z tym obiektywem.

tomek67
21-05-2014, 06:25
A ja jednak używam UV.
Jeśli się kupi coś z powłokami np. Marumi to naprawdę pogorszenie jakości jest na ogół niedostrzegalne.
Gdy nie używałem filtrów przynajmniej dwa razy miałem uszkodzone powłoki na obiektywie.
I to pomimo używania osłon przeciwsłonecznych.

fafniak
21-05-2014, 06:48
opowiedz w takim razie co robiłeś z obiektywami i jakie to uszkodzenie było

Rafix84
21-05-2014, 07:17
W moim przypadku uv-ka uratowała mi szkło. Miałem aparat zarzucony na ramię i syna na rękach, byliśmy w lesie i przedzieraliśmy się przez chaszcze, gałązka odskoczyła i smagnęła po obiektywie. Na filtrze pozostała 2cm rysa. Faktem jest że osłonę miałem założoną na opak...

tomek67
21-05-2014, 08:30
Rodzinne, widoczki plus czasem mojego psiaka.
Oba uszkodzenia to były takie okrągłe "plamki".
Nie wiem, może jakiś drobny przypadkowy kamyk.
W każdym razie nigdy nie fotografowałem czegoś takiego jak żużel, sporty motorowe itp.

frank996
22-05-2014, 16:18
Jeżeli już ma być ten filtr UV to lepiej zainwestować. Ja na początku miałem najtańszy, kupiłem ten z wyższej półki różnica w jakości zauważalna na duże plus. Pozatym jest to dodatkowa ochrona obiektywu

Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka

Art Erie
22-05-2014, 16:52
Samyang ma dobre UV w niskich cenach, mam na 50/1,4 właśnie i jest OK. Na 77mm Heliopan i ten niczego nie psuje, patrząc przez niego gołym okiem usuwa błękitną mgiełkę, która czasem jest widoczna na odległych planach ( wynik promieniowania UV).

Vian
23-05-2014, 08:27

aparat leżał na tylnym siedzeniu, była stłuczka i spadł na podłogę pionowo, obiektywem w dół.
Osłona się połamała, wgniotła i rozbiła filtr!
Soczewka nietknięta :)

HYPER
23-05-2014, 18:07
jak kupowac to juz cos z najwyzszej polki. najlepiej wyczaic jakiegos uzywanego heliopana sh-pmc albo b+w mrc.

igg
23-05-2014, 21:27
Można mieć inne zdanie?

Osłony służą głównie do lansu, dekielki są upierdliwe bo albo zasłaniają obiektyw, albo się gubią.

Pozostaje UV (byle dobry) albo na golasa.

Wanageddon
23-05-2014, 22:22
Test stary, ale większość filtrów nadal jest na rynku. Polecam lekturę:
http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV.html

fafniak
23-05-2014, 22:28
aparat leżał na tylnym siedzeniu, była stłuczka i spadł na podłogę pionowo, obiektywem w dół.
Osłona się połamała, wgniotła i rozbiła filtr!
Soczewka nietknięta :)

z całym szacunkiem... trzymanie przedmiotów luzem w aucie (tym bardziej czegoś co wazy koło 1,5 kg - to proszenie sie o kłopoty

Vian
24-05-2014, 11:30
z całym szacunkiem... trzymanie przedmiotów luzem w aucie (tym bardziej czegoś co wazy koło 1,5 kg - to proszenie sie o kłopoty

Córa się bawiła, odłożyła na chwilkę i wtedy w nas wjechali.
Najważniejsze że dziewczynom nic się nie stało - pal licho aparaty, obiektywy czy samochody.

zigi86
26-05-2014, 10:47
Witam, przymierzam się do zakupienia filtra na 50 mm 1.8. Ma on spełniać funkcję typowo ochronną, znalazłem w Media Markt coś takiego:

http://www.mediamarkt.pl/piotrkow-tr...-52mm,id-20983

I tutaj moje pytanie, czy sam fakt, że filtr jest wykonany przez renomowaną firmę da mi jakąkolwiek gwarancję, że nie będzie on pogarszał jakości obrazka, zabierał światła etc. czy jego cena wskazuje jednak, że pomimo, że Marumi to i tak badziew ?

I drugie pytanko, w najbliższym czasie będę szukał filtra polaryzacyjnego o tych samych wymiarach 52 mm, założenie to fotografia samochodów a filtr ma redukować odblaski na szybach, polecicie coś ?

Pozdrawiam.

RomanZWrocławia
26-05-2014, 11:57
Zigi poczytaj tu:
http://improvephotography.com/2523/do-clear-uv-filters-hurt-image-quality-of-photos/

i tu:
http://www.optyczne.pl/5.4-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV_Om%C3%B3wienie_wynik%C3%B3w_i _podsumowanie.html

wyciągnij wnioski.
Na optycznych oraz w sieci znajdziesz także testy polaryzatorów.

zigi86
26-05-2014, 12:32
"Kolejną niespodzianką okazał się topowy filtr firmy Marumi - model z powłokami WPC, który zajął dopiero 8 miejsce. Choć filtr ten charakteryzuje się najlepszą transmisją światła w zakresie widzialnym i bardzo niedużą podatnością na odblaski, to praktycznie nie blokuje promieniowania UV, czym, w sposób wręcz kuriozalny, przeczy całkowicie swojej funkcji. No bo co to za filtr UV, który wycina tyle promieniowania UV co zwykłe szkło? Jednakże tym produktem mogą być zainteresowane osoby, chcące chronić swój obiektyw przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, do czego, z racji świetnych własności w zakresie widzialnym, nadaje się znakomicie."

I to właśnie mi chodziło, bo ma on spełniać jedynie funkcję ochronną, dzięki za linka :)

akustyk
26-05-2014, 12:38
filtry UV maja generalnie zastosowanie filtra ochronnego, bo wiekszosc matryc cyfrowych jest na ten fragment spektrum swiatla zwyczajnie niewrazliwa.

akurat WPC to jest bardzo fajna seria Marumi - ma przyzwoite powloki, ktore latwo utrzymac w czystosci. w odroznieniu od Marumi DHG (nie mylic z drozszym Super DHG, ktore tez jest bardzo "czyste") czy zblizona cenowo Hoya HMC (masakra w czyszczeniu)

wszystkim piewcom teorii odnosnie psucia ostrosci zdjec przez filtry polecam zrobienie testu we wlasnym zakresie, zamiast powtarzaniem wymyslonych przez siebie czy kogos innego madrosci. na obiektywie 50mm trzeba by chyba matryce cropowa 36Mpix i naprawde wzorowa dyscypline robienia zdjec, zeby dyskutowac o roznicy w jakosci miedzy golym szklem a takim z kondomem UV. z tym ze o tym juz wiele razy, rowniez na tym forum, pisalem. nie chce mi sie powtarzac. aparat, statyw i jakis tam filtr UV kazdy ma, mozna sobie samemu zrobic zdjecia, mimo ze to kosztuje wiecej wysilku niz bezmyslny copy-paste wiedzy "Internetow"...

tcywek
29-05-2014, 23:38
Witajcie,

Czy możecie polecić filtr do Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G ? Wybieram się na obszary pustynne i chciałbym uchronić obiektyw przed piaskiem. Chciałbym wydać +/- 100 zł unikając taniego badziewia.

GonzoG
29-05-2014, 23:56
Marumi Lens Protect.

pioter m
30-05-2014, 13:01
Na pustyni wypadałoby raczej włożyć obiektyw do woreczka. Przedniej soczewce raczej nic się nie stanie, ale przez szpary w obudowie do wnętrza wniknie sporo syfu.
Nie ukrywam, że jestem wrogiem takich filtrów, bo zbyt wiele zdjęć miałem zepsutych swojego czasu.

MilekS
31-05-2014, 03:01
Do tego obiektywu nie polecałbym żadnego filtru "ochronnego".
Pustynny piasek bardziej zaszkodzi mechanice zarówno obiektywu jak i korpusu, niż przedniej soczewce.