Zobacz pełną wersję : Zestaw pod śluby itd.
Witam,
Jestem póki co "ambitnym" fotoamatorem zastanawiającym się nad wejściem w reportaż okolicznościowy (śluby, komunie itd.). Na początku jako pomocnik i z czasem 2 fotograf (chyba że znajdę jakiegoś znajomego fotografa który mnie weźmie pod "opiekę").
Wiem że takich tematów było całkiem sporo ale chciałbym odpowiedzi na tak postawione pytanie i odnośnie do mojej sytuacji i umiejętności.
Teraz do sedna. Czy na takich typu zleceniach niezbędna jest pełna klatka czy wystarczy np D7100? Właściwie wszystko rozbija się o pieniądze (wiadomo). Zestaw D7100 + Sigma 17-50 2.8 + Nikkor 85 1.8 + lampa z akcesoriami dało by się zmieścić w 9tys zł. a zestaw z D610 + SlubT24-70 2.8 + Nikkor 85 1.8 + lampa z akcesoriami to już 14 tys zł.
Co nieco o fotografii wiedzy posiadam (głównie sam zdobywałem). Praca z lampą błyskową nie jest mi obca (nie mówię tu tylko o odbijaniu od sufitu żeby nie było). Tylko jest jeden problem że zasadniczo mało mam okazji do robienia zdjęć w boju np. chrzcinach, komuniach, weselach. Parę zdjęć wrzucę później. W tej chwili mam Canona ale ze względu że miałem okazję porobić trochę zdjęć Nikonem D7100 i oferta Nikona mi bardziej odpowiada biorąc także pod uwagę D610.
Głównie myślę o repo gdyż tu jest najwięcej możliwości startu oraz duży rynek chociaż też się interesuję krajobrazami, architekturą a makro sporadycznie.
Czy lepszą wizją na początek byłby zestaw z D7100 taki jak wyżej a później dokupienie sigmy 35 1.4 zmiast Tamrona 24-70 2.8 oraz jakbym wyleciał już z gniazdka to dokupienie D610 jako głównego a zostawienie D7100 jako zapas? Co o tym myślicie?
Na koniec zestaw prezentował by się tak (w kolejności zakupów):
1. D7100 + Sigma 17-50 + Lampa + akcesoria
2. Nikkor 85 1.8G
3. Sigma A 35 1.4
4. D610 + dodatkowa lampa (już jako samodzielny fotograf)
Później postaram się dodać parę zdjęć jak obecnie stoi mój "warsztat".
PanAmeba
19-05-2014, 16:13
Czy D7100 wystarczy? Tak. Do tego kup Nikkora 17-55 2.8 i masz doskonały sprzęt, który zawsze trafi gdzie trzeba - to się liczy o wiele bardziej niż piękna głębia ostrości w Sigmie 35 1.4 A. 85 mm Nikona jest świetnym szkłem, dobrze mieć je w torbie. Weź też pod uwagę coś ultra szerokiego, urozmaici Ci to zdjęcia, a klienci będą bardziej zadowoleni.
1. Iso 400 50mm f2 1/60s Eos M
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=806009922756892&set=a.806009909423560.1073741827.100000436767108&type=3&theater
raczej sadze ze w tej chwili szumy iso itd d7100 w zupelnosci wystarczy jesli chodzi o szumologie, jesli chodzi o pelna klatke i jej magie hmm no fakt cos w tym jest, ale z 2 strony i tak czesto trzeba przymykac szkla zeby go byla wieksza wg mnie na start by bylo ok a co potem coz okazalo by sie w boju czy dasz rade i czego ci potrzeba tym bardziej ze byl bys 2 foto a nie jako podstawowy
adrianek32
04-06-2014, 01:30
Twoj link do fb nie dziala
Poprawny link https://www.facebook.com/photo.php?fbid=806094306081787&set=a.806094266081791.1073741828.100000436767108&type=3&theater
Zdjęcia tylko zmniejszone (sporo!!!) bez żadnej edycji !!!
Piekne zdjęcia albumowe dla Twojej rodziny.
Jesli myślisz ze kupując duuuuzy aparat cos sie zmieni...na plus... to raczej nie.
:)
D5100 + N17-55 i focic proponuje. To i tak za duzo do takich fotek...wystarczy na długo...
No i jakaś sb900 albo inna. Koniecznie.
merkator
04-06-2014, 07:48
A kolanka ugiąć by pani nie wyszła zbyt mała, to nie łaska ???
Również balans bieli do poprawienia, bo kolorek skóry wyszedł jak z kompaktu. Szara karta do torby i stosować ;)
Widzę że mało osób wie co to konstruktywna krytyka. Sorry ale w piśmie też obowiązuje kultura. Jeśli ktoś chce pisać teksty typu "nie łaska ..." lub "Jesli myślisz ze kupując duuuuzy aparat cos sie zmieni...na plus... to raczej nie. D5100 + N17-55 i focic proponuje. To i tak za duzo do takich fotek...wystarczy na długo..." to lepiej niech się nie wypowiada bo mało to wnosi i jeszcze mniej pomaga w temacie.
Można chyba kulturalniej? Czy nie?
To z tym D5100 to mnie rozbawiło :-) Ergonomia D5100 w porównaniu do D7000/D7100 to przepaść. Bo chyba nie chodzi tu o wielkość tylko dlaczego jest taki duży (2 pokrętła, więcej przycisków, dual card slot itd.). D7100 ma np punktowy balans bieli więc obejdzie się bez szarej karty! Zresztą polecanie D5100 z N17-55 w cenie D7100 z S17-50 to chyba lekkie nieporozumienie.
Co do fotek to zero obróbki!!! Tylko zmniejszone i tyle. Jak ktoś zamierza hejtować to proszę w innym wątku.
Proszę o konkretne porady i nie jak większość z was nie wstydzę się pokazać zdjęć.
D7100 ma np punktowy balans bieli więc obejdzie się bez szarej karty!
A możesz podać źródło tej informacji? Albo chociaż wyjaśnić czym jest ten punktowy WB?
Jak ktoś zamierza hejtować to proszę w innym wątku.
A w którym można? ;)
Miałem D7100 przez chwilę więc wiem. Ustawiasz LV i zamiast z całego zdjęcia możesz pobrać wzorzec z punktu (którego chcesz). Pozdrawiam :-)
Link na Youtube https://www.youtube.com/watch?v=oDDX5ncUMpo
kurczeblade
04-06-2014, 15:51
Z tą "laską" to tak na tym forum bywa, dobrze że nie dostałeś odpowiedzi typu "a wujka googla nie znasz" :)
a teraz trochę moich wypocin.
Nikonem D7100 + Sigma 17-50 2.8 oblecisz cały ślub i jak zapoznasz się ze sprzętem to oblecisz "z zapasem" 85 zostanie Ci na plener i zdjęcia z bliska młodej pary. Jeżeli jesteś fanem TTL'a i automatyki w lampach i szkoda Ci kasy na markowe, to zerknij sobie w ofertę NISSIN'a - zapas sobie załatw w dniu ślubów od znajomego, z zapewnieniem że bierzesz pełną odpowiedzialność za sprzęt-> ja tak robię i sobie leży sprzęt kumpla w torbie, i za to flaszke zarabia sobie :)
Nie wiem jakiego Canona masz,miałeś, ja przechodziłem z Canona, na początku na ślubach męczyłem się 50D plus topowe Canon 17-55 2.8 i sigma 85 - której praktycznie z torby nie wyciągałem, 50D wymiękało pod względem iso - takie max naciągane max to 1600iso ale 17-55 zjadał wszystko, jeśli chodzi o kadrowanie i zaj...bisty AF! ale to iso iso... jak wiadomo w D7100 jest świetnie, w dodatku dobry DR, puszka w sam raz na początek do fotografowania ślubów (jak ktoś nie chcę wydawać majątku) ja po sprzedaniu Canona kupiłem D600 + 35 1.8G i 50 1.8 G co do lampy, nie pamiętam kiedy ostatni raz używałem TTL'a - dlatego jak już lampa potrzeba to na sankach siedzi manualna Yongnuo 560:)
Co do Twoich wątpliwości, to pełna-klatka nie jest obowiązkowa podczas zlecenia, jeżeli masz dobry zestaw APS-C i trochę umiejętności! :)
Powodzenia :)
Dziękuje bardzo za konkretną odpowiedź. Ja głównie robiłem w TTL. Nissina miałem i średnio go wspominam (straszne odchyłki przy tym samym kadrze). Teraz mam YN500EX i powiem że lampka spoko,wszystko mająca a w dodatku mała i dosyć mocna.
W sumie czekałem kiedy się odezwiesz w temacie. Śledzę Cie na FB i powiem że fajne zdjęcia, bardzo mi się podobają tylko ja wolę bardziej naturalne i nastrojowe światło. Lampy używam wtedy kiedy wiem że muszę i da lepszy efekt niż światło zastane.
kurczeblade
04-06-2014, 16:09
Jakiego Canona używasz ?
Jak kupisz body z używalnym wysokim ISO - to będzie lampę traktował jak dodatek.
Dzięki za śledzenie mnie :)
Eos M :-) czyli 650D w mniejszym opakowaniu :-) a do tego 22mm f2 i 50 1.8 II
Zastanawiałem się też nad D7000 tylko nie wiem jak duża jest różnica w jakości obrazka (realna). Bo za te 1000zł to bym kupił Lampe (plus taki fajny dyfuzor a w zasadzie to coś typu kartki odbijającej tylko o wiele większe i skierowane pod kątem do przodu - taki sufit i ściana w jednym :-)) + 2x32GB Sandisk Extreme Pro 95 + zamiennik baterii.
dobre z d7000 na sluby ? rispekt masz niezle cohones :D panie a dlaczego ciocia Jadzia jest ostra a ja akurat nie w momencie gdy Adas zaklada mi obraczke na palec?
Dlatego się pytam bo wiem że ma gorszy AF niż D7100 a ktoś mi polecał D5100 który to dopiero ma AF jak ta lala :-)
dobre z d7000 na sluby ? rispekt masz niezle cohones :D panie a dlaczego ciocia Jadzia jest ostra a ja akurat nie w momencie gdy Adas zaklada mi obraczke na palec?
Widziałem sesję ślubną robioną d7000 i wyglądał OK, nie wiem o co Ci chodzi, może jakieś argumenty zanim kogoś zniechęcisz ?
kurczeblade
04-06-2014, 20:45
a myślałeś nad D600/10 z 35 do DX i jakąś 85 ?
Troche sie boje podpiac 35 1.8DX pod FF. Winieta i brzegi mnie odstraszaja chociac 35 na FF to 22 na moim Canonie co mi bardzo odpowiada.
Jakbym wiedział ze d5100 sie nie nadaje absolutnie, szczególnie z zapiętym N17-55 to bym pewnie tez kupił cos innego. Ale nie wiedziałem...ba, nawet uważałem ze matryca jest najważniejsza w aparacie. Teraz juz wiem - pokrętła sa ważne. Ludziom pieniadze chyba oddam. W koncu jak widze chyba ich wszystkich oszukałem...
Masz racje.
Uważałem tez zupełnie jak widze blednie, ze kundelki sa kundelki. A jednak jest zupełnie na odwrót. Sigma rulez :)
Masz racje.
Sprzedam nikorki i zamienię na kundelki :)
Poza tym, przepraszam ze odezwalem sie w kontekście Twojej "sztuki" ktora obficie nam tu podlinkowes. Obiecuje juz nie pisac wiecej, ale patrzeć i pouczyć sie od Ciebie, jak robic zdjęcia prosto z puszki. A jak juz jakies zrobie, pokaże od razu. Ale to moze jutro. Dzis juz mi sie nie chce...
Byłem tez w błędzie focac 35mm dx na ff. Jak mogłem sie " nie bać". No jak ?
Ps.
No śmiechu warte kolejne takie pytanie...rece opadają.
Zeby nie było -
d5100, N 17-55 f2,8 plus sb jakaś.
Ewentualnie extra :
W kieszeni 35mm dx, 50mm i 85mm.
stanseba
05-06-2014, 00:52
Możesz rozwinąć te interesująca myśl? Czy tylko tak chlapnełeś?
A ty najwyraźniej masz wiedzę tylko z tego forum, gdzie to już różne mity krążą - m.in. to że D7000 nie robi ostrych zdjęć, jak i ten że N35/1.8 DX to jedyne szkło, którego każdemu trzeba.
Znam nie jedną osobę z D7000 i nikt nie narzeka.
stanseba
05-06-2014, 01:43
Znam nie jedną osobę z D7000 i nikt nie narzeka.
Np mnie ;-)
Miałem D7000 i dobrze go wspominam, a większość problemów z nim mają osoby które go nie miały ;-)
gonzo niestety widzialem sesje z d7000 nawet pseudo studyjna gdzie ostrosc jest ok 30 cm za uchem modelki no coment... i pare innych takich, puszka jesli trafia to z cala pewnoscia jest super, ale ja bym sie bal isc na wesele i modlic sie w miedzy czasie by ostrosc ladowala tam gdzie potrzeba, ja 35 nie polecam kazdemu ba ja sam nawet jej niemam a w zoomie bardzo malo tej ogniskowej uzywam, naczesciej albo szeroko 17 albo 2 koniec 50 plus moj faworyt 135 ot i cala filozofia lubie jeszcze 85 nawet w wersji d przymkniete do 2.0-2.2 lubie bardzo bardzo :) a 35 nie chodz szklo naprawde fajne ale wg mnie na dx za wasko i tak