PDA

Zobacz pełną wersję : Cross a balans bieli

Dino1984
19-05-2014, 11:17
Wielokrotnie kiedy pokazuję (tu, na forum, lub gdzie indziej) scrossowane zdjęcie pojawia się komentarze, że balans bieli jest skopany. I tu pojawia się moje pytanie - da się w ogóle utrzymać WB crossując zdjęcie? Przecież wiadomo, że scrossowany biały nie będzie biały. Czy może ja mam jakieś poważne braki w wiedzy (a to całkiem prawdopodobne) i są jakieś zasady, których się należy trzymać przy crossowaniu?

sejmajnejm
19-05-2014, 11:38
cross polega na tym, ze kolory nie są takie jakie były ;-) Kolegom narzekającym na balans bieli zaproponuj zabawe w szukanie BF/FF ;-)

pzdr.
A,

morzon
19-05-2014, 11:47
i są jakieś zasady, których się należy trzymać przy crossowaniu?

Takie żeby obrazek Ci się podobał i zgadzał z Twoim zamierzeniem.

Misher
19-05-2014, 11:53
cross polega na tym, ze kolory nie są takie jakie były ;-) Kolegom narzekającym na balans bieli zaproponuj zabawe w szukanie BF/FF ;-)

pzdr.
A,
No teoretycznie, rzecz biorąc tak, ale chyba nie zadałeś sobie trudu żeby zobaczyć o co chodzi w fotkach kolegi Dino.
Wiele z nich ma faktycznie zły WB (pomijając cross). Wiele z nich jest zbyt żółta i pomarańczowa co wynika mz z tego, że kolega używa laptopa do wywoływania zdjęć, który zniebieszcza zdjęcia. Dlatego dodaje zbyt dużo żółtego w WB i kwiatki są takie jakie widać. Ciemna żółtopomarańczowa skóra do jednak nie kwestia crossa.

Opcji masz kilka:
1. wymień monitor
2. albo chociaż pójdź do jakiegoś labu wywołaj tam jakąś fotę testową (często w labach mają własne bezpłatne wzorniki kolorów) i porównaj z tym co masz na monitorze. Ustaw w miarę poprawnie, żeby to co na wydruku = się temu do na kompie.

Kolejna rada co do zdjęć które tutaj wrzucałeś - po co Ci tam cross? Ok rozumiem, że czasami chcemy dać jakiś klimat na zdjęciu, ale można to robić tam gdzie będzie się to wpisywać w całą kompozycję i temat zdjęcia (stare samochody, kamienice, oldskulowe stylizacje itp.). Nie wal crossa i nie odcinaj krzywych (poziomów) przy każdym albumowo/portretowym zdjęciu. Nie tędy droga do dobrych klimatycznych zdjęć.

Dino1984
19-05-2014, 19:30
Obrabiam na dużym monitorze. Nie kalibrowałem go wprawdzie, ale drukowane w labie fotki mają taki kolor jak zamierzony, więc to raczej nie to.
Fakt, mam bzika na punkcie ciepłych kolorów i może trochę przesadzałem (sprawdź z kiedy są zdjęcia, które oglądałeś),teraz staram się kontrolować :)

Bardziej właśnie chodziło mi o to czy są jakieś zasady trzymania WB przy crossowaniu, ale widzę, że specjalnie nie ma. Grunt to nie przesadzać w żadną stronę.

doktor
19-05-2014, 22:51
O cholera, a ja myślałem w swej naiwności, że w labie wywołał materiał na cross.

Dino1984
20-05-2014, 07:19
O cholera, a ja myślałem w swej naiwności, że w labie wywołał materiał na cross.

Wybacz, ale nie skumałem :/

fafniak
20-05-2014, 07:49

LOL :)

Crooooossssy komputerowe przentowane na forach to raczej gatunek "do..wolnego obsunięcia sie myszki ;) "

Pamiętam jak przegrzewaliśmy filmy dodatkowo a dopiero potem wywołać na cross, żeby dostać "inny" obrazek.

Według mnie te komputerowe straciły sporo na swojej atrakcyjności - to już nie jest zaskoczenie efektem

sejmajnejm
20-05-2014, 11:13

cross to wywołanie materiału przeznaczego do jednego procesu w innym.
Np. Wywołanie slajdu (materiał do E6) w procesie negatywowym (C41).

Wywołanie rawów jako tzw cross (a raczej manipulacja kolorów i kontrastu) to imitacja procesów z fotografii tradycyjnej.

Dino1984
20-05-2014, 15:11
Dzięki za douczenie. Nie miałem okazji spróbować fotografii tradycyjnej i nie mam o tym kompletnie pojęcia.

doktor
20-05-2014, 16:01
Może w takim razie warto popatrzeć jak wygląda faktycznie cross, bo trudno dążyć do efektu nie wiedząc jak powinien wyglądać. Nie dlatego, żeby to co wyjdzie miało wyglądać źle. Jeno po to, by cross przypominał crossa. A leżakowanie na kaloryferze crosowaniu pomagało...

Dino1984
21-05-2014, 07:14
Cholera, weź tu człowieku ustal czy dane zdjęcie jest true-cross czy po "krzywych". Możecie coś pokazać/podlinkować?

sejmajnejm
21-05-2014, 09:47
Cholera, weź tu człowieku ustal czy dane zdjęcie jest true-cross czy po "krzywych". Możecie coś pokazać/podlinkować?

https://www.flickr.com/groups/crossprocessing/

teoretycznie grupa dotyczy tylko cross processingu na materiałach tradycyjnych.

Dho'ine
04-06-2014, 11:12
Koledzy mam pytanko o jakies ksiązki ewentualnie poradniki on-line do cross procesu, jakies w miare poprawne, sprawdzone, żeby nie zagubić się w gąszczu internetowym. Jakotakie pojęcie obróbce mam ale cross nieco leży. Będę wdzięczny. Generalnie zdjęcia obrabiam w Camera Raw i RawTherapee. Wiem że wszystko się robi na oko, żeby wyglądało, chodzi o jakieś praktyczne rady. Dzieki

bogdi64
14-06-2014, 17:03
tak jak wyżej - cross, to "popsuty" negatyw i do samego końca (uzyskania odbitki) efekt był troszkę nieprzewidywalny, więc jak powinien wyglądać cross ?, no tak jak wyjdzie na fotce z "zepsutego" negatywu ;), co do cyfry - to już tylko wizja osoby przy suwakach i jego inwencji w "wyprodukowaniu wyrobu czekoladopodobnego" ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img705/9960/05810007resizer1000f108.jpg)

.:Gerard:.
19-06-2014, 23:45
Ja robię jak na tym tutorialu

Cross Processing

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=uUHGKJtnvVk#t=12