Zobacz pełną wersję : Czy ostrość przez LV i wizjer powinna być idealnie taka sama?
Od kilku tygodni borykam się z problemami z AF, które wyszły po zakupie jasnych szkieł. Przed i po pierwszej kalibracji w serwisie (teraz D7000 jest na drugiej) robiłem wiele różnych testów, w tym takie polegające na porównaniu zdjęć z LV i wizjera. W teorii działanie focusa fazowego i kontrastowego powinno być takie same, ale jak jest w praktyce - czy u Was są widoczne jakieś różnice? Jeśli tak to na jakim powiększeniu? Nie jestem pewien czy katować temat kalibracji aż będzie 1:1 tak samo czy dopuścić jakiś margines błędu dla AF fazowego.
Nigdy nie będzie taka sama, ale należy dążyć do jak największej zgodności. Nikon twierdzi, że normy przewidują trafienie w GO na przysłonie 2.8
Ok - w takim razie będę dążył :)
Ta informacja o normach Nikona jest gdzieś dostępna? Trochę mnie to dziwi, bo jeśli to prawda to jak rozumiem Nikon dopuszcza, że na przysłonie jaśniejszej niż 2.8 AF nie będzie trafiać?
Będzie trafiać, tyle że nie identycznie. Wszystko zależy również od ogniskowej obiektywu jak i odległości ostrzenia. Na szerokim kącie różnice nie będą praktycznie w ogóle widoczne, na teleobiektywie rozjazd może się pojawić.
Z resztą wystarczy wykonać kilka zdjęć jednym obiektywem, za każdym razem go przeostrzając - minimalne różnice w punkcie ostrzenia występują.
Na szerokim kącie różnice nie będą praktycznie w ogóle widoczne, na teleobiektywie rozjazd może się pojawić.
A czasami nie jest tak, że przy zachowaniu takiego samego powiększenia obiektu i tej samej przysłony głębia niezależnie od ogniskowej będzie taka sama?
Rozumiem, że to uproszczenie, ale zgadzam się - problemy z AF u siebie zauważyłem dopiero po zakupie 80-200 f/2.8.
W/g mnie nie.
Niech Kolega zerknie tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C4%99bia_ostro%C5%9Bci
No to mam niezłą zagadkę. Dałbym sobie rękę uciąć, że gdzieś kiedyś czytałem, że przy zachowaniu takiej samej skali odwzorowania i przysłony GO ostrości pozostanie taka sama. Poszukałem teraz w sieci i większość stron, które przejrzałem na ten temat milczy. Jednak znalazłem też coś takiego:
http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/r04.html
Cytuję:
"Gdy utrzymujesz niezmienioną skalę odwzorowania obiektów na zdjęciu, to obojętnie jaki obiektyw w tym celu zastosujesz, przy danej przesłonie głębia ostrości będzie identyczna. Zrób zdjęcie obiektywem 50mm a następnie cofnij się na odległość czterokrotnie większą od obiektu który fotografujesz. Przy zastosowaniu obiektywu 200 mm otrzymasz teraz taką samą skalę odwzorowania. Jeżeli w obu przypadkach zastosowałeś tą samą wartość przesłony to na obu fotografiach głębia ostrości będzie identyczna. Tło na obu zdjęciach będzie wyglądało inaczej z powodu różnicy w polu widzenia obydwu obiektywów, inna też będzie perspektywa, jednakże głębia ostrości pozostanie bez zmian."
Co ciekawe wizyta na online'owym kalkulatorze głębi ostrości nie potwierdza powyższego.
Znalazłem też ciekawe wykresy na stronie dotyczącej fotografowania... grzybów.
http://www.grzyby.pl/fglebia.htm
Wynika z nich, że różnice są, ale w praktyce niezauważalne.
Pozostaje sprawdzić samemu jak odbiorę sprzęt z serwisu...
Sprawdzałem na szybko na 50 vs 100 mm dla f 2.8 - tak jak napisałeś - różnica jest, przy powiększeniu zdjęcia 1:1 można się jej dopatrzyć, w praktyce natomiast jest to praktycznie niezauważalne.
GO nie zależy od ogniskowej. Tylko od skali odwzorowania i przysłony (oraz przyjętego CoC, który jest pochodną wielkości matrycy i odbitki).
Na każdym portalu foto jest napisane że GO zależy od 3 czynników:
wartości przysłony
odległości
ogniskowej
Czyżby wszystkie się myliły?
Sam się dziwię, że na tak podstawowy temat można jeszcze toczyć dyskusje i jak widać w różnych źródłach znajdować inne informacje.
Na Twoje pytanie nie odpowiem, ale zauważ, że wypadkowa odległości i ogniskowej to nic innego jak skala odwzorowania. Może w tym jest pies pogrzebany.
Na każdym portalu foto jest napisane że GO zależy od 3 czynników:
wartości przysłony
odległości
ogniskowej
Czyżby wszystkie się myliły?
Bo skala odwzorowania zależy od odległości i ogniskowej.
Przy tej samej skali odwzorowania (czyli wtedy, gdy obiekt jest tej samej wielkości na zdjęciu), GO zależy tylko od przysłony.
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3300680&postcount=7
Czyli zarówno stwierdzenie że głębia zależy od odległości i ogniskowej, jak i od skali odwzorowania, jest poprawne.
Reszta to semantyka.
Nie. Albo jedno albo drugie. Logika.
Właśnie, logika.
Skoro skala odwzorowania zależy od ogniskowej i odległości, a głębia od skali odwzorowania, to jeśli zmienię czy to ogniskową, czy to odległość, to zmieni mi się skala odwzorowania, a co za tym idzie zmieni mi się głębia.
Czyli oba stwierdzenia są równoznaczne i poprawne.
Wg mnie nie są.
Jeśli zmienisz ogniskową na dłuższą i odległość na odpowiednio dalszą to odwzorowanie pozostanie takie samo, i GO też będzie taka sama.