Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 50-150/2.8 APO II vs. Tokina 50-135/2.8 AT-X Pro DX

nikoniarz
18-05-2014, 21:58
Tak jak w temacie. Rozważam jedno z tych dwóch szkiełek i tutaj pytanie dla osób mających z nimi kontakt, najlepiej jak najdłuższy- które z nich jest bardziej godne zakupu? Chodzi mi o szybkość AF, ostrość, trwałość i ogólnie... Na różnicę w maksymalnej ogniskowej proszę nie zwracać uwagi. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Hammer555
19-05-2014, 15:47
Witam. Mialem oba (Sigme mialem kalibrowana pod body bo miala BF). Tokina bedzie napewno ostrzejsza od pelnej dziury. Ladnieszy obrazek da ci rowniez tokina. Moja Sigma byla niezbyt dobra optycznie w stosunku do tokiny.Jesli chodzi o szybkosc AF to lekki plus dla Sigmy , ale w Tokinie tragedi nie ma. Sigma jest znacznie cichsza , Tokina przy ostrzeniu wydaje dosc wysoko tonowy dzwiek, ale mi to nie przeszkadzalo. Z Tokina masz mniejsze prawdopodobienstwo na FF czy BF. Jak kupujesz przez neta i nie masz mozliwosci podpiac pod body aby sprawdzic to ja zdecydowanie bralbym Tokine. Uzywalem ja przez trzy lata i nic sie z nia nie dzialo, w stanie jakim kupilem to w takim sprzedalem , ale tylko bo brakowalo mi czegos dluzszego. Dobry obiektyw, nie jest ani za duzy, ani za ciezki i dobry optycznie. I jeszcze jedna wazna sprawa , a mianowicie do jakiego Body bedziesz to podpinal . Sigma ma wlasny silnik wiec AF bedzie dzialal ze wszystkimi puszkami poczawszy od D40 , natomiast Tokina jest na srubokret czyli we wszystkim tj. D40 , D3100 , D 5100 nie bedzie dzialal auto focus, pozostaje ostrzenie manualne. Napisz jeszcze ile mozesz przeznaczyc na to szko bo moze lepszym wyborem bylby Nikon 80-200 AF-d f2.8 - zacny obiektyw, ale oczywiscie do body z silnikiem, pozniej pod pelna klatke w razie wymiany body, tyle ze nie wiem czy takie ogniskowe Cie interesuja. Ta Sigma i Tokina tylko pod DX. To tak na szybko. Pozdrawiam...

nikoniarz
19-05-2014, 16:07
W grę wchodzą tylko te co podałem. Dziękuję za treściwą odpowiedź.

Hammer555
19-05-2014, 16:15
Jezeli masz silnik w swoim body to ja bym bral Tokine. Ale to tylko moje zdanie, poczekaj az sie inni wypowiedza ;)

stachu_k
19-05-2014, 17:22
Miałem tę Sigmę rok. Przed kupnem myślałem, że na 2.8 będzie lepiej, zwłaszcza w zakresie 110-150mm - tam było dość miękko (nie spodziewałem się cudów, ale mimo wszystko trochę się zawiodłem). Z kolei na f/4 super ostro i przyjemnie w całym zakresie ogniskowych. Z plusów - AF. Szybki i celny. Jednak to patrzenie, na jakiej jestem dokładnie ogniskowej (będąc na 2.8) żeby było akceptowalnie, denerwowała mnie na tyle, że ją sprzedałem i kupiłem 85/1.8G. Może ma wolniejszy AF, ale plastyka, ostrość jest tu niesamowita.

Tokiny nie miałem, ale jeśli chodzi o właściwości optyczne, to faktycznie ma chyba lepsze opinie.

Tarniu
19-05-2014, 21:04
To jak to jest z tą sigmą, bo na optycznych to ma rewelacyjną wręcz opinie i wychodzi w testach że obiektyw jest żyleta od pełnej dziury? Ja też się zastanawiałem nad tą sigmą ale jednak będzie inny, nawet może nie dlatego że optycznie może nie jest najlepsza tak jak użytkownicy się wypowiadają tylko że w zasadzie jest ona niedostępna do kupienia w sklepie. Nawet na stronie sigmy maja tylko z mocowaniem do C. No chyba ze ktoś się nie boi z zagranicy albo z drugiej ręki chociaż też ciężko znaleć ten obiektyw uzywany.

Daimon
19-05-2014, 21:16
Były 3 wersje tego obiektywu. Na optycznych zachwycają się najnowszą z "OS", tymczasem w tym wątku pisze się o starszej wersji II

Sigma AF 50-150mm f/2.8 EX DC HSM
Sigma AF 50-150mm f/2.8 EX DC HSM II
Sigma AF 50-150mm f/2.8 EX DC OS HSM

Tarniu
19-05-2014, 22:00
A faktycznie nie doczytałem sorki;]

Walle
19-05-2014, 22:20
Mam Tokinę 50-135/2.8 od 2009 roku, kupioną B&H w USA.
Jeśli miałbym ją porównać z Sigmą 50-150, to podpisałbym się pod tym, co powyżej napisał Hammer555.
Mój kolega miał do niedawna Sigmę 50-150 i często wspólnie braliśmy udział w plenerach portretowych. Jego i moje zdanie w sprawie tych obiektywów jest jednakowe. Tokina jest ostrzejsza na F/2.8 w całym zakresie ogniskowych (on zawsze przymykał do F/3,5-4) i co ważniejsze, Tokina ma ładniejszy obrazek.
Co do ostrości, to nie jest to taka plastikowa brzytwa, jaką robią niektóre nowo projektowane obiektywy. Jest to raczej taka miękka analogowa ostrość.

pafciok
26-05-2014, 12:58
Mam Tokinę 50-135/2.8 od 2009 roku, kupioną B&H w USA.
Jeśli miałbym ją porównać z Sigmą 50-150, to podpisałbym się pod tym, co powyżej napisał Hammer555.
Mój kolega miał do niedawna Sigmę 50-150 i często wspólnie braliśmy udział w plenerach portretowych. Jego i moje zdanie w sprawie tych obiektywów jest jednakowe. Tokina jest ostrzejsza na F/2.8 w całym zakresie ogniskowych (on zawsze przymykał do F/3,5-4) i co ważniejsze, Tokina ma ładniejszy obrazek.
Co do ostrości, to nie jest to taka plastikowa brzytwa, jaką robią niektóre nowo projektowane obiektywy. Jest to raczej taka miękka analogowa ostrość.

A czy próbowaliście z kolegą używać tych obiektywów do fotografowania dynamicznych scen typu zawody sportowe? Ja od jakiegoś czasu myślę o kupnie obiektywu do fotografowania sportów halowych i ciągle zastanawiam się czy wybrać Sigmę, czy jednak Tokinę. Z tym, że jeśli chodzi o Sigmę to w grę wchodzi ta druga wersja obiektywu, bez OS. Na tą ze stabilizacją mnie nie stać :-(

Walle
27-05-2014, 20:50
A czy próbowaliście z kolegą używać tych obiektywów do fotografowania dynamicznych scen typu zawody sportowe? Ja od jakiegoś czasu myślę o kupnie obiektywu do fotografowania sportów halowych i ciągle zastanawiam się czy wybrać Sigmę, czy jednak Tokinę. Z tym, że jeśli chodzi o Sigmę to w grę wchodzi ta druga wersja obiektywu, bez OS. Na tą ze stabilizacją mnie nie stać :-(

Osobiście jeden raz używałem Tokiny na gali boksu, tam dawała radę. Myślę, że przy bardziej dynamicznych dyscyplinach może być problem, szczególnie gdy będziemy używali body ze słabym silnikiem i AF-em np. tj. D90. W takich sytuacja na pewno lepiej poradzi sobie Sigma ze względu na silnik w obiektywie i lepszą pracę na AF-C.
Tokinę polecam osobom, które szukają uniwersalnego szkła do portretu, lub średniego/jasnego tele.
W takich zastosowaniach Tokina jest super i dla amatora może być np. alternatywą dla czterech stałek; 50. 85, 105, 135 mm. Oczywiście będzie miała słabsze światło od wyżej wymienionych, ale bardzo często te F/2.8 w zupełności wystarcza do odseparowania obiektu od tła.
Bardzo lubię ten obiektyw, choć ostatnio używam go bardzo rzadko. Lubię obrazek z tego szkła, jest taki... trochę magiczny ;-)

Roberto80
09-04-2015, 15:20
Panowie, czy waszym zdaniem opłacalny jest zakup używanej Tokiny AT-X 535 PRO DX AF 50-135 mm F/2.8 z... Japonii ? Poszukiwanie tego szkła (ewentualnie Sigmy 50-150) na naszym allegro to mordęga, a znalazła się w/w Tokina na ebay u sprzedawcy z Japonii, który posiada blisko 240 pozytywnych komentarzy, żadnego negatywa, obiektyw w znakomitym stanie tylko przeraża mnie wizja jego podróży przez pół świata. Koszt 515$ + za przesyłkę 36$

Daimon
09-04-2015, 18:53
Moim zdaniem nie ze względu na zakres. 70-200 bedzie ciekawsze szczegolnie ze juz masz 50 f1.8

joterem
10-04-2015, 10:54
Panowie, czy waszym zdaniem opłacalny jest zakup używanej Tokiny AT-X 535 PRO DX AF 50-135 mm F/2.8 z... Japonii ? Poszukiwanie tego szkła (ewentualnie Sigmy 50-150) na naszym allegro to mordęga, a znalazła się w/w Tokina na ebay u sprzedawcy z Japonii, który posiada blisko 240 pozytywnych komentarzy, żadnego negatywa, obiektyw w znakomitym stanie tylko przeraża mnie wizja jego podróży przez pół świata. Koszt 515$ + za przesyłkę 36$

Nieco bliżej niż Japonia :)
http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=3465&id=63

Roberto80
13-04-2015, 08:40
Nieco bliżej niż Japonia :)
http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=3465&id=63
Jeśli Sigma to tylko ostatnia, trzecia wersja OS HSM ;)

Zaś jeśli chodzi w ogóle o sens takiego zakupu to nie chcę rozmywać tematu, po prostu nie widzę w swoim przypadku powielania się zastosowań zoomu 50-1xx ze stałką 50, jak i sensu zakładania do d300s szkła FX-owego zaczynającego się od ogniskowej 70.

Roberto80
05-06-2015, 15:00
Ostatecznie udało się zdobyć używaną Tokinę za znacznie mniejsze pieniądze niż to co trzeba wydać na ebayu (zwłaszcza kupując spoza EU), bo za niespełna 1700 zł na interfoto, w stanie idealnym na dodatek. Pierwsze testy raczej pomyślne i gdyby to miało komuś pomóc to dodam, że nie zauważyłem jakichkolwiek problemów z szybkością AF tego szkła na d300s (co było zgłaszane przy dwucyfrowych body). Gdyby kogoś interesowało jakie obrazki taki zestaw daje;

http://tiny.pl/gqdf3
http://tiny.pl/gqd5r
http://tiny.pl/gqd59
http://tiny.pl/gqd5w