PDA

Zobacz pełną wersję : D610 i problem z lampą wbudowaną oraz CLS

Kamiel
18-05-2014, 20:52
Mam problem z D610 a w zasadzie z lampą wbudowaną.

Robiłem zdjęcia wyzwalając zdalnie SB-900 przez CLS, wszystko działało prawidłowo aż lampa przestała się wyzwalać. Myślałem że coś przez przypadek przestawiłem, ale nie było czasu na zleceniu sprawdzać wszystkiego i dokończyłem na wyzwalaczu.

Po powrocie do domu i sprawdzeniu, resetu ustawień nic się nie zmieniło. Dodatkowo zauważyłem że sama lampa wbudowana nie działa prawidłowo. W TTLu prześwietla bardzo zdjęcia. Po ustawieniu ekspozycji lampy na -3 naświetla w miarę prawidłowo. Przy manualnych ustawieniach działa prawidłowo i można kontrolować moc.

Dodatkowo gdy ustawie wbudowaną jako sterownik CLS i by sama działała w manualu to po mimo tego że błyska nie wpływa na ekspozycję.

Sama SB-900 działa prawidłowo, d300 bez problemu ją wyzwala.

Sprawdziłem już wszystkie ustawienia po 2 razy i wydaje się że wszystko w porządku :/

Ktoś z Was potkał się z takim problemem lub wie co może być jego przyczyną, czy zostaje tylko serwis?

KaarooL
19-05-2014, 08:27
Nie jesteś pierwszym, któremu padła lampa w jednej z tych nowych mydelniczek.

Jesteś pewien że jej nie spaliłeś? Używałeś jej jako sterownika CLS czy również dodatkowo błyskałeś? Jeśli to drugie, to są szanse że pomogłeś jej co nieco.

Kamiel
19-05-2014, 09:45
Tylko jako sterownik.

Dziwi mnie to, że w manualu działa prawidłowo i można sterować jej mocą a w innych przypadkach już dobrze nie działa.