PDA

Zobacz pełną wersję : Vat 1-2-3-4

tomajk
18-05-2014, 20:08
Koniec 100% odliczenia VATu od samochodów z przeglądem VAT2.
Rozumiem, że fiskus chce by właściciele wszelkich samochodó osobowych które mają niby to służyć do pracy a faktycznie pani żona jeździ po zakupy i nigdy ten samochód nie zaznał trudów pracy, nie mieli możliwości pełnego odliczenia podatku vat. Co jednak z przedsiębiorcami, właścicielami samochodów takich jak dla przykładu Mercedes Sprinter, czy Fiat Ducato, czyli przysłowiowe "blaszaki" w których jest drugi rząd siedzeń i z tyłu wielka paka.
Ja mam akurat taki samochód i nie jest to przecież żaden tam osobowy, tylko konkretnie taki wół do roboty, pikapem nie jest, więc VAT 3 nie przejdzie, nie ma też odrębnej konstrukcyjnie kabiny, więc VAT4 też nie. Ładowność 1170kg i 6 siedzeń, po demontażu ławki, 3 miejsca i 1400kg. ławka jest szybko demontowana. Korzystam z niej przez miesiąc w roku, kiedy trzeba dowozić uczni na praktyki do firmy, więc nie chciałbym jednak całkiem z niej rezygnować. Co za idiotyczne przepisy, ale chyba bardziej te które klasyfikują pojazdy, bo jak można na równi postawić przykładowo Skodę Oktawia kombi z Citroenem Jumper, na którego zapakujemy paletę cegły. Tak wiem, że maluchami ludzie domy pobudowali, ale to nie są żarty.
Czy ktoś ma podobną sytuację?

freefly
18-05-2014, 21:17
http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,3,32,32,670,55573,20140401,art-86-95-odliczenie-i-zwrot-podatkuodliczanie-czesciowe.html

Czytaj to co jest na niebiesko.