PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc w doborze obiektywów

gabajam
18-05-2014, 13:41
Witam.
Jestem nową, a właściwie nawet jeszcze niedoszłą posiadaczką Nikona, ponieważ jestem dopiero na etapie kupna body D5200. Aktualnie od 6 lat pracuję na Olympusie E-410 i nawet nie mogę na niego narzekać, bo jak na pierwszą lustrzankę do nauki sprawdził się perfekcyjnie :) Jednak przyszła pora na zmianę z wielu powodów. Wypiszę je, żeby potem oszczędzić dodatkowych postów z pytaniami:
- ma martwy piksel, wyłamany ząbek pokrywy karty (taśma trzyma), mnóstwo brudów w wizjerze, a przede wszystkim włącznik już poważnie szwankuje i bardzo często nie styka lub resetuje aparat
- studiuję na kierunku plastycznym i będę robić pracę dyplomową z fotografii
- obecny sprzęt zaczął mnie ograniczać i po tych kilku latach wiem już w jakim kierunku chcę iść jeśli chodzi o fotografię.
Przeważają u mnie krajobrazy, miasto, makro, zwierzęta (domowe) i zdjęcia na imprezach rodzinnych, w związku z czym nowe szkła na pewno muszą być jasne. Ostatnio również bardzo wkręciłam się w fotografię nocną i chciałabym się rozwinąć w tym kierunku. Na innym wątku polecacie Sigmę 10-20 i nawet odpowiada mi ten obiektyw, jednak zastanawiam się także nad fisheyem 8 mm - czy jest sens w to inwestować? Moje KITowe 14-42 mi nie wystarcza, na pewno chcę coś szerszego.
Na tele myślę, że przyjdzie czas później, budżet na obiektywy kończy mi się niestety na 1500 zł. Chyba, że jest sposób, żeby mój stary 40-150 z Olka podpiąć pod nowe body przez konwerter - tymczasowo, dopóki nie uzbieram kasy na jakąś 200-300-tkę. Z makro podobna sytuacja. Tele nawet ma pierwszeństwo. Lecz na przyszłość - co polecacie w tych kwestiach (makro i tele)?
Wracając do budżetu, to mam parę stówek dodatkowych, ale zostają na resztę osprzętu: karty, może akumulator (grip też się doczeka :P), na pewno filtry (pol-cir - mam i kocham; połówki z Cokinem), wężyk Aputure (kiedyś będzie i interwałometr do time-lapsów: nowego zauroczenia). Tak więc 1500 zł to na razie max.

Źle znoszę krytykę, więc proszę o spokojne komentarze :)

nikoniarz
18-05-2014, 13:54
Brałaś pod uwagę D5100 a zaoszczędzoną kasę dołożyć do obiektywu?

MstrG
18-05-2014, 13:56
Dlaczego akurat ten D5200 po przejściach Cie interesuje?
Chcesz robić krajobrazy, miasto, makro, zwierzęta (domowe) i zdjęcia na imprezach rodzinnych - to wszystko jednym obiektywem? :)
Kup D5100 + Sigma 17-50mm f/2.8 OS HSM i z czasem dokupuj co będzie potrzebne.
Podpowiem Ci jeszcze coś: 14-42mm na szerokim końcu w Olympusie odpowiada 28mm na pełnej klatce, Sigma 10-20mm na szerokim końcu w nikonie DX odpowiada 15mm na pełnej klatce. Jak widzisz różnica jest ogromna.

Archibald6803
18-05-2014, 14:57
Większość ludzi piszących po raz pierwszy na forum ma podobne potrzeby ;

autorko ;
Nikon d5100 + Sigma 17-50/2,8 OS + Sigma 10-20/3,5-4,5 + Tamron 70-300/zm.św VC (obiektywy w kolejności potrzeb) - to zestaw do którego powinnaś dążyć ; zaspokoi on dokładnie wszystkie Twoje potrzeby o których piszesz ; no i nie zrujnuje Cię doszczętnie ....... Oczywiście potrzebny jest też dobry statyw oraz mocowanie i holder Cokin fi 77 z filtrami HiTech , dodatkowy akku i parę innych dupereli.

EDIT ;
d5100 i Sigmę 17-50 kup nowe ; sigmę 10-20 i tamrona możesz szukać używanych ale trzeba dopasować w realu optycznie pod posiadane body;

Wanageddon
18-05-2014, 17:23
Co do 'szerokości', nie wiem, czy autorka zna kwestie, cropa, dlatego pozwolę sobie tutaj ją przywołać.
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3250564&postcount=4
Co to znaczy? Ano w zależności od rozmiaru matrycy, o ile zakres ogniskowych się nie zmienia (w odniesieniu do FF), to kąt widzenia już tak.

gabajam
19-05-2014, 09:29
Czytajcie proszę wątki do końca :) Nie chcę nikogo obrażać, na prawdę, ale skoro napisałam, że 6 lat fotografuję i będę robić dyplom z foto, to znaczy, że jakieś pojęcie o tym mam, kochani :) Profesjonalistką nie jestem, ale wiem co to crop i potrafię sobie to przeliczyć :D Jeśli chodzi o body - w sumie zawsze pytam ludzi co kupić, a biorę co innego i źle na tym wychodzę, więc może tym razem rzeczywiście posłucham :) W takim razie D5100. Sigma 10-20 na pewno, choć trochę przyciemna.

@MstrG Nie zrozumieliśmy się - to mój Olek jest po przejściach, Nikon oczywiście będzie nowy. A jeśli chodzi o tematykę, to przecież jest napisane w liczbie mnogiej "szkła" - skąd wziąłeś, że chcę załatwić wszystko 1 obiektywem? :P

@Archibald6803 Statyw mam (Velbon DF40: wystarczająco stabilny dla mnie, wysoki - sama jestem wysoka, a poza tym to prezent:P), a reszta tak jak w wątku. Możesz mi tylko wytłumaczyć o co chodzi z optycznym dopasowaniem pod body?

MackEstrite
19-05-2014, 09:58
amatorskie body nikona z serii D3xxx D5xxx nie posiadają mikrokalibracji, więc użytkownik nie mam możliwości skorygowania Back/Front Focusa. Kupując szkła Sigmy trzeba zwrócić uwagę czy ostrzy w punkcie którego oczekujemy, jeżeli nie można wysłać zestaw body+obiektyw do serwisu sigmy w celu skalibrowania. Wiele osób jednak demonizuje to zjawisko i wszelkie własne potknięcia zrzucają na winę źle skalibrowanego zestawu ;)

chudeusz
19-05-2014, 10:06
Też stałem przed wyborem D5100 czy D5200 i postawiłem na tańszy a resztę przeznaczyłem na lepszy obiektyw makro (to tak dla przekonania że skoro ogranicza Cię budżet to lepiej oszczędzać na body ;) ). W kwocie 1500zł będzie Ci ciężko zmieścić kilka obiektywów a "cele" masz dosyć "rozrzucone". Może zwęzić wybór najpierw do np dwóch kategorii?

gabajam
19-05-2014, 10:10
@chudeusz Jest zawężone - priorytet to szerokokątny, jasny obiektyw, aczkolwiek w miarę uniwersalny (póki co na wakacje potrzebuję szkła do krajobrazów, miasta i nocnych zdjęć). Potem dojdzie tele i makro, jak uzbieram mamonę :D

Ned Stark
19-05-2014, 10:18
@chudeusz Jest zawężone - priorytet to szerokokątny, jasny obiektyw, aczkolwiek w miarę uniwersalny (póki co na wakacje potrzebuję szkła do krajobrazów, miasta i nocnych zdjęć). Potem dojdzie tele i makro, jak uzbieram mamonę :D

Szeroko i jasno. Może tokina 11-16 f2,8? Niby nie ma silnika i trzeba ostrzyć ręcznie, ale przy krajobrazie i tej ogniskowej nie ma to większego znaczenia. Sam kupiłem tokine 12-24 F4 ze względu na silnik i żałuję, że nie brałem jaśniejszego manuala w dodatku szerszego o 1 (niby mało, ale to jest dużo)

nikoniarz
19-05-2014, 10:34
Jasne szklo do krajobrazow to wg. mnie przerost formy nad trescia- i tak sie domyka.

gabajam
19-05-2014, 10:39
Jasne szklo do krajobrazow to wg. mnie przerost formy nad trescia- i tak sie domyka.

Ale już w mieście, między budynkami oraz do fotografii nocnej przyda się coś jaśniejszego. Plus nie musiałabym kupować drugiego obiektywu do pomieszczeń.

nikoniarz
19-05-2014, 10:56
Do fotografii nocnej to statyw a nie jasne szklo.

gabajam
19-05-2014, 11:04
Sam kupiłem tokine 12-24 F4 ze względu na silnik i żałuję, że nie brałem jaśniejszego manuala w dodatku szerszego o 1 (niby mało, ale to jest dużo)

Na popularnym serwisie aukcyjnym są wersje f/2,8, ale "normalnie" z autofokusem i silnikiem. Ceny porównywalne z Sigmą 10-20, a dużo jaśniejsze szkło :)

Ned Stark
19-05-2014, 11:21
No jeśli tak to przynajmniej ja brałbym tokinę i nie chodzi o światło tylko. Jest ostrzejsza (przynajmniej według testów na optycznych) i lepiej zbudowana a wręcz pancerna.

gabajam
19-05-2014, 11:28
Oj, pancerność to mi się przyda :D

A jeśli chodzi o średnie ogniskowe, to wspominana 2-krotnie Sigma 17-50 wystarczy? Bo może lepiej wtedy najpierw wziąć to szkło, a potem coś szerszego, jak sugerował Archibald6803?

Ned Stark
19-05-2014, 11:40
Zależy co tobie tak naprawdę jest potrzebne. Ciężko to ocenić czy wystarczy. Najlepiej jeśli sama podepniesz gdzieś w jakimś sklepie. Taki zakup trzeba dobrze przemyśleć. Jeśli chcesz mieć jedno szkło do wszystkiego to na pewno ta Sigma 17-50 na początek będzie ok (ale ni to szeroko, ni to wąsko, ale światło jak na zooma dobre)

gabajam
19-05-2014, 11:51
Na wyjazdach prawie zawsze używam mojego Olka 14-42 (f/3,5-5,6), więc to praktycznie to samo jeśli chodzi o zakres ogniskowych, a 17-50 jaśniejsze. W ostateczności wezmę oba aparaty na najbliższy wyjazd i D5100 będzie z 17tką, a w Olku zostawię 40-150/4-5,6 do robienia zoomów miastowych detali :)