Zobacz pełną wersję : Ładowarka do akumulatorków
Przejrzalem oferty wielu ladowarek do paluszkow i nie znalazlem idealnej. Jedne sa zbyt szybkie i groza obnizeniem zywotnosci aku. Drugie za wolne. Co polecacie dobrego i rozsadnego do paluszkow. Cena nie gra roli.
Technoline BC700 powinna Cię zadowolić.
Technoline BC700 powinna Cię zadowolić.
W pełni popieram, od kiedy kupiłem, skończyły się problemy z akumulatorkami.
Pozdrawiam
Kazik
czy ona potrafi ładowac pojedybcze aku?
jak z wytrzymałoscią aku po łądowaniu w tej ładowarce?
czy jest awaryjna?
BC 700 potrafi ładować akumulatory w dowolnej konfiguracji od 1 do 4 zarówno AA jak i AAA
parametry ładowania i sposób pracy dla każdego gniazda są ustawiane indywidualnie
jeśli przez wytrzymałość rozumiesz pojemność to dzięki tej ładowarce możesz sprawdzić
do jakiej pojemności naładowałeś akumulator.
Awaryjności możesz się nie obawiać.
Również polecam BC 700. Mam ją już kilka lat. Zero problemów.
BC 700 posiada funkcję ładowania, rozładowania, odświeżania oraz testowania akumulatorków.
Do wyboru trzy rodzaje prądu ładowania, 200 mA, 500 mA, 700 mA, jest zupełnie wystarczająca do eneloopów.
Mam ją od trzech lat i działa bez problemów.
Zbyszkooo
18-05-2014, 19:20
Mam BC-700 ponad 4 lata - w sezonie ślubnym niemal nie jest odłączana od zasilania i ma się świetnie. Też mam tylko Eneloopy
kupiłem bc-1000 a co tam. dzięki za ukierunkowanie i pomoc.
Także mam BC-700 świetna. Wyższe modele róznią się głównie większym prądem ładowania, który moim zdaniem nie jest konieczny. Ładowanie aku zbyt dużym pradem nie jest dobre dla akumulatorów.
Także mam BC-700 świetna. Wyższe modele róznią się głównie większym prądem ładowania, który moim zdaniem nie jest konieczny. Ładowanie aku zbyt dużym pradem nie jest dobre dla akumulatorów.
Zbyt duży prąd, to znaczy rzędu 1C lub większym.
1C to równowartość pojemności. Czyli dla Eneloopów 1900mAh.
Ładowanie prądem rzędu 0.5C (~1000mAh) jest całkowicie bezpieczne i nieszkodliwe, oczywiście pod warunkiem nieprzegrzewania ogniw.
Używam BC-700 od dwóch lat w różnych warunkach, sprawdza się znakomicie, natomiast mojemu przyjacielowi po kilku ładowaniach "zwariowała" - wyświetla dziwne rzeczy i nie ładuje. Także w temacie awaryjności to jak ze wszystkim - można trafić na kiepski egzemplarz.
Pozdr
J
Fraglesso
23-06-2014, 10:37
A co sadzicie o ładowarkach na większą ilość akumulatorów - np. MH-C800S-E LCD+ (http://allegro.pl/ladowarka-profesjonalna-na-8-aku-mh-c800s-e-lcd-i4350131415.html)? Czy lepiej kupić 2x BC-700? Generalnie kusi mnie coś takiego: Ładowarka na 16 akumulatorów (http://allegro.pl/ladowarka-profesjonalna-na-16-aku-lcd-230v-12v-i4346961540.html), bo mam generalnie do ładowania co imprezę 16 aku do lamp (2x lampa + zapas do każdej lampy) oraz 6xAA do gripa w D600.
wg mnie 2 x bc700 spsuje sie jedna zawsze 2 bedziesz mogl ladowac na szybkim trybie i jakos mozesz wyjsc obronna reka
A co sadzicie o ładowarkach na większą ilość akumulatorów - np. MH-C800S-E LCD+ (http://allegro.pl/ladowarka-profesjonalna-na-8-aku-mh-c800s-e-lcd-i4350131415.html)? Czy lepiej kupić 2x BC-700? Generalnie kusi mnie coś takiego: Ładowarka na 16 akumulatorów (http://allegro.pl/ladowarka-profesjonalna-na-16-aku-lcd-230v-12v-i4346961540.html), bo mam generalnie do ładowania co imprezę 16 aku do lamp (2x lampa + zapas do każdej lampy) oraz 6xAA do gripa w D600.
Jak nie masz żadej typu BC-700 - czyli z pomiarem pojemności, to warto jedną taką mieć. Przy aku połączonych szeregowo powiedzenie o najsłabszym ogniwie ma podwójną moc - jak masz jedno o 10-15% słabsze, to cały układ może być i kilka razy mniej wydajny. Dlatego ważne jest aby razem używać ogniw o jak najbardziej zbliżonej pojemności.
Jak masz już jedną taką, to do "codziennego" ładowania aku typu Eneloop wystarczy dowolna z indywidualnymi kanałami ładowania.
Fraglesso
25-06-2014, 11:25
Chyba 2xBC-700 to dobre rozwiązanie. Ja na razie ładuję dużą ładowarką modelarską - koszyczek na 4xAA, lub na 6xAA (do gripa) - tyle tylko, że nie mam kontroli ładowania każdego ogniwa z osobna.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.e-station-chargers.ch/images/e-station_BC6_new_large.png)
Chyba 2xBC-700 to dobre rozwiązanie. Ja na razie ładuję dużą ładowarką modelarską - koszyczek na 4xAA, lub na 6xAA (do gripa) - tyle tylko, że nie mam kontroli ładowania każdego ogniwa z osobna.Ten brak kontroli, powoduje przeładowanie niektórych ogniw i niedoładowanie innych ... czyli skrócenie żywotności akku i krótszy czas działania zasilanego z akku urządzenia.
Technoline BC700 powinna Cię zadowolić.Dzisiaj już bym tej ładowarki nie kupił (brak optymalnych prądów dla AAA* i brak większych prądów dla AA**, tylko jeden czujnik na dwa akumulatory, za mała odległość miedzy ogniwami AA). Lepiej kupić BC-2000 (ma zdaje się po jednym czujniku na akku i optymalne prądy ładowania dla AAA, jak np. 400mA i AA o dużej pojemności pokroju 2700mA, jak np. 1000 mA, w dodatku odstępy miedzy ogniwami AA są większe niż w BC700/900). Jak jest więcej pieniędzy to Powerex MH-C9000 (4 czujniki temp. = po jednym na akku, precyzyjny wybór prądów z dokładnością 100mA, oddalone od siebie ogniwa, nie grzeją się tak nawzajem przy 4 sztukach jak w BC700)
* - dla Eneloop 800mAh prąd 200mA jest za mały (problemy z wykryciem -dV), a 500mA mimo że w normie (nie zaleca się przekraczać 1C), to mógłby być niższy
** - nie zaleca się ładować prądami niższymi od 0,3-0,33C, bo są problemy z wykryciem -dV. więc jak mamy akku o pojemności 2550 mAh, to przy BC700 jest problem, bo rośnie ryzyko przeładowania= szybkiego zabicia akku
Lepiej kupić BC-2000
To ładowarka no-name... Nie wiadomo, ani kto to robi, ani nawet kto firmuje... ot, najtańsza chińszczyzna, która zapewne nawet nie robi tego co ma wypisane...
Technoline robi BC-2500, ale nie dość, że jej nigdzie nie ma, to jeszcze cena niemała - ~450zł.
To ładowarka no-name... Nie wiadomo, ani kto to robi, ani nawet kto firmuje... od najtańsza chińszczyzna, która zapewne nawet nie robi tego co ma wypisane...
Technoline robi BC-2500, ale nie dość, że jej nigdzie nie ma, to jeszcze cena nie mała - ~450zł.Technoline BC2500 w życiu bym nie kupił za 450zł (nawet gdyby kosztowała 2x mniejsze pieniądze od podanej przez Ciebie kwoty, to też bym nie kupił). ... ale <150zł można by za nią od biedy dać.
Technoline BC700 w praktyce to też niezła chińszczyzna (klawisze nie reagują jak powinny; przy programowaniu jednego z 4-ch ogniw możliwy reset ładowarki ... sprawdzone na dwóch egzemplarzach). Swoją drogą jeden czujnik temperatury na dwa ogniwa i upakowanie ogniw jak sardynki, też nie najlepiej o niej świadczy (w sumie by mieć pełną kontrolę temperatury ogniwa przy ładowaniu to trzeba ładować tylko w dwóch skrajnych slotach, lub w slocie 1 i 3 lub 2 i 4 ... 2 i 3 już nie polecam, bo ogniwa są tak blisko siebie, że mogą się od siebie nagrzewać )
... tak, że wolałbym zamiast chinszczyzny BC700/BC900 spróbować chińszczyzny BC2000 (cena 115 złotych). A jeśli komuś nie pasi, to Powerex MH-C9000 jest już porządnie zrobiona (nie to co BC700).
A wiesz jak upierdliwe jest ustawianie parametrów ładowania w C9000?
A wiesz jak upierdliwe jest ustawianie parametrów ładowania w C9000?O jejku, straszne, bo trzeba trochę poklikać ... szczególnie, że parametry się ustawia raz na całe ładowanie, a klawisze działaja poprawnie, a nie tak jak w BC700 :] Ludzie ... litości. Jestem ciekaw, jak Ty byś rozwiązał sterowanie ładowaniem, przy tak precyzyjnym wyborze prądów ładowania (co 100mA, a nie trzy prądy na krzyż 200/500/700 jak w BC700).
Nie twierdzę, że nie jest to nieco upierdliwe, ale nie wiele jest możliwości, by przy tak dokładnej konfiguracji mogło być prościej (może opcja konfigu 4-rech na raz ... a dopiero po wciśnięciu SLOT wybór dla każdego z osobna). Tak czy inaczej MH-C9000 jest o niebo lepsza od BC700 i lepsza od BC900 . Gdyby przebudować BC900 to też byłaby dobra (dodać czujniki temp. dla każdego ogniwa, odsunąć ogniwa o kilka mm od siebie, zrobić prądy ładowania 300mA,400mA,700mA,1000mA)
Z czym litości? Z beznadziejnie zaprogramowanym interfejsem? Z klikaniem po 60 razy, żeby ustawić parametry? Z wyświetlaczem, który nie pokazuje nam paramterów cały czas, tylko w jakiś cyklach?
Wybacz, litości to wymaga osoba, która tak to zaprojektowała. Mogli w sumie zrobić też zworkami, powiedzmy 64, byłoby strasznie, ojejku. Może lubisz jak ktoś Ci utrudnia życie, ja nie i żałuję, że wziąłem C9000.
Odp. po Twojej edycji:
Cztery przyciski do wyboru parametru (po 1 na kanał) i 1 do ustawiania wartości parametru. Albo pokrętło, jak w lampach błyskowych.
Może lubisz jak ktoś Ci utrudnia życie, ja nie i żałuję, że wziąłem C9000.No to jaką alternatywę proponujesz? ... bo chyba nie BC700/900?
Alternatywę wybrałem taką, że kupiłem Ansmanna Energy 16 i głównie w nim ładuję (mam dużo ogniw 3 x lampy po 2 komplety plus 4 wyzwalacze po 2 komplety - 40 sztuk), a jak coś jest nie tak i raz na pół roku leca na odświeżanie do C9000. Na codzień by mnie chyba szlag z nią trafił...
... chyba Cię teraz rozumiem z tą klikofobią ( ;) ) przy częstym ładowaniu tak dużych ilości ogniw. Ja nie ładuję jakoś namiętnie często, więc trochę poklikać se mogę.
No niestety to jest świetna ładowarka, tylko przez ten interfejs bardziej dla mnie użyteczna jako narzędzie do utrzymywania akku w dobrym stanie, niż ładowania ;) Musze przyznać, ze ogniwa po tym Ansmannie są całkiem dobrze utrzymane :) A zanabyłem go za dość niską cenę, u znajomego w firmie likwidowali dział i dostałem prawie nówkę za 200 zł...
* - dla Eneloop 800mAh prąd 200mA jest za mały (problemy z wykryciem -dV), a 500mA mimo że w normie (nie zaleca się przekraczać 1C), to mógłby być niższy
** - nie zaleca się ładować prądami niższymi od 0,3-0,33C, bo są problemy z wykryciem -dV. więc jak mamy akku o pojemności 2550 mAh, to przy BC700 jest problem, bo rośnie ryzyko przeładowania= szybkiego zabicia akku
Nie wiem co to za teorie... jest dokładnie odwrotnie - przy małym prądzie ładowania ryzyko przeładowania aku jest mniejsze niż przy dużym.
Poza tym sam Panasonic podaje, że standardowy prąd ładowania to 0.1C.
Nie wiem co to za teorie... jest dokładnie odwrotnie - przy małym prądzie ładowania ryzyko przeładowania aku jest mniejsze niż przy dużym.
Poza tym sam Panasonic podaje, że standardowy prąd ładowania to 0.1C.Prąd ładowania 0,1C jest zalecany przy trybie powolnego ładowania, jednak wypadałoby ładować od poziomu rozładowanego akumulatora, przez konkretny czas, chyba 14 godzin. Przy prądzie ładowania 0,1C praktycznie nie działa wykrywanie końca ładowania przez -dV (i stąd ten wymagany czasomierz). Podobno przy prądzie 0,1C akumulator jest w stanie oddać nadmiar energii w postaci ciepła, czyli bez katastrofalnych skutków dla jego kondycji przy przeładowywaniu ... nie mniej jednak lepiej nie przeładowywać. Przy prądzie rzędu 0,25C (prąd 200mA dla akku 800mAh) nie ma już takiej szansy, by bez uszkodzenia akku wypromieniowało nadmiar energii w postaci ciepła.
Poczytaj najpierw i dopiero pogadamy. Na początek naucz się tego co jest na tej stronie:
http://batteryuniversity.com/learn/
Jak ma zadziałać -dV, to ja radzę ładować prądem większym od 1/3C (dla porównania Powerex zaleca nie mniej niż 0,3C, Technoline nie mniej niż 0,33C, a wielu świadomych użytkowników z np. candlepowerforums zaleca nawet 0,5C)
Nie wiem co to za teorie...
1) http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_nickel_metal_hydride
It is difficult, if not impossible, to slow-charge a NiMH battery. At a C‑rate of 0.1 to 0.3C, the voltage and temperature profiles fail to exhibit defined characteristics to measure the full-charge state accurately and the charger must depend on a timer. Harmful overcharge will occur if a fixed timer controls the charge. This is especially apparent when charging partially or fully charged batteries.
2) Instrukcja do MH-C9000
3) Instrukcja do Technoline BC2500
4) CandlePowerForums
... i to nie wszystkie źródła
Dzień dobry,
kupiłam niedawno aparat Coolpix L 29. I tu pojawia się moje pytanie: czym go ładować?
Przyznam szczerze, słabo znam się na amperach i voltach. Początkowo sądziłam, ze istnieją uniwersalne akumulatorki i ładowarki, że w gruncie rzeczy nie ma znaczenia co się dokupi. Niewiele wiem o sprzęcie, z tego co wyczytałam, bardzo łatwo, stosując nieodpowiednie akumulatorki i ładowarki, można je zniszczyć.
Stad moje pytanie: jakie akumulatorki kupić? Na jakie parametry muszę patrzeć? Jaką ładowarkę do nich wybrać?
Mam w domu starą ładowarkę marki HAMA specyfikacje:
pri.: 12v-500mA
sec.: AA-2.8/5.6 v- 700mA 3.92V max
AAA 2.8/5.6 V - 350mA 1.96 VA max
Czy mogę ją nadal używać?
Co radzicie? Co dokupić?
1) http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_nickel_metal_hydride
Czy to znaczy, że ładując moje Eneloopy 1900 i 2400 prądem 200mA robię źle?
Czyniąc tak, pozbawiam ładowarkę zabezpieczeń wbudowanych (prąd, temperatura), której zostaje jedynie zabezpieczenie polegające na ograniczenie czasu ładowania?
Czy dobrze rozumiem, że nie powinienem schodzić z prądem ładowania (by miec pewność, ze akumulatorki są naładowanie w 100%) poniżej:
* dla 1900mAh - 600mA
* do 2400mAh - 700mA lub nawet 800mA?
Od zawsze wybierałem najniższy prąd i w sumie nigdy nie miałem problemu, że akumulatory sie przegrzały, zbyt krótko trzymały czy inne takie historie. Ja używam MH-C9000.
Czy to znaczy, że ładując moje Eneloopy 1900 i 2400 prądem 200mA robię źle?Tak, robisz źle i jest to nawet napisane w instrukcji tej ładowarki (nie zaleca się ładować niższym prądem od 0,3C). Ja osobiście radzę ładować prądem najniższym jak się da, ale większym od C/3. Natomiast pomiar pojemności zgodnie z normą robi się przy prądzie rozładowania 0,2C, więc:
Eneloop 1900 mAh - ładowanie 700 mA - rozładowanie 400 mA
-||- 2400 mAh - ładowanie 900 mA - rozładowanie 500 mA
Przy formowaniu jedynie używa się prądu 0,1C i proces robi się na czas, najlepiej od poziomu rozładowanego akumulatora (z tego co wyczytałem, przy prądzie rzędu 0,1C akku jest w stanie oddać nadmiar energii w postaci ciepła ... czyli teoretycznie Twoje akku nie powinny się uszkodzić przy prądzie tak niskim ... z ciekawości zrób pomiar pojemności, przy prądzie rozładowania 0,2C).
Czyniąc tak, pozbawiam ładowarkę zabezpieczeń wbudowanych (prąd, temperatura), której zostaje jedynie zabezpieczenie polegające na ograniczenie czasu ładowania?Dokładnie ... (przy czym nie prąd a napięcie, a dokładnie spadek napięcia sygnalizujący pełne ogniwo staje się niewykrywalny przy zbyt niskich prądach ładowania).
Czy dobrze rozumiem, że nie powinienem schodzić z prądem ładowania (by miec pewność, ze akumulatorki są naładowanie w 100%) poniżej:
* dla 1900mAh - 600mA
* do 2400mAh - 700mA lub nawet 800mA?
Od zawsze wybierałem najniższy prąd i w sumie nigdy nie miałem problemu, że akumulatory sie przegrzały, zbyt krótko trzymały czy inne takie historie. Ja używam MH-C9000.Też używam MH-C9000 i zwykłe eneloop ładuję prądem 700mA, natomiast Eneloop Pro nie mam.
Bzdury z tym ładowaniem minimum 0.3C - może tak było w latach 90-tych, ale teraz ładowarki bez problemów radzą sobie z rozpoznawaniem naładowanego aku i przy 0.1C.
BC-1000 po ładowaniu podaje ile energii (mAh) zostało dostarczone do aku - bez znaczenia czy były ładowane prądem 200mA czy 1A za każdym razem ładowarka podawała 2300-2400mAh.
Bzdury z tym ładowaniem minimum 0.3C - może tak było w latach 90-tych, ale teraz ładowarki bez problemów radzą sobie z rozpoznawaniem naładowanego aku i przy 0.1C.Pokaż pomiary napięcia przy ładowaniu 0,1C i zobaczymy czy da się tam zmierzyć -dV. ... no z tego co piszesz, to instrukcja do MH-C9000 jest z lat '90 :] Mi Technoline BC700 przy prądzie ładowania 0,25C czasem błądziła (fakt, że wersja z przed kilku lat). ... dodatkowo zmiany temp. otoczenia zwiększają ryzyko błędu (np. wietrzenie pokoju w zimie podczas ładowania)
BC-1000 po ładowaniu podaje ile energii (mAh) zostało dostarczone do aku - bez znaczenia czy były ładowane prądem 200mA czy 1A za każdym razem ładowarka podawała 2300-2400mAh.No to ciekawe, bo przy różnych prądach są różne straty.
No to ciekawe, bo przy różnych prądach są różne straty.
Jak i różne czasy występowania tych strat odwrotnie proporcjonalne do strat.
Jak i różne czasy występowania tych strat odwrotnie proporcjonalne do strat.Straty są nieproporcjonalne z tego co pamiętam, ale możesz dać link do pomiarów, jeśli jest inaczej.
aha ... przypomniało mi się, że ładowarki mają jeszcze jedno zabezpieczenie ... max napięcie, powyżej którego kończą ładowanie. Co ciekawe różne ładowarki mają różnie wysoki ten punkt odcięcia ( BC700 osiągała znacznie ponad 1,5V , natomiast nie pamiętam czy przy MH-C9000 widziałem w ogóle 1,5V ... inna sprawa, że przy BC700 ładowałem prądami ~0,25C, a przy MH-C9000 ładuję prądami powyżej 0,34C )
Dzień dobry,
Mam w domu starą ładowarkę marki HAMA specyfikacje:
pri.: 12v-500mA
sec.: AA-2.8/5.6 v- 700mA 3.92V max
AAA 2.8/5.6 V - 350mA 1.96 VA max
Czy mogę ją nadal używać?
Co radzicie? Co dokupić?Nie jest to dobra ładowarka, bo na 99% ładuje dwa akku w jednym kanale. Lepiej kupić MH-C9000 (super jakość) lub BC2000 (tej nie widziałem na oczy, ale wg. spec wygląda lepiej niż BC900). ... BC700 w ostateczności też może być, ale nie podoba mi się w niej jeden czujnik temp. na dwa akku i brak wyboru większej ilości bardziej optymalnych prądów ładowania ... no i akku za blisko siebie upakowane.
Fraglesso
02-04-2015, 11:54
Mamy na rynku trochę różnych ładowarek, jako że często ładuje sporą ilość eneloopów, to chciałem zapytać która ładowarka na obecną chwilę jest warta zakupu. Chodzi mi o zrównoważenie ceny, jakości, upierdliwości obsługi :D.
Technoline BC-700 - stara, ma swoje wady w postaci np. czujników temperatury po jednym na 2 ogniwa, komory zbyt blisko siebie,
BC-800, BC-900, BC-1000 - kompletnie nie wiem nic o wadach, może ktoś coś?
BC-2000 - ktoś wyzej zarzucił, że chinszczyzna i nie wiadomo czy trzyma parametry
MH-C9000 - upierdliwe sterowanie, przy tej ilości akumulatorów można się pociąć
NC-1000 - również nic sensownego o niej nie wiem
ANSMANN Powerline 4 PRO - wygląda OK - jakieś podświadome zaufanie do marki, ale może ktoś ma i używa?
Voltcraft CM410 - specyfikacja ok, ale cena już mniej atrakcyjna :)
Voltcraft IPC-1L - trochę BC-700 podjeżdza :D
a może coś z tego typu:
TENSAI TI-1600L na 16 aku
Tensai TI-800L na 8 aku
MH-C800S-E na 8 aku
Może jakieś inne?
Dla ciekawskich - SkyRC (http://sklep.skyrc.pl/pl/p/Oryginalna-ladowarka-SkyRC-NC2500-AAAAA-Analyzer/143)
Jak chce Ci się obsługiwać, to MH-C9000 - the best jak poklikasz i wiesz co klikasz i po co ;) .
W drugiej kolejności ja bym kupił BC2000, bo konstrukcyjnie wygląda lepiej od BC700/900 ... chyba natknąłem się kiedyś na test BC2000 i była OK - pogooglaj.
Ten BadAssMan 4 PRo ma dziwne trochę prądy (wolałbym zrezygnować z 1800mA a zyskać 1000 mA ... bo tak, to jest bezsensowny skok z 800 do 1500)
Chyba nie wspomniano tu o everActive NC-3000. Ktoś miał z nią (http://www.hurt.com.pl/ladowarka-profesjonalna-everactive-nc-3000,p14494.html) do czynienia?
Podgrzeje lekko. Miał ktoś do czynienia z Panasonic bq-cc17? Jakieś opinie? Warto to brać w ogóle pod uwagę?
Podgrzeje lekko. Miał ktoś do czynienia z Panasonic bq-cc17? Jakieś opinie? Warto to brać w ogóle pod uwagę?
wg. mnie nie warto - ładowanie białych eneloopów zajmuje w niej ok 9h.
To jaką byś sugerował? Przyznam szczerze, że mnie jej cena kusi. Za 100 jest ładowarka + 4 białe eneloopy.
Miałem tą ładowarkę jeszcze jak sanyo ja robiło, nie zawracaj sobie tym głowy.
Ja kupiłem everactiv nc1000+ i akku białe i czarne fujitsu, świetnie się sprawdza, a enelopy zniszczone zwykłą ładowarką odświeżyłem do normalnej użyteczności tą ładowarką.
Kosztowała 85zł.
O tej mówisz?
http://www.komputronik.pl/product/300783/everactive-nc-1000-plus.html
Tak dokładnie taka.
Ich akumulatory też są chwalone.
W tej cenienie to rozbój w biały dzień... 70zł za taką ładowarkę, to bym pod groźbą nawet nie dał.
W tej cenie kupisz ładowarkę Tronic w Lidlu na 6x AAA/AA albo 4x C/D + 2x 9V. Przy czym prąd ładowania wynosi: AAA: 500mA, AA/C/D: 1A, 9V: 70mA
Jak ma być mała, to za ~100 zł masz Everactive NC-1000, która jest zasilana z 12V, więc można bez problemów używać w samochodzie.
A pewnie wszystko i tak w jednej firmie w Chinach robione, tylko nazwy inne.
Dzięki. Dodam do zakładek. Jak będę kupował, to już wiem co.
sokolnik
18-12-2016, 23:23
ja mam BC-900 (http://www.dobreprogramy.pl/Technoline-BC900-ladowanie-z-klasa,Lab,22928.html) - świetna! Od jakiś 5 lat ładuję białe ENELOOPY - zero problemów.
madebyzosiek
18-12-2016, 23:34
ja mam BC-900 (http://www.dobreprogramy.pl/Technoline-BC900-ladowanie-z-klasa,Lab,22928.html) - świetna! Od jakiś 5 lat ładuję białe ENELOOPY - zero problemów.
Ja mam BC700 i też jest świetna. Białe i czarne Eneloopy bez problemów, nawet nie pamiętam od kiedy... Jakieś 6 lat minimum ;)
sokolnik
18-12-2016, 23:48
mam 2 zestawy 4 eneloopów - już je wymieszałem. Trzymają bardzo dobrze, nie zauważyłem żadnego spadania mocy, utraty prądu itp :) jest spoko :)
U mnie też jak u Zośka... jest BC-700. Mam ją już około 5 lat, działa dalej prawidłowo i utrzymuje w odpowiednim stanie 24 białe i 4 czarne eneloopy.
borysekb
26-12-2016, 00:13
Również polecam BC-900.
Tu ciekawe porównanie ładowarek:
http://ladowarki.com/n/36,Porownanie_4_kanalowych_ladowarek_procesorowych
O właśnie dzięki temu porównaniu wybrałem everActive NC-1000 w nowszej wersji PLUS, sprawdza się super, stare akku po odświeżeniu działają nadal bez problemu, a były trupy, cena też dobra bo 90-95zł.
Chyba nie wspomniano tu o everActive NC-3000. Ktoś miał z nią (http://www.hurt.com.pl/ladowarka-profesjonalna-everactive-nc-3000,p14494.html) do czynienia?
wlasnie niedawno ja kupilem, super ladowarka, moze nie jest najszybsza, ale dzieki niej odzyly nawet te akumulatory (poza 1), ktore mialem odlozone w kartonie do wywiezienia do punktu zbierania starych baterii. na plus mozna zaliczyc rowniez prostote obslugi. uzywajac ja praktycznie mozna obejsc sie bez instrukcji
Podpisuję się pod powyższym, również mam NC-3000 i jestem z niej bardzo zadowolony, świetna ładowarka. Prosta w obsłudze, solidne wykonanie, mnóstwo trybów, ładuje nawet skrajnie rozładowane akumulatory których inne ładowarki nie są w stanie naładować (głównie dlatego ją wybrałem). Jeśli już musiałbym się do czegoś przyczepić, to jedynie do rozmiarów, ale mi to nie przeszkadza.
Trochę odkopię temat...
Moja stara ładowarka z Ikei (tak tak - z Ikei) jeszcze daje sobie radę, ale część ogniw jakie mam już jakoś krótko działa (może mam zbyt prądożerną myszkę :p) i chciałbym kupić coś, co pozwoli mi jako tako sprawdzić faktyczną pojemność ogniw, ewentualnie je trochę reanimować (albo je po prostu wywalić).
Nie jestem "na czasie" z nowinkami i nie wiem co teraz jest warte uwagi.
Kiedyś miałem BC-700 która padła po niecałym roku (pech chciał, że ładowarka padła w tym samym czasie co sklep i nie miałem gdzie reklamować :p) i mam lekki "uraz".
Ogólnie konstrukcja wydała mi się dość lichej jakości.
Co byście w tej chwili polecili (oczywiście niezbyt drogiego - tak do +/- 100 zł)?
U mnie sprawdza się cały czas EverActive NC-1000+ i już wspominałem że fajnie odświeża akumulatorki, które trzymały bardzo słabo, nie przegrzewa podczas ładowania co jest istotne, a przy normalnym ładowaniu jest dość szybka.
Dzięki.
To właśnie jeden z moich "pretendentów" :D
Czy miałeś może porównanie tego modelu z np.: BC-700?
Czy plastik w NC-1000 też jest taki trochę.... nie najlepszy :D ?
Gdzieś czytałem opinię o nagrzewaniu się ładowarki i że jej użytkownik w "szczytowym" momencie podłączał pod to wejście USB wiatraczek - trochę mnie to przeraziło.
Zastanawiam się jeszcze jaką przewagę ma NC-3000 (prócz podświetlanego wyświetlacza) i czy warto dopłacić.
Z tego co pamiętam przed zakupem czytałem testy i było coś że NC-1000plus jest ulepszonym BC-700 i głównym plusem było że nie nagrzewa akumulatorów i dobrze dobiera parametry przy odświeżaniu, do tego w środku zastosowano lepsze elementy.
Jedyny minus to nie wystartuje ładowanie jeśli akumulator jest padnięty do zera w voltach ale zdarzyło mi się to raz i musiałem włożyć takie akumulatory na minute do zwykłej ładowarki i już everactive zobaczył normalnie, było to tez w wspominane w teście ale BC-700 tez z tym sobie nie radzi.
U mnie nic się nie nagrzewa ładowarka.
Jakość plastiku NC-1000 jest taka sama jak ładowarek BC-700/900/1000.
Też trochę mniej się grzeje, pewnie dlatego, że użyto większego napięcia zasilania, a tym samym niższego prądu.
Poza tym funkcjonalnie to samo.
krzysztofz24
08-10-2017, 02:30
Mam takie pytanie do bardziej zaawansowanych uzytkownikow, ze tak okresle.
Kupilem sobie niedawno lampe blyskowa, 4 biale enelopy 1900 i tania ladowarke
Panasonic BQCC55E za 69 czy 79 zl.
Moim zamyslem bylo cos takiego, ze tylko wkladam aku, laduje i wyciagam.
Po okolo 150-200 zdjeciach z lampa postanowilem doladowac akumulatorki i sprawdzic ladowarke.
W opisie ladowarki jest ze jest sterowana mikroprocesorowo, zabezpoeczenie przed przegrzaniem, przeladowaniem itp.
W uproszczeniu powinna dzialac tak wg opisu;
Diody czerwone-aku silnie rozladowany
Diody zolte-srednio
Diody zielone -aku naladowany powyzej 80%.
Jak aku osiagna 100% diody powinny zgasnac i koniec ladowania.
I wszystko idzie dobrze, tylko ze diody nie gasna a ladowanie idzie caly czas.
Ladowarka i aku wyraznie sie nagrzewaja. Ja rozumiem, ze moglaby byc lekko ciepla jak np ladowarka od telefonu. Ale jak wyjmowalem aku to byly gorace.
Dobrze, ze zauwazylem bo jakbym zostawil na noc to ciekaw jestem co by bylo....
Czy ta ladowarka po prostu laduje non-stop? Chyba powinna sie wylaczyc.
I drugie pytanie, moge takie troche przegrzane aku wsadzic do lampy?
Mam nadzieje, ze nic im sie specjalnego nie stalo.
Ktos, cos?
A ja mogę polecić Nitecore SC4. Ma wszystko co potrzeba.
krzysztofz24
08-10-2017, 15:28
Ktos jest w stanie cos odpowiedziec na moje pytania:-)?
Ta ładowarka to normalna chińszczyzna z logo, nie ufałbym temu na dłuższą mete.
krzysztofz24
08-10-2017, 19:46
Ta ładowarka to normalna chińszczyzna z logo, nie ufałbym temu na dłuższą mete.
Wiem, ze chinszczyzna. Wiesz, ciezko w elektronice znalezc cos co nie jest chinszczyzna;-)
Zasadnicze pytanie, czy to normalne ze ona tak rozgrzewa akumulatory jak sie ich nie wyjmie na czas?
Wg mnie, kazda ladowarka, nawet najtansza z lidla powinna sie wylaczyc po zakonczonym procesie ladowania. A ta laduje i idzie dalej:-). W instrukcji pisze, ze lampka powinna zgasnac i koniec ladowania - nie gasnie i laduje nadal.
A jeszcze w opisie pise, ze ma zabezpieczenie przed przeladowaniem itp.
Ciekawe, czy mi w cyfrowe.pl wymienia na sprawna od reki...
Powinna ale jak widzisz w praktyce jest inaczej, chińszczyzna to negatywne określenie ale masz tu wyżej w temacie wymienione tez chińczyki ale przynajmniej dobre.
sokolnik
08-10-2017, 20:15
Razem z lampą w 2011r kupiłem Technoline BC-900 (obecnie następcą tego modelu jest BC-1000) + białe Eneloopy (po paru latach kupiłem kolejny zestaw Eneloopów, mam 2 a może 3 zestawy).
Aku nagrzewają się jeśli ładuję je dużym napięciem np 1000 mA. Najczęściej ładuję je prądem 500 mA i są lekko ciepłe. Ładowarka po naładowaniu wskazuje mi na wyświetlaczu każdej baterii FULL :)
Nie wiem Krzysztof co Ci doradzić... reklamuj albo kup inną ładowarkę :)
krzysztofz24
08-10-2017, 20:30
Jutro pojde do cyfrowe.pl i niech mi sprobuja od reki nie wymienic. Kupilem u nich 2 aparaty, lampe i pelno *******. Nie mam najmniejszego zamiaru sie bujac z gwarancja.
To nie jest normalne tak na chlopski rozum, ze ladowarka sie nie wylacza po naladowaniu, tylko jedzie dalej, nagrzewa akumulatory. A jaby je zostawic na noc omylkowo, to by doszlo do fajerwerkow;-).
Dzieki za odzew.
P.S Slabo:-), napisalem "pelno pier...ół" i forum mi wykasowalo to slowko.
robin102
08-10-2017, 22:10
Ładowarka prawdopodobnie nie przechodzi po na ładowaniu w stan podtrzymania, a tak powinno być jeśli to mikroprocesorowa. Albo ona kulawa, ale może być też sytuacja, że któreś ogniwo z tych Enelopów też jakieś mniejszej mocno pojemności. Niestety dobre Enelopy też już się skończyły parę lat temu. Jeśli ładowarka ładuje też po jednej sztuce to bym sprawdził każdy akumulatorek po kolei. Pomierzył bym też jakimś tanim nawet multimetrem co tam za wartości są. Moja tani ładowareczka BC 700 też chińska i też jak ustawię w błyskawiczny tryb ładowania prądem aż 700m mAh to je konkretnie rozgrzewa, ale potem przechodzi w tryb podtrzymania i bardzo malusim prądzikiem podtrzymuje ogniwa. Podsumowując trzeba by akumulatory przetestować i ładowarkę sprawdzić na innych aku.
Bardzo dobre sa aku z Tesco tak z Tesco. Juz kilka lat ich uzywam w kazdym sprzecie i w lampach i dzialaja wysmienicie. Ecogreen kosztuja 24,99 za 4 szt. 2500mha i mniejsze rowniez sa tanie. Mialem enelopy i inne markowe roznic poza cena nie widze.
Wysłane z mojego ZUK Z2121 przy użyciu Tapatalka
robin102
10-10-2017, 23:15
Stare Enelopy mam kupione w dniu premiery D700 czyli mają chyba 8 czy 9 lat dwa komplety jechane na weselach non stop. Cudo akumulatorki. W tamtym roku dokupiłem dwa na zapas, bo przecież to nie możliwe aby tamte wciąż działały i działały :) niestety te nowsze nie dość, że mają niższe napięcie trochę to siadaj okrutnie przy pracy z lampą. Wszystko dziś produkują z gufffna i plastiku po butelkach PET.
Ale są bardziej eko i kupując je wspierasz częściej finansowo producenta :)
krzysztofz24
11-10-2017, 00:06
Ja kkogos interesuje, to skonczylo sie tak ze oddalem bez problemu ( i szczerze polece przez to cyfrowe.pl). A ze nie mieli takiej samej to wzialem BC-700.
I wszystko gra.
A taka ciekawostke napisze kolo tematu, ja kupilem analogowego Nikona F801 i zaladowalem mu 4 paluszki AA, bodajze Philipsa, to praktycznie momentalnie poczulem jak grip/uchwyt na reke zaczyna sie robic goracy, szybko odkrecilem moneta ta srubke ktora trzyma zasobnik na baterie i wyjalem tak gorace baterie ze nie moglem ich utrzymac dluzej niz przez chwile.
To byla jakas blyskawiczna reakcja; wsadzasz paluszki, 20-30 sek i sa tak gorace, ze prawie parza.
I taka zagwostka;-). To wina aparatu czy paluszkow. Pozniej zalozylem energizery a potem duracelle i bez senasacji. Zrobilem tym aparatem bez problemu wiele rolek filmu. Czyli raczej paluszki byly winne...
Ale co moglo spowodowac takie cos? W kazdym razie ja nie kupuje baterii philipsa do dzisiaj:-).
Z bateriami philipsa to były cyrki swego czasu bo na magazynach wylewało się wszystko z kartonów, okazało się że fabryka przyoszczędziła, z baterii alkalicznych najlepsze są modele industrial duracela czy energizera, które nie powinny być w obrocie detalicznym ale dzięki naszym karuzelom vatowskim było tego na tony taniutko, te baterie trzymały niesamowicie dobrze.
robin102
11-10-2017, 10:16
Ja kkogos interesuje, to skonczylo sie tak ze oddalem bez problemu ( i szczerze polece przez to cyfrowe.pl). A ze nie mieli takiej samej to wzialem BC-700.
I wszystko gra.
. To bardzo fajna funkcjonalna ładowarka przedłużająca życie akumulatorom. Rozładuj w niej czasem akumulatorki.
krzysztofz24
11-10-2017, 11:25
A co ile cykli ladowania robic to rozladowanie/odswiezenie?
robin102
11-10-2017, 12:47
ja tak mniej więcej co 10 ślub :) ale przy nowych to raz , dwa razy w roku starczy
I wszystko gra.
A taka ciekawostke napisze kolo tematu, ja kupilem analogowego Nikona F801 i zaladowalem mu 4 paluszki AA, bodajze Philipsa, to praktycznie momentalnie poczulem jak grip/uchwyt na reke zaczyna sie robic goracy, szybko odkrecilem moneta ta srubke ktora trzyma zasobnik na baterie i wyjalem tak gorace baterie ze nie moglem ich utrzymac dluzej niz przez chwile.
To byla jakas blyskawiczna reakcja; wsadzasz paluszki, 20-30 sek i sa tak gorace, ze prawie parza.
I taka zagwostka;-). To wina aparatu czy paluszkow. Pozniej zalozylem energizery a potem duracelle i bez senasacji. Zrobilem tym aparatem bez problemu wiele rolek filmu. Czyli raczej paluszki byly winne...
Ale co moglo spowodowac takie cos? W kazdym razie ja nie kupuje baterii philipsa do dzisiaj:-).
Jak tak szybko się baterie zgrzały, to znaczy, to najprawdopodobniej masz gdzieś w aparacie zwarcie.
Takie grzanie się baterii oznacza potężny (jak na ich możliwości) pobór prądu, najczęściej w wyniku właśnie zwarcia.
A co ile cykli ladowania robic to rozladowanie/odswiezenie?
Zależy od użytkowania. Jak leżą miesiącami i są używane sporadycznie, to nawet co ładowanie warto je naładować, rozładować i naładować ponownie.
Jak są systematycznie używane i nie leżakują miesiącami, to nie ma sensu, bo to tylko skraca ich żywotność, a nic nie pomaga.
krzysztofz24
11-10-2017, 19:04
Jak tak szybko się baterie zgrzały, to znaczy, to najprawdopodobniej masz gdzieś w aparacie zwarcie.
Takie grzanie się baterii oznacza potężny (jak na ich możliwości) pobór prądu, najczęściej w wyniku właśnie zwarcia.
Nie czytales uwaznie;-). Napialem, ze zrobilem tym aparatem bez problemu wiele rolek filmu.
A praktycznie nastepnego dnia wlozylem nowe paluszki innej firmy i bylo normalnie.
Uprzedzam pytanie, byly dobrze wlozone:-)
Same z siebie baterie się nie zagotują. Można to zrobić tylko na 2 sposoby: poddać je zbyt dużemu obciążeniu, albo podać im zbyt wysoki prąd (ładowanie).
krzysztofz24
11-10-2017, 21:14
Same z siebie baterie się nie zagotują. Można to zrobić tylko na 2 sposoby: poddać je zbyt dużemu obciążeniu, albo podać im zbyt wysoki prąd (ładowanie).
Dla tego napisalem, ze jest to zagwostka, tak w formie ciekawostki.
Aparat, do dzisiaj hula bez problemu:-).
prakticant
27-02-2018, 23:50
Do eneloopów (jeszcze Sanyo i Panasonice, białe i pro, AA i AAA) zakupiłem BQ-CC16 Smart & Quick i później z ciekawości BQ-CC55. Obydwie ładują bez wstępnego rozładowywania (idealne do ostatecznego "naładowania naładowanych" aku tuż przed wyjściem), obydwie mają cykl szczątkowego doładowywania aku (utrzymania stanu naładowania) po zakończeniu procesu. BQ-CC55 to szybka ładowarka (prąd do 1500 mA przy dwóch aku AA lub 4x 750 mA przy trzech lub czterech aku AA), niemal dwa razy szybsza od CC16. AAA ładują jak dla mnie za długo z uwagi na sporo niższy prąd ładowania (200 mA?) niż AA. BQ-CC16 jest sporo mniejsza i mając składane bolce do gniazdka sieciowego jest poręczniejsza do podróży (torby/plecaka), za to BQ-CC55 ma bardziej bajeranckie diody ;-). To dobre ładowarki do eneloopów, za to czegoś innego poza eneloopami praktycznie nie ładują, bo przy jakichś tam Energizerach czy Duracellach wyskakuje błąd: szybkie miganie czerwonej diody (ale co ciekawe ładują mi stareńskie Sanyo NiCd). Ładowarki świecą zieloną diodą gdy jeszcze trwa proces ładowania, dopiero jak diody zgasną trzeba jeszcze poczekać 15-30 minut, w praktyce czekam aż aku wystygną i wtedy wyjmuję całość z kontaktu. Od niedawna nawaliły mi czarne AAA Pro, jeszcze nie zdiagnozowałem czy przez uszkodzone urządzenie czy ładowarkę. Wcześniej przed eneloopami dużo używałem różnych aku z różnymi ładowarkami m.in. z mikroprocesorową Ansmann Energy 16 (na jednocześnie 12 paluszków lub 6 baterii R14/R20 do latarki). Niestety ta Ansmann Energy 16 dość często przeładowywała aku, były bardzo gorące a ładowanie nie odłączało się. Odkryłem, że tym mikroprocesorowym Ansmannem można podładować aku do czasu gdy lekko ciepłe, wyjąć aku i wystudzić, włożyć aku ponownie i wtedy ładowanie przebiegnie wzorowo. Gdy kupiłem pierwsze eneloopy to przeładowywanie zaczęło być niemal normą, stąd zaczynam wierzyć, że ładowanie zbyt niskim prądem (max. 500 mA na kanał) aku o dużej pojemności (2050 - 2850 mAh) mogło być przyczyną kłopotów Ansmanna (nie wiem, czy ma 16 czujników temperatury czyli pojedynczo na każdy kanał). Z kolei w tych dniach z nawalającymi eneloopami AAA Pro radzę sobie tak, że ładuję je Ansmannem Energy 16 (Ansmann ma początkowy cykle badania i częściowego rozładowania aku), a na drugi dzień doładowuję BQ-CC55. Mam też chyba 10-letnie Duracelle 2860 mAh i jeszcze kilka podobnych kilkuletnich wynalazków (w praktyce do oświetlenia roweru), które można najpierw ruszyć tylko zwykłą już ze 20-letnią ładowarką czasową Ansmann z manualnym przełącznikiem 5h/10h (godzin) i dopiero po tym próbować ostatecznie doładować którąś mikroprocesorową.
Reasumując, trzeba mieć co najmniej dwie różne ładowarki żeby ruszyć z miejsca ;-).
Tak na marginesie: białe oryginalne Eneloopy zaczęły mi przeciekać (wilgotne na jednym końcu), cenowo chyba warto zainteresować się aku LADDA z Ikei (bo to są eneloopy), ważne żeby kupować Made in Japan (fabryka Fujitsu), a nie Made in China (nawet gdyby to była tamtejsza fabryka Panasonica, zresztą Japsy mieli ją zamknąć bo na cos się obrazili, kradzież technologii czy prawa człowieka), jakąś bajerancką ładowarkę bodajże CC65 Panasonic wyszykował (z wyświetlaczem LCD jak te Wasze i nowym pomiarem końca cyklu ładowania).
Ja się zastanawiałem kiedyś nad takim czymś https://www.amazon.com/dp/B01JG6QWUA/ref=as_li_ss_tl?keywords=ravpower+EN-EL15 ponieważ jest usb i wtedy można ładować bez kombinowania wszędzie i używać powerbanku.
ZbyszekS
28-02-2018, 10:50
Mam taką ładowareczkę na USB - super sprawa - wszędzie doładujesz akumulatorek. Radzę tylko nie szukać najtańszej.
Ile najtańsza ładowarka kosztuję do akumulatorów na allegro
Zależy jakich aku. Do AA dostaniesz i za 20zł, ale takiej to bałbym się podłączyć do prądu, nie mówiąc już o wsadzeniu do nie niej aku.
Poza tym te tanie to raczej uśmiercą aku zamiast ich ładować.
Ja używam everactive czyli nazwijmy to "dobra chińszczyzna" i jest sporo na rynku podobnych ładowarek, cena kręci się w okolicach minimum 90zł, takie ładowarki mają kontrole temperatury, prądu lądowania, mają odświeżanie i rozładowywanie, wzbudzanie zerowego stanu itd.
Można zerknąć na takie http://charger.nitecore.com/CHARGER/SC/SC4/
piotrek6116
04-06-2019, 18:42
Witam, odkopie trochę temat. Korzystał ktoś z takiego rodzaju ładowarko-powerbanka? https://allegro.pl/oferta/4-szt-akumulator-gp-2700-recyko-r6-aa-ladowarka-7725199845
Jest to jakieś rozwiązanie na przedłużenie życia dla wyczerpanego sprzętu ale pewnie jest jakiś haczyk.
...również mam NC-3000 (...) mnóstwo trybów...
Czy NC-3000 posiada tryb, w którym po rozładowaniu akumulatora przechodzi z automatu do ładowania?
Hello.
Coś tu cisza jakaś nastała.
Przybywam z zapytaniem.
Potrzebuję zakupić jakąś budżetową ładowarkę na 8 aku (ostatnio sporo lampek na baterie nam przybyło).
Co byście polecili tak w granicach 100-150 zł (im taniej tym lepiej)?
Żeby ładowała w miarę szybko :)
Ciekawie wygląda VARTA LCD Multi Charger ale może ktoś coś napisze więcej.
madebyzosiek
24-01-2020, 15:04
Dwie BC700. Wyjdą trochę drożej, ale warto ;)
Na 4 paluszki mam już 1xGP i 1XIkea'owską.
Chcę się ich pozbyć i użyć jednej bo to jednak trochę upierdliwe.
Nie mam nawet za bardzo kolejnego gniazdka żeby podłączyć dwie (cała listwa zajęta).
Dlatego zostanę jednak przy 1x8.
Może taka z Ikei?
https://www.ikea.com/pl/pl/p/tjugo-ladowarka-z-pojemnikiem-szarozielony-80435169/?fbclid=IwAR2lPRi9Wp4ybL6zX8YQAFkEJwSR2VrneXGcGvu0 nd_mtXeWYVRW6Et6uLk
EverActive NC-800 albo podobne, nie bierz zwykłych ładowarek varta czy od panasa bo to szmelc.
Dzięki.
W takim razie poluje na tą.
A ewentualnie jeśli już doszlibyśmy do wniosku że nam niepotrzebna na 8 (bo w sumie mam 2 ładowarki na 4 ogniwa, ale rodzice chcą zabrać do pracy) to jaka wersja na 4 jest teraz dobrym wyborem?
Miałem kiedyś BC-700 i padła mi po pół roku (a sklep się zwinął i nie miałem gdzie reklamować, ale to były lata świetlne temu) i nie wiem czy jest coś lepszego?
madebyzosiek
24-01-2020, 17:07
Ja dalej obstawiam BC700. Moja jedna ma już 6 lat i nie zamierza padać ;)
bomkallo
24-01-2020, 17:24
Ja mam opus bt-c3100, tylko tak patrze w polsce ma chore ceny :P
Ja dalej obstawiam BC700. Moja jedna ma już 6 lat i nie zamierza padać ;)
Ja mam to samo tylko brand everactiv i śmiga też kilka lat już, przydaje się opcja odświeżania ogniw, jakieś formatowanie, wzbudzanie jak zejdzie na zero itd.
Jeszcze takie pytanie/spostrzeżenie...
Byłem prawie zdecydowany na NC-800.
Czytając jeszcze raz specyfikację tych ładowarek dopiero teraz spojrzałem na parametr "Prąd ładowania".
Wynika z tego że NC-800 ma maksymalnie 500 mA.
Inne (te na 4 ogniwa) mają nawet 1000 mA.
Czyli w zasadzie zamiast ładować 8 ogniw 2500 przez 6 godzin (tak zrozumiałem) mogę używając "małej" ładowarki podładować 4 sztuki przez 3 godziny i potem drugi komplet kolejne 3 godziny?
Wychodzi na to samo - wiem, ale w przeciągu 3h już mam do użytku jeden komplet co czasem jest istotne.
Czy dobrze myślę?
Tak, dobrze myślisz ale ładowanie za dużym prądem wykańcza powolutku ogniwa, jak jest dobra ładowarka z czujnikami temperatury poprawnie umieszczonymi i potrafi sama dostosować prąd ładowania to nie ma zmartwienia.
Tak, dobrze myślisz ale ładowanie za dużym prądem wykańcza powolutku ogniwa, jak jest dobra ładowarka z czujnikami temperatury poprawnie umieszczonymi i potrafi sama dostosować prąd ładowania to nie ma zmartwienia.Pewnie tak, ale jeśli to mają być akumulatorki do lampek w przedpokoju to i tak będę szukał najtańszych a nie najlepszych.
Jeśli taki komplet wyrzyna rok ładowania z takim prądem to w sumie jest ok.
https://ladowarki.com/n/36,Porownanie_4_kanalowych_ladowarek_procesorowych Mam Powerline 4 Pro - max prąd ładowania dla wszystkich 800mA, widzi mocno sfatygowane ogniwa, zmiana parametrów na każdym kanale z osobna, w dowolnej chwili, po rozładowaniu przechodzi do ładowania.
NIestety wspomniana ładowarka Powerline 4.2 Pro na jednym z kanałów na koniec ładowania nie pokazuje FULL tylko prąd ładowania 0.00 Zawsze tem sam kanał niezależnie od włożonego akumulatorka. Ktoś miał podobną przypadłość?