PDA

Zobacz pełną wersję : SB 910 i nasadki rozpraszające

gangun
17-05-2014, 13:31
Witam mam pytanie - czy ktoś używał nasadek typu "lightspare" z SB 910 czy w ogóle warto zawracać sobie tym głowę

Sephi
17-05-2014, 14:35
Wiesz, moim zdaniem to co mówi Gary F. o Lightsphere (tzw. "nocniku") podziel przez 4, następnie odejmij marketing, gabaryty i wagę i wyjdzie Ci coś co nazywa się stofen :)
Miałem LS ale pozbyłem się go. Nie rozpraszał źle ale był dla mnie nieporęczny... (jak pobiegasz z nim 6-7 godzin to zrozumiesz o czym piszę :). Miałem dokładnie Lightsphere II, te najnowsze są podobno z materiału gumopodobnego, można je zwijać co ułatwia transport i są lżejsze. No ale zestaw z nasadkami kolorowymi to ponad 700zł, a to już całkiem fajna kasa.

witboy
17-05-2014, 15:42
ja uzywam co tydzien w klubie od ladnych paru mc, tylko ja sobie to zmodyfikowalem i dodalem folie aluminiowa od gory na tym wieczku i z tylu zeby mi sciany nie dawaly zafarbu, ja widze roznice miedzy stofenem na prost a nocnikiem dlatego nocnik jednak wygrywa z mniejsza i lzejsza mydelniczka

tylko ja mam sufit ok 10 metrow nademna i jest czarny jak i reszta scian badz zloto zolte dlatego mydelniczka i tak by musiala byc na wprost

Bemko
17-05-2014, 17:15
Miękkość światła zależy od wielkości świecącego obszaru. Jeżeli używasz stofena, a światło nie ma się od czego odbić to wychodzi na jedno jakbyś skierował lampę na wprost - powierzchnia mydelniczki jest prawie taka sama jak palnika. Dlatego moim zdaniem stofen jest przereklamowany, bo daje mimo wszystko ostre cienie.

Polecam takie rozwiązanie, które dla mnie sprawdza się rewelacyjnie: https://www.youtube.com/watch?v=IaLPwsnW4Hs&feature=player_detailpage#t=434 Powierzchnia jest prawie taka sama jak lightsphere, mieści się na płasko w kieszeni torby a wykonanie tego z kawałka papieru praktycznie nic nie kosztuje. Daje bardzo miękkie światło, zwłaszcza jeżeli można dodatkowo odbić błysk od sufitu. Jedyna wada w porównaniu do lightsphere to to, że nie rozsyła światła dookoła i nie odbija go od ścian, ale zazwyczaj mają one jakiś kolor, więc to tak nie do końca musi być minus.

Jeżeli sufit jest wysoki lub ciemny to lepiej użyć czegoś takiego: http://store.lumiquest.com/lumiquest-pocket-bouncer/ Światło nie leci bez sensu w niebo tylko prawie w całości jest odbijane od tego dyfuzora, który daje dość sporą powierzchnię świecącą.

manfred
18-05-2014, 06:03
Jeszcze nigdy nie widziałem poprawnie naswietlonych zdjęć z tych dyfuzorów.