Zobacz pełną wersję : Kręcę filmy. Co kupić za niewielką sumę pieniędzy?
emil12305
17-05-2014, 12:09
Witam. Rozważam kupno body d5100 albo d7000
Co do priorytetów, to zalezy mi na manualnych ustawieniach ekspozycji oraz dobrej czułości, aby nie szumiło.
Słyszałem, że d5100 nie ma pełnego manuala, lecz można zablokować ekspozycję.
Co powiecie o tych dwóch modelach? Nie miałem do czynienia z filmowaniem lustrzankami, dlatego chciałbym poradzić się Was. Możecie również zasugerować coś lepszego.
Na razie mam d70 i obiektyw 18-135mm Af-s f:3,5-5,6. Planuję w przyszłości dokupić jakąś stałkę (35mm/50mm)
Kręcisz filmy.... a przy pomocy czego ?
emil12305
17-05-2014, 13:19
przy pomocy kamerki Kodaka Zx1. Nagrywa w full HD ale i w full automatyce, tak więc zbytnio się do tego nie nadaje. Można coś ponagrywać ale super filmu z tego nie wyczaruję :S
rozumiem
A zdajesz sobie sprawę że kupno samego rejestratora obrazu to tylko początek problemów ?
emil12305
17-05-2014, 13:26
Hmm w takim razie co powinienem zrobić? Stać w miejscu? nie rozwijać się?
Absolutnie nie.... pytam sie tylko czy zdajesz sobie z tego sprawę. Bo to jest jak domino - przewracasz jeden klocuszek i pooooszłooo... ;)
Poczytaj więcej o zadach i waletach filmowania nikonami - jest trochę tego na forum
Nikon ma odwrotnie położoną nieskończoność na obiektywie , niż świat "filmowy" - trzeba o tym pamiętać bo ręka i mózg nabywa przyzwyczajeń.
Na twoim miejscu zastanowiłbym się nad Panasem GH .... + metabones (czy jakoś tak) to moze być ciekawsza opcja
Poczytaj więcej o zadach i waletach filmowania nikonami...
No, to za dużo informacji emil12305 nie znajdzie ;)
Z drugiej strony fafniak ma rację. Toż to jest worek bez dna. Jeżeli ma to być amatorsko, sugeruję dokładnie przemyśleć co, jak i za ile.
emil12305
17-05-2014, 14:49
Dzięki. Przeszukuję internet już od dłuższego czasu. Trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź. Nikon nie przykłada się do filmowania tak jak np Canon. Myślę nad tym systemem, gdyż parę lat temu kupiłem używkę d70s wraz z dość uniwersalnym obiektywem. Trochę mi szkoda, bo nieświadomy celu poszedłem bardziej w stronę fotografii. Teraz, jeśli miałbym wchodzić w Canony tudzież inne marki musiałbym koniecznie sprzedać (trochę już wypstrykany) aparat a także obiektyw. Ciężka sprawa.
Słyszałem o wspomnianych panasonicach GH, że są dosyć dobre. Z tym, że przerastają moje zdolności finansowe.
Z drugiej strony widziałem filmy kręcone N d5100. Efekty są całkiem dobre (na mój gust).
Planuję także pomajstrować i zrobić coś, co ustabilizuje kamerę, ale jej nie unieruchomi, jak statyw:)
Moja wizja w tej chwili wygląda tak: Nikon (maks 2 i pół tysiąca) +nikkor 18-135+ jakiś domowej roboty uniwersalny statyw. pomyślę później o jakiejś stałce.
Czy są jakieś istotne elementy, na które powinienem zwrocić uwagę? Na prawdę trudno mi cokolwiek znaleźć.
emil12305
17-05-2014, 15:27
Dzięki :) Zacząłem lekturę. Myślę, że dobrze trafiłeś.
Może Ci się przyda: http://rafalglebowski.pl/blog/filmowanie-za-pomoca-lustrzanki-dla-poczatkujacych-poradnik/