Zobacz pełną wersję : Problem z tabletem Samsung Galaxy PRO
Czy ktos posiadajacy tablet Samsunga Galaxy PRO, ma problemy z podpieciem dyskow USB? O to chodzi, ze po podpieciu tychze dyskow (rozne) od razu chce je formatowac, a komunikat jest mniej wiecej taki ze; Karta SD jest pusta, lub twoj system plikow jest niekompatibilny? O co chodzi?!!!! (tak bylo by mniej wiecej po polsku).
Szczerze, to jestem zawiedziona.. problem nie wystepuje w Asusie czy innej marki tablecie, wszystkie dyski na innych tabletach sa odczytywane bez problemow, zdjecia czy filmy... a Samsung uparl sie ze bedzie mi dyski pelne nowe formatowac!!! Ktos jakies ma pomysly na to? W poniedzialek pewnie pojde do sklepu i go po prostu zwroce, zawiodlam sie..
Odczytuje tylko jakis maly pendriv.
Jak się podłącza dysk z niezgodnym systemem plików, to tak jest.
Zmień ROM na inny, albo chociaż kernel - podejrzewam, że może wystarczyć, ale szczegóły na forum androida.
Juz wiem co jest nie tak. Samsung nie odczytuje zadnych dyskow NTFS, tylko FAT32.
Czy to waszym zdaniem jest problem?
Bym musiala wszystkie dyski sformatowac na Fat32 i skopiowac zdjecia od nowa.
Obsługuje TYLKO nośniki z systemem plików FAT32, a dyski dodatkowo z własnym zasilaniem: http://www.tabletmaniak.pl/146306/test-samsung-galaxy-tab-pro-101/ .
Czyli qpa.
To nie jest ten sam tablet, moj ma 12,2 cale.
Tylko, ze teraz zastanawiam sie czy go nie oddac, skoro mi nie odczytuje bezproblemowo dyskow NTFS.
Szkoda, naprawde szkoda, Asus tablet jest bezproblemowy, wszystko ladnie chodzi, a Samsung ograniczyl sie do FAT32. Przeciez bym musiala pare dyskow formatowac na fat32 zeby Samsung raczyl je czytac...
A gdzie to jest napisane, ze w mniejszym modelu 10 calowym obsluguje dyski z wlasnym zasilaniem? Bo jakos nie widze..
To nie Samsun ograniczył, a Asus dodał.
Android sam obsługuje tylko FAT, FAT32 i ext.
Zawsze możesz spróbować aplikacji jak ta:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.paragon.mounter&hl=pl
Edit: Wymaga ROOT'a
A gdzie to jest napisane, ze w mniejszym modelu 10 calowym obsluguje dyski z wlasnym zasilaniem? Bo jakos nie widze..
Cytat:
"W dobrym tablecie z Androidem nie może zabraknąć rozwiniętej obsługi USB OTG. Udało się nam uruchomić dyski HDD z własnym zasilaniem i bez, pamięci flash, HUBy pasywne i aktywne, a także myszki i klawiatury. Warunkiem uruchomienia jakiejkolwiek pamięci jest jednak formatowanie w FAT32 – na NTFS nie popracujemy."
Czyli i takie i takie, ale podobno nigdy nic nie wiadomo.
...
:mrgreen:
EH.. :(
To teraz dylemat czy zyc i przerabiac wszystkie dyski USB, na fat32, czy po prostu zwrocic tablet do sklepu...
HORROR jakis..
EH.. :(
To teraz dylemat czy zyc i przerabiac wszystkie dyski USB, na fat32, czy po prostu zwrocic tablet do sklepu...
HORROR jakis..
Zrobić roota, wgrać "normalny" ROM i cieszyć się obsługą wszystkich systemów plików.
Zrobić roota, wgrać "normalny" ROM i cieszyć się obsługą wszystkich systemów plików.
Fantasta !
Widzisz Mekano, jako geeka Andka? ;)
GonzoG, nie bede sie bawic w romy, poza tym stracilabym gwarancje ktora jest na 2 lata.
Jedyne wyjscie, to sformatowac wszystkie dyski ktore mam na USB pod fat32, albo tablet zwrocic do sklepu, musze to przemyslec, bo 12 cali podoba mi sie.
--
Samsung tez mogl dodac obsluge NTFS, jak Asus czy BQ, inne tablety jakos nie maja z tym problemow..
GonzoG, nie bede sie bawic w romy, poza tym stracilabym gwarancje ktora jest na 2 lata.
Jedyne wyjscie, to sformatowac wszystkie dyski ktore mam na USB pod fat32, albo tablet zwrocic do sklepu, musze to przemyslec, bo 12 cali podoba mi sie.
Ja w telefonie po 2 dniach zmieniłem system... i to mimo, że mam nexusa.
Samsung tez mogl dodac obsluge NTFS, jak Asus czy BQ, inne tablety jakos nie maja z tym problemow..
A to nie od Samsunga zależy. Pretensje miej do MShitu.
...
Nic byś nie straciła, ale ... faktycznie lepiej do tego nie dotykaj. :)
Wiem jak sie flashuje telefony (tablety pewnie podobnie), ale po prostu to odpada, nie mam ani checi, ani ochoty zaglebiac sie w tajniki instalowania romow.
No nic mam dylemat fat32 czy pozegnac sie z Samsungiem.
A jak lepiej zdjecia trzymac na dyskach usb w fat32 czy ntfs? Czy to jest jakas duza roznica? :)
...
A jak lepiej zdjecia trzymac na dyskach usb w fat32 czy ntfs? Czy to jest jakas duza roznica? :)
Dla przechowywanych plików, różnica jest kompletnie żadna, a FAT32 ma najwięcej czytelników pośród sprzętu. :)
edit:
http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Wydajnosciowy_test_systemow_plikow-3402.html
ok. dzieki. Wydaje mi sie, ze jak chce zatrzymac tego Samsunga, to nie bede miala wyjscia jak przerobic dyski z NTFS na fat32.
Czy zycie nie moze byc proste?
...
Czy zycie nie moze byc proste?
Mogłoby być, ale musiałabyś mieszkać bliżej. :D
ps. אני מהדרום ... פולני
Dobra, ostatnie mam pytanie, czy jesli tablet nie czyta dyskow w systemie NTFS, mozna uznac to za wade? Czy po prostu zapomniec o tym i w zasadzie nie ma problemu?
Wiem, ze to nie problem sformatowac dysk na fat32, ale jak ma sie wszystkie dyski jako NTSF, a teraz czesc trzeba bedzie zmienic, po to by Samsung mogl je czytac.. no to troche dolujace..
....
PS.
(Johanan, nie bardzo wiem co chciales przekazac tymi znaczkami po hebrajsku, bo po polsku wychodza jakies glupoty. ;P).
Nie można uznać za wadę czegoś, co jest zgodne z założeniami.
...
PS.
(Johanan, nie bardzo wiem co chciales przekazac tymi znaczkami po hebrajsku, bo po polsku wychodza jakies glupoty. ;P).
To parafraza Twojego: "Yo soy del Sur". ;)
GonzoG, ok moze zle sie wyrazilam, chodzilo mi o to ze sa tablety, ktore nie maja zadnych problemow z czytaniem dyskow pod NTFS, a tu w Samsungu mi nagle tego BARDZO zabraklo i ogolnie gdybym dyski na usb miala sformatowane pod fat32 to bym nie widziala problemu, a tak to wiem teraz, ze po prostu musze sie z tym pogodzic i dyski pod usb formatowac w fat32, bo tak ma Samsung i juz, ew. zwrocic go do sklepu. Dlatego to troche dolujace...
...
To parafraza Twojego: "Yo soy del Sur". :wink:
(no tak z tym to sie domyslilam, dlatego napisalam, ze te hebrajskie znaczki mowia glupoty tlumaczac je na j. polski
Johanan "biegun poludniowy", myslalam ze opluje ekran.. ). ;)
...
(no tak z tym to sie domyslilam, dlatego napisalam, ze te hebrajskie znaczki mowia glupoty tlumaczac je na j. polski
Johanan "biegun poludniowy", myslalam ze opluje ekran.. ). ;)
Na googlasa nie bardzo można w takich wypadkach liczyć, a dosłownie jest: "Jestem z południa ... Polski". :)
(W takim razie dzieli nas okolo 3000 km ;) )
Szukalam na Google aplikacji pod ntfs i faktycznie wszystko wymaga roota.. :)
Chyba większość markowych telefonów i tabletów z Androidem nie obsługuje NTFS.
HTC, LG, Sony, Samsung, Lenovo, Motorola na 100% nie mają NTFS.
Asus to chyba jedyna firma, która ma wsparcie NTFS w większości (jak nie wszystkich) swoich urządzeń z Androidem.
Możliwe, że jest w telefonach czy tabletach opartych o procesory MediaTek, Allwinner, czy inne chińskie "zabawki", bo to producent procesora dostarcza system, a producent telefonów/tabletów co najwyżej go trochę modyfikuje.
Szukalam na Google aplikacji pod ntfs i faktycznie wszystko wymaga roota.. :)
Bez roota się nie da. Aby dodać obsługę systemu plików potrzeby jest dostęp na poziomie kernela, a tego bez roota nie ma.
No szczerze, to zaskoczylo mnie to... Na Asusie 0 problemow, na BQ (hiszpanska marka), tez 0 problemow.
No nic niestety tu sie nie da wymyslec, tak jest i koniec, ale nie wiedzialam o tym.
Niestety dyskow USB, nie da sie sformatowac z NTSF na fat32, nie ma takiej opcji. Domyslnie jest NTSF i ew. exFAT.
Tylko male peny maja wybor. Jednym slowem tablet Samsung PRO jest nie dla kazdego.. :(
Nie podepne sobie tak jak w innych tabletach dysku 1tb i nie obejrze zdjec na fajnym 12 calowym tablecie.. totalna lipa.
ale kto to wiedzial..
Niestety dyskow USB, nie da sie sformatowac z NTSF na fat32, nie ma takiej opcji. Domyslnie jest NTSF i ew. exFAT.
Tylko male peny maja wybor. Jednym slowem tablet Samsung PRO jest nie dla kazdego.. :(
Nie podepne sobie tak jak w innych tabletach dysku 1tb i nie obejrze zdjec na fajnym 12 calowym tablecie.. totalna lipa.
ale kto to wiedzial..
... ale tam, zaraz nie można, użyj tego: http://tokiwa.qee.jp/EN/Fat32Formatter/ .
Nie wiem, nie chce kombinowac tak z kazdym dyskiem.. :(
W kazdym razie zmieniajac format z NTFS na exFAT, dziala, zdjecia i filmy widac..
Moje pytanie jest czy format exFAT, to jest jakis standard i mozna bez problemow go uzywac?
Wszystko musi byc pod gorke.. a jakze.. bo przeciez nic nie da sie normalnie.. :(
W kazdym razie zmieniajac format z NTFS na exFAT, dziala, zdjecia i filmy widac..
Moje pytanie jest czy format exFAT, to jest jakis standard i mozna bez problemow go uzywac?
Wszystko musi byc pod gorke.. a jakze.. bo przeciez nic nie da sie normalnie.. :(
Może być i exFAT, ale FAT32 jest bardziej kompatybilny z urządzeniami obsługującymi nośniki USB.
exFAT to też patent MS. Różnica taka, że jest to standard przy kartach SDXC, więc większość urządzeń mobilnych prędzej czy później będzie go obsługiwała.
Właśnie doczytałem, że Samsung i HTC mają licencje od MS ma exFAT.
Może być i exFAT, ale FAT32 jest bardziej kompatybilny z urządzeniami obsługującymi nośniki USB.
Z tym, że FAT32 ma kilka ograniczeń:
1. max 4GB na plik
2. niektóre urządzenia nie czytają większych jak 32GB dysków w FAT32.
Z tym, że FAT32 ma kilka ograniczeń:
...
2. niektóre urządzenia nie czytają większych jak 32GB dysków w FAT32.
Ten opór materii ma właśnie przełamać programik z linka, który zapodałem Mekano.
No wiec kombinowanie z FAT32 na pewno odpada.
A czy z exFAT, moge miec jakis problem?
Bardzo mi zalezy na tym tablecie ze wzgledu ze ma 12 cali i wszystko ladnie widac, naprawde dobry wyswietlacz, wiec gdyby exFAT tez nie dzialal to bym go oddala, (zreszta jeszcze sie zastanawiam co zrobic) bo w tablecie chce miec ten komfort podpiecia wiekszego malutkiego dysku usb, to jest dla mnie podstawa.
W dwoch innych tabletach (jak pisalam wczesniej), nie mam problemow z odczytaniem dyskow w roznym formacie w tym NTSF, dlatego nie wpadlam na to, ze w Samsungu moze to nie dzialac.
Powinno wszystko działać, zresztą sprawdź empirycznie, zamiast tracić czas na forumowe dialogi. ;)
No wszystko nie dziala NTFS nie dziala.. a to jest glowny problem przeciez.
Ten opór materii ma właśnie przełamać programik z linka, który zapodałem Mekano.
Nie chodzi o formatowanie, a odczyt. >32GB = exFAT - tak są np. programowane aparaty foto, czy niektóre telefony.
Z tabletami może być podobnie. Tak więc co z tego, że możesz sformatować, jak nie odczytasz.
No wiec kombinowanie z FAT32 na pewno odpada.
A czy z exFAT, moge miec jakis problem?
Bardzo mi zalezy na tym tablecie ze wzgledu ze ma 12 cali i wszystko ladnie widac, naprawde dobry wyswietlacz, wiec gdyby exFAT tez nie dzialal to bym go oddala, (zreszta jeszcze sie zastanawiam co zrobic) bo w tablecie chce miec ten komfort podpiecia wiekszego malutkiego dysku usb, to jest dla mnie podstawa.
W dwoch innych tabletach (jak pisalam wczesniej), nie mam problemow z odczytaniem dyskow w roznym formacie w tym NTSF, dlatego nie wpadlam na to, ze w Samsungu moze to nie dzialac.
W tej chwili jeszcze nie wszystko czyta exFAT, więc mogą być problemy.
NTFS to NIE jest wszystko. Nie działa tylko NTFS. Weź przekonwertuj sobie te dyski na exFAT i będziesz miała temat załatwiony. Zamiast pisać pierdylion postów, już byś to dawno zrobiła... Ile Ty masz tych dysków, że taki problem masz z ich konwersją? 50? 100?
Gdybys czytal posty ze zrozumieniem, to wiedzialbys, ze juz dawno to zrobilam, a jak nie czytales watku, to nie wiem po co sie w nim udzielasz, bo twoj post nic nie wniosl, na dodatek takim tonem.
Gdybys czytal posty ze zrozumieniem, to wiedzialbys, ze juz dawno to zrobilam, a jak nie czytales watku, to nie wiem po co sie w nim udzielasz, bo twoj post nic nie wniosl, na dodatek takim tonem.
Nie przejmuj się, to tylko forum. ;)
Ech, dobra, nieważne...
nie wiem po co sie w nim udzielasz, bo twoj post nic nie wniosl
Sorry, nie mogłem się powstrzymać...
na dodatek takim tonem.Jakim tonem? To już nie można myśli sformułować wprost, tylko trzeba owijać w bawełnę, żeby się czasem rozmówca dotknięty nie poczuł? Nawet jeżeli sprawa systemu plików dotyczy? No proszę Cię...
Ech, dobra, nieważne...
.
To mozna temat zamknac, (albo usunac), skoro sprawa sie rozwiazala.
Mam nadzieje ze exFAT, nie zrobi mi ktoregos dnia jakiejs niespodzianki i bede miec jakis problem.