PDA

Zobacz pełną wersję : Dziadki - co można z nimi zrobić? :D

zolton
16-05-2014, 19:11
Nieee...to nie wątek o eutanazji :)

Witam
Dostałem niedawno od znajomego stare analogi m.in zenit, fed 3 (chyba tak to się czyta) i nawet smena się znalazła. Do tego kilka obiektywów M-42 co to zastosowanie do zabawy bym miał. Jak sprawdzić czy działają? Wystarczy zwykła klisza do nich? Pytam bo nie wiem :P
Do zenita jest podpięta kablem lampa (na prąd elektryczny - nadal sprawna :D) jak ją odłączyć? Ciągnę za wtyczkę ile sił i nie mogę wyciągnąć :/

Boryszuk
16-05-2014, 19:13
Do zenita jest podpięta kablem lampa (na prąd elektryczny - nadal sprawna :D) jak ją odłączyć? Ciągnę za wtyczkę ile sił i nie mogę wyciągnąć :/

Młotek, przecinak i płaska 13ka

zolton
16-05-2014, 19:15

Jako, że to radziecki sprzęt to chyba tak się to powinno robić :D
Wiadomo, że nic nie uszkodzi :P

A tak poważniej?

jo44
16-05-2014, 21:25
Nieee...to nie wątek o eutanazji :)

Chyba jednak o eutanazji...

zolton
16-05-2014, 21:41
Chyba jednak o eutanazji...

:D
Z tym już sobie poradziłem - kombinerkami :D

Nikt nic nie poradzi co z takim sprzętem można robić - oprócz półki?
Zenit chyba sprawny więc co u niego jest nośnikiem zdjęć - zwykła klisza czy karta CF? :D

Boryszuk
16-05-2014, 21:59
Minidisc

ROMA67
17-05-2014, 08:54
:D
Z tym już sobie poradziłem - kombinerkami :D

Nikt nic nie poradzi co z takim sprzętem można robić - oprócz półki?
Zenit chyba sprawny więc co u niego jest nośnikiem zdjęć - zwykła klisza czy karta CF? :D

Cray 3

doktor
19-05-2014, 09:14
Jak założyłeś ten wątek w cafe to nie spodziewaj się*litości.

Jak sprawdzić czy działają? Wystarczy zwykła klisza do nich? Pytam bo nie wiem :P

Skąd! Nośnikiem jest płyta winylowa, analogowa w 100 procentach. Na singiel wchodzi 24 zdjęcia, longplaya nie polecam, bo moment obrotowy talerza strasznie człowiekiem trzepie i trzeba stosować krótkie ekspozycje. Urządzenie do odczytu danych wygląda tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/300pxFonica_Tranzyston_1-2.jpg
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/Fonica_Tranzyston_1.jpg/300px-Fonica_Tranzyston_1.jpg)
To szare kółko się*obraca a biała wajcha odczytuje dane. Potrząsanie urządzeniem może spowodować utratę niektórych pixeli.

Pytasz, bo nie wiesz, czy się*wystawiasz?

Michel71
19-05-2014, 09:23
A tak wpisać "Zenit", "Smiena", "fed 3" w Google to nie łaska? ;-)

To są aparaty analogowe, wkłada się do nich zwykły film 35mm. Ale sugeruję trochę poczytać, zanim się za to zabierzesz ;-)

zolton
19-05-2014, 19:25
A tak wpisać "Zenit", "Smiena", "fed 3" w Google to nie łaska? ;-)

To są aparaty analogowe, wkłada się do nich zwykły film 35mm. Ale sugeruję trochę poczytać, zanim się za to zabierzesz ;-)

Dzięki :)

Specjalnie dałem w humor aby przy jednej prawdziwej odpowiedzi przeczytać 10 humorystycznych :D

vredota
23-05-2014, 09:45

Płaskiej trzynastki nie bierz! Jak jest jeszcze płaska to może mieć mało witamin i nie mieć siły. Będzie nieprzydatna. Młotek i przecinak jak najbardziej wskazane (technologia gniotsa nie łamiotsa wymaga specjalistycznych narzędzi!). Trzynastkę bierz tylko wtedy, gdy niepłaska (logika: niepłaska => wyrośnięta => z witaminkami => silna => silna = przydatna!).