PDA

Zobacz pełną wersję : Analog Efex Pro 2

Jacek z Nikonem też
15-05-2014, 14:20
https://support.google.com/nikcollection/answer/4400822?hl=en

Introduces Analog Efex Pro 2:

New cameras, filters, and presets
Control points added to Photo Plate, Light Leaks, Dirt & Scratches, and Basic Adjustments filters
Additional Tilt Shift mode added to Bokeh filter
New Scale slider added in Frame filter
New inverted slider range added to Photo Plate filter
New Defocus slider added in Lens Distortion filter
New Instant Help added
Several interface changes, including updated Camera icons, a new workflow in Camera Kit, and a new Tools column in Camera drop-down menu

Today we’re announcing Analog Efex Pro 2, available as a free upgrade for all existing Nik Collection users. (The entire collection is still only $149.) Analog Efex Pro pays homage to the classical, vintage, and alternative processing techniques that photographers used many years ago, allowing you to faithfully recreate them with your own images. Today’s v2 update includes many highly requested features by our users, as well as further refinements, resulting in a robust, creative and fun editing product.

In addition to supporting more localized languages and performance/stability improvements, we’ve also added:

New control points - Delivering one of the most requested features by our users, control points let you fine tune the presence of Photo Plates, Light Leaks, the Dirt & Scratches filter, and Basic Adjustments using our U Point® Technology.

New Cameras and Presets - Expanding on the Cameras from the previous version, you now have access to a larger assortment of new Cameras and presets that take advantage of the powerful filters of Analog Efex Pro 2, such as Black and White, Subtle Bokeh, and Simple Color.

New creative ways to present your images - We’ve also built three new filters into the Camera Kit, that let you showcase your photos in truly creative ways with Motion Blur, Multilens, and Double Exposure.

To get your free update, go to http://www.google.com/nikcollection and download the Free Trial. If you have already purchased the Nik Collection, the 15-day trial limitations will automatically be removed.

Johanan
15-05-2014, 18:47
No i po coś to kolego właściwie wkleił?

zdyboo
15-05-2014, 19:52
Po to, żebym ja się dowiedział i sobie ściągnął. Dziękuję.

Pragnę dodać, że od tej aktualizacji pakiet Nik jest w języku polskim, to miło ze strony Google, że spolszczyło programy.

Pawel92
15-05-2014, 19:55
Ja jeszcze nie ściągnąłem i nawet nie wiem, czy będę ściągał, ale też dziękuję :wink:

Jacek z Nikonem też
15-05-2014, 20:00

Ponieważ są tu osoby używające Nik a to dosyć istotny news dla nich :)

morzon
15-05-2014, 21:00

Ja nie wiedziałem, teraz wiem, że jest. A że lubię NIK to sobie to przetestuję bardzo chętnie.

Adams
15-05-2014, 21:26
Ale jak to zaktualizować?

zdyboo
15-05-2014, 21:28
Ściągasz plik instalacyjny i instalujesz. Teraz nazwa pliku to nixcollection-latest.exe. Nie wiem czy przez Google Updatera pójdzie, ja zrobiłem ręcznie.

Aha wtedy są dwa Analog Efexy, stary i nowy z nieco zmienionym interfejsem.

Johanan
15-05-2014, 21:31
Po to, żebym ja się dowiedział i sobie ściągnął. Dziękuję.
...

... ale ten produkt trzeba kupić http://www.google.com/nikcollection/ , a nie tylko ściągnąć.

Swoją drogą, 150 baksów, to nie wydaje się wiele jak za możliwości tych wtyczek.

zdyboo
15-05-2014, 21:36
... ale ten produkt trzeba kupić http://www.google.com/nikcollection/ , a nie tylko ściągnąć.

Jak ktoś pierwszy raz w danym systemie instaluje, to może przez miesiąc testować, wtedy wystarczy ściągnąć.
Ja akurat mam cały pakiet kupiony, jedne z lepiej wydanych 126 dolarów, do tej pory można w sieci wygrzebać kod obniżający cenę o 15%. Zatem dla mnie wystarczyło ściągnąć. ;)

Edyta podpowiada, że programy hulają także jak osobne oprogramowanie nie tylko jako wtyczki, ja ich tak używam na przykład.
Dwa działają na XP, mimo że oficjalnie nie ma go wymienionego we wspieranych systemach.
Trzy jak się pokombinuje z ręcznym kopiowaniem plików to działają też na PSE8, choć wtedy obsługa nie jest tak wygodna jak w przypadku nowszych i wspieranych w pełni wersji PS.

Johanan
15-05-2014, 21:46
Od lat jestem pod wrażeniem vivezy i namiętnie jej używam.

Jacek z Nikonem też
16-05-2014, 00:31
Od lat jestem pod wrażeniem vivezy i namiętnie jej używam.

Najmocniejszy na początku zabawy z Nik jest Silver Efex Pro bo bije na głowę inne sposoby uzyskania BW i jest dosyć dobrze opisany w wielu publikacjach. Viveza jest dobra jako przetwarzanie wstepne, najwięcej da się uzyskać Color Efex Pro. Ogólnie polecam pooglądać tutoriale do Nika na YT, jest tego kilkadziesiąt godzin.

Ale jak to zaktualizować?

własnie po to przekleiłem dodatkowo opis z google+ bo na końcu jest opis jak zaktualizować :)

Jacek z Nikonem też
16-05-2014, 22:16
Materiały filmowe :)

https://www.youtube.com/user/NikSoftwareLessons/videos

https://www.youtube.com/watch?v=pry2-MeRy8g

(od 16 minuty)

IRKO
16-05-2014, 22:50
Co do aktualizacji,to znalazłem taką informację:

Sprawdzanie dostępności aktualizacji

Jedną z nowych funkcji cool NIK Collection jest automatyczne aktualizacje. Kiedy dodawane są nowe funkcje i problemy są stałe, zmiana zostanie automatycznie pobrana i zainstalowana na komputerze, tak długo, jak komputer jest podłączony do Internetu, a wszystkie aplikacje, są zamknięte.

Co zrobić, jeśli nie otrzyma auto-update?

Aby zaktualizować oprogramowanie ręcznie, należy pobrać najnowszą wersję Nik Collection z Google.com / NikCollection. Jeśli wcześniej zarejestrowanej wersji Nik Collection zainstalowanego na komputerze, pobierając próbę instalacji na stronie głównej po prostu zaktualizować pliki. Upewnij się, że wszystkie aplikacje, są zamknięte, uruchom instalator, a Twoje wtyczki będzie z powrotem na miejscu po ponownym otwarciu hosta.

Co zrobić, jeśli komputer nie jest podłączony do Internetu?

Wystarczy pobrać wersję próbną Nik kolekcja na stronie www.google.com / nikcollection z osobnego komputera, który jest podłączony do internetu. Użyj dysku twardego lub zewnętrznego przenieść pobrany plik instalatora z podłączonego komputera do komputera edycji. Następnie kliknij dwukrotnie plik, aby uruchomić instalatora.

kashpir
17-05-2014, 00:50
Dzięki za info :)
I jestem pod wrażeniem po udostępnieniu bezpłatnej aktualizacji dla użytkowników pakietu - w czasach abonamentów i płacenia za każdą łatkę to rzadkość.

kashpir
15-06-2014, 19:38
Wie ktoś może jak pozbyć się ekranu powiadamiającego o nowej wtyczce "Analog Efex Pro 2" ("Przedstawiamy wtyczkę...")?
Przy każdej próbie użycia jakiegokolwiek narzędzia z pakietu Nik Collection odpala się ten ekran, za każdym razem muszę klikać "OK".

Jacek z Nikonem też
16-06-2014, 16:47
Wie ktoś może jak pozbyć się ekranu powiadamiającego o nowej wtyczce "Analog Efex Pro 2" ("Przedstawiamy wtyczkę...")?
Przy każdej próbie użycia jakiegokolwiek narzędzia z pakietu Nik Collection odpala się ten ekran, za każdym razem muszę klikać "OK".

Nic takiego mi się nie pojawia, jak odpalasz?

prz3mo
16-06-2014, 18:17

Zablokuj dostep tego softu do Internetu (na firewallu, albo w pliku hosts).

kashpir
16-06-2014, 21:28
Zablokuj dostep tego softu do Internetu (na firewallu, albo w pliku hosts).

Odciąłem na moment kompa od internetu, komunikat nadal się pojawia.

Nic takiego mi się nie pojawia, jak odpalasz?

Po prostu w PS-ie klikam którekolwiek narzędzie na palecie Nik i odpala się ten screen.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://kashpir.pl/tmp/analog.jpg)

Reinstalacja pakietu Nik nie pomogła.

Edit: fixed :)

Rozwiązanie: w pliku c:\ProgramData\Google\Nik Collection\NikCollection.cfg
należy dodać linijki:

<group name="Startup">
<key name="ShowAEP2PromoScreen" type="bool" value="0"/>
</group>

fafniak
20-06-2014, 13:27
Tak opisaliście mi ten NIK że cholera wygrzebałem zniżkę i kupiłem pakiet...
Tylko cholera wygląda na to że do pracy z odpalonym LR i PS + NIK to trzeba 16 GB ramu :(

Jacek z Nikonem też
20-06-2014, 13:46
Tak opisaliście mi ten NIK że cholera wygrzebałem zniżkę i kupiłem pakiet...
Tylko cholera wygląda na to że do pracy z odpalonym LR i PS + NIK to trzeba 16 GB ramu :(

Mam 6GB RAM i używam LR+PS+Nik. Nie zauważyłem aby Nik jakoś wolno działał, jakiego rodzaju masz objawy?
(ale największe moje RAWy są z D300, może o to chodzi)

zdyboo
20-06-2014, 13:58
Ja mam 4 GB ramu, ale NIKów używam jako osobne programy, ponieważ PSE8 nie do końca współpracuje z NIK. Co prawda LR5 współpracuje, ale to bez sensu, bo i tak LR w momencie odpalenia wtyczki NIK, generuje wilegachnego TIFFa i dopiero na nim się pracuje w NIK. Wolę zatem samemu wyeksportować JPEGi, a dopiero na nich pracować w NIK.
Chwilę trwa zapis czy załadowanie kolejnego zdjęcia, ale ostatnio potraktowałem SEX2 65 plików i nie zaobserwowałem, żeby jakoś zwolnił ze względu na ich ilość.

Jacek z Nikonem też
20-06-2014, 14:01
Ja mam 4 GB ramu, ale NIKów używam jako osobne programy, ponieważ PSE8 nie do końca współpracuje z NIK. Co prawda LR5 współpracuje, ale to bez sensu, bo i tak LR w momencie odpalenia wtyczki NIK, generuje wilegachnego TIFFa i dopiero na nim się pracuje w NIK. Wolę zatem samemu wyeksportować JPEGi, a dopiero na nich pracować w NIK.
Chwilę trwa zapis czy załadowanie kolejnego zdjęcia, ale ostatnio potraktowałem SEX2 65 plików i nie zaobserwowałem, żeby jakoś zwolnił ze względu na ich ilość.

To chyba nie najlepszy pomysł eksportować JPG a potem je obrabiać zewnętrznym programem. JPG oznacza stratną kompresję + artefakty + 8 bitów, obrazka w tym formacie nie powinno się poddawać dalszej obróbce (szczególnie, że można tego łatwo w tym przypadku uniknąć).

zdyboo
20-06-2014, 14:13
W większości wypadków, nie ma żadnej zauważalnej różnicy. Może dla tych co to lubują się w powiększeniach 100% i większych coś by znaleźli, ale normalnie nie ma różnicy.
NIK rawów nie czyta, żadnych. Zatem i tak trzeba pracować na bitmapach, nie będę sobie dysku zawalał 16 bitowymi TIFFami, bo i tak w przypadku NIK nie ma to większej różnicy. A i ogólnie takie TIFFy są mało przydatne.
Problemy mam tylko w przypadku gradientów, na przykład bezchmurnego nieba. Zwykle używam tylko SEX2 i przy zastosowaniu typowego presetu na takim gradiencie tworzą się dziwne artefakty, na przykład niebo wygląda jak tarcza strzelnicza. Wtedy konwersji do czerni i bieli dokonuje w LR, zwłaszcza, że LR5 ma bardzo ciekawy moduł do tego, a w SEX2 tylko zmieniam tonację i ewentualnie muskam zaledwie niektóre suwaki, żeby utrzymac charakter obróbki całej serii zdjęć.

Jacek z Nikonem też
20-06-2014, 15:05
W większości wypadków, nie ma żadnej zauważalnej różnicy. Może dla tych co to lubują się w powiększeniach 100% i większych coś by znaleźli, ale normalnie nie ma różnicy.
NIK rawów nie czyta, żadnych. Zatem i tak trzeba pracować na bitmapach, nie będę sobie dysku zawalał 16 bitowymi TIFFami, bo i tak w przypadku NIK nie ma to większej różnicy. A i ogólnie takie TIFFy są mało przydatne.
Problemy mam tylko w przypadku gradientów, na przykład bezchmurnego nieba. Zwykle używam tylko SEX2 i przy zastosowaniu typowego presetu na takim gradiencie tworzą się dziwne artefakty, na przykład niebo wygląda jak tarcza strzelnicza. Wtedy konwersji do czerni i bieli dokonuje w LR, zwłaszcza, że LR5 ma bardzo ciekawy moduł do tego, a w SEX2 tylko zmieniam tonację i ewentualnie muskam zaledwie niektóre suwaki, żeby utrzymac charakter obróbki całej serii zdjęć.

Jeśli w 16-bitowych TIFFach przeszkadza Ci rozmiar, to konwertuj do JPG dopiero po obróbce. Te artefakty widzisz tylko na czystym niebie ponieważ tam rzucają się w oczy (łagodny gradient, pusta przestrzeń), ale występują zawsze.

W PS to jest tak, że Nik wołany jest na warstwie i wynik jest zapisany po prostu jako warstwa więc nie ma mowy o formatach, w LR możesz to zasymulować po prostu kasując potem tego TIFFa.

fafniak
20-06-2014, 15:17
No i się stało
zachciało mi się sprawdzać jakie mam pamieci w kompie
po czym nie chciał wystartować
potem wszedł do biosu
potem zasugerował żeby wprowadić fabryczne ustawienia
a potem zrobił reset i teraz nawet do biosu nei wchodzi

zdyboo
20-06-2014, 15:21
Nawet jeżeli występują, w co wątpię, to ich nie widać. Wątpię dlatego, że to ewidentnie jest jakiś problem z gradientem i wychodzi tylko przy zbyt agresywnym suwakowaniu w NIK, co więcej występuje też przy opcji "Konwertuj na B&W" w PSE8. Zatem albo jest to problem kompresji stosowanej przez LR, albo algorytmu filtrów. Występuje zarówno przy konwersji JPEGa jak i TIFFa, nawet na 16 bitach.
W PSie, po wywołaniu rawa też pracujesz na bitmapie, a raw czy właściwie jego interpretacja jest dostępna jedynie z poziomu ACR, po kliknięciu otwórz, masz do dyspozycji bitmapę z całym dobrodziejstwem inwentarza.
Przy moich potrzebach TIFF jest kompletnie nieprzydatnym formatem. Kasowanie to zawsze kolejna z czynności jakie muszę wykonać, a staram się jak najmniej czasu spędzać przy obróbce.

TomyLee
20-06-2014, 15:31
No i się stało
potem wszedł do biosu
potem zasugerował żeby wprowadić fabryczne ustawienia
a potem zrobił reset i teraz nawet do biosu nei wchodzi

spróbuj wyciągnąć baterie z płyty głównej i zresetować biosa.

fafniak
20-06-2014, 15:35
Robiłem reset

bateria na płycie

zwieram piny od resetu (komputer podłączony do prądu, ale nie uruchomiony)

to nie działa

teraz wyjąłem baterię na dłuższy czas i odłączyłem od prądu

sejmajnejm
20-06-2014, 16:21
Nawet jeżeli występują, w co wątpię, to ich nie widać. Wątpię dlatego, że to ewidentnie jest jakiś problem z gradientem i wychodzi tylko przy zbyt agresywnym suwakowaniu w NIK, co więcej występuje też przy opcji "Konwertuj na B&W" w PSE8. Zatem albo jest to problem kompresji stosowanej przez LR, albo algorytmu filtrów. Występuje zarówno przy konwersji JPEGa jak i TIFFa, nawet na 16 bitach.
W PSie, po wywołaniu rawa też pracujesz na bitmapie, a raw czy właściwie jego interpretacja jest dostępna jedynie z poziomu ACR, po kliknięciu otwórz, masz do dyspozycji bitmapę z całym dobrodziejstwem inwentarza.
Przy moich potrzebach TIFF jest kompletnie nieprzydatnym formatem. Kasowanie to zawsze kolejna z czynności jakie muszę wykonać, a staram się jak najmniej czasu spędzać przy obróbce.

widać na gradientach, bo tam zobaczysz dziury w histogramie. Ale problem dotyczy całego obrazka. Pracując na 16 bitowym tiffie (jeżeli takiego wypluł skaner) daje wiecej informacji o obrazie. Rob jak chcesz, ale przy 'maskowaniu', dopalaniu lepiej mieć wiecej niż mniej ;) no chyba, ze suwakami rzeczywiście traktujesz obrazek tyle co nic.

Johanan
20-06-2014, 19:57
No i się stało
...

Sprawdź na spokojnie jak zainstalowałeś kości, odkurz slot i styki, ot, tak dla porządku.

Jeżeli to nie da rezultatu, to widać strzeliłeś w kość z łapki (dosyć częste).

Nie wydaje mi się jednak byś dał radę obydwu tak za jednym razem.

ps. A, jeszcze jedno, zamień kości miejscami.

fafniak
20-06-2014, 20:37
to wszystko zrobione
kości podmienione z innego kompa
stara karta graficzna
nic nie zmieniło się
komp poszedł do serwisu

TomyLee
20-06-2014, 22:17
no to się nasprawdzałeś

fafniak
21-06-2014, 09:08
????

TomyLee
22-06-2014, 17:32
no to się nasprawdzałeś

????

No i się stało

Tak tylko chciałem skomentować.
Daj znać co się stało jak wróci z serwisu, żeby wiedzieć na przyszłość.