Zobacz pełną wersję : Guma frontowa ze złotym znaczkiem FX w D700
Panowie napiszcie proszę, czy złoty znaczek FX z przedniej gumy w D700 przekłada się do nowej gumy ? Dorwałem dość tanie gumy na EBay i już chcę kupić ale na zdjęciu widać wycięty kwadracik zamiast znaczka.
Link do tej aukcji Ebay: http://www.ebay.pl/itm/Nikon-D700-IF-Front-Cover-cover-Rubber-Grip-Replacement-Repair-Part-Tape-/371028072656?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item5662ff18d0
Napiszcie proszę w miarę szybko jak to w praktyce wygląda ?
Z góry b. dziękuję.
A znaczek nie jest na body?
tylko uwazaj na te tanie gumy bo schodzi farba z czerwonego znaczka bo w podrobkach jest malowane slaba farba
mialem takie do d300 i lipa
No właśnie nie wiem i dlatego pytam. w D700 konstrukcja tej gumy jest mi obca.
tylko uwazaj na te tanie gumy bo schodzi farba z czerwonego znaczka bo w podrobkach jest malowane slaba farba
mialem takie do d300 i lipa
Z czerwonego znaczka ? Ja widzę tylko znaczek złoty FX a w tej aukcji nie ma znaczka, jest wycięty kwadracik i stąd moje pytanie czy można przełożyć z mojej gumy ? o co w tym chodzi ? Swojej jeszcze nie zerwałem a jest podklejona więc wolę wcześniej zapytać.
kubalmar
15-05-2014, 13:58
znaczek jest osobno przyklejany :-) dodam ze jak kupisz gumy w serwisie to dostaniesz ze znaczkiem
znaczek jest osobno przyklejany :-) dodam ze jak kupisz gumy w serwisie to dostaniesz ze znaczkiem
Dziękuję o taką odpowiedź mi chodziło :) Zamówiłem na eBay w tej aukcji co podałem.
Pozdrawiam
Czyli stary znaczek jest przyklejany do body, wiec przy delikatnym odklejaniu starej gumy znaczk nadal bedzie na swoim miejscu...
kubalmar
15-05-2014, 14:53
Na gumie z serwisu jest naklejona taśma na całej powierzchni i ona trzyma tez ten znaczek, ale bez problemu można go wyjąć bo nie jest zespolony z cała gumą i można zaadaptowac ze starego korpusu. jesli ktoś potrzebuje taki znaczek to mogę go wysłać. Zapłaci jedynie za przesyłkę :-)
chodzi mi o gume z rekojesci aparatu
Dobra podsumowując mój zakup gumy frontowej tej ze znaczkiem FX na eBay. Chytry dwa razy płaci :( wczoraj po 3 tygodniach guma do mnie ze stanów dotarła. Podróba aż razi w oczy :( Osobno dostałem taśmę i osobno gumę i już to było mi podejrzane. Najpierw zacząłem od montażu taśmy do gumy i tu masakra jakaś, słabo nacięte kształty w taśmie nie pozwalały bez sklejania się jej w dowolne kształty ze sobą montażu jej na gumie. Jak już sobie z tym problemem poradziłem to próba montażu gumy była bardzo trudna, w miejsce gdzie wkręca się wtyczkę wyzwalacza za żadne skarby nie mogłem włożyć gumy pod plastik korpusu i tu już wiedziałem, że jest źle docięta. Po montażu na siłę i słabym spasowaniu okazuje się, że guma odłazi w wielu miejscach :( i nie trzyma ta taśma tak jak powinna. Moje pytanie czy oryginalna guma wchodzi dość lekko w miejsce na okrągłym gniazdem na wyzwalacz ? a dokładnie w stronę lampy błyskowej ? ją trzeba tam pod kątem wciskać i chyba nie powinna tam zostać żadna szparka ? bo u mnie została :(
Ogólnie nie polecam zakupów na eBayu rzeczy o pozornie połowę tańszych bo jest szansa, że dostanie się dziadostwo nic nie warte. Ja znowu zaczynam szukać tej gumy.
Nie wiecie ile w serwisie kosztuje ta jedna gumka ?
Hmmm... ja kupowałem na eBayu, ale z Hong Kongu i narzekać nie mogę. Była tak ciasno spasowana, że musiałem dopychać te "wystające" kawałki. Ale jak już wszystko weszło, ułożyła się idealnie. Może pomogło mi doświadczenie w "pracach manualnych", bo sklejałem kiedyś sporo modeli no i preparacja owadów wymaga trochę wprawy.
Poza taśmą, na dużych powierzchniach, zastosowałem dodatkowo klej. Przyzwyczajenie, nie ufam już samym taśmom ;)
OK zadzwoniłem do serwisu Nikona, wystarczy do nich email z zamówieniem i numerem seryjnym puszki i wyślą listem poleconym tą gumę koszt coś koło 80 zł + 4 zł wysyłka