PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Portret biznesowy :)

mpoliwka
14-05-2014, 23:02
Cześć :)

Zostałem poproszony o przygotowanie portretu biznesowego. Model na zdjęciu poważny jak przystało na przyszłego wilka z Wall Street :D

Proszę o cenne i konstruktywne uwagi - chce się doskonalić ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/14184047164_da483e14de_b-3.jpg
źródło (https://farm8.staticflickr.com/7436/14184047164_da483e14de_b.jpg)

Pierwszy raz umieszczam zdjęcie więc podaje jeszcze link do oryginału - https://www.flickr.com/photos/45164786@N03/14184047164/

Pozdrawiam i dziękuje za zajrzenie :)

Grochu7
15-05-2014, 00:07
Kompozycyjnie - moim zdaniem OK.

W oczy gryzą pierdoły - jak niezapięty guzik marynarki (lepiej by się ułożyła przy zapiętym), jakiś fant w kieszeni, zbyt odstający tył marynarki. Nic wielkiego, ale psuje wrażenie profesjonalizmu i biznesowej perfekcji.

RobertMiernik
15-05-2014, 08:32
i ręce.

Wilk ze szkoły katolickiej?

Jai pur
15-05-2014, 08:34
ogólnie przyjemne w odbiorze, brakuje mi jednak odrobiny luzu, pewności siebie - teraz wilk zaciera ręce bo indeksy notują wzrost, a powinien sprawiać wrażenie gotowości na każdy ruch rynku

co do ubioru, to spodnie powinny być lepiej dopasowane, przedostatni guzik koszuli zapięty, ten od marynarki jest ok;) jak przedmówca napisał fanty w kieszeniach, także spodni przeszkadzają,

osobiście zastanowiłbym się nad zegarkiem, choć teraz nosi się wszystko do wszystkiego, to mi czarny chronograf w PVD nie pasuje

shaolin
15-05-2014, 08:36
Rece 'dotykaja' jasnej kreski w tle, ogolnie to cale tlo jest jakies kamuflazowe, a nie biznesowe ;) O innych detalach juz wspomniano.

mpoliwka
15-05-2014, 08:52
Dobra, dzięki za odpowiedzi - o coś takiego mi chodziło ;)

Ze wszystkimi się zgodzę :) Na następny raz trzeba mocniej przypilnować detali tzn jak przyjdzie ubrany i przygotowany do zdjęcia.

Pzdr.

stock
15-05-2014, 08:57
tak wymiętolony, z fantami w kieszeni, rozchełstany to raczej nie na wilka a jakąś świnke morską Wall Street. Teraz mi to wygląda na kierownika zmiany w fabryce blachy falistej. Zmieniłbym zdecydowanie tło a wilka wysłał do stylisty.

cmons
15-05-2014, 10:43
Tło może jest mało biznesowe, z drugiej strony ile można w szkle i betonie robić...

Moim zdaniem największy problem jest z rękami - model wygląda jakby miał za chwilę zaśpiewać arię operową, to nie jest gest biznesowy. Trochę za wysoko broda, wygląda jakby się wywyższał, chyba że taki był cel.

Rozpięty dolny guzik marynarki jest jak najbardziej prawidłowy! Poprawiłbym natomiast klapę odstającą z tyłu.

Pozdrawiam

ecml
18-05-2014, 10:15
Dla mnie poza i elementy ubioru modela wyglądają razem jak żart. Sorry.

josephebeloki
18-05-2014, 21:56
Tło bym dobrał lepsze niż murr... coś biznesowego, jakieś złote tarasy, coś industralnego, nawet jakieś dobre auto byłoby lepsze od tego betonu.... nawet jakąś laska w szpilkach koło wieżowca... kasa, portfel, wykresy, tabelki.

Kartofelinder
19-05-2014, 10:42
Wilczek pozą sugeruje bardziej bycie kelnerem. Zaciera ręce w gotowości do pomocy, ubiorem (jak już wspomniano) sugerując że jest bliżej końca zmiany niż początku.

Powinieneś się zastanowić jakie cechy charakteru chciałbyś uwypuklić i dobrać do tego środki wyrazu: poza, oświetlenie, perspektywa, kierunek wzroku, kompozycja względem otoczenia (i to nie jedynie w 2 wymiarach) itp. Można dużo czarować, ale w tej dyscyplinie zasady zdają się być dość sformalizowane.

Misher
19-05-2014, 11:38
No i to kukuryku na głowie po lewej...(jego prawej). Garnitur wygląda jak z dzianiny, światło płaskie, kompletnie nie oddające charakteru osoby. Poza jak już powiedziano - zła. Mnie kompletnie nie odpowiada to tło. Przy portrecie biznesowym wrażenie ma być takie: "O! Jaka fajna osoba, godna zaufania, profesjonalna!" Tutaj nie obrażając gościa bo pewnie to spoko chłopak, mam wrażenie "O! Jaki lamus, kujon który próbuje się wywyższać i myśli, że jest fajny". Przepraszam za dobitne słowa, tak jak mówie, to nie opis osoby ale moich uczuć gdy patrzę na to zdjęcie. No i zdjęcie przez obróbkę, jest mdłe.

Poza, światło, tło, stylizacja, obróbka - do wymiany.

mpoliwka
19-05-2014, 14:29
Dobra nie ma co się wczuwać - po pierwszych odpowiedziach wiem już co jest do poprawy ;)

Pzdr.

sailor
19-05-2014, 15:18
Proszę o cenne i konstruktywne uwagi - chce się doskonalić ;)

Dobra nie ma co się wczuwać - po pierwszych odpowiedziach wiem już co jest do poprawy ;)

sie mnie nie wydaje. skoro nie zauwazyles przed publikacja zdjec pogniecionej, marynarki, lekko przyciasnej zreszta, odstajacej klapy, wypchanych kieszeni, fatalnego tla, wygniecionych dzinsow, kiepsko dobranego krawata - to bez wzgledu na to co ci napisza to sie zmieni. bedziesz wiedzial co poprawic na jednym zdjeciu ale przy nastepnej sesji bedzie kolejna klapa. trzeba zmienic sposob patrzenia i przygotowania do sesji.