PDA

Zobacz pełną wersję : Śwaiatłomierz, Lampa i długi czas.

Leon343
14-05-2014, 22:05
Godzina 21. Jest ciemno. Załóżmy, że fotografuję puste pole i osobę doświetlaną lampą. Prawidłowa ekspozycja w trybie A to: 6s, F4, iso400. Aparat na statywie, lampa w tybie M na statywie. Błysk na tylną kurtynę.
Jak ustalić parametry lampy za pomocą światłomierza, by wyszło tło z parametrów i obiekt prawidłowo doświetlony lampą?
Co wymyśliłem?
Aparat w tryb M z tymi parametrami. Na światłomierzu który oblicza F, ustawiam parametry: 6s, iso400. Teraz odsuwam, lub reguluję moc lampy, aż światłomierz wskaże F4.
Tak to się robi? Czy jest inny sposób?

GonzoG
14-05-2014, 22:45
Jest prostsza metoda, tylko trzeba znać znać zasady fotografii i tego jak się liczy EV.

- Ustawiasz lampę, robisz pomiar błysku i przeliczasz ile EV musisz zmienić, aby uzyskać odpowiednią przesłonę.

- jak robisz na cyfrze, to światłomierz raczej zbędny - robisz zdjęcie próbne z lampą, podgląd z histogramem, powiększasz określone miejsce i na podstawie histogramu określasz ile trzeba zmienić.

bogdi64
14-05-2014, 22:46
wybacz - sprzętu kupa, a fotograf .. pyta o elementarz ??
Światłomierz w aparacie nie jest flash-meterem, aby ci podać te info dla błysku, od tego mam w lampie opcję TTL, automatyki, lub pełnego manualu.
Jeśli modelka nie będzie w całkowicie "ciemnej plamie", to niestety będzie duszkiem, chyba, że modelką będzie lala, ale to i tak przy bezwietrznej pogodzie.
Lampa ma określoną moc, więc na polu i tak nią tła nie "wyświecisz", wiec ustawiasz parametry dla światła zastanego i do tego dobierasz moc błysku w punkt, plusie lub minusie, zależy tylko od własnej fantazji, ale to chyba wszystko jest opisane w instrukcji ?

Leon343
15-05-2014, 03:36
Kupa sprzętu i do tego doszedł dziś światłomierz zewnętrzny. bogdi64, nie zrozumiałeś, albo ja nie jasno piszę. Jeżeli robi się w studio, lub w warunkach podobnych to problemu nie ma. Pytam o metodę, gdy czasy są długie, potrzebuję dużo zastanego i odbłysnąć lampą w tych ciemnościach. Takie zdjęcia pięknie wychodzą, bo robiłem. Konkretnie pytam o metodę inną niż ta którą zastosowałem. Aparat sam prawidłowo dobiera parametry zastanego i teraz ja chcę prawidłowo doświetlić postać, lub obiekt wykorzystując pomiar błysku światłomierzem zewnętrznym.

Co to histogramu, to jest to metoda, tak jak obserwowanie prześwietleń na ekranie.
Właściwie GonzoG piszesz to samo co ja, tylko bardziej książkowo :)

GonzoG
15-05-2014, 11:50
Co to histogramu, to jest to metoda, tak jak obserwowanie prześwietleń na ekranie.
Właściwie GonzoG piszesz to samo co ja, tylko bardziej książkowo :)

Nie jest jak z prześwietleniami, bo tam nie okreslisz o ile EV masz za dużo.
Poza tym lampa ma określoną moc. Wystarczy sobie na szybko przeliczyć z odległości przesłonę i tak ustawić i po jednym zdjęciu skorygować moc do takiego poziomu jaki nas interesuje.

Przy jednej lampie nie ma z tym problemów. Jak masz 2 lub więcej lamp oświetlających obiekt, to juz sprawa się komplikuje, bo światło się sumuje i proste obliczenie nie stają się bezużyteczne.

bogdi64
16-05-2014, 09:46
no to dla zastanego ustawiasz aparat w manualu, flashmeter poda ci przysłonę dla błysku, bo w tym przypadku czas dla lampy "nie istnieje", po pierwszym błysku flashmeter pod ci już przysłonę, jeśli uważasz, że za mała lub za duża po wyliczeniu czasu dla zastanego to w manualu korygujesz to czasem