Zobacz pełną wersję : S 17-50 f/2.8 - kiedy kuracja odmładzająca?
poziomek1978
14-05-2014, 21:47
Witam wszystkich foto zapaleńców. Wątek w sumie spekulacyjno-plotkarski.
Jak sądzicie, kiedy Sigma zrobi face lifting S 17-50 f/2.8 ?
A gdybyście mieli wpływ na jego zakres co byście zmienili w kolejnej wersji? Co wam przeszkadza?
PS: Na optycznych data premiery to 21.02.2010 (PL/Świat?) więc szkło ma 4 lata (wiek średni?) . Ile przeciętnie czasu trwa życie rynkowe takiego zooma?
Zapraszam do spekulacji ;)
Witam wszystkich foto zapaleńców. Wątek w sumie spekulacyjno-plotkarski.
Jak sądzicie, kiedy Sigma zrobi face lifting S 17-50 f/2.8 ?
A gdybyście mieli wpływ na jego zakres co byście zmienili w kolejnej wersji? Co wam przeszkadza?
PS: Na optycznych data premiery to 21.02.2010 (PL/Świat?) więc szkło ma 4 lata (wiek średni?) . Ile przeciętnie czasu trwa życie rynkowe takiego zooma?
Zapraszam do spekulacji ;)
Nikkor 17-55/2.8 - data premiery 2004r., więc Sigmie jeszcze trochę brakuje.
A czy będą odmładzać - może kiedyś. Na razie to Sigma ma kilka ważniejszych szkieł do "odmłodzenia", jak:
24-70/2.8
70-200/2.8
70-300/4-5.6 (nie ma nawet HSM)
300/2.8 (jeszcze z pierścieniem przesłony, więc szkło sprzed czasów cyfry)
85/1.4 (są już 24/1.4, 35/1.4, 50/1.4, więc czas na 85/1.4 "A")
poziomek1978
15-05-2014, 07:00
Dzięki Gonzo o naświetlenie sytuacji w ofercie Sigmy, takiej właśnie informacji szukałem.
Faktycznie jeszcze trochę może to potrwać zanim 17-50 wezmą na warsztat :???:.
cz4rnuch
15-05-2014, 09:53
Różnie może z tym być. Równolatkiem Sigmy 17-50 OS (chyba ze 4 miechy różnicy) była 17-70 OS, która około roku temu doczekała się wersji ART. Wątpię by ktoś tak wyczekiwał na tamtą premierę a mimo to obiektyw powstał więc dopatruję się w niektórych ruchach Sigmy pierwiastka przypadkowości. Niewykluczone, że Sigma pracuje równolegle nad wieloma obiektywami i jeśli występują jakieś trudności to premiera się opóźnia.
Gonzo, o Sigmie 24 1.4 Art z tego co wiem to na razie się tylko spekuluje. Podobno ma być w październiku.
Jedno co mogliby poprawić, to kierunek kręcenie zoomem, który w niej jest na odwrót w stosunku do innych szkieł.
cz4rnuch
20-05-2014, 11:49
Jedno co mogliby poprawić, to kierunek kręcenie zoomem, który w niej jest na odwrót w stosunku do innych szkieł. Nie wiadomo czy ta innowacja spodobałaby się Canoniarzom a to jakby nie patrzeć spory rynek. Inna sprawa czy wielkim wyzwaniem dla takiej firmy jak Sigma jest zaprojektowanie pod Nikona i Sony pierścienia kręcącego się "po naszemu"? Chyba nie.
Nie wiadomo czy ta innowacja spodobałaby się Canoniarzom a to jakby nie patrzeć spory rynek. Inna sprawa czy wielkim wyzwaniem dla takiej firmy jak Sigma jest zaprojektowanie pod Nikona i Sony pierścienia kręcącego się "po naszemu"? Chyba nie.
Zaprojektowanie nie jest żadnym problemem, bo nie trzeba nic projektować - wystarczy zrobić odbicie lustrzane tego co jest.
Problemem są dodatkowe koszta, bo trzeba będzie robić oddzielne prawie wszystkie większe elementy obiektywu.
adrianek32
20-05-2014, 22:04
GonzoG na Twojej liscie zabraklo do odswiezenia chocby taniego UWA pod FX S 17-35, mogliby tez odswiezyc Sigme 20
cz4rnuch
21-05-2014, 08:25
Zaprojektowanie nie jest żadnym problemem, bo nie trzeba nic projektować - wystarczy zrobić odbicie lustrzane tego co jest.
Problemem są dodatkowe koszta, bo trzeba będzie robić oddzielne prawie wszystkie większe elementy obiektywu.Moje pytanie było z gatunku retorycznych. A co do kosztów to oczywiście pełna zgoda. To może Sigma pójdzie o krok dalej i rozszerzy swoją usługę mount conversion i wprowadzi focus ring conversion :)
GonzoG na Twojej liscie zabraklo do odswiezenia chocby taniego UWA pod FX S 17-35, mogliby tez odswiezyc Sigme 20
I pewnie jeszcze kilku innych starszych szkieł. Przejrzałem tylko aktualną ofertę.
cz4rnuch
23-05-2014, 01:48
Raczej wiele to nie wniesie do dyskusji, ale na rumorsach wygrzebali jeszcze taki patent <<klik>> (http://sigma-rumors.com/2014/05/patents-sigma-16-50mm-f2-8-12-24mm-f2-8-apsc-dslrs/) Że bez OSa będzie to ciężko mi uwierzyć, już prędzej że będzie odrobinę szerzej.
Osobiście nie widzę powodu aby odświeżać S17-50 2.8
Konstrukcja nie jest stara, a optycznie (w swoim przedziale cenowym) świetna. Rzekłabym że to lider w tym segmencie więc po co poprawiać coś co sprzedaje się świetnie. Kiedy zajdzie taka potrzeba zapewne ją odświeżą.
Do poprawki nadają się:
1) kierunek kręcenia dla N,
2) problem z OS blokującym scrolla na najnowszych nikonach (wystarczy wziąć własny patent OS z S70-200).
3) FTM
Te trzy rzeczy poprawią i moim zdaniem cena nawet wyższa o 1k nie odstraszy nikoniarzy.
no mamy też problem z prądożernością tego szkła...
ale podniesienie ceny o 2/3 to było by już dużą barierą.
Wolę wybierakiem przesuwac zdjęcia klikając na niego i miec 1000 zł w kieszeni :) W ogole nie przeglądam fotek w aparacie gdyz w większości przypadków nie ma to sensu. Aby dokladnie je zweryfikowac i tak wzuce do kompa bo na kilku calach g...widac :)
Wolę wybierakiem przesuwac zdjęcia klikając na niego i miec 1000 zł w kieszeni :) W ogole nie przeglądam fotek w aparacie gdyz w większości przypadków nie ma to sensu. Aby dokladnie je zweryfikowac i tak wzuce do kompa bo na kilku calach g...widac :)
Kiedyś siądę i policzę ile przeciętnie kliknięć wymaga dotarcie do dowolnego punktu z miejsca ostrzenia :)
Ale jest ich na tyle dużo, że nie ma na to czasu przy fotografowaniu ludzi i zwierząt. Przy foceniu roślin powiedzmy że nie ma problemu, poczekają (ja się oczywiście tym nie zdenerwuję, bo jestem cierpliwy). A więc po prostu po zrobieniu fotki ludziom/zwierzętom nie mam kontroli nad ostrością (załóżmy że przekadrowałem i startowy punkt podglądu na powiększeniu jest różny od punktu, na którym powinna być ostrość). To niby pikuś, bo nieostre zdjęcia mają smaczek artystyczny, więc o sso chodzi... ;)
To tytułem "kawy na ławę", bo wiadomo, że o gustach się nie dyskutuje.
cz4rnuch
26-05-2014, 10:21
Kiedyś już o tym pisałem i wiem, że to nie jest rozwiązanie ale jeśli ktoś już musi zamiast skrajnych punktów afu korzystać z przekadrowywania po potwierdzeniu ostrości to można w sigmie wyłączyć af i os podczas podglądania efektów swojej pracy. Wtedy przewijanie działa płynnie.
Kiedyś już o tym pisałem i wiem, że to nie jest rozwiązanie ale jeśli ktoś już musi zamiast skrajnych punktów afu korzystać z przekadrowywania po potwierdzeniu ostrości to można w sigmie wyłączyć af i os podczas podglądania efektów swojej pracy. Wtedy przewijanie działa płynnie.
To znaczy przypadków jest więcej. Weźmy pod uwagę zdjęcia grupowe. Pytanie czy go objęła wszystkie osoby. Jak to sprawdzić na żywo bez działającego scrolla? Chyba tylko tak, że dla pewności ustawię f16 (ale to też nie daje gwarancji). Oprócz ostrości liczy się też lokalny ogląd ekspozycji. To że skóra nie jest przepalona (nie miga) nie świadczy jeszcze że nie jest za jasna/za ciemna. I tak dalej... :)
Czyli jak wyłączę oba suwaczki, to OS przestaje "mieszać". Hmm, faktycznie średnio użyteczne, ale warto wiedzieć.