Zobacz pełną wersję : NEC MultiSync EA224WMi - warto?
stachu_k
14-05-2014, 21:34
Witam wszystkich,
powoli rozglądam się za jakimś monitorem do amatorskiej/hobbystycznej fotografii. Wiele nie wymagam, ma być po prostu lepszy (i większy) od "laptopowego", mieć sensowne kąty widzenia, dać się skalibrować, żeby wiernie oddawał kolory, itd. Oczywiście będzie również używany do celów ogólno-komputerowych (internet, praca z tekstem, filmy itp.).
Nie chciałbym wydać więcej niż 900zł. Stąd też wpadł mi w oko NEC MultiSync EA224WMi (22 cale, IPS, FullHD).
Więc moje pytanie jest takie: czy, do takich zastosowań, warto brać go pod uwagę (czytaj: czy spełni moje niewygórowane oczekiwania)?
Pozdrawiam serdecznie,
Stachu
sokolnik
14-05-2014, 21:54
Witam wszystkich,
powoli rozglądam się za jakimś monitorem do amatorskiej/hobbystycznej fotografii. Wiele nie wymagam, ma być po prostu lepszy (i większy) od "laptopowego", mieć sensowne kąty widzenia, dać się skalibrować, żeby wiernie oddawał kolory, itd. Oczywiście będzie również używany do celów ogólno-komputerowych (internet, praca z tekstem, filmy itp.).
Nie chciałbym wydać więcej niż 900zł. Stąd też wpadł mi w oko NEC MultiSync EA224WMi (22 cale, IPS, FullHD).
Więc moje pytanie jest takie: czy, do takich zastosowań, warto brać go pod uwagę (czytaj: czy spełni moje niewygórowane oczekiwania)?
Pozdrawiam serdecznie,
Stachu
kupiłem NEC EA244WMi - ja jestem zadowolony :) lekko snuży wieczorem na szarym tle ale dla mnie to nie problem. JEst duużo lepiej niż na laptopie :)
Jak go skalibruje to będzie jeszcze lepiej.
Proponuję: Eizo Foris FS2333 http://www.eizo.pl/monitor/foris-fs2333/#opis .
stachu_k
14-05-2014, 22:13
Johanan - przynajmniej o 300zł za drogi... ;)
sokolnik - dzięki za opinię.
Bo chyba w nic tańszego lepiej się nie pakować, prawda?
Johanan - przynajmniej o 300zł za drogi... ;)
...
Żebyś później nie przeklinał dnia, w którym nabyłeś tego NEC-a, bo do fotografii, nie bardzo nadaje się zarówno ów NEC, jak i FS2333, jednak ten ostatni powinien lepiej się sprawdzić.
A że tak z ciekawości zapytam, ile zapłaciłeś za aparat + szkła, bo monitor, to również sprzęt podstawowy?
... i jakieś minima obowiązują.
sokolnik
14-05-2014, 22:24
Żebyś później nie przeklinał dnia, w którym nabyłeś tego NEC-a, bo do fotografii, nie bardzo nadaje się zarówno ów NEC, jak i FS2333, jednak ten ostatni powinien lepiej się sprawdzić.
A że tak z ciekawości zapytam, ile zapłaciłeś za aparat + szkła, bo monitor, to również sprzęt podstawowy?
... i jakieś minima obowiązują.
no tak... znam ten argument... czyli jak kupię lepsze buty to muszę od razu kupić lepsze inne ciuchy? a najlepiej całą "szafę ubrań" wymienić, stare wyrzucić bo są nie godne?
albo jak zmienię TV na LCD/PLAZMĘ 50" to cały pokój mam wyremontować?
Bez przesady :)
Nie od razu Rzym zbudowano...
no tak... znam ten argument... czyli jak kupię lepsze buty to muszę od razu kupić lepsze inne ciuchy? a najlepiej całą "szafę ubrań" wymienić, stare wyrzucić bo są nie godne?
albo jak zmienię TV na LCD/PLAZMĘ 50" to cały pokój mam wyremontować?
Bez przesady :)
Nie od razu Rzym zbudowano...
Tak wiele razy poruszana była na tym forum ta kwestia, że daruję sobie wykładanie tak oczywistych oczywistości, cytując klasyka.
Monitor jest tak samo ważny jak body, a z mojego punktu widzenia nawet znacznie ważniejszy.
stachu_k
14-05-2014, 22:43
Proszę bardzo: mój sprzęt to D5000 + 2 stałki f/1.8.
Jestem młody, i po prostu nie mogę "tak o" wydać 2000zł na monitor, czy 1000zł na statyw itd...
Szukam przyzwoitego monitora za 900 stów. Nie mogę? :)
A uważam, że np. taki NEC i tak będzie o niebo lepszy od samsungowego monitora za kilka stów z marketu...
...
A uważam, że np. taki NEC i tak będzie o niebo lepszy od samsungowego monitora za kilka stów z marketu...
EA224WMi, to zwykła chińska biurwa, bez rewelacji.
Kupisz i upupisz się na kilka lat w ... bagno.
stachu_k
14-05-2014, 23:03
Na laptopie to mam bagno ;)
Czyli wg. Ciebie co powinienem zrobić, na co wyłożyć kasę?
sokolnik
14-05-2014, 23:16
nie zawsze się kupuję to co by się chciało, bo zwyczajnie są inne potrzeby/cele lub inne hamulce jak rata hipoteczna lub dziecko w drodze. Każdy ma swój budżet i potrzeby. Uważam że lepiej kupić raz a dobrze no chyba że jest muus a kasy za bardzo nie ma, więc kupujemy to na co stać nas.
Jak ktoś używa statywu za 80-150 zł z marketu do sprzętu pokroju D7100/D600 plus UWA średniej klasy to oczywiście tego nie rozumiem. Bo ktoś ryzykuje kilka tyś PLN by zaoszczędzić 300-500 zł na dobry statyw - wiem są statywy te dobre od 1 tyś w górę.
Przemyśl czy ten monitor będzie Ci służył przez kilka lat czy tylko jest na chwilę. Jednak pamiętaj że na sprzedaży nowego monitora stracisz bardzo duuużo. Przemyśl sprawę. Wybierz coś co można skalibrować sprzętowo. Kup. A później skalibruj skoro fundusze okrojone.
Czasem nie stać nas, żeby kupować rzeczy tanie. Mając ograniczone środki, czasem lepiej poczekać.
Śledzę ten problem od pewnego czasu bo również jestem zainteresowany zakupem jakiegoś taniego i sensownego monitora który jako tako nadaje się do amatorskiej fotografii. Z moich obserwacji wynika, że minimalny poziom cenowy i jakościowy w tym segmencie (minimum dla mało wymagającego amatora) na dzisiaj, to NEC 24" EA244WMi, który aktualnie kosztuje około 1400 zł. Jeżeli ktoś chce więcej na ten temat, to jest specjalistyczne forum, gdzie fotografujący powinni chyba zaglądać ażeby mieć świadomość, co tak naprawdę widzą na swoim monitorze i jak mogą widzieć ich fotografie inni na swoich monitorach.
http://mva.pl/
Podłączę się trochę pod wątek, a EIZO S2243W jest coś wart ? Na alledrogo jest za 800-900zł niby z wyświeconymi max 15tyś h. tylko pytanie czy jest sens inwestowanie, pewnie wymagał
by specjalistycznego obejrzenia i sprawdzenia podświetlania czy można zaryzykować zakup bez tego ?
Jeżeli tych 15 tys. godzin przebiegu to prawda, to oczywiście warto kupić ów monitor, bo to niezły sprzęt.
15 tys. godzin, to gwarantowana połowa życia.
stachu_k
15-05-2014, 15:23
Ok, a czym się różni NEC EA224 od EA244 oprócz rozmiaru?
NEC zaczyna się tu: http://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-p232w-bk.html , dopiero.
... ale co Ty z tym NEC-em?
stachu_k
15-05-2014, 18:09
Ja z NEC-em nic, po prostu się orientuję ;)
Czyli mam wywnioskować, że monitora, którego amatorsko od czasu do czasu będę używać do edycji zdjęć, do tysiąca zł nie znajdę?
Fotografią zajmuję się hobbystycznie, regularnie nie zarabiam, tylko czasem coś wpadnie. To nie ma być sprzęt, który na siebie zarobi.
Dwóch tysi prędko nie uzbieram, a teraz jestem skazany na ekran laptopa.
Nie no dlaczego, mówiłem przecież o Forisie Eizo, całkiem udana konstrukcja, japońska z pięcioletnią gwarancja w standardzie (door-to-door) i co najważniejsze z możliwością podstawowej kalibracji sprzętowej.
Jak na domowy wyświetlacz do wszystkiego jest po prostu idealny.
Na laptopie to mam bagno ;)W porównaniu do laptopowej TN-ki to ten NEC na IPS jest STATE OF THE ART x-F (choć go w życiu nie widziałem ... ale widziałem laptopowy gównolit za to)
radekone
18-05-2014, 15:21
Rowniez chcialem wymienic monitor i zastanawiam sie, czy do amatorskiego foto nie wystarczy mi Dell U2312HM (650PLN) lub U2414H (850PLN). Alternatywnie w podobnej cenie moge miec NEC E224WI-BK (800) lub EA224WMI-B (900) - ciezko mi nawet stwierdzic czym sie rozni WI od WMI..
Nec'e troche lepsze, ale Delle wieksze. Najtanszy Eizo to juz 1300 (FS2333).
Czy ta roznica w cenie bedzie zauwazalna do moich zastosowan, czyli poza internetem glownie obrobka cz-b (skany) oraz prosta kolorowa (bez szalenstw zwiazanych z profesjonalnym drukowaniem)? Do filmow uzywam projektora, w gry nie gram. Podane ceny obowiazuja u mnie we wsi na nowy sprzet.
...
Czy ta roznica w cenie bedzie zauwazalna do moich zastosowan, czyli poza internetem glownie obrobka cz-b (skany) oraz prosta kolorowa (bez szalenstw zwiazanych z profesjonalnym drukowaniem)? Do filmow uzywam projektora, w gry nie gram. Podane ceny obowiazuja u mnie we wsi na nowy sprzet.
Będzie zauważalna, bo chociaż FS2333, to też żaden monitor do grafiki, ale jednak można go w stopniu podstawowym kalibrować sprzętowo.
Najlepiej byłoby dozbierać do 2k, do monitora, który rzeczywiście będzie spełniał wymagania cyfrowej ciemni, ale jeżeli to jest problem, to przynajmniej nie kupujmy monitorów stricte do zastosowań biurowych.
Rowniez chcialem wymienic monitor i zastanawiam sie, czy do amatorskiego foto nie wystarczy mi Dell U2312HM (650PLN) lub U2414H (850PLN). Alternatywnie w podobnej cenie moge miec NEC E224WI-BK (800) lub EA224WMI-B (900) - ciezko mi nawet stwierdzic czym sie rozni WI od WMI..
Nec'e troche lepsze, ale Delle wieksze. Najtanszy Eizo to juz 1300 (FS2333).
Czy ta roznica w cenie bedzie zauwazalna do moich zastosowan, czyli poza internetem glownie obrobka cz-b Do monochromu przydałby się przynajmniej ładny przebieg gammy na 2.2
radekone
18-05-2014, 22:12
Do monochromu przydałby się przynajmniej ładny przebieg gammy na 2.2
Czyli co na przyklad daloby rade?
Z tego co poczytalem na MVA, to miedzy Dellem a NECem jest wieksza przepasc niz miedzy NECem a Eizo (w podobnych lub bliskich kategoriach cenowych), wiec chyba warto dolozyc chociaz do tego drugiego.
misio-jedi
19-05-2014, 13:14
Czyli co na przyklad daloby rade?
miedzy Dellem a NECem jest wieksza przepasc niz miedzy NECem a Eizo
To między NEC a Eizo jest w ogóle jakaś przepaść ?
radekone
19-05-2014, 14:35
To między NEC a Eizo jest w ogóle jakaś przepaść ?
No właśnie też się nad tym zastanawiam.
Bo takie EA244WMI oraz FS2333 kosztuja u mnie dosc podobnie.
misio-jedi
19-05-2014, 15:52
To bierz tego pierwszego. Przynajmniej ma proporcje 16:10 a ten eźio to "fool-HD"
stachu_k
19-05-2014, 17:28
Zastanawiała mnie różnica cenowa pomiędzy NEC EA224 i EA244. Wyczytałem, że ten pierwszy ma matrycę 6-bitową z podkręceniem do 8, a ten drugi 8-bitową bez sztucznych "polepszaczy". Mam więc pytanie, tak czysto z ciekawości, na co i jak mocno ma wpływ ilość bitów na wyświetlany obraz/możliwości kalibracyjne?
Oba mają matryce 6bit +2FRC. EA224WMi ma gorszą liniowość, mniejszy gamut, bardziej matowy dyfuzor. Po kalibracji sprzętowej liniowość w obu poprawia się*do stanu przyzwoitości, więc EA244WMi ma przewagę powierzchni, rozdzielczości oraz satynowego dyfuzora.
stachu_k
19-05-2014, 17:40
Ok, dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź :)
radekone
20-05-2014, 08:19
Znalazlem w pewnej firmie EA224wmi nowke sztuke ale z rozwalonym pudelkiem za 600zl. Bedzie to i tak lepiej niz Dell U2414H? (Pomijam 2 cale). szybka decyzja zanim sklep otworza.