Zobacz pełną wersję : Naprawić N18-135, czy kupić nowy N55-200
Jak w temacie, aktualnie posiadam stary N28-80, który pochodzi jeszcze ze starego aparatu analogowego, nie ma wbudowanego AF, w dodatku ma spore luzy, czasem nie trafia. 18-135 ma uszkodzony silnik AF, serwis naprawiłby to za 350 lub 400zł, w zależności czy pierścień? się nie wytarł, dodatkowo czyszczą i smarują, poza tym szkła są dość czyste, bez rys, itp. I moje pytanie, czy naprawić stary obiektyw czy dołożyć na nowy? Może jest jakiś inny obiektyw warty uwagi do około 500-600zł?
Aparat to D80.
55-200mm to nie będzie za wąsko jako jedyny obiektyw? Do tego nie jest jakiś rewelacyjny.
Rozważ 18-105mm VR
stachmuszel
14-05-2014, 17:57
Zdecydowanie kup nowy np. n18-105vr.
napraw 18-135 kupując na allegro uszkodzony 18-55 i przekładając z niego silnik do 18-135. Koszt około 50-70zł.
Nie wiedziałem że tak się da, teraz tylko trzeba upolować jakiegoś 18-55 za małą kasę :)
Jesteś pewny, że to silnik? W tym modelu zwykle pada GMR. Jakie są objawy?
Obiektyw bardzo wolno ustawia ostrość, albo wcale nie ustawia, przy czym wydaje z siebie dziwne dźwięki, zaraz spróbuję nagrać i wrzucę, będzie łatwiej zobaczyć.
Poniżej filmik, dodam tylko, że przy ustawianiu ostrości dość mocno szarpie. Kolejną sprawą jest, że wcześniej jeszcze jakoś dochodził do tej właściwej ostrości po znacznie krótszym czasie i było to bardziej ciągłe (w dalszym ciągu był ten charakterystyczny pisk, ale nie trzeba było tyle razy naciskać do połowy). Obiektyw nie spadł, używany tylko przy wyjazdach wakacyjnych (również kilka razy plaża) i w domu.
https://www.youtube.com/watch?v=Lm5T7JOjQXY
GMR. Koszt ok 150 zł. http://allegro.pl/czujnik-af-gmr-nikon-af-s-dx-18-135mm-f3-5-5-6g-ed-i4221149298.html
Ja ściągam z USA, to jest trochę taniej.
Powiem szczerze jestem mocno zdziwiony, bo oddawałem obiektyw do 2 serwisów, w obu powiedzieli, że silnik do wymiany.
Da się taką naprawę dokonać w domu, czy lepiej wysłać do kogoś obeznanego? Może możesz polecić kogoś w Warszawie?
Jak ktoś ma smykałkę, to wymieni. Teoretycznie potrzebny jest dwukanałowy oscyloskop i specjalny adapter, ale można to ustawić metodą prób i błędów. W większości przypadków działa za pierwszym razem.
Czy jak jest bardzo jasno, to ostrzy szybciej? Czy ostrząc, lubi przelecieć punkt ostrości i wrócić kilka razy?
Na świetle dziennym (pochmurnie) idzie mu zdecydowanie lepiej, zazwyczaj przelatuje punkt ostrości tak jak napisałeś, po czym wracał i tak kilka razy, a zdarzało się nawet do kilku sekund. Przy słabym świetle jest loteria, ale raczej łapie tak jak na filmiku powyżej, czyli dochodzi do swojej ostrości ale potrzebuje mnóstwo czasu i robi to krokowo.
Na 100% GMR. Naprawiałem kilkadziesiąt takich obiektywów. Zawsze to był GMR.
Rozumiem, że zajmujesz się tymi tematami na co dzień. Czy jest możliwość wysłania tobie tego obiektywu do naprawy, jeśli tak to jakie były by koszty?