PDA

Zobacz pełną wersję : Książka do fotografii.

iRock
14-05-2014, 09:54
Witam, jestem tu nowy i jeżeli wstawiłem temat w zły dział, to bardzo przepraszam i proszę o przeniesienie. Otóż, jak w temacie, poszukuję dobrej książki do nauki fotografii, bo dopiero stawiam pierwsze kroki w tej dziedzinie, wiem że fotografii uczymy się robiąc zdjęcia, ale chciałem się dowiedzieć, jak zrobić dobre zdjęcia, bez pstrykania setek zdjęć na próbę. Ktoś z Was mógłby mi polecić jakąś książkę, z którą być może sam miał kontakt? Pozdrawiam serdecznie Jacek.

JAP
14-05-2014, 10:56
Ja na początek polecam "W kadrze" Davida duChemina; bardzo przystępnie o "tworzeniu" zdjęć, bez zbędnego wgłębiania się w technikalia. Rób zdjęcia, jak napotkasz problem techniczny to poszukasz w sieci jak go rozwiązać; nie polecam nauki na "sucho" totalnej obsługi aparatu i wszystkich technik fotograficznych.

Pewnie sporo osób poleci "Książkę o fotografowaniu" Mroczka. Mam ją, ale jakoś mnie nie zachęca; nie przeczytałem więc się nie wypowiem.. :)

mishaT
14-05-2014, 11:03
Po pierwsze pstrykania setek a nawet tysięcy zdjęć raczej nie unikniesz. Na dobre zdjęcie składa się wiele czynników i o każdym z nich napisano wiele książek. Te czynniki to wg trudności opanowania (oczywiście wg mnie) m.in.: techniczna obsługa aparatu, kompozycja, oświetlenie, kreatywność.

Odnośnie obsługi mam 2 lub 3 i najbardziej podobała mi się taka opracowana przez National Geographic, ale takich książek jest wiele, i podejrzewam, że w 90% są takie same. Odnośnie kompozycji polecam "Okiem fotografa" (M.Freeman), co do oświetlenia polecam Światło w fotografii (Biver, Fuqua, Hunter). Kreatywność - hmm - z tym chyba się albo rodzi albo latami wyrabia... nie wiem bo nie umiem.

tpszefka
15-05-2014, 10:07
Polecam "Ekspozycje bez tajemnic Bryana Petersena", na początek.

holek331
15-05-2014, 21:25
Ja również zaczynałem od 4 części Bryana Petersena. Mam je do dziś. Jeśli chcesz kupić to daj znać na prv

Wysłane z mojego Note 3 przy użyciu Taptalka

photaloo
17-05-2014, 06:29
Ksiązek jest masa ale faktycznie B.Peterson pisze bardzo przystepnie i na początek bedą najlepsze z cyklu Bez tajemnic.....:)Po przeczytaniu Ekspozycje bez tajemnic będziesz juz mial pojęcie.A potem w teren.......:) szlifowac:)

Wysłane z mojego ME173X przy użyciu Tapatalka