PDA

Zobacz pełną wersję : Które szkło sprzedać?

stachmuszel
14-05-2014, 09:36
Witam serdecznie!
Trochę nietypowo, proszę kolegów o poradę.
Powiedzmy, że z przyczyn ekonomicznych zmuszony jestem sprzedać jedno szkło, z tych które mam w stopce. Nie chciałbym jednak aby moja fotografia na tym ucierpiała, jeśli już to nieznacznie.

Moja fotografia to:
1. turystyka, szczególnie górska,
2. oraz okazjonalnie imprezy okolicznościowe,

Dla ad. 2 chcę/muszę zostawić T28-75/2.8 i N85/1.8D.
Dla ad. 1 mam Zenitara 16/2.8, Sigma 17-35/2.8-4 oraz Nikkor 24-120/3.5-5.6VR. I tu jest element, z którym muszę się rozstać. Z którym? Co byście zrobili? Nikkora wolałbym też zostawić, bo jest naprawdę fajny na wyjazdach, szczególnie cenię sobie VR, przydaje się nieraz bardzo.

Wdzięczny będę za sugestie.

Siunsu
14-05-2014, 12:48
Zenitara 16/2.8 najgorsze jakie masz przynajmniej tak mi się wydaję. Sam miałem i nie była jakoś specjalnie użyteczna. Ale tak naprawdę sam musisz podjąć decyzję w zależności od tego jakie zdjęcia robisz.

puszosław
14-05-2014, 13:43
Niestety Ty musisz sam określić czego używasz najrzadziej. Mój głos za kolegą Siunsu - do odstrzału zenitar, choć nie wiem ile kasy Ci potrzeba i czy to szkło akurat zaspokoi niedobór.
Argumentacja: Zenitar stosunkowo słaby optycznie, bliska ogniskowa do posiadanej sigmy (17-35), efekt fisha można nieco sfabrykować w postprodukcji.

stachmuszel
14-05-2014, 17:09
...Argumentacja: Zenitar stosunkowo słaby optycznie, bliska ogniskowa do posiadanej sigmy (17-35), efekt fisha można nieco sfabrykować w postprodukcji.

Dziękuje panowie.
Z tym słaby optycznie to bym polemizował. Od f=4 ostrzutki w centrum, f=5,6-8 cały kadr FF ostry jak żyleta. Sam byłem zaskoczony po zakupie. Zero winetowania. Ogniskowa podobna do S17-35, ale kąty widzenia już zupełnie inne. Sigma ok. 103 stopnie na 17mm, a Z16 180 stopni. Ale chyba pójdę w tym kierunku o którym piszecie.