Zobacz pełną wersję : Nowy Nikkor AF-S 400mm f/2.8E FL ED VR
Jakoś nikt nic nie pisze?
http://nikonrumors.com/2014/05/12/confirmed-nikon-to-launch-a-new-400mm-f2-8-lens.aspx/
No ja tylko mogę napisać "a nie mówiłem?"... Ech...
Pewnie odświeżone, lżejsze 600mm też będzie... A nie ukrywam, że ten obecny model, który właśnie zanabyłem, mocno mi daje popalić (focę głównie "z ręki"...)
Uffff, w końcu. Już miałem kupić stare 400 2.8, ale bylo za ciezkie :P
Uffff, w końcu. Już miałem kupić stare 400 2.8, ale bylo za ciezkie :P
No u mnie dokładnie tak samo ;)
Więcej info: http://nikonrumors.com/2014/05/14/nikon-announces-a-new-nikkor-af-s-400mm-f2-8e-fl-ed-vr-lens.aspx/
(jakiś moderator mógłby zmienić temat na Nikkor AF-S 400mm f/2.8E FL ED VR)
Oficjalnie:
http://www.nikon.com/news/2014/0514_lens_02.htm
http://www.dpreview.com/news/2014/05/14/nikon-announces-updated-400mm-f2-8-telephoto-and-1-4x-teleconverter
$11,999,95 :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Dodatkowo TC1.4III za 500 dolcow.
EDIT: 816g lzejsza czteryseta, teraz bedzie mozna nia wywijac jak 35/1.8DX :twisted:
Mariusz Lesiuk
14-05-2014, 07:51
A tu po polskiemu: http://www.nikon.pl/pl_PL/press_room/press_presentation.page?ID=templatedata\pl_PL\news _article\data\BV-PR-WWA-56156-57-14052014
Pawel Pawlak
14-05-2014, 08:21
Trudno mi sobie wyobrazić (naprawdę) poprawę obrazka, choć wierzę że może ona ulegać mniejszej degradacji przy pracy z telekonwerterami (Zwłaszcza przy dalszych dystansach; świetna praca z tc20e3 zarówno pod względem IQ jak i AF byłaby mile widziana). Ale różnica w masie i ewidentne dedykowanie do pracy "z ręki" przez inne wyważenie (świadczy o tym mocowanie stopki statywowej - jak w 200-400, 300, 500 i 800 a nie jak w 600 i "starej" 400tce) jest podniecające ;) Cena 12tyś $ studzi zapędy konsumenckie i pozwoli być spokojnym o wartość rynkową "starszej" wersji 400tki ;)
Z tej premiery interesuje mnie nowy TC1.4, choć bardziej czekałem na odnowione tc17 (o jakości optycznej i prędkości af jak obecne tc1.4) :)
edit:
minimalna odległość ostrzenia też nie do pogardzenia ;)
Archibald6803
14-05-2014, 08:36
Oficjalnie:
$11,999,95 :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Dodatkowo TC1.4III za 500 dolcow...........................................
Tanio jak barszcz ; chyba "se" kupię od razu dwa .....
Pawel Pawlak
14-05-2014, 08:48
Tyle co nowy canon 400 IS 2.8, więc nie nie powinno to zaskakiwać.
Ciekawe czy gdyby zostawili w ofercie starą wersję za 9k $ i nową za 12K $, pierwsza z nich zaczęłaby się lepiej sprzedawać ? ;)
karp1225
14-05-2014, 09:27
no to "niedługo" pojawi sie pewnie nowa 600-tka,ciekawe o ile odchudzona :)
Dopiero teraz zobaczyłem: to jest nowy TC 1.4? W końcu!
Dopiero teraz zobaczyłem: to jest nowy TC 1.4? W końcu!
A ja się nie doczekałem i tydzień temu kupiłem starą wersję :evil:
Pawel Pawlak
14-05-2014, 11:12
no to "niedługo" pojawi sie pewnie nowa 600-tka,ciekawe o ile odchudzona :)
Zapewne, zapewne będzie też lepsza optycznie niż obecna - co znów może mieć znacznie głównie przy pracy z TC.
Tylko cena pewnie będzie na poziomie 13tyś $ ;)
A ja się nie doczekałem i tydzień temu kupiłem starą wersję :evil:
Zaleta starej wersji jest taka, że też jest świetna optycznie, jest obecnie dostępna i zapewne kosztuje mniej niż będzie kosztowała wersja III (strzelam że na początku powyżej 2000zł i nawet po długim czasie nie zejdzie poniżej 1900zł - podobnie jak TC20e3
karp1225
14-05-2014, 12:23
dobrze że nie kupiłem starego tcx1,4... na nowego mogę poczekac :)
Pawel Pawlak
14-05-2014, 12:36
jeśli fluorytowe soczewki w nowym poprawią pracę w kiepskim świetle a AF stanie się tak samo precyzyjny jak bez TC, to mimo ceny chyba wymienię "staruszka" :)
jeśli fluorytowe soczewki w nowym poprawią pracę w kiepskim świetle a AF stanie się tak samo precyzyjny jak bez TC, to mimo ceny chyba wymienię "staruszka" :)
Fajnie macie :), ja poczekam na nowe 500/4
Pawel Pawlak
14-05-2014, 13:57
Fajnie macie :), ja poczekam na nowe 500/4
pisałem teraz o TC a nie o 400vr ;) nowe TC będzie pasowało także do Twojej 500tki Tadziu więc też się masz fajnie ;)
Ho, ho ladnie odchudzona i 2 soczewki fluorytowe i ladna linia korpusu i zapewne lepsze wywazenie.
I do tego nowy TC 1.4X.
Nowi nabywcy znajda sie na pewno mimo wyzszej ceny.
Zauwazyliscie, ze nowe TC 1.4X ma 8 stykow a stare 10? Ciekawe dlaczego.
Pawel Pawlak
14-05-2014, 14:42
Zauwazyliscie, ze nowe TC 1.4X ma 8 stykow a stare 10? Ciekawe dlaczego.
musieli gdzieś ciąć koszty ;)
Ktoś się orientuje czym jest "Sport VR"? :)
Dyskusje o TC chyba lepiej przenieść tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248099
Dyskusje o TC chyba lepiej przenieść tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248099
To chyba tryb poziomej stabilizacji?
Ok czyli wymuszenie tylko i wyłącznie pionowej stabilizacji zamiast automatycznego wykrywania panningu - to by miało sens
pewnie kopia mode3 Canona ;)
Trudno mi sobie wyobrazić (naprawdę) poprawę obrazka, choć wierzę że może ona ulegać mniejszej degradacji przy pracy z telekonwerterami
Dokladnie, stara 400VR jest tak ostrym szklem i to zarowno w centrum jak i na bokach, ze mi tez trudno to sobie wyobrazic, oby to odchudzanie nie odbilo sie czkawka-optyczna;-), a poszlo w polepszone wlasnosci optyczne zestawu/ow z telekonwerterami.
Czas pokaze co to za " ptica ".
Co do Sport VR - możemy darować sobie spekulacje. Z reklamowego bełkotu nic nie wynika.
Co do Sport VR - możemy darować sobie spekulacje. Z reklamowego bełkotu nic nie wynika.
W 70-200 VR ll jest Normal i Active więc bardzo możliwe, że obecny Sport VR jest tym samym co Active tylko pod "sportową" nazwą ?
Pewnie wyjdzie na to, ze to taki 'fajniejszy' tryb do panoramowania szybko poruszajacych sie obiektow i tyle...
Eeee, stara (?) 400 VR mi się bardziej podoba, jakaś taka nikonowa. Najnowsza wygląda jak jakaś sigma, chyba nie kupię :D
Pawel Pawlak
15-05-2014, 13:31
ale z nowym filtrem 40.5mm zamiast 52mm to pojechali...
Paweł, a używasz jakichś filtrów w supertele?
Jedyny pomysł jaki mi do głowy przychodzi, to ND na regatach :)
Pawel Pawlak
15-05-2014, 14:22
sporadycznie, ale używam polara.
Trzeba przyznać że ten "fluorine coat" robi wrażenie: http://nikonrumors.com/2014/05/15/nikons-fluorine-coating-explained.aspx/#comments
Fajnie że dostał go także nowy TC14e3.
O w końcu jakieś fajne wykorzystanie powłoki hydrofobowej
Ciekawe jak z jej trwałością (pomijając marketingowe frazesy)
Trzeba przyznać że ten "fluorine coat" robi wrażenie: http://nikonrumors.com/2014/05/15/nikons-fluorine-coating-explained.aspx/#comments
Fajnie że dostał go także nowy TC14e3.
Zrobil na mnie rowniez ogromne wrazenie
Eeee, stara (?) 400 VR mi się bardziej podoba, jakaś taka nikonowa. Najnowsza wygląda jak jakaś sigma, chyba nie kupię :D
Jak Tamron 150-600 ;)
Trzeba przyznać że ten "fluorine coat" robi wrażenie:
Czyli wszystko co bylo przed tym mozna wyrzucic do smieci... :twisted: ;)
Mnie to nie rusza za bardzo bo nie takie rzeczy widzialem na samochodach :D ale fajnie, ze rozwijaja cos, a nie stoja w miejscu. Ciekawe kiedy to bedzie w 18-55 ;)
Pawel Pawlak
16-05-2014, 07:46
no w samochodach też widziałem kilka rzeczy, ale nigdy nie widziałem takiego który zastąpiłby moją 400tkę, co nie znaczy że chciałbym ją zezłomować ;) Tak czy inaczej, myślę że w warunkach terenowych może to być naprawdę fajne rozwiązanie.
Sądząc w jakim tempie popularyzują się nano powłoki w nikonie, to trochę jeszcze potrwa zanim zobaczymy te fluorytowe w kitach ;)
Wiesz, ze chodzi mi o technologie, a nie o to, zebys zamiast 400tki robil zdjecia szyba z Merca Sklasy posmarowanego niewidzialna wycieraczka :mrgreen: chociaz 400tka i szyba waza pewno tyle samo ;) ;) ;)
Czyli teraz mamy powloke homofobiczna :mrgreen: i nano crystal coat. Jak dobrze pojdzie to za kilka lat w Nikkorach bedzie wiecej oznaczen niz w Tamronach ;)
Marcin ale film jednak ukazuje bardzo fajna wlasciwosc tej nowej powloki i w terenie jesli bedzie tak dzialac, to uwazam to za bardzo praktyczne rozwiazanie, szczegolnie w czasie zacinajacego deszczu, w sportach motorowych i wielu innych dziedzinach. Chociaz z drugiej strony oslona p/sloneczna tez spelnia swoja role dobrze.
cz4rnuch
16-05-2014, 09:53
Sampielki już były? <<klik>> (https://www.flickr.com/photos/nikonfrance/with/14003626278/) <<klik>> (http://www.nikon-asia.com/en_Asia/product/nikkor-lenses/fx-format/single-focal-length/telephoto/af-s-nikkor-400mm-f2-8e-fl-ed-vr#gallery) Na francuskim flickrze są też z combo z nowym TC.
Marcin ale film jednak ukazuje bardzo fajna wlasciwosc tej nowej powloki i w terenie jesli bedzie tak dzialac, to uwazam to za bardzo praktyczne rozwiazanie, szczegolnie w czasie zacinajacego deszczu, w sportach motorowych i wielu innych dziedzinach. Chociaz z drugiej strony oslona p/sloneczna tez spelnia swoja role dobrze.
Ja nie mowie, ze to bedzie niepraktyczne czy cos. Praktyczne to bedzie bardzo, bo skoro dziala na aucie to jest szansa, ze i na obiektywie bedzie dzialac ;) Dziwie sie tylko, ze tak pozno o tym pomyslano... ;)
Pawel Pawlak
16-05-2014, 10:09
Nadal nie mydli ;)
z TC jest chyba tylko jeden sampelek ? Widzę na niem spadek jakości ale od biedy się nadda ;)
Generalnie nie widzę istotnej poprawy w stosunku do zestawu który używam, ale za mało sampli żeby coś kategorycznie twierdzić. Poza tym być może AF z TC działa jeszcze lepie ?
cz4rnuch
16-05-2014, 10:16
z TC jest chyba tylko jeden sampelek ? Ja widzę dwa, zdjęcia 7 i 8.
Generalnie nie widzę istotnej poprawy w stosunku do zestawu który używam, ale za mało sampli żeby coś kategorycznie twierdzić. Poza tym być może AF z TC działa jeszcze lepie ?
I tu bym raczej nie spodziewal sie nie wiadomo czego, juz stara 400 byla ostra jak zyleta, ale cenowo juz tak
" stara " wersja 400 + TC 1.4e2 = 9000 euro
" nowa " wersja 400 + TC 1.4e3 = 12500 euro.
Kto bedzie mial ograniczony budzet, to kupi stary zestaw i bedzie bardzo happy.
Kto jednak nie bedzie patrzyl pod katem ostrosci czy ceny, a pod katem wagi i wyważenia to kupi nowy zestaw bez zastanowienia, sam bym kupil nowy zestaw bez zastanowienia, bo wagowo odchudzili znacznie, a i wyważenie bedzie tez bardzo " poreczne "
Mam 500VR to wiem jak fajnie jest wyważona i do zdjec z reki jest naprawde super, a nowa 400 wazy 3800gram, a 500 wazy 3880gram. Wiec roznica wagowo niewielka.
Chetni na nowy zestaw znajda sie z pewnoscia.
Pawel Pawlak
16-05-2014, 11:20
no.. waga to podstawa. W stosunku do 500VR (tym bardziej do mojej 400VR) nowa 400tka jest nie tylko lżejsza, ale lepiej wyważona - bo krótsza i co najważniejsze - najbardziej zmniejszono wagę przednich soczewek, więc tego co najbardziej "ciąży" tym bardziej że jest daleko wysunięte do przodu. Sądzę że to szkło będzie na praktycznie równi użyteczne "z ręki" co 300VR albo 200-400vr
Wywazenia Irku ;) Warzyc to mozna piwo ;)
Sporo ptasiarzy bralo 500te, zeby nie targac tego kloca. Teraz kloc wazy tyle samo, tylko cena z tylka... ;) bo te 3500E roznicy mozna spokojnie zainwestowac w jakas dobra wycieczke (albo kilka).
Och Marcin sorki, jednak ponad 20 lat na obczyznie swoje odcisnelo pietno :(
Robiac zdjecia z reki, to i tak staram sie chwytac prawa reka za aparat a lewa za nawet oslone p/sloneczna, aby jak najbardziej ustabilizowac zestaw, ale 99% zdjec to i tak robie na statywie.
Wracajac do nowej konstrukcji 400, to tak jak piszesz Pawel, zmniejszenie srednicy 2 przednich soczewek, zastapienie 2 przednich soczewek ED na FL oraz przesuniecie 2 pary soczewek bardziej do tylu spowoduje z pewnoscia to o czym piszesz.
Nowa 400 stanie sie wreszcie praktycznym obiektywem do pracy z reki.
Marcin a cenowo to kazdy bedzie mial sposobnosc indywidualnie rozwazyc co mu bedzie pasilo. I o to chodzi, ze bedzie wybor.
fajne ma powłoki :
http://fotoblogia.pl/633,zobacz-jak-fluorowe-powloki-soczewek-ochronia-nowe-obiektywy-nikona
G
Witam.
Czy ktos ma linka do strony gdzie sa przedstawione wagi obiektywow(chodzi o nikona)?ktos kiedys podawal takie info i gdzies mi sie ten link zapodzial :(
pozdrawiam
Pawel Pawlak
17-05-2014, 08:40
tu chyba znajdziesz wszystko czego możesz potrzebować
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/index.htm
Witam.
Czy ktos ma linka do strony gdzie sa przedstawione wagi obiektywow(chodzi o nikona)?ktos kiedys podawal takie info i gdzies mi sie ten link zapodzial :(
pozdrawiam
http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/lenses.html
Slon dokladnie o ta strone mi chodzilo-dzieki wielkie :)
Pawel Twoj link rowniez sie przyda-dzieki
Co to znaczy:
"Elektromagnetyczna przysłona: umożliwia spójne ustalanie ekspozycji podczas szybkich zdjęć seryjnych."
Nie ma już mechanicznego popychacza???
Oooo! To też ciekawe:
"Gniazdo do mocowania zabezpieczającego przed kradzieżą umożliwia skuteczną ochronę obiektywu."
???? Jak to wygląda???
eles
Przypomnialo mi sie, ze Pentax ma cos podobnego do tej powloki z 400 nawet w szklach za 2zl, Super Protection (SP Coating) czy jak to tam. ;)
Ciekawe czy Nikon tez bedzie to wrzucal do tanich szkiel, czy bedzie traktowal to jako hiperultraexlusive ;) pewnie to drugie skoro nawet nanopowlok nie ma na wszystkim...
Pawel Pawlak
25-05-2014, 09:30
Sądzę że dostaną to szkła w których jest to najbardziej przydatne - czyli reporterskie w pierwszej kolejności. A w dalszej kolejności pewnie wszystkie. Dobrze żeby były zabezpieczane soczewki z obu stron - jak w tc14e3
Z obu stron obiektywu czy soczewki? ;)
Pawel Pawlak
25-05-2014, 13:36
oczywiście obiektywu :)
Co to znaczy:
"Elektromagnetyczna przysłona: umożliwia spójne ustalanie ekspozycji podczas szybkich zdjęć seryjnych."
Nie ma już mechanicznego popychacza???
Tak samo jak u Canona: http://www.canon.com/camera-museum/tech/room/emd.html oraz w poprzedniku 800/5.6
mstanczyk
14-06-2014, 13:29
Do poczytania i oglądnięcia:
http://blog.markpain.com/12-day-2-brazil-vs-croatia-and-the-new-nikon-400mm-f2-8
Ile ten ziomek ma wzrostu? Bo wyglada jakby mial przypiete D40 z gripem do 70-200 ;) Jakies wielkie bydle!
Ile ten ziomek ma wzrostu? Bo wyglada jakby mial przypiete D40 z gripem do 70-200 ;) Jakies wielkie bydle!
Zdjęcia na stronie też wyglądają na D40 z 70-200, albo nawet i gorzej.
Don_Sulco
15-06-2014, 10:31
Do poczytania i oglądnięcia:
http://blog.markpain.com/12-day-2-brazil-vs-croatia-and-the-new-nikon-400mm-f2-8
Nie ma się czym chwalić - zwyczajne pstryki z trybuny...
W sieci jest masa duuużo lepszych zdjęć zrobionych tanimi zoomami podczas osiedlowych rozgrywek:)
Zwyczajnie szkło trafiło w nieodpowiednie ręce...
Pozdr.
krolewicz
15-06-2014, 10:57
Nie ma się czym chwalić - zwyczajne pstryki z trybuny...
W sieci jest masa duuużo lepszych zdjęć zrobionych tanimi zoomami podczas osiedlowych rozgrywek:)
Zwyczajnie szkło trafiło w nieodpowiednie ręce...
Pozdr.
jak kolega don sulco się nie zna i nawet meczu nie oglądał, to może niech nie zabiera głosu?
facet ma wszystkie kluczowe momenty w meczu, strzał na 1:0 neymara (pilka moglaby byc blizej jego nogi, ale nikt nie jest doskonały :D), potem super radość wspomnianego neymara
akcja po której był karny z kapelusza dla brazylii, potem mega zdjęcie pokazujące reakcje sędziego i pędzących na niego chorwatów, a na koniec jeszcze gol oscara
no ale faktycznie, osiedlowe pstryki...
Don_Sulco
15-06-2014, 11:18
Hej krolewicz widzę, że podnieca Cię futbol i przez to zachwycasz się zdjęciami o których dyskutujemy.
Dla mnie są średniej jakości - nieostre i robione z kiepskiej perspektywy (czyli z trybuny) a kto jest na zdjęciach i strzela gola to mnie akurat nie rusza.
Bardziej podobają mi się Twoje sportowe fotosy niż tego kolesia z nową 400ką...
Pozdr.
PS czekam na TdF - to dopiero będzie widowisko:)
Rozmowa krolewicza z Don_Sulco w piękny sposób pokazuje rozmowę praktyka z teoretykiem. To tak, jakbym poszedł do działu akt czy krajobrazy i wytykał, że krzaki zasłaniają obraz :P
facet ma wszystkie kluczowe momenty w meczu, strzał na 1:0 neymara (pilka moglaby byc blizej jego nogi, ale nikt nie jest doskonały :D), potem super radość wspomnianego neymara
W tak żenującej jakości, że osobiście wstydziłbym się coś takiego opublikować pod swoim nazwiskiem.
Widzisz, jeden sie podnieca i ogląda cropy, a drugi pracuje i robi tysiace zdjęć. To nie dzielo sztuki, to rzemioslo, ktore trzeba wykonac. Jestes na meczu, to masz miec kluczowe momenty, a nie kadrowac, aby brac forumowa napisala "super fotki". Nie zdajesz sobie sprawy jak trzeba byc czujnym, aby uchwycic wszystko. Wszystko, nie bramki, ale np. to, ze jeden sie drapie po jajach, a trener dlubie w nosie.
krolewicz
15-06-2014, 11:48
to są najpewniej jpgi prosto z puchy, które obiegly świat w 5-10 min po zrobieniu, jakby nad nimi posiedzieć, to by było dobrze (w gazecie i do weba i tak różnicy nie widać)
To nie dzielo sztuki, to rzemioslo, ktore trzeba wykonac.
To "coś" znajdujące się w linku powyżej to kompromitacja, a nie rzemiosło.
Jestes na meczu, to masz miec kluczowe momenty, a nie kadrowac, aby brac forumowa napisala "super fotki". Nie zdajesz sobie sprawy jak trzeba byc czujnym, aby uchwycic wszystko. Wszystko, nie bramki, ale np. to, ze jeden sie drapie po jajach, a trener dlubie w nosie.
Masz bardzo dużo do powiedzenia na temat fotografii sportowej i sprzętu do niej, natomiast nie widziałem do tej pory żadnych Twoich zdjęć sportowych, może byś je pokazał, bo nie wiem czy mam się do twoich wypowiedzi odnosić merytorycznie.
to są najpewniej jpgi prosto z puchy, które obiegly świat w 5-10 min po zrobieniu, jakby nad nimi posiedzieć, to by było dobrze (w gazecie i do weba i tak różnicy nie widać)
Nietrafioną ostrość widać gołym okiem na tak małym zdjęciu, obawiam się, że nie da sie tego wyciągnąć.
Don_Sulco
15-06-2014, 14:13
To "coś" znajdujące się w linku powyżej to kompromitacja, a nie rzemiosło.
Nietrafioną ostrość widać gołym okiem na tak małym zdjęciu, obawiam się, że nie da sie tego wyciągnąć.
Chodziło mi dokładnie o to samo co powyżej...
Tak czy inaczej to jest forum sprzętowe i wszyscy są ciekawi jakością sprzętu a nie "testem" z zestawem marnych jakościowo JPGów, które kompletnie nic o tym sprzęcie nie mówią - ani o jakości optycznej ani o sprawności AF - równie dobrze mogłyby to być zdjęcia z obiektywu z przed 10-15 lat i foty mogłyby wyglądać tak samo ;)