PDA

Zobacz pełną wersję : D3200 zmienia przysłone przy kręceniu zoomem.

ariell2T
13-05-2014, 12:39
Witam, posiadam taki zestaw:
Nikon D3200
Tamron 18-200
Przy filmowaniu ustawiam sobie uprzednio przysłonę np f/9 i niestety kiedy już nagrywam i używam zoomu wtedy aparat zmienia przysłonę na większą, przez co kadr ciemnieje. Czy da się ustawić stałą przysłonę?

GonzoG
13-05-2014, 12:49
f/9 nie będzie ciemniało.

jak dasz większą przysłonę niż największy otwór względny przy maksymalnej ogniskowej, to będzie ciemniało - ale to chyba normalne, w końcu masz obiektyw ze zmiennym światłem.

ariell2T
13-05-2014, 13:04
@GonzoG, no tak, tylko że przy wyłączeniu manualnych ustawień dla filmu przysłona się nie zmienia. a po włączeniu ustawień manualnych przesłona zmienia się wraz z ogniskową obiektywu. Więc na chłopski rozum powinno dać się jakoś zablokować tą przysłonę.

puszosław
13-05-2014, 13:28
ariell2T jak napisał GonzoG masz obiektyw ze zmiennym światłem - czyli przysłona zależy od zooma. nastawiasz 9 to masz 9, ale jak wydłużysz ogniskową to dziura fizycznie sie nie zmieni (otwór tej samej wielkości) Ale przez odsuwanie od niego przedniej soczewki realnie zmniejszasz ilość padającego na matrycę.

jeśli coś zbytnio uprościłem nie linczujcie - kolega widzę jest zielony.

ariell2T
13-05-2014, 13:32
@puczosław, okej, dzięki za wytłumaczenie. Tylko zastanawiam się w taki razie dlaczego przy wyłączonych manualnych ustawieniach dla filmu przysłona się nie zmienia?

puszosław
13-05-2014, 13:39
Tego nie wiem, nie filmuję aparatem. Może ktoś to wyjaśni.

BTW puszosław nie puczosław :D

ariell2T
13-05-2014, 13:43
Sorry, pomyliłem literkę:)
Więc czekam aż ktoś kto filmuje się wypowie;)

GonzoG
13-05-2014, 14:10
@puczosław, okej, dzięki za wytłumaczenie. Tylko zastanawiam się w taki razie dlaczego przy wyłączonych manualnych ustawieniach dla filmu przysłona się nie zmienia?

Zmienia się tak samo.
Nie ma możliwości, abyś miał 200mm i f/3.5.

ariell2T
13-05-2014, 14:24
GonzoG, Tłumaczę jeszcze raz o co chodzi. Ustawiam przysłonę ponad f/6.5. Nie interesuje mnie niższa przy filmowaniu. Mam wyłączone ustawienia manualne dla filmu. Przy 18mm mam przysłonę ustawioną na f/9, ustawiam 105mm i nadal mam f/9. Włączam ustawienia manualne dla filmu, ustawiam 18mm i f/9, zmieniam ogniskową na 105mm i przysłona się zmienia na f/16. Dzieje się tak tylko w trybie Live View.
Potrafisz mi to wytłumaczyć? Bo na razie drepczesz wokół jednego.

GonzoG
13-05-2014, 14:32
GonzoG, Tłumaczę jeszcze raz o co chodzi. Ustawiam przysłonę ponad f/6.5. Nie interesuje mnie niższa przy filmowaniu. Mam wyłączone ustawienia manualne dla filmu. Przy 18mm mam przysłonę ustawioną na f/9, ustawiam 105mm i nadal mam f/9. Włączam ustawienia manualne dla filmu, ustawiam 18mm i f/9, zmieniam ogniskową na 105mm i przysłona się zmienia na f/16. Dzieje się tak tylko w trybie Live View.
Potrafisz mi to wytłumaczyć? Bo na razie drepczesz wokół jednego.

Tak - już Ci to każdy tłumaczył - masz obiektyw ze zmiennym światłem, to się będzie wartość przesłony, bo sama przesłona (element fizyczny) się nie może zmieniać w D3200.

ariell2T
13-05-2014, 15:06
GonzoG, więc czemu element ten nie zmienia się podczas robienia zdjęć i z wyłączonymi ustawieniami manualnymi?

GonzoG
13-05-2014, 15:10
GonzoG, więc czemu element ten nie zmienia się podczas robienia zdjęć i z wyłączonymi ustawieniami manualnymi?

10x w kółko to samo powtarzać??

Co się wtedy ma zmieniać ?? Przecież ustawienia ekspozycji masz wyłączone i w żaden sposób nie są one powiązane z tym co robisz obiektywem (poza maksymalnym otworem)

MackEstrite
13-05-2014, 15:51
Aż poczułem się zobligowany do sprawdzenia jak to wygląda na d5100 i kitowym 18-105 - anomalii nie dostrzegłem ;)

Generalnie pytanie jest takie... Twój obiektyw ma światło w granicach 3.5 - 6.3 - w zależności od ogniskowej. Zmiana w każdym trybie będzie obserwowana jeśli ustawisz początkowo coś z tego przedziału.

Jeżeli ustawisz więcej niż 6.3 przesłona nie urośnie, niezależnie od tego jak będziesz kręcił pierścieniem ogniskowej.

GonzoG
13-05-2014, 15:54
Jeżeli ustawisz więcej niż 6.3 przesłona nie urośnie, niezależnie od tego jak będziesz kręcił pierścieniem ogniskowej.

Przy manualnych ustawieniach dla filmu będzie rosła, bo będzie się zmieniał otwór względny, z racji tego że bezwzględny się nie zmienia.

MackEstrite
13-05-2014, 16:01
No właśnie w trybie manualnym wartość przysłony dla zooma o zmiennym świetle, jeżeli jest ustawiona powyżej -w moim przypadku 5.6, czyli przykładowe 6.3, 9 czy jakąkolwiek inną wartość już się NIE ZMIENIA.

Przewiduję, że w trybie automatycznym koledze rośnie ISO jako kompensacja mniejszej ilości światło, stąd wrażenie że obraz nie ciemnieje.

ariell2T
13-05-2014, 16:12
Czyli musiał bym zmienić obiektyw na taki ze stałym światłem.
MackEstrite, u ciebie jak to działa w praktyce? Tylko u mnie w tym konkretnym przypadku się tak dzieje?
Podczas filmowania pokrętło jest ustawione na M.

GonzoG
13-05-2014, 16:16
No właśnie w trybie manualnym wartość przysłony dla zooma o zmiennym świetle, jeżeli jest ustawiona powyżej -w moim przypadku 5.6, czyli przykładowe 6.3, 9 czy jakąkolwiek inną wartość już się NIE ZMIENIA.

Przewiduję, że w trybie automatycznym koledze rośnie ISO jako kompensacja mniejszej ilości światło, stąd wrażenie że obraz nie ciemnieje.

Przestań bredzić, bo musi się zmieniać. D3200 nie ma sterowania przysłoną i nie może jej otwierać gdy zwiększasz ogniskową, więc wartość otworu względnego MUSI SIĘ ZMIENIAĆ.
Chyba, że obiektyw ma stały zakres przysłony i mechanizm utrzymujący stałą wartość otworu względnego, ale w przypadku obiektywów foto, to jest absolutna rzadkość.

zgera
13-05-2014, 19:04
Witam, posiadam taki zestaw:
Nikon D3200
Tamron 18-200
Przy filmowaniu ustawiam sobie uprzednio przysłonę np f/9 i niestety kiedy już nagrywam i używam zoomu wtedy aparat zmienia przysłonę na większą, przez co kadr ciemnieje. Czy da się ustawić stałą przysłonę?

Tylko w trybie A, priorytet przysłony da się ustawić stałą przysłonę która nie będzie się zmieniać przy zmianie ogniskowej, wartość przysłony musi być równa lub wyższa dla zooma na długim końcu.
W trybie P, S przysłona się zmienia, w trybie M wartości również się nie zmieniają co jest oczywiste.
Ustaw tryb A i przysłonę f/9 i przy kręceniu zoomem w trybie filmowania wartość przysłony powinna być stała.

Alcatraz
13-05-2014, 23:53
Przy manualnych ustawieniach dla filmu będzie rosła, bo będzie się zmieniał otwór względny, z racji tego że bezwzględny się nie zmienia.

w trybie M wartości również się nie zmieniają co jest oczywiste.

...?